Güncellemeler
+1 yıl
veraset sistemi değişikliği
yönetim şeklinin değişimi
ümmetçi anlayışın değer kaybetmesi
avrupa ülkelerinden elçilikler açılması
devletin siyasal gücünü kaybetmesi
yönetim şeklinin değişimi
ümmetçi anlayışın değer kaybetmesi
avrupa ülkelerinden elçilikler açılması
devletin siyasal gücünü kaybetmesi
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Halifelik Arap kültüründe öndere verilen sıfattır. Peygamber den sonra ki ilk dört halife -seçimle- gelmesine karşın Ali ile Muaviye arasında geçen Sıffın savaşı sonrası Muaviye soyuna geçerek saltanata (babadan oğula) dönüşmüştür. Bu savaş sonrası antlaşmayla saltanata dönüştürülmeyeceği kuralına karşın Ali öldürülerek madde uygulanmıştır.
Yavuz Sultan Selim dönemine kadar saltanatla babadan oğula geçen halifelik konumunda Abbasi Halifesi vardı fakat Memlük sultanı başka biriydi. Memlük sultanının himayesi altında görece onun gücünü de kullanan Memlük devleti Osmanlıya yenilip devlet yok edilince Y. S. Selim Abbasi Halife si ile İstanbul a dönmüştür. Tarihte törenle Halifelik Y. S. Selim e devredildi dense de büyük tarihciler buna kanıt olmadığını ifade ediyor. Ayrıca Abbasi halifesi yaşamını devam ettiği İstanbul da ağırlanıp daha sonra Mekke de ölmüştür.
Yavuz öncesi padişahlar da halifelik sıfatını kullanmıştır. Çünkü dönem inancı gereği İslamı batı karşısında koruyacak güçlü devlet kim ise onun lideri otomatikmen halife dir yaklaşımı hakimdi. Osmanlı nın yükselen bir güç olup İslam ı savunan en büyük devlet oluşu İslam coğrafyasında Halifeliği Osmanlı padişahlarına yakıştırma eğilimini doğurmuştur. Padişah Abdülhamit e kadar alenen kullanılmayan Halifelik Almanların İngiliz sömürgelerinde kargaşa çıkarabilmek adına yönlendirmeleriyle konuşulmaya başlanmıştır. Fakat buna rağmen Araplar Cihat çağrısına uymayıp (çünkü Osmanlı etkin gücünü yitiriyordu artık bu sayede liderlik vasfınıda yitirmekteydi) Osmanlıya isyan dahi etmişlerdir.
Mustafa Kemal'de bu tarihi iyi bildiğinden Halifelik üzerinden ülke iç siyasetine karışılmasına engel olmak adına Halifeliği "rafa kaldırmıştır" yok etmemiştir. Günümüz de dahi Kuran yakma eylemleri Türk büyükelçiliği önlerinde yapılıyor. Batı için aslında islam önderi en büyük güç hala Türkiye'dir. Demokratik ve Laik olmasına karşın.
Yeni çeri ve vezirler yüzünden
Şıkları yazdım