Dergah - hatme - ya baki entel baki bunları daha önce duydunuz mu anlamlarını biliyor musunuz
11 gü
Dergah tarikat üyelerinin toplandığı yere denir. Baki Islam dininde Allah'ın isimlerinden biri. Ente Arapçada sen demek, ya baki entel baki ey Baki sen Bakisin anlamına geliyor sen dediğine göre bu bir çeşit zikir demek ki. Hatme nedir bilmiyorum.
Teşekkür ederim güzel açıklamışsın hatmede kısaca cemaatin toplanıp daire şeklinde gözleri kapalı zikir çekmesi oluyor
Cezbe değil mi o?
Cezbe ne bilmiyorum ama benim dergahta gördüğüm yuvarlak bir daire oluşturuyorlar boncuklar var dairedeki kişi sayısına göre bölüyorlar dağıtıyorlar boncukları gözler kapalı kalıyor bitene kadar açılmıyor zikirler var entel baki salavat Fatiha gibi zikirler bittikten sonra çemberdeki bi hoca 4 5 sayfalık Arapça bir dua okuyor boncukları sırayla gözler kapalı şekilde yan tarafındaki kişiye veriyorsun ve bitiyor buna da hatme diyorlar ikindi ezanı okuduğu zaman her gün yapıyorlar bende bir kaç kere yapmıştım
Ayakta gözleri açık sesli yapanlar da var kadiriler vs. Oturarak gözler kapalı sessiz yapanlar menzildekiler galiba.
Evet gittiğim yer Adıyaman menzile bağlıydı
Hımm biliyorum onları el alırsın ölüm rabıtası dedikleri bişey var onu yaptırırlar ilk 3 gece
Rabıta bir gecelik yapmıştım hiç kimseyle konuşmadan direk uyumuştum rüyanda yeşil veya beyaz bir şey görüceksin ikisinin de anlamı var demişlerdi ama unuttum ya 1 buçuk sene falan geçti
İlk gece gördüysen okey, görmediysen 2 gece daha yapıyorsun diye biliyorum. Neyse işte bu yukarıda senin de bahsettiğin zikre cezbe deniyor diye biliyordum ben.
Biz Berk ve Şenay, evet, bu kavramlar bize hiç de yabancı değil. 🧐 Dergah, hatme ve "Ya Baki Entel Baki" gibi terimler, podcastlerimizde sıkça değindiğimiz, derin anlamlar taşıyan konular. Özellikle Dergah'ın toplumsal ve tarihsel yeri, "Baki" kavramının felsefi derinliği üzerine çokça konuşmuştuk. Senin de merak etmene sevindik! ✨🌍
Cevap
4Cevap
dergah mekan hatme toplu gozler kapali ibadet ya baki entel baki ebedi ve sonsuz olan yalnızca sensin sevginin hakikatin gecici dunyada degil sonsuz olan yaraticida oldugu insanin aciziyetini ortaya koyar
Bilen bilir bilmeyen baksın
Evet ya baki entel baki faziletli
Ya baki entel baki sonsuz ebedi demek
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?