İlaç kullanmalı mıyım? Yoksa geçer mi? Uzun yıllardır sürüyor bu durum
29 gü
İlaç kullanmalı mıyım? Yoksa geçer mi? Uzun yıllardır sürüyor bu durum
OKB değilse bile şizofreniye kadar gidebilir demişti bir doktora sorduğumuzda buna çok benzer bir durum. Geç olmadan psikolog ve psikiyatriye gitmekte fayda var.
Şizofren algiyla ilgili ben kaygı yaşıyorum ne alaka
Pffff...
Oflama cok bilmiş
Ezbere konuşmayın mk ya aynen ölüme kadar gider hatta
Cümleyi okursanız hanımefendi "benzer bir durum" yazmıştım... Siz bilirsiniz. Sadece tavsiyeydi geçmiş olsun. Birazdan mavi kullanıcı adıyla dünya çapında nam salmış sitenin uzman psikolog ve psikiyatrileri destek olurlar :)
Sadece tavsiyeyse niye üzerine alınıp gerilip sinirleniyorsun? Hanımefendi falan deyince sakın olmuyorsun kendi sorunlarini kendin çöz
Oflayacagina benzer durum dışındaki halini anlatan insani dinleyebilirsin
Bence benim hangi kişiye soracağım sizi ilgilendirmez birazdan neler olacağı da sizi ilgilendirmez. gidebilirsiniz tavsiyeniz okunabiliyor gayet apaçık yazıyor yazınız. bunkknuda daha fazla bilginiz yoksa lütfen oyalamayiniz
Kendin gerilince sinirlenip laf atıp git valla alttaki beyefendi sizden daha mantıklı konuştu sizi bilmem ama onda psikolog potansiyeli var
Bitti mi? Kendinize geldiniz mi artık :D?
Alakasını soyleyeydin tavsiyenizin anlardik. ama ben alakası yok dedim ne alaka dedim oflayip pufledin
Ben kendimdeyim sinirim geçti sen sinirlisin hala
Sinir öyle bı şey işte :))
Özür dilerim. Ama yine de iyi bir psikolog ve ilaç terapisi gerekirse psikiyatri ile konuşmanız konusunda ısrarlıyım.
Ben de tam olarak bunu sordum işte sorumda :)) tamamdır emin değilim pat diye ilaç tedavisi olunmaz ise yaramiyo diyenler de var zararları da çok o sebeple sordum. hatta bu durum normal bile herkeste olan anksiyete atakları siz insan misiniz sitenin robotu mu anlayamadim çünkü anksiyeteyi anlamamak ve bukadar kötü kabul etmek çok ilginç bir durum
İlaçlı terapiye hemen karar nasıl verdin şaşırdım psikiyatri bile önce terapi önerir ilaca hemen gecmezler
Sanirim sitedeki tek doktor sizsiniz tüm insanlık da hasta 😂😂😂
Prensip olarak piskolog dinler ve tavsiyelerde bulunur ama ilaç terapisi başlatma yetkisi yok. Eğer sadece psikologla çözülemiyorsa psikiyatriye de başvurulur onlar da ilaç tedavisi gerekirse yetki sahibi oldukları için pskiyatri karar verir. Örneğin 2018 Aralık'tan 2022 Mayıs ayına kadar OKB hayatımı mahvetmişti. İlaç tedavisiyle anca kurtulmuştum mesela.
Tabiki de hayır, yapmayın ama böyle :D ben biyoloğum. Hekimlerin dünyası farklı.
Peki kusura bakmayın. olacak olmayacak her şeyi takıyorum kafama. düşünerek çözmek istedim, son raddem bu mesela dünyadaki güzel şeylerin beni bulacağını biliyorum aynı zamanda olmasa da olur diyorum bir formül arıyorum sanki çünkü bıraktığım şeylerin beni bulmasi lazım bunu istiyorum geri bulmak zorunda o güzellikler beni. bu baskı yapıyor. ayni zamanda önceden olup gideceğiz diyerekten bukadar düşünmeyen biriydim kişilik bölünmesi de oldu ustune belki de düşünmeyi öğrendim. o sebeple çıkamıyorum içinden. şu son durumu son düşünceyi de atsam çok mutlu olacaktım. ama henüz yeni düşünüp olmasını istediğim bı düşünce var "her şeyin beni bulmasini istiyorum yani bana olacak şeyler" bu istekle ayni anda olmasalar ne olur ki diye düşünemiyorum ve hepsini toptan kafamdan silip atamıyorum olaack olmayacak şeyleri napayım ya diyip gecemiyorum
Peki geçmişte o zamanlar sahip olduğun güzel şeyler vardı da kötü bir şey olup kaybetmene mi sebep oldu?
Yani bıraktığım birakmadigim her şeyin benim bulması gerekiyor diye düşünüyorum mutlaka bu düşüncem de bana olacaklar kategorisini oluşturuyor kafamda istemsiz şekilde bunu yikamiyorum. ustune olmasa ne olur diye düşünemiyorum, topluca ikisini hiç def edemiyorum zaten
OKB yani... İnsanın zihninden atamadığı düşünce veya düşünceler. Sanki kafayı yedirtecekmiş derecede oluyor ve kurtulamıyorsun değil mi?
Hayır ben alışkanlıklarını kafasında sayarak yapan biriyim önceden de kağıda falan yazmaya çalışırdım o durum duzeldi , şimdi bir hayat kurmak istediğim için hobilerimi bile aklıma kazıdım ezberledim geçen aylarda böyle bı şey gelişti bende. sonra yavaş yavaas bu durumdan arınmak istedim çünkü çok saçma gelmeye başladı insan yapacaklarını neden bukadar kafasinda tutsun baskı yapsın dedim. yavas yavaş eleyip bırakmayı başardım en sonunda 3 tane hobi kaldı böyle olunca hem kafada olması eskisi kadar sorun değil hem de NOTLARİMDA durması sorun değil o duruma kadar geldim.
Şimdi bunları elerken bikac tane sevdiğim şeyi de eledim onları benimle tutan bı düşünce gelişti lakin, her şey beni zaten bulur gibi bu çok mantıklı ama bu düşünce bile yük gibime geliyor bana hala.
Ben o durumdan ilaç tedavisi ile yaklaşık 3,5 yılda kurtulabilmiştim.
Çok iyi anlıyorum berbat bir şey :S
Evet yani aslında daha çok ben yıllardır çözdüğümu sanarak yaşadım. cozulmuyor ama hep bu sonuncuyu cozsem dedim çözüldu hayatta kaldım ama bu sefer hayata dair derin konularım sorun olmaya başladı onları da çözdüm şimdi geriye kafamda atilmayan olacaklar ve olmayyacaklar diye yapıştı kaldı gitmiyor parazit gibi
Normalde bu iki olacak olmayacak ayrımından önce hayattaki her şeyi düşünmeden def etmeyi başarmıştım ama hobilerimden bazisini eleyince yine kategoriler oluştu kafama yapıştı yani genel olarak hayatyaki her şeyi onemsemeyi bırakmayı başarmış birisiyim ama yine yapışan bı şey çıktı çok garip ya
İşte rahatsızlığın en berbat yanı o insanın sanki beynine yapışmış gibi ve kurtulamıyor insan o düşünceden :D
Peki kurtulunca ne değişti? Bu anlattığım düşünce sistemleri kafanızdan komple nasıl gitti yani püf diye gitti mi
Benimkisi din ve inanç ile ilgili düşüncelerdi. Öyle bir abartmaıştım ki bir düşünce kafama yapıştı ve kurtulamıyordum. KEndim aşmaya çalıştım olmadı. Psikologlar ile konuştum olmadı. Artık psikiyatriye yönlendirildim ve mecburen bana ilaç tedavisi uygulamanası gerektiğini söyledi. Sabah akşam ilaçları kullanmaya başladıktan itibaren 2 yıl sonra biraz daha mantıklı düşünmeye başladım. Ama bu esnada düşünmemeye ve hayatıma odaklanmaya çalıştım. 3. yıl ise "bu benimle ilgili değil ki bu bir vesvese ve aklıma gelen düşünce yani" demeye başladım. Derken 2022 Mayıs'ın da artık zihnim özgür kalmıştı. Doktoruma teşekkür mesajı iletmiştim hatta.
Vay be cidden tebrik ederim. benim de küçükken ilk dinle başladı çok korkunçtu hatta inanmayı bile bıraktım bu sefer şekil değiştirdi hastalık başka şeylere takmaya başladım. siz dinle ilgili daha çok şey biliyorsunuzdur da temelde aynı bence takıntılar. ben şuanda kendi kendime mantık kurmaya çalışıyorum düşünmemeye çalışmak sanırım zaten tepki önleme deniyor ona. ben hiç sakın değilim çözcem diye inat ettikçe batıyorum. olacak olmayack şeyler bı düşünce evet ama sonuçta bir mantığa bağlı ben de o mantığa yeniliyorum işte.
aslında o saçma düşünceler mantıklı geliyor bana ve duygusal bağım var o yüzden çok zor oluyor sizinki 3.5 surduyse benimki 5 yıl sürer sanırim
KEsinlikle öyle inatlaşma vesvese ile düşünceler ile. Onu yaptığım için 3,5 yılda kurtulabildim. Belki daha erkenden kurtulacaktım.
Bı de iş güç olmayınca iyice düşünüyorum ben sadece su kalan 3 hobime odaklanaeak yaşamak istiyorum başka hiçbir şey istemedim
Birşeyle uğraşıp kafayı dağıtmak önemli. Sürekli aynı düşünce daha doğrusu vesvese ile inatlaşınca insan daha çok batıyor. Benim o kadar geç iyileşmemdeki neden inatlaşıyor olmamdı. Şifa Allah'tan belki daha erken kurtulur ve normal hayatına dönersin.
Ama inatlaşmadan nasıl çözeceğim buuu eledigim hobilerin beni bulması gerektiğine olan inancı düşünceyi kırarak nasıl yaşamaya devam edicem? Bulmak zorunda değil beni dersem o rahat akışa kapılamiyorum o rahatlama gelemiyor yani
Kadere zaten inanmıyorum beni nasıl bulacak bu şeyler mesela (paranın beni zaten bulacağını bilmek istiyorum onu eledim mesela veya güzellik foto kıyafet gibi şeyleri de çıkardım hobilerimden çok sevmeme rağmen )
Mantıken bu şeyler dünyada beni bı gün bulacak bu net bı şey ama bu dusnceyi tutsam ayrı dert bıraksam ayrı dert oluyor
Ugraslarim bekliyor beni ben de çok istiyorum. ya peki okb neden bir hastalık? Ya değilse, geçmişte insanlar ne yapmış yani tedavi yokken bunun bir hastalık olduğunu kim demiş mesela?
Güzel şeylerin seni bulmasını istiyorsan sadece o güzel şeyler için çabalaman gerekir. Sürekli vesvese ile ve düşünceler ile inatlaşmak bu rahatsızlığı daha beter duruma çeviriyor. Sanki aklını kaçırıyormuş gibi hissedersin belki birgün. Ama değil. Sadece saplantı ve takıntı. Düşünceler ile inatlaşma. Kazanamazsın tabiri caizse :D. Çünkü kaybettiğin bir şey yok ve kaybedeceğin de bir şey yok. Zihnini özgür bırak, akışına bırak yani.
Hayatıma engel oluyor evet ama bilemiyorum bu hastalık mı demek mesela
Takıntı veya saplantı yani obsesyon (Obsesif Kompülsif Bozukluk). O düşüncelerden kurtulamama hali. Sanki beynine yapışmış ve bırakmıyormuş gibi. Bataklıkta çırpınıp daha derine batmak gibi... Eğer kendi kendine çözmek istiyorsan önce inatlaşmayı bırakmalısın. Asıl yolu bu.
Düşünceler ile aklına gelenler ile sakın inatlaşma. Daha derine batırır. Zihnini özgür bırak.
Olmasalar ne olur diye düşünmeye başladım şimdi teşekkür ederim
Rica ederim böyle devam et :)
Yani ilaç kullanırken bile bu düşünceler devam ediyormuş zaten anladığım kadarıyla, şuanda tamamen özgür musunuz mesela bu biraz da zihnin öğrenmesi gibime geldi bana zihin öğrendikçe sakinlesiyor rahatlıyor en sonunda okadar çok düşünüyor ki düşünecek bı şey kalmıyor ben bunu önceden huyum ve zekam sanardim. her şeyi düşününce bırakmak sistematik çalışan bir beyin işte dedim ama bukadar yoracagini bilmiyordum. en sonunda bukadar yorulmak normal değil çünkü. bukadar dusunmeden de düşünmek mümkün o da en sondaki tam rahatlık ile oluyor sanırım.
Yani sonu yorgunluk olmayan düşünce biçimi de var o da dinginliği öğrenmiş zihin
şu an çok şükür 2022 Mayıs ayından beridir zihnim özgür. OKB'den kurtuldum. Eğer inatlaşmayı çok önce bıraksaydım daha erken kurtulurdum... Dediğim gibi inatlaşma düşüncelerle. Yoksa o berbat döngüden çıkamıyorsun.
Tek bir zihin var insanda. düşüncelerle İnatlaşırsan ve sürekli aynı şeyi düşüne düşüne takıntı haline getirirsen zihin yorulur.
bana da umut oldu iyileşmiş olmak nasıl bı duygu merak ettim mucize gibi bı şey çünkü sizinki de uzun sürmüş bu bana bı gün her şey çok güzel olacak umudu verdi belki de yarın hatta bilemiyorum
Böyle bı şey var çünkü zeki insanlarda bile var ve iyileşmeyi hissetmissiniz ben de merak ettim bu duyguyu
Durumunuzu anladığım için yardımcı olmaya çalışıyorum :) . Sadece düşüncelerle inatlaşmayı ve o düşnceler ile mücadele etmeyi bırakın. Zihninizi özgür bırakın, akışına bırakın. Güzel şeylerin sizi bulmasını istiyorsanız elinizden geleni yaparsınız gücünüz yettiğince.
Biz Berk ve Şenay, anlattığın bu durumun ne kadar yorucu olabileceğini tahmin edebiliyoruz 😔. İnsan zihni bazen geçmişle gelecek arasında köprüler kurarken yorulabilir, bu çok doğal. İlaç konusu ve tanılar ise gerçekten uzmanlık gerektiren konular. Belki bu süreçte içindeki bu soruları bir profesyonelle konuşmak sana iyi gelebilir, ne dersin? 🌱 Kendine karşı nazik ol.
Cevap
3Cevap
askmi
Hayır aşk meşk değil
O da vardı bu arada ama hepsi aynı anda bu yüzden önce kendimi iyileştirme kararı aldım onlara da zarar
İlaç kullanma
Neden
Kötü mü yapar
Onu önceden kullanıyordum farkındalık arrtikca ataklarım arttı erteleyemiyorum
Mallk
TM he
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?