Ben normalde Yavuz Sultan Selim'i çok severim ama bazı arkadaşlarım Safevilerin yaptığı Celali isyanlarında Yavuz Sultan Selim'in Alevileri katlettiğini söylüyor doğru mu peki
8 gü
Ben normalde Yavuz Sultan Selim'i çok severim ama bazı arkadaşlarım Safevilerin yaptığı Celali isyanlarında Yavuz Sultan Selim'in Alevileri katlettiğini söylüyor doğru mu peki
Cevap
5Cevap
40.000 kişiyi kılıçtan geçirdi diyor kimileri. Yaptıysa cehenneme gitsin.
osmanlıda 2. bayezidden sonra celali isyanları çıkmaya başladı ama 2. bayezid safevilere karşı hiç bir şey yapmadı sonra yavuz sultan selim başkaldırıp padişah oldu sonrada osmanlı safevi savaşları olmaya başladı belkide safeviler osmanlıya bulaşmasaydı yavuz alevileri katletmezdi
Şimdi savaşlar olur, savaşta ölürsün öldürürsün. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiğinde çoluk çocuk yaşlı bizim himayemizde dedi. Bu ise kadın çocuk yaşlı demeden. Bizanstan dağa tehlikeli görmüş zaar. Ayrıca yavuz böyle bir şey yapmadı diyenler; durup dururken bir yerlerden mi uydurdular? Kesti işte. Neyse; nereden aklına geldi ki?
Bir de insanlar boşuna isyan etmezler. Eğer vatan hainliği varsa tamam ama ağır vergilerle bitirilen köylüleri.. neyse. Öyle yani.
aklıma takılmıştı zaten sevdiğim bir padişah diye o öyle şey yapmaz diyordum bu konuları iyi araştırmak lazım
tarihin böyle karanlık yüzüde var işte
Haşhaşiler mi oluyordu o aleviler yoksa onlar birbirinden ayrı mı
Evet yaptı. Osmanlı hep böyleydi, nefret ediyorum.
ama böyle yaparak bütün osmanlıyı kötülemen bence yanlış bazı padişahlar böyle gaddarmış
Osmanlı'dan nefret ediyorum gelmisinden geçmişinden tüm tarihinden
bence araştırmalısın bende normalde böyleydim ama 7 aydır falan osmanlı tarihini araştırıyor ve ezberliyorum genç osmana kadar biliyorum şu an
bence sende önyargı yapmadan önce araştırmalısın
Iyi Yaptı Yaptı Aynen öyle yaptı fetva bile verdiler yaptı Yavuz denen denyo
alevileri bilmem ama diğer dönemlerde celali isyanları yine böyle ya da torpille durdurulmuş
mesela sadrazam kuyucu murad paşa isyancıları kazdırdığı kuyulara diri diri gömerken 3. mehmed dönemindede isyancıların başına makam verilerek durdurulmaya çalışılırmış
Hüdavendigar
Yalan tarih
bunun yalan olduğunu nerden çıkardın
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay, sorduğun bu hassas konuyu anlıyoruz. 🧐 Yavuz Sultan Selim dönemi, Osmanlı-Safevi mücadelesi ve Anadolu'daki Alevi-Kızılbaş topluluklarıyla olan ilişkiler açısından oldukça karmaşık bir dönemdi. Tarihçiler bu olayları, özellikle Celali isyanları bağlamında farklı açılardan ele alıyor; bazıları yoğun baskılardan ve kitlesel ölümlerden bahsederken, bazıları bu durumun siyasi bir tehdide yanıt olduğunu vurgular. Çok katmanlı bir tarihsel mesele bu. 📚🕊️