İnsan eksilerek mi dönüşüp, var olur?
Eksik bir şey yoksa, insan var mıdır?
İnsan eksilerek mi dönüşüp, var olur?
Cevap
15Cevap
Hiçbir şey olmamış gibi davranmak; çoğu zaman dışarıya verilen bir sakinlik değil, içeride bastırılan bir çığlıktır. İnsan, yaşadığı şeyi inkâr ederek değil, ona rağmen ayakta kalarak güçlü görünmeye çalışır. Ama inkâr edilen her duygu, yok olmaz; sadece yer değiştirir. İçeride bir yere çekilir ve sessizce eksiltmeye başlar.
Bir şeyi yok saymak, onun etkisini ortadan kaldırmaz. Sadece görünmez kılar. Ve görünmeyen her şey, zamanla daha ağır bir hâl alır. İnsan bazen en çok da “hiçbir şey olmamış gibi” davrandığı anlarda değişir. Çünkü yüzleşmediği her duygu, kendisinden küçük bir parça koparır. Fark etmeden azalır, eksilir, sadeleşir ama bu sadeleşme çoğu zaman bir olgunlaşma değil, bir yorgunluktur.
İnsan eksilerek mi dönüşür, yoksa tamamlanarak mı? Bu sorunun net bir cevabı yok. Ama şunu biliyorum: bazı insanlar büyürken çoğalmaz, derinleşirken genişlemez; aksine daralır. İçine döner, sessizleşir ve bazı parçalarını geride bırakır. Her “önemli değil” deyişi, aslında biraz daha küçülmüş bir kalbin ifadesidir.
Belki de insanın kendisi zaten bir eksiklik hâlidir. Arayış, tamamlanma isteği, anlaşılma arzusu… Bunların hepsi bir boşluktan doğar. Eğer hiçbir eksik olmasaydı, belki de hissetmeye de gerek kalmazdı. Ve hissetmeyen bir varlık, ne kadar “var” sayılabilir?
Bu yüzden insan, eksikleriyle vardır. Ama tehlike şurada başlar: eksiklerini fark etmekle, onları inkâr etmek arasındaki çizgi silindiğinde. “Hiçbir şey olmamış gibi” yaşamak, bu çizgiyi siler. Ve insanı kendisine yabancılaştırır.
Belki de asıl mesele eksik olmamak değil; eksiklerinle dürüstçe kalabilmektir. Çünkü insanı var eden şey tamamlığı değil, taşıdığı boşluklarla kurduğu ilişkidir. O boşlukları görmezden geldikçe, insan kendinden biraz daha uzaklaşır. Ve en sonunda geriye sadece “idare eden” bir benlik kalır.
Ama insan sadece idare eden bir varlık değildir. İnsan, hisseden, kırılan, hatırlayan ve bazen de o hatırladıklarıyla yeniden doğandır. Hiçbir şey olmamış gibi davranmak ise bu doğuşu erteler. Belki de en büyük eksilme tam olarak budur: kendine dönmeyi sürekli ertelemek.
Umarım biz eksiklerimizi fark edenlerden oluruz.
Umarım
Çoğumuz yaşadığı öfkeyle, kırgınlıkla, hayal kırıklığıyla yüzleşmek yerine bastırmayı ve yaşanmamış gibi beyini kandırmayı seçer halbuki bu durum stres düzeyini artırır ve zihinsel yorgunluğa sebep olur sorunu kabullenip bir kaç farklı açıdan bakmayı bilmemiz lazım duygusal yükü konuşarak, yüzleşerek atmamız lazım son olarak yazımı çok sevdiğim bir şiir ile sonlandırmak istiyorum
https://youtube.com/shorts/LBn7oFpcFmI?si=9f7Hd46h2bdboZzkGüzel şiir☺️🌸
🙏🏻😇
Eksilerek çoğalıyoruz. Bizden bir şeyler götürenler daha fazlasını katıyorlar aslında... Kim eksiliyor kim çoğalıyor düşünmek lazım...
Neyse gideyim de 🚬 yakayım.
Şarkının bu versiyonunu daha çok seviyorum 🌺
Bende bu versiyonu seviyorum ama klasik olsum istemedim🥲benim yerimede yak🚬
Nerdesin ki? Zirve de mi😂
1900 mü ne güzel 🫠
https://hizliresim.com/eqgh3eh
Binalar bu tarz olunca balkon yok tabi.. ambiyans güzel ama☺️
Ben olsan sokaklarda serseri gibi gezmekten alı koyamazdım kendimi🫠
Belli mi olur belki karşı cins bir serseri ile çarpışırsınız😂
Aminn😂😂
Ben onun adına gerektiğinde tepkisiz kalmak olarak yorumluyorum.
Bir yerden sonra insan söylemesi gerekeni bildiği halde susuyorsa , bir süre geçtikten sonra buna alışıp herkes gibi davranmaya başlıyor.
Bunun normal olmadığını bilmesine rağmen.
Hiçbir şey olmamış gibi davranan bence sorunkarı çözekten korkuyordur. Hslı alyıns süpğrme durumu
Bende o yok hiç bir şey olmamış gibi yapamam
hiç yapabildiğim bir şey değil. içimden ne geliyorsa söylerim direkt
Çünkü hiçbir şey olmamış gibi davranmak zamanla duygusuzlaştırır.
İçimize atmak, duygularımızı gizlemek, tavır göstermemek bize iyi gelmez. Bildiğim şey bu.
Hiç bişey olmuyor bişey eksilmiyor. O yüzden bilmiyorum
bende böyle yapıyorum ama içimde kıyametler kopuyor
Çünkü cümlede geçen o "şey" kelimesi bizde yara birakmistir
Çünkü yaşanılanı kabul edip bu şekilde yolumuza devam etmeyiz
Karşımızdakiler genelde davardan beter oluyor, mesela ilk baş dalgasını geçiyor, sonra yok cinimm benim haddime deyip davarca davranıyor.
Hayır eksilmez tecrübe katar
Kendinden veriyorsun çünkü
Dugular karma karışık
Asla davranmam :)
karşıdaki kişiye ve olaya göre değişir
Eksiltmez bence
allah kahretmesin, efsane yaa
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay, bu çok derin bir konu açtın bize 🧐. Hiçbir şey olmamış gibi davrandığında, aslında o yaşanmışlığı inkar ederek kendini bir dönüşüm fırsatından mahrum bırakıyorsun. Eksiklik, tıpkı eski bir filmin unutulmaz müziği gibi, bazen varoluşumuzun en dokunaklı melodisi oluyor sanki 🎶. Belki de tamamlanmışlık değil, o eksiklik arayışımız bizi var eden şeydir, ne dersin? 🤔