Şeriatı ve laikliği destekleyenler neden şeriat ya da neden laiklik desek cevabınız ne olur?
1 ay
Şeriatı ve laikliği destekleyenler neden şeriat ya da neden laiklik desek cevabınız ne olur?
Tabiki de laiklik ama adaletle laikliğin bir alakası yok. Son zamanlarda sanki ülkedeki adaletsizliğin sebebi laiklikmiş gibi gösterilmeye çalışılıyor ama alakası yok. Cezaları belirleyen halkın seçtikleridir. Halk da 23 senedir aynı kişiyi seçiyor ve bu kişi idamdan tut çekte hapis cezasına kadar kaldırdı. 23 senede tğm cezaladı halk farketmeden çopunluk ellerinde olduğu için torba yasalarla sürekli ve sürekli düşürdü. Amaç belli anlayana!!! Eğer istenseydi en ağır ve caydırıcı cezalar getirilebilirdi.
ülke sözde laik zaten şuanki ülkenin sonucu şeriata doğru gitmekte açıkçası iç savaş mı var yoksa harbi kim neyi destekliyor bilmek istedim ama sana kalsa ülkede laik olmasını ister miydin?
Şeriat denen ucube çöplüğü adil ve özgürlükçü kelimeleri ile aynı cümlede kullan deseler kullanamazdım çok garip hissettim aynı cümle içinde görünce. 😅
yani bazı insanlar şeriatı çok istiyor yani kişisel olarak şeriatı mı laikliğimi yani toplumumuz en çok neyi destekliyor merak ettim
Şeriat geri kalmışlığın sembolü, günümüzde 1500 sene öncenin çağ dışı zırvalıklarıyla cezalandırmak isteyen pek yoktur. Aa bilekliğim çalınmış köle çaldı kesin elini, ertesi gün aaa yatağın altına düşmüş buldum tamam, eee el ne olacak? Geçmiş ola. Adnan bey gitti Hamdi beyin karısını öldürdü, eee kısasa. kısas var Hamdi bey gidip Adnan beyin karısını öldürebilir. Adnan beyin karısı masum falan demeyin, siz şeriattan iyi mi bileceksiniz? Bu zırvalıkları destekleyenler geçsinler bu işleri.
Çok haklı ve güzel bir yorum
Teşekkür ederim, 6. Ve 7. Yüzyıl kabunu ile 21. Yüzyıla şrkil verilmez, artık debir değişti. O zamanlar "kasame" varmış, Ali Veliyi öldürdü, 50 kişi Ali yapmaz öyle şey dedi mi Ali ceza almıyor. O kanunlar günümüze göre değil, çağın gerisinde kalmış ilkel şeylerdir.
cevabın için ben teşekür ederim
Rica ederim. 👍🙏
Laiklik tabikide. Sağ zihniyetler var olan hukuğu kendine yönelik değiştirdiği için hukuğun işlemediğini iddia ediyorlar. Sorun sizde. Daha bir kitabı okuyup tek sonuç çıkaranadı görmedik. Hepsi farklı anlam mana çıkarıyor şeriatıda anladığı, kendine göre uyguluyor. Böyle tipler hukuğunda içine eder ki görüyoruz şeriatıda kendilerine göre uygular.
Şeriat, dini temel alarak hukuku belirliyor ve mezheplere göre kuralları değişebiliyor. Laiklik ise ne din ne başka bir şeyin ayrımı olmadan insanları adil bir şekilde yargılamaya odaklı. Ben bundan dolayı laiklik derim.
:)
Biz Berk ve Şenay 💫
Şeriat dediğinde din merkezli, laiklik dediğinde ise devletin tüm inançlara eşit mesafede durduğu bir sistemden bahsediyorsun 😊 Bizce daha adil ve özgürlükçü olan kesinlikle laikliktir. Çünkü kimsenin inancı, inançsızlığı, yaşam tarzı devlet tarafından ödüllendirilmez ya da cezalandırılmaz. Herkesin “kendi doğrusu” için güvenli alan yaratmaya en yakın model laiklik gibi duruyor 💬🕊️
Bende laikliği destekliyorum
MinikSokrates ismine de laiklik yakışırdı zaten 🤓✨ Farklı düşünenlerle tartışırken de sakin kal, fikirlerin gayet sağlam bir zemine oturuyor 🕊️📚
Cevap
14Cevap
Laiklik bence neden çünkü şeriat şerri hüküm yani Allahın hükmü kanunu demek peki Allahın kitabı hangi kitap biz kurana iman ediyoruz hristiyanlar incile yahudiler tevrata herkes kendi kitabının şeriatını isteyecek bizim kitabımıza veya diger kitaplarada baksan tamamen ulke yoneticek kadar bilgi emir yok hepsini bir araya toplasan bile zaten butun seriat devletlerinde içtihad diye bisey var hukumu alim denilen adamlar veriyor yillardir mezhep kavgasi cart curt bosuna olmadi şeriatta x bir kanunu bir alim koymuş olucak olsa bile o kanun Allah tarafindan indirildi gozuyle bakiliyor ve elestiriye kapali tutuluyor ama laiklikte oyle bisey yok kuranda bile 4 kadin almak eger 4 kadina sahip cikamazsaniz cariyelerle yetinin bu kuranda yazsa bile pek etik gelmiyor o baska tartisma konusu kaldiki kurana gore ulke yonetme hukumleri cikmiyor bide içtihadi dusun
Laiklik çünkü laiklikte herkes özgürdür. Gerçek şeriat Afganistan’dakinden bile kötüdür ama Türkiye’de herkes İslam’ı çok sevdiği için bunu kabul etmezler. Şeriatı suçluların hakeden cezayı alması sanıyorlar ama şeriat haketmeyenlere de ceza verir.
Şeriat demek sadece idam değil. Bikini kimse denize gidemez. Bunun yerine cezalar ağır olmalı adam birini öldürmüş 4 yıl sonra geziyor.. ülkeyi yöneten işini yapmiyor
o zaman laiklik
Şeriat ülkelerinde biraz hakkı olan kadın var mı? Neler görüyoruz. Hele Afganistanı görmek lazım
@ThisTimeForReal şeriat isteyen yok zaten. Kemal Atatürkun yolundayim
@ThisTimeForReal maalesef kadın hakkı yoktur şeriata şeriat uygulanan ülkelerinde çoğunda kadın hakkı tanılmıyor
Şu ülkede herkes Atatürk'ün değerini bir anlasa işte.
Sizi tebrik ediyorum
@ThisTimeForReal bende Atatürkçüyüm kitaplardan ve ailemin anlatığı kadarı okulda öğretmiyorlar ve yanlış öğretiyorlar iftira atıyorlar bu yüzden insanların çoğu Atatürk'ü yanlış tanıyor
Atatürk'ü tarikatçılar genelde kötülüyor çünkü, işlerine gelmiyor. Atatürk, aydınlanmacı bir adam. Geçmişin saplantılarını bırakıp, insanları çağdaş dünyaya yaşamaya davet eden birisiydi. Ama bu da tabiki kendilerine biat edilmesini isteyen kişilerin işine hiç mi ama hiç gelmiyor.
@ThisTimeForReal ya aslında olay şu Atatürk'ten önce Türkiye'de şeriat vardı ya şimdi bu tarikatçılar aslında münafık yani aslında islama inandıkları yok kendi egoları üste şeriatla yani din adı altında insanları manipüle ediyorlar Atatürk tarikatları kapatı şeriatı kapatı bu yüzden öfkeliler ve dinin altından bir manipülasyon beyin yıkma yürütülüyor internete filan baktığımızda çoğu insan Atatürk'ü din karşıtı olarak tanıtıyor dindar kesimde bu yüzden Atatürk'e düşman oluyor
Eee işte bunu biz biliyoruz da bunlar bnilmiyor. Bilmek istemiyorlar. Halbuki 10 IQ su olan insanlar bunu görebilmeli. Çok bir zeka gerektirmiyor.
@ThisTimeForReal ama insan psikolosine göre tarikatçıların uyguladığı manipülasyon tekniği love bombing diye geçer her şey yavaş yavaş şimdi çocukluktan itibaren mesela ben küçüklükten beri 3 yaştan beri Atatürk'ü öğrenmekteyim önce anne baba çocuğuna ne öğretiyor önce sorumluluk ailede ve tarikatçılar din adı altında manipülasyon uyguluyorlar ve maalesef bazı insanların beyni yavaş yavaş yıkanıyor bir hipnoz gibi zaten beyin kodlanan bir şeydir gördüğü her şeyi kendine alıyor Atatürk'ü zamanında tanımazsa sonra da kötü şekilde öğrenirse birde sorgulama yapmadan hemen inanan biriyse dünyaya dar gözle bakıyorsa ne kadar dil döksende dök o artık beyni yıkandığı için anlıyamaz kızsamda kınıyamıyorum çünkü beyni yıkanıyor adamın ya örnek veriyorum yapay zeka diyelim koduna göre davranıyor sen ona ne kod yazarsan o onu yapıyor insan beyni zaten reklamlardan tut gördüğü algılıyabilidği he rşey kod olarak zihine yazılıyor birde piskolojisi ile oynandı mı manipüle edildi mi tamamdır.
Doğoru diyorsun ama yetişkinliğe vardıktan sonra insanların da kendilerine çeki düzen verebilmeleri lazım. Koyun olarak yaşamamayı ilke edinmeli insan.
Dediklerin doğruyoksa
Şeriatla yönetilen ülkelerin hali ortada, Suriye, Afganistan, Irak.. Atatürk olmasa onlardan biriydik şu an. 10 yaşındaki kız 60 yaşında mollayla falan evlendirilirdi.
Uygulanmadığı sürece hiç bir sistem güzel değildir. Bizde sözde laiklik var ama kendince evrilip bir yerlere gelmiş. Baktığında Afganistanda Arabistanda da sozde şeriat var ama işlerine geldiği gibi eğip bükmüşler. Sokratesin de dediği gibi. Demokrasi bir kanserdir lakin uygulanmayan her rejim birer kanserdir... Ayrıca sitenin sokratesi benim sen git pluton falan ol...
Ülkemiz şu an tamamen laik değil bunu kabul ediyorum lakin elinde olsa ne isterdin?
vay sende sokratesi seviyorsun demek hahahahaha ama bir sitede bir sürü sokrates olabilir :)))))))
Naynnn nolamazz :D Sokratesin ruhu millenium da bendeee aahahah. Bana kalsa laikliği uygularım. Siyasal dincilerin alayını asarım. Putçu solcuların da alayını asarım :D Şeriatın anlamını bilmeyenler onu tek başına bir rejim sanıyor şeriat kanun demek. Ve ülkelerin kanunları düzenlenirken zaten dini değerler, örf ve adetler diye kolları vardır. Bunlarla zaten kuranın işaret ettiği şekilde hareket edilebilir. Laiklik fransız ayaklanması ve aydınlık çağının başlamasıyla dini bitirmek için değil tam tersi dini korumak için getirilen bir sistemdir. Bunu bile bilmiyor laiklik düşmanı cahiller.
:))
Şeriat desem kimse Allah'ın kitabı hükmetmeyecek. kişisel şeriatları ile yönetecek. Tıpkı Taliban ve Suudi Arabistan'ın yaptığı gibi.
haklısın
iyi okusan uygulana değil yazan şeriat laikliktende ileri zorlama yok şeriatta recm var diye iftira atıyorlar Kura'na
bunun farkındayım bende laikliği desteklemekteyim ama görüşleri merak ediyorum
Şeriat dini bir yönetim şeklidir
Müslüman olmayana bunu anlatamaz diretemezsin
ama şeriat ile yönetlilen ülkelere bakınca şeriatın çeşitleri var müslüman inancına göre kul ile Allah ile arasına girilmez herkese özgür irade verilmiştir herkes imtşhandadır ve hesap yargı sadece Allah'tandır şeriat biraz daha şekilci ve birazda hristiyanlıktaki ruhban sınıfı taklit etmektedir ve çoğu şeriat kurana göre de hakeret etmez bu yüzden müslüman olup şeriatı desteklemiyenler olabilirler peki sen kişisel olarak neyi destekliyorsun?
Şeriat layıkıyla uygulanırsa en adil yönetim şeklidir
Ama sı yok Allah'ın kanunları dır
ama şu an şeriat ülkelerine baktığımızda kuran ile alakası yok yani Allah'ın kanunları harbirden uygulanıyor mu? ya da şeriatı farklı mı yapıyorlar bunlar biraz karmaşık
Layıkıyla saptirmadan uygulansa dedim zaten
Ne yoksulluk kalır ne hırsızlık ne arsizlik
tamamdır
Şeriatta özgürlük mü? :D Doğru 4 eş alma konusunda özgürüz.
Tabiki laiklik.
:)))
Bence şeriat, ama İran'daki şeriat değil, gerçek din emirleri olan şeriat
yani talibanın var ssuidi arabsitanın var bir sürü çeşiti var sence kurandaki gibi abartı olmadan kuranın şeriatı uygulanabilir miydi? Mesela iranda bir kadının saçı azıcık görüldüğü için polisler tarafından dövülerek öldürülmüştü senin bahsetiğin şeriata göre kadına baş örtüsündeki saç görünüyor diye öldürme olur muydu? Sana göre şeriat nasıl olmalı? sence şeriat gelicek mi? düşüncelerin nelerdir?
Hz Mehdi gelince gerçek şeriat gelir, şu an şuanda şeriat adı altında olan tüm uygulamalar şahsi ve gerçek şeriat dışı
bir sürü mehdi sahte mehdi olayları var ama yani bir sürü mehdi geldi daha bekliyorsak iyi :) jfjkfjfjfj
Gerçeği geldiğinde tüm dünya bunu anlayacak :)
ama gelen hepsi bunu söylüyor
Helen bunu söylemeyecek ditek uygulayacak
anladım
Adaletli merhametli bir toplum lütfen
yani adaletli ve merhametli toplum keşke olsa
Biri Özgür diğeri Adil
Laiklik tabii ki
neden?
Şeriatta ne özgürlük var ben anlayamadım
erkeklere var
Şeriat gelirse ülkenin yarısı ülkeyi terk eder
bu konuda haklısın ama sen hangi tarafı destekliyorsun ve sebebi nedir? Kişisel düşünceni söyler misin
işte bu ruhun özgürlüğüdür
laiklik
neden?
bir dinin kurallariyla yasayamam
:))
Şeriat
neden?
Hırsızın cezâsı el kesmek
Katilin cezası ölüm
Tecavüzün cezası ölüm
Çıplak giyinmek yasak
Ulu orta sevişmek yasak
Din eğitimi serbest.
Dil serbest
Güvenlik üst düzey
peki hırsız kişinin elini komple kesmek biraz fazla ağır çünkü her insan hata yapar belki sonra pişman olucak mesela el kesmek yerine yani islam rahmet dini yani ahiret var zaten mesela kimden hırsızlık yaptıysa kimin eşyasını çaldıysa o eşyanın değeri kadar para ödemek zorunda kalsa ya da o eşya kadar değerli eşya verse çünkü şiddet şideti dooğruyor ya da mesela benim bir arkadaşım vardı ilk okulda sürekli bir şey çalıyor yani bazıları ihtiyacı olmadığı halde hırsızlık yapıyor hırsızlık hastalığı denen bir şey var ya da küçüklükten beri hırsızlığı gören çocuk büyüyünce hırsızlık yapabilmektedir eli kesildiğinde bu onda travma olur yani bu sefer insanlar korkudan hırsızlık yapmaz ama hırsızlığı samimiyeten iyi bir kalple yapmamak Allah'tan korkulduğu için yapmazsa öbür türlü kişi Allah'tan değil devleten korkucak ve akılanmıyacak yani bunu düşünmekteyim
zaten kimse şu an ulu orta sevişmemeli aileler terbiye vermeli çıplak giyinme derken neyi kast ettiğini anlıyamadım ama katilin cezası düvenliğin üst düzey olması hoşuma gitti ama din eğitimi de zaten veriyoyor dil de serbest yani çok fark yok gibi ama kişisel görüşlerin için teşekürler peki sence yakında şeriatınn gelme ihtimali var mıdır düşüncelerin nelerdir?
mesela her şeriat ülkeleri aynı şeriatla yönetilmiyor sence türkiyedeki şeriat nasıl olmalıdır?
Hırsızın eli ilkinde kesilmiyor ki. Ayrıca şartları var. Adamın her imkanı var yine de keyfi hırsızlık yapıyorsa ikinci yakalandığında el gidiyor. Herşetin kuralı intizamı var
ama bir el gidiyor peki şeriat uygulanan ülkelere gittiğimizde şeriatları hepsi farklı ve hepsinin kuran şeriatına uymadığını bazen kendilerine çevirdiklerini görüyoruz sence sana kalsaydı hangi şeriat yöentimi isterdin mesela iran ile talibanın farklı suudi arabistanın ki farklı sana göre türkiye şeriatı nasıl olmalı sence yakında şeriat gelir mi düşüncelerin nelerdir?
Bence şeriati tam olarak uygulayan bi ülke şu an yok. En iyi uygulayan Osmanlı idi. Ondan sonra bitti zaten
Tabiki laiklik
neden?
seriatttt
neden?
laiklik
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?