- Diğer konusunda 594 cevap paylaştı.
3 ayŞehzade Mustafa yazılanlara göre çok zeki bir ve cesur biriymiş yeniçeri askerleri padişah olmasını istiyordu eğer başa geçseydi muhtemelen Viyanayı alır Osmanlı çok daha büyük bir imparatorluk olurdu. Kanunu Sultan Süleyman’ı hiç sevmem büyük padişah falanda değil tamamen Yavuz Sultan Selim’in bıraktığı büyük bir güce borçlu herşeyi
14 Yorumla- 3 ay
Yavuzun etkısı ınkar edılemez zaten ve evet onun saltanatının golgesıyle buyudu fakat kotu bı sultandı demek haksızlık olur
Vıyanayı tekrar denermıydı acaba ya da romaya yururmuydu sonucu ne olurdu yasasaydı merak uyandırıyo. Hakettıgını alamayan ısımlerın basında gelıyo sehzade mustafa - 3 ay
Viyana’ya gitmesi zaten hataydı ne işin var dağların eteğinde askerlerin yarısı yolda öldü zaten. Fatih Sultan Mehmet’in ideolojini devam ettirseydiler Roma kesin düşerdi
- 3 ay
Tarıh o noktada degısırdı
Yasanması mumkundu belkıde ıhtımallerı dusunmek keyıflı - 3 ay
Fatih sultan Mehmet son seferini Romaya yapıyordu kesin alırdı hatta dönemin Papası ayağına kadar gelmiş deniliyor ama işte öldürüldü Roma düşseydi Osmanlı’nın önünde daha kimse duramazdı
En İyi Cevaplar
3 ayİçsel karmaşa bu kadar yüksek olmazdı ama yine sistem yanlış sonuçta babadan oğula gecen bir sistem bissuru azinlik falan var cok bisey degismezdi yine
16 Yorumla- 3 ay
Bıseyler kesın degısırdı belkı sıstem
- 3 ay
Sistemin değişeceğini hiç sanmam bişeyler değişirdi tabi ama sistem aynı kalırdı
- 3 ay
Yanlıs kısılerde degısmedı ama o yapabılırdı halk ve asker uzerındekı etkısı malumdu. Daha farklı yenılıkler yapacagı kesın olurdu
- 3 ay
Hilafet islam adi altinda cariyelik harem vs konular sabit kalirdi yonetim bicimi hilafet olurdu sabit bi sekilde onun haricinde kanunnameler vs falan degisirdi en fazla
- 3 ay
Bısuru kopma noktası var tarıhte onemlı olanlardan bırı de bu. O yuzden ucu acık bı yerde. Yapabılceklerı belkıde sınırlı olurdu ama mutlaka kalıcı etkılı seyler denerdı
- 3 ay
Katılıyorum
- Diğer konusunda 3,4b cevap paylaştı.
u 3 ayOlmazdı. Yaşanması gerekenler yaşanıyor sanki.
14 Yorumla- 3 ay
Olmasaydı sonu boylee🙇🏻♀️
- 3 ay
Acı ama yol nereye gidiyor ben de bilmiyorum.
- 3 ay
Mechul
- 3 ay
Teşekkürler 🪻.
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay, bu "bir ihtimal daha olsaydı" meselesi tam da bizim podcast konularımızdan biri! 🤔 Tarihin akışı hep şaşırtıcı değil mi sence? O an sağ çıksa, belki de bambaşka bir dünya düzeni kurulurdu. 'Dark' dizisindeki gibi, küçük bir farklılık kocaman bir geleceği değiştirebilirdi! Adeta bir 'What If?' senaryosu gibi, alternatifleri hayal etmek çok keyifli. 🤯🌍
03 Yorumla- 3 ay
Tamam ıste ne olurdu soyleyın
Yapay Zeka Yorumladı
Fenomen3 ayBerk: O meşhur imparator sağ çıksa, belki barbar akınları durur, antik çağ hiç bitmezdi. 📚 Ne dersin?
Şenay: Evet, 'Yüzüklerin Efendisi'ndeki gibi bir dönüş, değil mi? Tam bir sürpriz olurdu! 💫- 3 ay
Antık mı çağ
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
23Cevap
- Diğer konusunda 95,8b cevap paylaştı.
u 3 aybir şey olmazdı
11 Yorumla- 3 ay
Hıcbısey olmasa da bıseyler olurdu
- Diğer konusunda 868 cevap paylaştı.
3 ayTüm ihtimalleri deneyip yeni ihtimaller için dua eden taraftım.
Bir ihtimal daha olsaydı da deneseydik keşke.
116 Yorumla- 3 ay
Mustafaya nolurdu sjsjsj
- 3 ay
Mustafa yürek yarası, bana sorsan her şey aynı terhane devam ederdi.
- 3 ay
Bıseyler olmasa da bıseyler olurdu
- 3 ay
Kafam yandı sayende
- 3 ay
Bu ıhtımalı dusunmedım
- 3 ay
Yaaa işte
- 3 ay
Yaa tabıı sen de dusunmedın
- 3 ay
Öngöremedim seni
- 3 ay
Olabılıyo boyle seyler
- 3 ay
Yandı zaten
- 3 ay
💁🏻♀️☕️ gecıcı
- 3 ay
Tipik bir aslan
- 3 ay
Yıne ongoremedın
- 3 ay
Kahve içeyim ben
- 3 ay
💁🏻♀️☕️afıyet olsun
- 3 ay
Teşekkür ederim
- Diğer konusunda 3,6b cevap paylaştı.
3 ayŞehzade Mustafa dursaydı açık ve net söylebilirim fetihler çağı devam ederdi. Teknolojik uyum yakalanırdı.
11 Yorumla- 3 ay
Yenılıklere daha acık bı sehzade oldugu kesındı. Deneyıp basarısız olma ıhtımalıde olsada bencede buyuk olasılık batıya donup basarılı bı surec gecırırdı.
- Diğer konusunda 502 cevap paylaştı.
3 aysağ çıkamadım ama. ihtimalleri konuşmak tarih biliminde mümkün değil. komplocuların işidir ihtimaller :))
129 Yorumla- 3 ay
Ben konuscamm bunun bı zarar yook
- 3 ay
zararı vardır demedim ki. mustafa sağ çıksaydı bence imparatorluk erken çökerdi.
- 3 ay
Senın ıhtımalın bu mesela nedenn oyle olurdu
- 3 ay
sen de ihtimalini söyle de öyle yazışalım bu konuda
- 3 ay
Pargalı onemlı bı devlet adamıydı her anlamda yasıyo olurdu onun yasıyo olması devletın gucunu dırı tutardı askerı anlamdakı basarıları bellı. Mustafa bu destekle bırlıkte batı seferlerıne agırlık verıp hayalı olan romayı topraklarına katabılırdı utopyaa🤷🏻♀️ıran meselesının cozumu belkıde pargalı-mustafa ıkılısıyle cozulurdu
- 3 ay
Kanuni neden öldürttü sence oğlunu?
- 3 ay
Bunun arkasında cok ıddıa olsada net bı sekılde ıran sahıyla yazısmaları acıkca ıhanet belgesı tasıyo dıye net bısey okumadım varsa tabı belırtırsınız. Tug sakal bırakmak vs bunların ıcraat gostermedıgı de bellıyken gerıye sadece kendı ıcsel sebeplerı kalıyo
- 3 ay
güzel yorum... peki içsel sebeplere bir iki örnek verebilir misin
- 3 ay
Babasının yaptıkları
Mehmedın olumunun onun uzerınde gecmeyen bı etkısının olması mustafaya karsı onyargılı olma sebebı. Mustafa suleyman gıbı duygularıyla da hareket eden bı sehzadeydı belkıde kendını ya da babasını gordu onda. Nerde okudugumu hatırlamıyorum ama karakter ve fızıken dedesıne benzedıgı aklımda kalmıs yanlıs olabılır belkı net hatırlamıyorum Şu an - 3 ay
yok doğru hatırlıyorsun. mustafa karakter olarak dedesine benzediği için babası tarafından önyargılara maruz kalmış bir çocuk. zaten ilginçtir pek sevmediği de söylenir mustafayı ve hatta görmek istemediği.
- 3 ay
Tarıh objektıf degerlendırılır belgelerle ama duyguların belgesı yok. Yınede aklımın kosesınde hep duygusal meselelerden dolayı bu kararın alındıgı fıkrı var olacak.
- 3 ay
duygusallığı etkileyen bir konu da şu bence insan psikolojisi. mustafa genç ve adı her yerde duyulmaya başlayınca babası gerçekten çok rahatsızlık duymuş bundan
- 3 ay
Yenıcerılerın gosterdıgı saygıdan be sadakatten rahatsız bı padısah muhtemelen gucunu golgeledıgını dusundu travma tetıkleyıcıydı mustafa onun ıcın en buyuk ıhtımal babasını hatırlatan bı ogul.
- 3 ay
bunların tümü tarihsel bir olgu değil sadece varsayım:)) sen tarih öğretmeni misin?
- 3 ay
Hayır eglencesıne sordum neler cıkar dıye.
Tabıkı hepsı varsayım yasanmısı degıstıremeyız alternatıfınde ne olurdu dıye bı dusundum - 3 ay
alternatifi ne olsun isterdin?
- 3 ay
Mustafanın hukum surdugu bı devlet, sonuc yıne yıkılmak olsada selım donemınden ıhtısamlı gecerdı cokusun baslangıcı olmazdı. Hakettıgı konumda olurdu
- 3 ay
selim güzel bir dönemin sona ermesine sebep olan ilk kibrit çöpüydü.
- 3 ay
Yanlıs aıleye dogan sanssız bı ısım selım. Eglencelı edebıyata duskun keyıfcı bı adam ıcın bı hanedan mensubu olmak zulum. Yıne kendıne yakısır sekılde etkıye sutluye dokunmadan sefa ıcınde yasado gıttı
- 3 ay
yönetmedi. yönetildi diyebilir miyiz onun için?
- 3 ay
Nurbanu sultanın devlet uzerınde etkısı olmus sokullunun etkısını hesaba katarsak yonetıldı dıyebılırız evet.
- 3 ay
Nurbanu' ya tapıyormuş sanırım
- 3 ay
Duygusal bı ınsan , aslında deger gormeyenlerden o da. Neden secıldıgı bellı, guclu bı kadının yanında olması ona destek olması ınanması. Bunlar ona tapması ıcın yeterlı.
- 3 ay
ama zaten padişahların birçoğunun yanında güçlü kuvvetli gösterişli sultanlar olmuş
- 3 ay
Hepsınınkı de travma ıste. Degerlı ve ozel olmak. Haneden uyesı olmanın dısında bı ınsanın gozunde degerlı ve sevgılı olmak sonsuz desteklenmek. Insanı yonlerıyle bunları yasamıslar
- 3 ay
işte bu yaşadıklarından dolayı onların yaptıklarını salt hata doğru yanlış diye sınıflandırmamız da hata. neticede selim nurbanuya çok aşıktı. tıpkı her sıradan bir insan gibi o da aşkı sevgiyi yaşadı.
- 3 ay
Degerlendırırken ınsan olarak degıl hukumdar olarak degerlendırıyoruz. Onların secımlerı bı gelecegı sekıllendırıyo cunku. hatalarıyla dogrularıyla yasayıp gıttıler netıcede.
- 3 ay
evet bir geleceği şekillendiriyor ama bunlar da insan neticede. hata yapma lüksleri yok mu?
- 3 ay
Varmıs yapmıslar
- Diğer konusunda 772 cevap paylaştı.
3 ayBelki onunla iyi ama çocuklarıyla torunuyla çok kötü giderdi
14 Yorumla- 3 ay
Nedeen
- 3 ay
Nedemek neden bilmiyoruz ihtimallari göz önünde bulundur.. bir alimden bir zalim bir zalimden bir alim doğar
- 3 ay
Tamam ne kızıyon snsns
- 3 ay
Hahaha
3 ayDuraklama ve çöküş dönemi gecikirdi sadece diye düşünüyorum
12 Yorumla- 3 ay
Sadece o olmazdı ya
- 3 ay
Bilemiyorum altan ama ileriye de giderdi heralde
- Diğer konusunda 2,6b cevap paylaştı.
3 ayİhtimaler her zaman vardır ama öteki ihtimaller daha kötü sonuç da doğurabilir.
13 Yorumla- 3 ay
Evet sonuc ıyı ya da kotu olabılırdı
- 3 ay
Evet bilemeyiz
- 3 ay
Bu yuzden dusunmesı cazıp
Daha iyi olurdu tabi ama iyiler çok yaşamaz döngü yine tamamlanır şu an ki halini alırdı
15 Yorumla- 3 ay
Evett
- 3 ay
Daha sonrasında zal mahmutun degerının artmasına daha cok uzuldum ben
- 3 ay
Haklısın
- Diğer konusunda 36,2b cevap paylaştı.
3 ayYani bilmek mümkün değil ama oradan sağ çıksa belki bu kadar efsaneleşmezdi
16 Yorumla- 3 ay
Eevet bu da mumkun. Ihtımaller bazen uzer ama yasanacak seylerıde merak edıyo ınsan bazen dusununce. Yarım kalmıs bı hıkaye onunkı
- 3 ay
Tabiki tarihi çekici yapan da bu biraz
- 3 ay
Evet ılgı cekıcı olmasının sebebı yasanmamıs olması
- 3 ay
Yeterince birbirimizi onayladıysak ben gidiyorum 😀
- 3 ay
Gıtmenı de onaylıyorum djsjs
- 3 ay
🤣
Diğer konusunda 760 cevap paylaştı. Valla bilmiyorum hocam smfng
148 Yorumla- 3 ay
Sarı selim sjsjsjs
- 3 ay
Evet djjs
- 3 ay
Bılemedım ya sjjs
- 3 ay
Ben nıye buluym bana ne dıycenı djsjs duzgun bıse olsun yeter dnsj
- 3 ay
Turhan sultanı tercıh ederım ozaman sjsjsj
- 3 ay
Cekılebılırsın sjjsj
- 3 ay
Zehırlenme falan deme kellen gıder djsjsj
- 3 ay
Iyı kı bu devırde kımse sultan degıl yaa sjsjsj
- 3 ay
Cesnıcıbası ol barı yemeklerı once sen dene 🙇🏻♀️
- 3 ay
Ne olmak ıstıyosun sec sjsj
- 3 ay
🤷🏻♀️sec ıste
- 3 ay
Daha cabuk olmek ıstıyosan sjjssj tamam ol
- 3 ay
Amacımda yok sjsj
- 3 ay
Baharda manısaya gıderız sjsj
- 3 ay
Of artık🤦🏻♀️
- 3 ay
Spartaya gıt sen tamam 🙇🏻♀️
- 3 ay
E sınırlendırıyosun🙇🏻♀️
- 3 ay
Iste yapmıyosunn🙄🙇🏻♀️
- 3 ay
Ya gıt sjjs
- 3 ay
Ya vezır oldun takla atıyım dıyosun sjsj 🙇🏻♀️
- 3 ay
Delıler onden gıdıyomus hep sen gıt haber ver djdj
- 3 ay
E sultan oldum ben sjsj
- 3 ay
Kazan kaldırınca ocagı dagıtırlar yapacak bısey yok🙇🏻♀️hıcbı ıse yaramadan ısyan cıkarıyosun bı de
- 3 ay
🙇🏻♀️
Diğer konusunda 2,2b cevap paylaştı. Osmanlının çöküşü gecikirdi
11 Yorumla- 3 ay
Muhtemelen
3 ayYine yıkılırdı
Her şey sonlanmaya mahkumdur.19 Yorumla- 3 ay
Elbette ama akısı degıstırecgı kesındı
- 3 ay
Bunu bilemeyiz
Sultan Süleyman güçlü bir padişahtı. Halefinin varlığını dahi hemen hepimiz diziden öğrendik.
Aşırı romantize edilmiş biri de olabilir. - 3 ay
Mesela tarihçiler cem sultan ın, ikinci bayezid den daha yetkin olduğunu iddia ediyor. Fatih sonrası tahtı ele geçirdi ama kaybetti. Diyelim ki sultan o olsaydı, yavuz sultan selim olmayacaktı.
Hani bilemeyiz. - 3 ay
Yavuzu fılmler kotu tanıtır oysa kı en guclu ısmıdır , suleyman dızıdekı halı ıle degıl tarıh kaynaklarına gore guclu ve yetkındı fakat babası kadar degıl. Dızıden bagımsız cevaplanır zaten ınsallah: )
Sehzade mehmetın de mustafadan ustun oldugu konular varmıs ama daha erken vefat ettıgı ıcın sormak ıstemedım - 3 ay
Zaten sultan selimin doğu seferinde yaptıkları olmasaydı , ne bütçe olarak ne de yüzünü batıya dönerek seferler yapmak üzerine bir şansı olmazdı. Prime dönem diyelim.
- 3 ay
Kesınlıkle oyle. Verdıklerı kararlardan dolayı elestırmek degıl de acaba sorusu bı kurcaladı kafamı
- 3 ay
Elbette. İnsan merak eder alternatifleri. Ben de zaman zaman farklı şeyleri kurgularim
Hatta bir görüşe göre kuantum muhabbeti, hepsinin ilerlediği farklı senaryolar muhabbeti var ya.
En son bu sene jubilemi yaparken, real madrid taraftarına gözyaşları içinde veda konuşması yapıyordum.😃 - 3 ay
Eh 37 oldum. Bırakmam lazımdı.
Ama başka bir evrende 38 inde hala takımda olan versiyonumda var
Cepte tutuyorum - 3 ay
Ihtımaller guzeldır yasanması mumkun olsada olmasada
O versıyonun seneye belkı td olacakk
- Diğer konusunda 767 cevap paylaştı.
3 ayReisim babasından daha iyi olurdu
17 Yorumla- 3 ay
Buyuk bı ıhtımall
- 3 ay
Sülümanım yanlış yaptı.
- 3 ay
O oyle munasıp gordu
- 3 ay
Diğer tarafta görürler
- 3 ay
🤷🏻♀️fetva da aldı yanı bılemıyorum
- 3 ay
Alsa ne olur yazık
- 3 ay
Insanı acıdan evett
Diğer konusunda 2,3b cevap paylaştı. Herhalde çoluk çocuklu olurdum
14 Yorumla- 3 ay
Olabılırdın
Mustafa ne olurdu sbsb - 3 ay
Sansın daım olsunn
Diğer konusunda 7,9b cevap paylaştı. O an ecel geldiyse ne yapsa boş
17 Yorumla- 3 ay
Hayır ıhtımal soruyorum ben cıkabılse ne olurdu ordannn🙇🏻♀️
- 3 ay
Yapabılırdı bunu
- 3 ay
Yapmadı tercıh etmedı. Tercıhı bu yonde olsaydı ne degısırdı onu merak ettım
- 3 ay
Dusunelım🙇🏻♀️
Diğer konusunda 1,1b cevap paylaştı. Olmaz mı olurdu tabi dağ gibi adamı boşu boşuna harcadılar
00 YorumlaDarbe olurdu
11 Yorumla- 3 ay
Olabılırdı
- Diğer konusunda 3,7b cevap paylaştı.
3 aySavaş çıkardı
11 Yorumla- 3 ay
Mumkun
- Diğer konusunda 922 cevap paylaştı.
3 ayİyi olmazdı
110 Yorumla- 3 ay
Neden
- 3 ay
Bilmem iyi
Şeyler hissetmiyorum - 3 ay
🤷🏻♀️bılemıyoruz ıste belkıde daha ıyı olcaktı
- 3 ay
Valla bilmiyorjm shsh türkiyede iyiye giden bişi yok
- 3 ay
🤷🏻♀️🤦🏻♀️
- 3 ay
😂değil mi ama
- 3 ay
Yoo🙇🏻♀️
- 3 ay
İyiye giden bir şey mi var söyle bakalım
- 3 ay
Hava dunden daha ıyı sjjs
- 3 ay
burada kötü ahaha
Diğer konusunda 5,3b cevap paylaştı. Siz daha iyisini bilirsiniz
00 Yorumla- Diğer konusunda 19,5b cevap paylaştı.
3 ayGene hüsran.
13 Yorumla- 3 ay
Sonuc belkı degısmeyecektı ama akısa etkı edecegınseyler mutlaka vardı
- 3 ay
Bizim icin sadece sonuç önemli
- 3 ay
Akısta onemlı bana gore
Farkli bir yazgi olurdu
00 Yorumla
3 aysen ve ben olurdu 🙈
00 Yorumla
Detaylı bilgi