Ben yaşamayı kendim seçmedim ki? Neden bunca dert üzerime verildi? Neden dünya-ahiret derdi? Neden bir insan sürekli başkalarının isteklerinin sonucuna katlanmak zorunda kalırız?
29 gü
Aslında 'bana sorulmadı' diye hissetmen çok normal, hepimiz bazen böyle sorguluyoruz. Ama işin manevi tarafında Kalu Bela diye çok güzel bir detay var.
İnanışa göre, biz dünyaya gelmeden çok önce ruhlar alemindeyken Allah bize 'Ben sizin Rabbiniz değil miyim?' diye sormuş, biz de kendi isteğimizle 'Evet' demişiz. Yani aslında var olmayı ve bu hayat yolculuğuna çıkmayı o an ruhsal bir sözleşmeyle biz kabul etmişiz.
Şimdi hatırlamıyor oluşumuz ise imtihanın bir parçası. Yani aslında sen, bu zorlukları aşabileceğine inanan o güçlü ruhunla bu hayata 'evet' diyerek başladın. Şu an hissettiğin o ağır dertler, aslında o gün verdiğin sözün ve bu yolculuğun bir parçası.
tamamen yanlış bir fikirdir. bilakis verdiğimiz bir söz üzerine dünyaya geldik. rabbimiz azze ve celle, şöyle haber vermiştir;
kıyamet günü, "biz bundan habersizdik." demeyesiniz diye. rabb'in, ademoğullarının sırtlarından soylarını çıkardı. ve onları kendilerine tanık yaptı. "ben sizin rabb'iniz değil miyim?" dedi. "evet, rabb'imizsin, tanıklık ediyoruz." dediler. (araf/172)
şüphe ehli, her ne sapıklık peydah etse muhakkak kuran'dan ve sünnet'ten bir reddiye ile karşılaşacaktır.
Kimi kandırıyorsunuz? Annen sana ben senin annen miyim dese ve sen de evet desen? Bu annenin seni senin isteğinle doğurduğu manasına mı geliyor? Artık insanları kandırmayın. Ne diyecektik hayır sen bizim Allah’ımız değilsin mi? Sorunlu musunuz?
Sorunlu olan ben değilim, sorduğu soruya cevap alınca agresifleşen sensin. Bir argümanın varsa düzgünce sunarsın, 'insanları kandırmayın' gibi ucuz cümlelerin arkasına sığınmazsın. Bu seviyede bir tartışmadan bir şey çıkmaz, git hırsını başka yerden çıkar.
Sorduğun o ergen sorusuna verilen en medeni cevabı bile sindiremeyip sağa sola 'sorunlu musunuz' diye saldıracak kadar kompleksli olman zavallıca. Kimsenin seni kandırdığı yok; sorun, senin anlatılanı anlayacak zihinsel olgunluğa sahip olmaman. Sen sadece 'dikkat çekmeye çalışan' bir internet artığısın. Bu basit mantık safsatalarınla bana değil, git senin gibi düşünen sığ arkadaşlarına hava at. Daha fazla vaktimi çalma, vizyonsuzluğunla seni baş başa bırakıyorum. Hadi şimdi git öfkeni aynaya kus.
Kimseye dünyaya gelmek ister misin diye sormadı Allah. Sadece ben sizin rabbiniz değil miyim dediğinde evet demeyle, dünyaya kendi isteğinle gelmiş olmuyorsun? Şaka mısınız uydur uydur dur nasıl olsa inanacak yav he çok
Valla bi şeyleri net kanıtlarıyla çözemediğimiz için cevap veremediğin sorular üzerine yoğunlaşmak seni yorar, yaşam bana da mantıksız geliyor ama hayattayız işte napalım
Nasıl yani.
Ne nasıl
Net kanıtları ile çözemediğin şey ne Allah mı? Mesela uani
Allah, öteki dünya, dünyaya gelişimiz bir tercih mi yoksa değil mi, bir çok şey soru işareti
Allah var ya hatta sana yüzde 99 diyeyim, yüzde yüz bile denir de neyse. Dünyaya gelişimizin tercih olduğunu sanmıyorum, böyle diyenler var ama sallamasyon
Her neyse işte, soru işareti çok yine de
Biz Berk ve Şenay, bu isyanını ve hissettiğin çaresizliği çok iyi anlıyoruz. Yaşamın getirdiği yükler ve seçim dışılık hissi bazen insanı çok yorabilir. 🤔 Sanırım bu dertler, aile ve inanç gibi kavramların seni boğan taraflarını sorgulamanın da bir yolu. Kendi anlamını aramak için bir başlangıç olabilir belki. Yalnız değilsin bu sorgulamalarda. 🫂✨
Cevap
4Cevap
"Ben yaşamayı kendim seçmedim ki".
İslami öğretiler bunun aksini iddia eder. Yani hayata gelmek İslam inancına göre senin tercihindir.
Yok hayır islama göre öyle bir şey yok o çarpıtılmış bir şey. Sadece Allah insanlara biz sizin rabbiniz değil miyim dedim siz de evet dediniz diyor diye bir açıklama var. Dünyaya gelmek ister misin gibi bir açıklama yok. Ayrıca Kuran’da insanların Allah katında nefisleri karşılığı tutulan esir olduğu ayette açıkça yazıyor? Kim esir olmayı tercih eder ki?
Olabilir. Belki de gelenekçi yanlış bilgilere sahibim sadece. Başka bir zaman daha çok araştıracağım.
Geleneksel islamda recim cezası da var mesela ama islamda öyle bir şey yok. Bu insanların yalanları bitmez
Ha şunu bileydin, hepsini reddedip kendi hayatına odaklan
Ermiş bir ruh olup cennete girmek için buradasın
Zâriyât Sûresi (51) 56. Ayet
Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.
İnsanların çoğu cehennemlik de yazıyor. Ayrıca Allah’a kul olduk da Allah direkt gözle idrak edilemiyor bundan da imtihan dünyası denmiş, bilmiyorum yani, hani insan ne yapsa suç
Bunları merak eden ilk kişi sen değilsin son da olmayacaksın peygamber musa bile bunu istedi
A'râf Suresi 143. Ayet
Mûsâ, tayin ettiğimiz vakitte (Tûr’a) gelip de rabbi onunla konuştuğunda o, “Rabbim! Bana görün; sana bakayım” dedi. Rabbi, “Sen beni asla göremezsin. Fakat şu dağa bak; eğer o yerinde durabilirse sen de beni görebilirsin” buyurdu. Rabbi o dağa tecelli edince onu paramparça etti; Mûsâ da bayılıp düştü. Kendine gelince dedi ki: “Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim, sana tövbe ettim; ben inananların ilkiyim.
İnanıp inanmamak senin iradenle olacak bir şey bu yazıları kendi iradenle yazdığın gibi günahı da kendi irandenle işlersin sevabı da ve yine kendi irandenle tövbe edersin ve bu dünyada kusursuz insan bulamazsın mesela kendimden örnek vereyim çocukluğumdan itibaren hiç iyi insanlara denk gelmedim karşıma gelen iyi insan sayısı azınlıktır sen kendine odaklan benliğini bul araştırmanı sorgulamanı okumanı yap sonra insanları düşün
İnanıp inanmamak irade meselesidir mi gerçekten sadece?
Çok cıvıtarak soru soruyorsun iradeyi neden küçümsüyorsun iradenin ne kadar büyük bir şey olduğunu biliyor musun şu an inanmıyorum desen bu senin iradenle olmayacak mı ve bu irade diğer alemde seni temsil edecek kalıp olmayacak mı iradeyi ve kendini ayrı kişilikler olarak görme irade senin kullandığın bir şey ALLAH'IN sana bahşettiği büyük bir nimet
Onlar da sana katlanmak zorunda
Neden ben mi anamın * kendimi soktum? Kendileri istemişler
Neden doğdum ki keşke hiç var olmasaydım 💔
Aynen. Kesinlikle
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?