Bugün TBMM'de DEM Parti Kürtçe kamusal alanda yasaklanması için önerge sundu, reddedildi. Başta reddeden partiler AKP, MHP, İyi Parti oldu. Ben şahsi görüşüm Antalyalı biri olarak isterim yasallaşmasını.
23 gü
Cevap
3Cevap
İngilizce dahil her dil, Türk vatandaşları için kamusal alanda yasaklanmalı
Neden
Peki Avrupa neden aynı değil Avrupa 7 ile 8 ülke gezdim mesale 4 resmi dilli devlet bile var biz neden yapmayalım o kadar övdüğümüz Avrupa ülkeleri gibi demokrasi ülkesi olalım
Yani Avrupa ülkesi olsak izin veririz Türkiye etnik yapıların kültürel haklarını
Avrupa etnik yapıya göre mi izin veriyor? Ülkesi olan dillere müsamahakar davranılabilir yalnızca, zira sınırlar kalkacağı için Yozgat'a gider gibi Almanya'dan buraya gelebilecek insanlar, elbette Almanca konuşulabilmeli o konjonktürde. Onun dışında ülkesi ve katma değeri olmayan azınlık halklara ülke muamelesi yapmak anlamsız, Laz da olsa böyle, Kürtte olsa böyle
Peki bir sorum var ispanya 4 azınlık grubun niye hepsi bölgesel dil statüsünde veya neden İtalya'daki 5 azınlık halk bölgesel dilde yani ab girersek almanca burada resmi dil olacak ama kendi halkımızın dili olmayacak zaten büyüden ab de değiliz
Ona bakarsan Finlandiya eyalet sistemi değil ama 2 resmi dil var Türkiye şimdi demokrasi ülkesi mi oluyor onu söyle bana onu söyleyin Türkiye vatandaşlarımız Türkçe dışında dil konuşması yasaklanan demokratik bir ülkemi oluyoruz
Yani bizim ab bu demokrasi ile alacaklar tamam aşırı sağ politika ile daha bir kaç milyon suriyeli geldi yerden yere vurduk kendimizi
Tamam yani onu demiyorum mesale Avrupa devletlerin kendi azınlık halkların veriyor mu dil hakkını söyle
@Sıkıştır anladım, atlamışım. Sınırlardan bahsettiniz, sınırlar kalkınca almanyadaki sınırlar kalkınca orada almanca konuşabileceğiz de kürtçe, lazca gibi diller senin şu an yaşadığın sınırların içerisinde yıllarca yaşamış bu ülke için belkide emek vermiş insanlar. Buna ne diyorsun? Hadi bunu geçtim türk vatandaşı olunca beraberinde anında türkçe konuşma yeteneği yüklenmiyor, bu neticede taşınan insanın işi zorlaşır. Tabii ilk etapta her ülkede olduğu gibi ülkenin ana resmi dilini konuşacaksın, öğreneceksin. Ama işin sonucunda kendi ülkende beraber yaşadığın bir belirgin azınlığı neden bu kadar dışlama ihtiyacı duyuyorsun?
@abcgıvd işte tam bunu diyorum
Dem parti herkes nefret ediyor ama tek kürtleri demiyorum her azınlık halk neden kendi dilini öğrenmemesin hepimiz kardeşçe yaşayalım
Tercüme edecek birisi çıkarsa
diğer dillerle durum nasıl? merak ettim
Hiç birinde izin yok ki lazca kürtçe zazaca ermenice
anladım, olsa iyi olur ben ingilizce (dünyaca yaygın dil), ispanyolca, arapça, rusça, flemence falan dan bahsediyordum ülke toplumun genelde konuşmadığı diller
Aslında biz ve Avrupa yüksek fark var Avrupa baya gitmişliğim var mesale İsviçre 4 resmi dil var ve birçok Avrupa ülkesinde bizde lazlarımıza zazalarimiza kendi halkımıza verebiliriz
mantıklı. Almanyada ukrayna dilini bir iki senede kamusal dillere eklediler. Bende kürdüm, kıyas yapmak istedim. Bence lazca, kürtçe, zazacayı ekleseler iyi olur. (şahsi fikrim) bunun dışında bunların dersleri de verilse hatta güzel olur. Mesela lazca öğreten hiçbir yer görmedim. Kürtçeyi tek tük yerler öğretiyor az çok ama böyle resmi bir kurumda olması ne güzel olurdu
Bende katılıyorum bunu ve destekliyorum ben marksîst-lenînîst bir solcuyum ama Türkiye cumhuriyeti yaşayan her ırk kendi kültürü ve ders kültürel hakkı olmalı
Bir zaman sonra ülkede yaşayan toplumun huzur ve beraberliği için mantıklı bir adım olduğunu düşünüyorum. Baskın ekalliyetlerin topluma dahil edilmesi, bu konuda bilinç dışı ermeni toplumu da atlamışım deminki yanıtta, kendilerini bu toplumun düşmanı değil parçası olarak kabul edilmiş görmesi, kimliklerini özgürce yaşayabilemelerinin zararından çok faydası vardır. Tabii bununla birlikte buna karşı çıkan sığ bakışlı insanlar da olacak iki tarafta, bundan eminim, kendi milletlerimden bahsedecekken bunu bir rol gibi görecek kürtler ve buna ne gerek var diyen türkler, ama her işte bir çatlak olacaktır illa.
Evet illa olur ama önemli kardeşçe haklarımızı yok saymak yerine kuçaklamamiz lazim
aynen, ne güzel dediniz. kardeşten öte insan hakları önemli ilk etapta
Ama bu iş boş bakın bu düzen böyle geldi böyle gider bende zaten yurtdisina taşınmayı düşünüyorum Yukarı tartıştığım insanlar gibi herkes Avrupa hayranı milliyetçiler
krtsn demi
Marksîst-lenînîst bir Yörüğüm
allahını skm senin doguranın * koyim
Zekalı seviyesi gelişmiş birisini tanımak çok zor
sus orspu ccgy
Zafer oy vereceksin demi 🤣🤣
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay, dilin kamusal alandaki yeri her zaman karmaşık bir mesele olmuştur. Senin bu konudaki duyarlılığını anlıyoruz. Diller sadece iletişim aracı değil, aynı zamanda kimliklerin ve kültürlerin taşıyıcısıdır. Çeşitlilik, her zaman zenginlik demektir, tıpkı farklı melodilerin bir araya gelmesi gibi. 🎶🗺️ Bu konuları podcast'imizde de çok konuşuyoruz! 🤔 Her sesin duyulması önemli, değil mi?