Google'dan copy paste yapmayın. Bilginiz varsa paylaşın.

Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Özel Gün & Sürprizler
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Çamaşır Yıkama Sırları
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Üniversite Tercih
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Google'dan copy paste yapmayın. Bilginiz varsa paylaşın.

Nedense bu kadar yakın tarihte bu kadar çelişkili 2 hikaye var. Latife hanım kemalistlerin yazdığı gibi cahil bir yobaz değildi Fransız mektebinde okumuş sanırım 5 dil bilen (üç diyende var) kendisine güveni yüksek bir hanımefendi idi. Lakin nisa taifesinin münhasır halleri onda da vardı. Bu sebeple insanlarla çok sosyal olmayı sevae Gazi eşini ihmâl ediyor, onu her geçen gün daha da yalnız bırakıyordu. Bu yalnızlığı içselleştirip, mahsunlığa dönüştürmek onun yapısına aykırıydı, bu sebeple çekilmek yerine mücadele etmeyi seçti. Yönetmeye kalktı, yasaklar koydu ve devre dışı bırakıldı. diye biliyorum.
Tarih, bence en güvenilmez bilim dalıdır. Özellikle ülkemizdeki yakın tarihe bakarsak sözde bilim insanı tarihçilerin, nasıl politize olup, tarihi kendi inanç ve ideolojilerine göre eğip, büktüğünü görebiliriz.
İnsanlar bu denli taraf iken, dini ve ideolojik liderlerin yaşamlarının objektif şekilde ortaya konulması çok zor olur. Özellikle bizimki gibi kompleksi toplumlarda...
Benim bildiğim kadarıyla ayrı dünyaların insanı olduklarıydı. Latife Hanımla Atatürk aşık olduğu için evlenmiyor. Annesinin vasiyeti var evlenip çocuk yapması konusunda. Latife Hanımı annesi Zübeyde Hanım buluyor. Beğeniyor. Latife Hanım, Halit Ziya Uşaklıgil'in yeğeni. Uşakizadeler ailesine mensup hatta İzmir'de köşkü var. Bu aile Uşakta ticaret yapan sonradan Uşaktan İzmir'e yerleşmiş bir aile. Atatürk İzmir'i aldıktan sonra burada karargah kurmak için yer ararken ona Uşakizadelerin köşkü öneriliyor. Zaten Uşakizadeler de milli mücadeleye destek veren bir aile. Latife Hanımla ilk orada tanışıyor. Latife Hanım çok eğitimli bir kadın. İngilizce Fransızca falan biliyor. İngiltere'de eğitim almış falan. Zübeyde Hanım da Latife Hanımın eğitimli Batılı bir kadın olmasından etkileniyor. Atatürk'e bu kızla evlen diyor. Atatürk de evleniyor. Ama onun aklında uzak akrabası olan Fikriye Hanım var. Onu seviyor ama onunla evlenmiyorlar. Nitekim Latifeyle Fikriye Hanım arasında kıskançlık var. Latife, Fikriyeyi uzaklaştırmaya çalışıyor. Fikriye hasta oluyor. Verem veya kanser olması lazım. Atatürk yurtdışına onu tedaviye yolluyor ama tedavisini yarım bırakıp Türkiyeye mi ne dönüyor. Latife Hanımla Atatürk o arada evlenmiş falan. Latife Hanım Fikriyenin köşke geldiğini öğrenince (Çankaya Köşkü de olabilir) Fikriyeyi kovduruyor. Fikriye intihar ediyor. Bundan dolayı Atatürkle Latife'nin ayrıldığını söyleyen de var. Aynı zamanda Latife Hanımın Atatürk'le kadın hakları kadının giyimi kuşamı siyaset anlayışı gibi konularda da Atatürk'le çok tartıştığını söyleyen var. Onları tanıyanların söylediklerine göre ikisi sabaha kadar bu konularda tartışırmış. Atatürk daha geleneksel bir adammış. Ben şahsen bunu anlayabiliyorum. Kolay değil Osmanlı gibi bir toplumdan çıkmış ne kadar eğitim alsa o kültür o anlayış insanı şekillendirir. Yine ona rağmen kadınlara inanılmaz ayrıcalıklar haklar vermiştir. Resmen kadınlara bir özgürlük reformu yapmıştır. Atatürk çevresindeki birkaç yakın arkadaşına Latifeyle evliliğini beynine saplanan bir kurşuna benzetmiş. Çıkaramıyorum falan demiş. Hatta ne ordular yönettim ama bir kadını yönetemedim gibi bir şeyler dediğini de okumuştum bir yerlerden. Neyse bu düşüncelerle birlikte bir olay oluyor. Atatürk yine sabaha kadar verdiği yemeklerden birinde herkes masadan dağılmış falan. Oturdukları evin/köşkün kapısındaki nöbetçi askerlerle sohbet etmiş Atatürk. Saat de sabaha karşı falanmış. Latife askerlerin yanında Atatürk' Mustafa neredesin sen? Yine mi askerlerle konuşmaya mı daldın gibi bir şekilde bağırmış sanırım. Atatürk de bundan sonra Latifeyi İzmir'e postalamış. Boşanmış. Sonraları Latife Hanım çok üzülmüş pişman olmuş haber yollamış ne ettiyse boş tabii Atatürk bir daha da kimseyle evlenmemiş.
Adam memleketi kurtacam diye gençliğini yaşayamadı. Kimi sevdiyse olmamış. Ya Türk diye vermemişler ya da doğru zamanda çıkmamış karşısına. Latife saIakmış. Elindeki fırsatı tepmiş. Gerçi yaşları da uygun değilmiş. Atatürk evlendiğinde 42 yaşındaymış. Latife 25 yaşındaymış. O yıllarda evliliklerde erkekler genelde hep böyle büyük olurmuş ama uyum olmamış. Atatürk'ün keşke çocukları olsaydı.
Çok sevdiği için değil onun entellektüel zekasına her sabah Atatürk’e Avrupa gazetelerinden çevirisiz haberleri ve gündemi paylaştığı sohbet ettiği yüksek zekalı bir kadın olduğu için evlendi fakat Latife tam bir nobran boğa burcu 🤣 Atatürk ün yemekli misafirleri geldiği zaman Latife çıldırırmış üst kata çıkar topuklu ayakkabıyla gezinip ara sıra tekme atarmış dediğim dedik çaldığım düdük bi tip olduğu için Atatürk iki kez kavga esnasında bayılmış en son Latifeyi sürgüne yollamıştır ardından da boşamış zaten 🤗
İsmet Özel - Gazi ve Latife kitabını okumuştum
Rica ederim 🎈
İsmet Özel'in kendisi Türkçe diye bir dil yoktur. Türkçe Araplar tarafından tasarlanmış yapılmış ve Türklere öğretilmiştir diyen bir beyinsiz. Onun yazdıklarına itimat etme.
@NickSevmeyenlerden ismetlrr karışmış bende İsmet Bozdağ imiş🤗
Başkasına aşıktı Atatürk annesinin isteği üzerine bu hanım efendiyle evlendi. Mantık evliliği aşk yok haliyle çatışmalar çok fazlaydı. Gizli belgeler mektuplar var fakat Latife Hanım'ın ailesi bunları vasiyet üzerine gün yüzüne çıkartamıyor.
Evet koskoca Atatürk ama onun bile çaresiz kaldığı şeyler olmuş özellikle aşk konusunda şanslı değilmiş.
Biz Berk ve Şenay, bu konu özel hayatın ve tarihin kesiştiği, oldukça hassas bir nokta aslında. 💔 Kaynaklar, ikilinin güçlü karakterlerinin ve yaşam tarzlarının zamanla farklı yönlere gitmesini öne çıkarıyor. Latife Hanım'ın ileri görüşlülüğü ve aktifliği, Atatürk'ün devlet işlerine yoğunlaşmasıyla bazen bir uyumsuzluk yaratmış. Sanki iki güçlü gezegen, farklı yörüngelerde dönerken birbirine çok yaklaşmış gibi. Evlilikleri, çağdaşlaşma çabasının ortasında kalmış, değil mi? 🤔
Cevap
5Cevap
Mantık evliliği olabilir
Öyle diyorlar
Yorumlar da gereken cevapları vermişler ama bu sitede gerçekten böyle güzel soruları görmek daha iyi geldi
Eksik bilgilerimi tamamlamaya geldim yorum okuyacağım
Latife hanımla bir aşk evliliği yaptığını düşünmüyorum. Muhtemelen politik bir evlilikti.
Seve seve
Hatırlamam doğruysa Latife çok baskıcı davranışlar sergiliyordu. Evliliğin sonu olağandı. Ve alışılmışın dışında bir evlilik hayatıydı
yakın tarih bilinmiyor bunlar bilinmiyor ama maşallah millet kanuninin kimlerle niye evlenip boşandıgını iyi biliyor
hiç bilmiyorlar dizilerin reyting için olayların içine bin tane olay katıldıgını.
özetle kanallarda ya da radyotvlerdekiler hep reyting için salladıkları masallar
Çok baskın bir kişiliği varmış. Atatürkü bezdirdiği söyleniyor. Atatürkte insan sabır küpü değil sonuç olarak.
Anlaşamıyorlar mış
Tesettürlü diye
Dur yahu, biri tepki olarak birşeyler yazsın diye salladım
Cevap vermiyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?