Lütfen Kur'an ayetlerini ve hadisleri kaynak göstermeyiniz, yaşadığınız kişisel bir tecrübeniz var mı emin olduğunuz?
2 ay
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Lütfen Kur'an ayetlerini ve hadisleri kaynak göstermeyiniz, yaşadığınız kişisel bir tecrübeniz var mı emin olduğunuz?
Düşün şimdi milyarlarca gezegen yaratmışsın milyar milyar yıllardır galakside dolanıyorlar sonra dünyayı yaratıyorsun 13 milyar yıl önce, 9 milyar yıl koca bir boşluk neredeyse oksijen dahi yok. Neyse sonra 3 milyar yıl önce ilk tek hücreli canlıları yaratıyorsun, sonra bi 2-2.5 milyar yıl daha bekleyip hayvanları yaratıyorsun. Taa bundan 400 milyon yıl önce şu yarattığın deniz canlılarının karaya ayak atmasını bekliyorsun. Sonra 2 milyon yıl öncesine dek bekleyip homo türünü yaratiyorsun. Yine bundan 400bin yıl önce iki ayaklı primatlari yaratıyor 397 bin sene daha bekleyip artık kullarım beni bilsin diyorsun. Bilgi parmaklarınızın ucunda arkadaşlar. Arap masallarının çok ömrü yok.
Kuru odunun yeşerdikten çeşitli meyveler vermesi.
Büyük patlamayı yapan ve her bir galaksiyi belli bir düzen içerisinde yöneten.
Evreni 6 evrede , dünyayı 2 evrede yarattım diyor ayette Allah.
Bilimsel kaynaklara göre evren 13,77 milyar yaşında.
Dünyada 4,5 milyar yaşında.
Yani 13,77 üçte bir yaşında Dünya 4,5 milyar yaşında oluyor.
Bir çok delili var. Ama senin bunu yazabilmen, elin ayağın gözlerinin olması akıl yürütmen genel olarak bir kanıt olmalı. Mutfakta omlet görsen "kim yaptı bunu" diye sorarsın. Birisi sana tesadüfen oldu dese "hadi len oradan" dersin. Ateizmin bulunduğu pozisyon tam da budur. Hadi len oradan
Her şeyin bir başlangıcı ve yönlendiricisi olma fikri mantıklı geliyor. Yani sonsuzluğu aklım almıyor, illa ki bir ilk sebep olmalı bir de yönlendirici bir güç
Fikrimi ifade edim mi
Bu cevabın panteistik açıdan yeterli bi cevap ama dini açıdan yetersiz kalıyo bence. Yani sadece bir yaratıcı niye vardır sorusunu panteizmin lehine cevaplar nitelikte
@kutsal-ornitorenk yani dini açıdan cevaplamayın demiş ben de felsefik açıdan baktım kozmolojik delil bunlar ivit
Ama o zaman dinle çelişmiş oluyo diye düşünüyom. Mantığım şöyle (sen bilirsin diye sana da danışıyom bir nevi), allah tüm evreni de kainatı da yaratmış. Kainatta bizim galaksi çok çok küçük bi zerrecik, dünyaya ve insanlara değinmiyom bile. O derece ufak ve önemsiziz. Allah niye diğer galaksileri yarattı? Güç gösterisi gibi geliyo desem buna niye ihtiyaç duysun, sadece bizi yaratsa ya? Bu dediğini dinlerin aleyhine değerlendiriyom. Sen ne düşünüyosun burada
@kutsal-ornitorenk bunu ben de çok düşündüm. Kurandan cevap aradım. "Ancak bana kulluk etsinler diye yarattım" ayeti beni tatmin etmedi. Bütün hayatın amacı kulluk mu ne yani kulluk ne aloo falan arayışa girdim. Şimdi ama bunu duygusal boyutta cevaplicam mantık değil. O hanginizin daha güzel amel yapacağını görmek için ölümü ve hayatı yaratandır diye bir ayete denk geldim. Bu da benim hayat motivasyonumla uyuşuyor. Faydalı olmak üretmek gayem. Neyse şimdi evrene gelelim. Küçük olmamız önemsiz olduğumuz anlamına gelmez. Ölümü idrak eden tek canlıyız. İnsan müthiş bir varlık. Zekası da öyle. Tanrıyı öldürecek kadar müthiş bir zeka ve potansiyele sahibiz aksks ama bazı sorular var cevapları gri. Bilmiyorum. Evrene dair bilmediğimiz çok şey var. Kuranda her şeyin cevabı yok. Yani nasıl yaşayacağımızı söylemiş ama her şeyin nedeni geçmiyor. Flu alanlar var. Sen benden zekisin. Bu soruları sorman ve kafana takılması çok normal. Ben de hala öğrenme sürecindeyim. İleride fikrim ne olur bilmiyorum ama o dediğim ayet beni şimdilik tatmin etti. İslam buna sınav diyor. Belki de her şey gerçekten bir sınavdır kim bilir? Ve evrende cinler, melekler gibi başka canlıları da yarattığını söylüyor. Diğer alemlerde bilmediğimiz hayatlar olabilir. Merak konusu
Zaten bir yaratıcının insanların bir şey yapmasına ihtiyaç duyması mantık dışı, çünkü tanrı bir şey beklemeyecek kadar üstündür. İnsanın müthiş ve farkındalığı yüksek bir varlık olması sonucunda -ki bu yüzden insan varoluş amacını sorgularken dinlere ihtiyaç duyar- tanrıyı yaratır. Bu anlayışa egoteizm deniyor zaten. İnsanın dünya gezegenindeki en zeki varlık olması evrimsel açıdan çok fazla avantaj yakaladığını işaret eder ki bu avantajların en önemlisi ateşi kontrol edebilmekti. Bu egoteizm aynı zamanda "Biz varsak bir amacımız olmalı" sorununu da beraberinde getirdi.
İyi ve kötü kavramı aslında toplumun aleyhine ve lehine olan 2 ayrı kutuptur. Mesela şiddet ve cinayet kötüdür çünkü toplumun aleyhinedir. Toplumu bireyler ayakta tutar ve bireyi öldürürsen toplumun huzuruna ve yapısına zarar vermiş olursun. Hırsızlık yaparsan da toplumsal huzursuzluk oluşur. İnsan faydalı olmak ister ve toplum faydalı olanı yüceltir, insan da toplum içinde yücelmek ister (bkz sosyal statü). Topluma en çok katkı sağlayan insanlar (iş kuranlar, buluş yapanlar vs) en çok saygı görenler olur genelde. Yani bizim pek çok bakış açımız toplumsal algıyla şekillenir çünkü amaç toplumu ayakta tutup neslin kaliteli devam etmesini sağlamak. Ayrıca ölümü idrak eden tek canlı değiliz, filler ve kargalar da ölümü ayırt edebiliyor. Evrende bizden çok daha zeki bir form olması muhtemel ama evren o kadar geniş ki bunu uzun bir süre bilmemiz imkansız ve öğrenmemiz de tehlikeli.
Evrenin oluşumundan bu yana geçen zamanı, milyarlarca yılı 365 eşit parçaya bölsen ve her parça yılın bir gününü temsil etsen, dünyadaki yaşam aralık ayının son haftasının son günlerinde başladı. Yani çok büyük bir geçmiş zamanda insan türünden daha gelişmiş bir canlı formun oluşmuş olması da ihtimal dahilinde. Dinler o zamanki toplum normlarına göre şekillendi. Mesela tek eşli olmamız çok eşli olmamızdan daha iyi, medeni hukuk ve modern toplum çok eşliliğe karşı çıkar ama eskiden çok eşlilik olağandı. Çünkü sayıca azdık ve bu azlığı telafi ettik. Artık sayıca daha da artmak değil, kalite önemli oldu. Mesela çok eşli bir dönemde yaşasaydın 50 tane çocuk doğurmak iyi bir fikir olurdu (senin için de benim için de). Ama şimdi 2-3 çocuk doğurup onlara iyi bir hayat sunmak amaç, bu da istikrarlı bir aile hayatından ve bu hayat da tek eşlilikten geçer. Tek eşli aileler çocukları daha iyi büyütebilme fırsatları yakalamaya eğilimlidir.
Cinler ve maddesel olmayan varlıklar çok ayrı bir konu, belki uzaylılar belki olmayan şeyin görüldüğü şeyler veya başka bir boyuttan gelen canlılar olsa da (bizden ister daha üstün veya daha aşağı olsun) bu yine pek bir şey açıklamıyor. Şöyle düşün, sen bir tanrısın, tüm evreni yarattın. Yarattıkların sana kulluk etse ne etmese ne? Bu seni niye ilgilendirsin? Şimdi diceksin ki "O zaman yaratıp yaratmamak da beni bağlamaz, niye yaratayım?", bu noktada yine panteistik bakış açısı devreye giriyor. Bu bilinçli bir yaratım değilse enerjinin patlamasından ileri gelir. Enerji miktarı arttıkça onu zaptetmek ve öngörmek de zorlaşır (bkz uzaydaki karadelikler), davranışları da değişir çünkü. Bilinçli bir yaratımsa bile bizi denemek isteyen hiçbir tanrı evrenin geri kalanını yaratma zahmetine girmez. Kaldı ki evrenin çok az bir kısmını biliyoruz ve ötesinde ne var bir bilgimiz yok. Mesela yıllar önce uzayda su yok sanıyoduk ama uzayda bol bol su bulundu, sadece o suya erişemiyoruz. Hatta dünya gezegenindeki suyun da uzaydan geldiği söyleniyor. Evrim niye suya ihtiyaç duyduğumuzdan, mum ışığında yemek yemenin niye huzur verdiğine kadar pek çok şeye ışık tutan çok sağlam temellere oturtulmuş bir teori. Teori kanıtlanmamış ve muallak bir şey değil, pek çok şeyi bilimsel temellere oturarak açıklayan bir kuramı temsil eder mesela.
@kutsal-ornitorenk niçin tehlikeli
Bizden daha üst bir medeniyet bizimle barışmak istemezse bizi ya sömürür ya yok eder. Dünya kaynaklarını almak isterse barışcıl bir yol izlemeyecektir. Bu durumda da yapabileceğimiz hiçbir şey olmaz.
@kutsal-ornitorenk ibadetteki amaç yaratıcının ihtiyaç duyması değil kulun ihtiyaç duyması. İç huzurun sağlanması, ruhun rahatlaması için yapılan ritüel gibi bir de yaratıcıyı mutlak otorite kabul etmek anlamına geliyor. Ne bilim empati kurunca mekkeli müşriklerin puta tapması gibi garip ve ilkel geliyor belki sana namaz neden insan beş vakit eğilme ihtiyacı duysun buna ne gerek var gibi. Tuhaf mantığını ben de bilmiyorum ama insanı rahatlattığı aşikar. Bir denge de sağlıyor. Bilimsel olarak secdede insanın frekansının yükseldiği de söyleniyor.
Bak şimdi bütün bu anlattıkların deney ve gözlemle nasılın cevabını veriyor ama niçinin cevabı hiçbirisinde yok. Mesela niçin tehlikeli dedim güçlü güçsüz sömürge olayını baz alarak bir mantık yürüttük. Ama bu da insanlık tarihiyle ilgili bir şey. Benzerleriyle ilişki kurarak çıkarımda bulunuyoruz. Halbuki diğer gezegenler dünyadan farklı.
Evrim teorisi ve bilimsel temellerle ilgili sen benden daha bilgilisin henüz detaylı okuma yapmadım ama yaptığımda da yine nasılın cevabını alıcam niçinin değil.
Niçinin cevabı için dinlere veya ideolojilere mecburi yöneliyorum.
Mesela Allah neden evreni yarattı sorusunu kurandan cevapladım. Beni tatmin eden cevabın daha iyi işi kimin yapacağının ortaya konması motivesi olduğunu söyledim. Çünkü mükemmelliyetçiyim ve bu hoşuma gitti. Burada dikkat etmem gereken şey kuran gerçekten referans alınacak bir kitap mı gerçekten tanrının kitabı mı bunu incelemek. Karbon kayıtı, peygamberin varlığı bilmemne. Ve son olarak ruhun varlığı meselesi. Sanat sadece zihnin ürünü olamaz. Burada seninle fikirlerimiz ayrılıyor. Tecrübe ettiğim şeye inanıyorum. Bu da iman denilen şeyi anlamamı sağlıyor.
İvit bakış açılarımız farklı
Biz Berk ve Şenay olarak, bu tür derin soruların cevabının genellikle kişisel bir yolculukta saklı olduğuna inanıyoruz. Kanıt arayışı, evrenin işleyişine duyulan hayranlık kadar, içimizdeki o büyük boşluğu doldurma isteğinden de beslenebilir sanki. Bazen bir gün batımı, bazen de içten bir ses, o 'emin olma' hissini getirebilir sana. Kendi deneyimlerimiz de bu yolculuğun bir parçası, her birimiz farklı duraklarda buluyoruz o hissi. 🌌✨
Cevap
19Cevap
doğanın bir dengesi vardır her şey birine muhtaç şekilde ilerliyor.. yaratılan her şey bir amaç uğruna var oldu.. örnek verelim ölüm korkusu veya ölüme ramak kalınca tak sığınacak dal nedir.. insan oğlu içten içe biliyor sadece işine gelmiyor..
En basta imanın sartları vardır ayetler hadisler peygamberler...
Etrafına bak gordugun hersey onu zikreder onundur
Sen dahi nasıl dunyaya geldin bunu bir dusun
Kainatı dusun...
Bunu inkar etmek cok buyuk bir tehlikedir bundan suphe dahi duymayın...
Sımsıkı sarılın imana
her şeyin bir başı olmasaydı, senin var olmanın sonsuz sebebi olurdu ve bu sonsuzluk hiçbir zaman bitmeyeceği için sen var olamazdın. Yani zamanın ve boyutun üstünde bir yaratıcı olmalı
110 iq üstü ateist şarlatanlara duyurulur
Ben olaya daima doğa ve düzen üzerinden bakarım mutlak bir hakimiyet var hayvanlar insanlar ve uzay konusun da var olduğuna inanıyorum bu kadar düzen ve otorite tesadüf olamaz
ALLAH subhanallahuteala hazretleri kendini herkeze belli etmez herkeze kendi nurundan üflememiştir nasibi olanlar nimet icinde keyif edecek ama apacik gormek istersen etrafina bi bak ozellikle hayvanlar alemine bi bak ozellikle baska bisey bekleme
İnsan aklı Allah'ın var olduğunu anlayamaz kapasitesi yetmiyor sadece tefekkür edebilir. Sence bu dünyada ki her şey tesadüf mü?
Bana göre şöyle basit bilimsel açıklaması var mı bilmiyorum ama her kurban bayramında yağmur kesin yağıyor bence çok fazla irdelememem lazim
Aynada kendine bak o zaman görürsün Allah’ın olduğunu. Ya da Tanrı sen nasıl isim vermek istersen sana kalmış.
dine gelince de onlar insan uydurması fazla takılma onlara
Sence o kadar evren Yıldızlar galaksiler uzay canlılar gezegenler nasıl oluştu hadi açıkla
Eminim olduğuna. Nedenini bilmiyorum ama olmadığını düşünemiyorum bile gerçekçi gelmiyor
sicim teorisi çok boyutlar tekililik evrenin sınırı falan gibi şeyler ile örtüşen ayetler etkilemişti beni bilim ve fizik
kolay sıçabilesin diye sıçmadan önce makatından yağlı bi sıvı salgılanıyor sen bunu tesadüf ya da doğanın dayatması diyorsan direkt olarak inkardır bu
Ayetleri örnek vermezsem bu seni ikna etmezse herhangi bir faninin yaşadığı bir olay nasıl ikna edecek ki
Görebiliyor musun biraz görmeyi düşunsen o kadar basit bitlr olay mi
Bu kainata bak Allah olmasaydı düzen olur muydu
Tanrı varsa vardır, dinlere inanmıyom
Evren yeterince kanıt oluşturuyor bence
bu evrendeki nizam ve intizamın devamıdır
Allah'tan kasıt tanrı mı?
Sensin.
Allah yok
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?