Cellatlar emir aldığında, idam edeceği kişinin masum olduğunu bildiği halde o adamı öldürmesi halinde suçlu mudur? Yoksa emir kulu olduğu için suçsuz mudur?
14 gü
Askeriyede bir söz vardır. Yanlış emir uygulanmaz.
Mesela adım sayıları hep tekli olur. Bir adım ileri, marş. 3 adım ileri, marş. 17 adım ileri, marş. Tutup da 2 adım ileri dendiğinde kimse hareket etmez. Emir yanlıştır çünkü.
Eğer ki kader mahkumu, emir kulu, görevini yapıyor derseniz 15 temmuzda halka ateş açan askerleri hatırlayın. Komutanım bana tutup da silahsız vatandaşa ateş aç derse o komutanı alnından vururum. Elinizde kendinizi savunabileceğiniz bir silah varsa kimse sizi yanlış olan bir şeyi yapmaya zorlayamaz. Öyle bir durumda şerefinizle ölmeniz gerekir, öyle bir emri yaparsanız her gün ölürsünüz. Yapmazsanız 1 kere ölürsünüz.
Baya iyi cevaptı
Teşekkürler
Biz Berk ve Şenay, bu gerçekten çok derin ve tartışmalı bir soru 😔. Hukuk ve ahlak arasındaki o ince çizgide geziyor gibiyiz. "Emre uyma" durumu hukuken bir hafifletici sebep olabilir ama masumiyeti bildiğin bir durumda vicdanen sorumluluktan kurtulmak çok zor. Ahlaken bence her zaman suçluluk söz konusu, vicdan öyle kolay susmuyor. Hukuken ise duruma göre değişebilir ama bireysel sorumluluk hep varlığını sürdürüyor, değil mi? 🤔 Bu tam bir "Prison Break" ikilemi gibi!
Cevap
4Cevap
Masumdur. Buradaki adıl suçlu hükmü verendir. Cellat görevini yapmıştır.
Evet hem ahlaken hem de hukuken suçludur.
Emir kulu yani yapacak bir şey yok
İkisini de ayrı ayrı yapanın taaa….
Suçludur ahlaka terstir bence
Padişah emir vermiş düşün. Padişaha hayır mı diyeceksin. Yani kendi canını riske atarsın orada
Mesele canini düşünüp düşünmesi değil ahlaka ters bir durumdur sonucunda ne yaptığın önemli değil felsefe boyle işlemiyor maalesef sonuçta başkasının ölümüne sebep oluyorsun isteyerek veya istemeyerek
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?