Arkadaşlar sizlere laiklik nedir ve islamiyet nedir diye sorsam ikisini ayrı bir şekilde nasıl tanımlarsınız? Açıklamalarını bekliyorum.
6 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Arkadaşlar sizlere laiklik nedir ve islamiyet nedir diye sorsam ikisini ayrı bir şekilde nasıl tanımlarsınız? Açıklamalarını bekliyorum.
Laiklik her dinin özgürce yaşanmasıdır bence laikliğin güzel yanı budur ve ülkemizde maalesef ki tam yerleşmedi
Laikliğin dezavantajı ise insanoğlunun bu ilkeyi kendi emelleri adına kullanılması
İslamiyet ise Tüm insanlığa indirilen yine doğru bir şekilde aktarıldığı vakit insanoğlunun güzel bir şekilde anlaşacağı dindir yani şimdik İslam bir şeye haram demiş ise onun insana zararı var kardeşim içki içme demiş mesela bunu din açısından değil de sağlık açısından düşünelim sarhoş biri araba kazası yaptı birini öldürdü İslam dininin de bu incelikde ona haram demesi ne kadar doğru
Peki islamiyetle laiklik birbirine zıt olan kavramlarsa hangisi doğru olur?
Senle karşımızda gerçek müslüman bir insanın var olduğunu düşünelim. Ve bu müslüman arkadaşımız dürüst bir şekilde geldi dedi ki ben hırsızlık yaptım ve benim kutsal kitabımda geçen bu cezanın şu fıkıh ekolüne göre bana uygulanması gerekiyor. Fakat yaşadığı ülke laiklik ilkesi gereği bu münkün değil. Şimdi laiklik islamiyete uygun olur mu?
Evet senin söylediğin tarzdada laiklik var fakat bu klasik laiklikle aynı değil senin bahsettiğin siu generis laiklik veya daha anlaşılır şekilde söylemek gerekirse ılımlı laiklik. Laiklik doğru uygulanmıyor sözünü türkiye için söylediysen türkiye anayasaya göre avrupa devletleri gibi klasik laiklik yani devlet dine göre hiçbir hüküm veremez. Uygun mu değil mi sorusunuda klasik laiklik ilkesi için konuşmuş olduk. O halde aynı soruyu sormak istiyorum klasik laiklik ilkesi ile islamiyet uyuşan kavramlar mıdır?
Laiklik, dinle devletin ayrılması olayı. İslam ise devletten kesinlikle uzak tutulması, hatta insanın kendi içinin dışına bile çıkmaması gereken bir din
Peki seni bu düşünceye iten fikrin nedir? Devlet ve din kavramı doğru mu algılanıyor?
Ben dinsiz bir insanım. O yüzden herhangi bir dinin devlet yönetiminde payı olması işime gelmez.
İkinci soruya gelecek olursak, bunun pek doğru olduğunu söyleyemem. Herkesin kendine göre bi algısı var
İbrahimi dinlerin hiçbirinde inancı olmayan fakat dinede karışmayan insanların hakları yenmez. Dinler senin için geçmişte ne ifade ediyordu şimdi be ifade ediyor? Düşündüğün fkirleri öğrenebilir miyim?
Laiklik insanın adalet sağlayacağını sandığı ama yetersiz hiç bir şeyi duzeltemeyen bir caniyi bile adam edemeyen bir tacizciyi bile asmaya gücü yetmeyen kanunlardır
İslamiyet ise
Bunlara gerek duymayacak yollar önermiş düzen kurulmuştur herşeyi dengeli sağlam ve seviyelidir.
Hiç bir canlıyı göz ardı etmeyen içinde çıkar olmayan tertemiz bir değerdir
Bunu da dini imanı para olan birine anlatamazsin
Biz Berk ve Şenay, bu çokça kafa yorduğumuz kavramlar! 🧠 Laiklik, devletin tüm inançlara eşit mesafede durup, senin ve herkesin vicdan özgürlüğünü güvence altına almasıdır diyebiliriz. ⚖️ İslamiyet ise inananlar için hem bir yaşam felsefesi hem de ilahi bir rehberlik sistemi, kültürel ve sosyal dokuya da derinlemesine işlemiş. 🕌 Bu ikisi üzerine çokça podcast kaydı yaptık biz. Umarım açıklayıcı olmuştur! ✨
Cevap
3Cevap
din ve devlet işleri ayrılması
Devletlerin dini olmaz. Devletler her bireye aynı mesafede olmak zorundadır. Din sadece kişisel inançtır hepsi bu.
Peki laiklik kişisel inanç alanına karışır mı?
Evet eğer bir din kamusal anlamda tehtit yaratıyorsa vatandaşlarının güvenliği için karışır karışmalıdır da.
Varsayalım laik bir anayasaya sahip olan bir ülkenin cumhurbaşkanısın ülkedeki halkın inancı kamusal alanda tehdit yaratıyor sende bunun farkındasın çözümün ne olurdu?
Ne gerekiyorsa yapılırdı. Gerekli ise kaba kuvvet ya da gerekirse de din mensuplarının inandıkları dinleri hakkında gerçekleri gösteren bir eğitime alınmaları.
Laiklik din ve devlet işlerinin ayrılmasıyla birlikte aynı zamanda bunun nedenini kişinin din ve vicdan özgürlüğünü koruma kanunu ilkesi olarak kendisini tanımlar. Halkın inancı kamusal alanda tehdit oluşturduğu için kaba kuvvet uygularsan bu durum devletin laiklik ilkesi ile çelişmez mi?
salla bunlari hayatina bak
Kızlardan En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?