2 ay

Ahlak nedir din kuralları mı davranışlar mı?

Ahlak davranışlarla alakalı bir konudur, dinse metafizik tanrı inancıdır, aralarında bu fark yoktur. Peki davranışlar neye göre ahlaki konu olur, şöyle olur: birine yaptığın hal, hareket, tavır, davranışlar hepsi ahlaka girer ve davranışlar sadece canlıya yapılıyorsa ahlaki kategoriye girer. Nasıl derseniz, mesela birine karşı soğuk davranmak veya sıcak davranmak ahlaki konulardır. Biri birine durduk yere soğuk davranıyorsa, ters davranıyorsa mesela diyelim ki biri senin hakkında güzel bir şey dedi ve biri çıktı dedi ki yo bence abartma bunda ne var ki derse, ne var ki diyen kişi ters davranmış, kötü davranmış olur atıyorum yani ve bu ters davranma ahlaki bir kötülük gerekçesiyle yapılmıyorsa, yani bana şöyle haksızlık yaptı bu yüzden soğuğum gibi dayanmıyorsa durduk yereyse bu kötülüğe girer. Bunun dışında kötülükler şunlar: birini dövmek, öldürmek, kovalamak, dışlamak, sert davranmak, küfür etmek, sinirli ters bakmak, tripli davranmak, işkence, zorbalık, itmek vs vs. Bunun dışında iyi şeyler de şunlar: birine sıcak davranmak, güler yüzlü olmak, adaletli olmak, yardım etmek, hoşgörülü olmak, korumak, kurtarmak vs vs. Hatta bunların dışında da ahlaka giren davranışlar var. Mesela bir arkadaşın ortamda durduk yere boş espri yaptı, saçma, alakası olmayan şeyler söyledi, bu da ahlaka girer veya işte mesela Tuana Zeybek diye bir YouTuber var, videolarında alt pantolonunun fermuarı açık kalmış, işte bir videoda doktora şaka yapacaktım ki diye dilini çıkararak önlüklü video yapıyor, fena döverim diye saçma sapan tekme sallıyor, bunlar da ahlaka girer ama direk ahlaki olarak iyi kötü değil, tiksindirici, saçma, insan önemsenmeyen boş insan yapar, boş lavaballı insan olmak da ahlaki bir konudur ve bunların dinle hiç alakası yok. Din metafizik inançtır, ırkla milliyetle de alakası yok, onlar sadece doğduğun yerlerdir. He bir de şunu ekleyeyim, cansız varlıkların ahlaki bir yargısı yoktur. Normalde kötü sayacağımız şeyler cansızlara yapılınca kötü veya iyi olmaz, iyilik kötülük sadece canlılarla alakalıdır. Mesela bir bilgisayara, taşa tekme attın diye kötü olmazsın ama canlıya vurursan kötü olursun.

Ahlak nedir din kuralları mı davranışlar mı?