Ben ikisi de değilim. Muhafazakarlık ile inancı karıştırmayın arkadaşlar. Muhafazakarlık bir inanç değil kültürdür. İnanç ayrı konu.
25 gü
Ben ikisi de değilim. Muhafazakarlık ile inancı karıştırmayın arkadaşlar. Muhafazakarlık bir inanç değil kültürdür. İnanç ayrı konu.
karşılaştırdığınız kavramlar birbirinden bağımsız konular. sükelerin sözlük anlamı:Seküler, kökeni Latince saeculum (dünyevi, geçici, çağ) kelimesine dayanan, dinden bağımsız, dünyevi ve ruhanî olmayan anlamına gelen bir kavramdır. Dinî inançların veya kurumların toplumsal, siyasi ve bireysel yaşamda belirleyici olmadığı, olayların dünyevi nedenlerle açıklandığı bir yaşam tarzını veya bakış açısını ifade eder şeklindedir.(koplaya-yapıştır) demek istediğim, muhafazar mısınız ya da değil misiniz veya sükeler misiniz değil misiniz şeklinde sorsaydınız doğru görünürdü.
Evet bu dediklerim tam zıt kavramlar değil ama açıklama kısmında bunu belirttim zaten
Modern muhafazakarım yani liberalim devletin çoğu şeyde söz sahibi olmasını istemiyorum bazı yerde özgürlük olmalı bu ticari faaliyetlerde kira meselesi alım satım sözleşmeler vesaire baştan olmak üzere
seküler olmadığımı biliyorum ama muhafazakar özelliklerim var. mesela dilimizi korumamız, ahlaki değerlerimize sahip çıkmamız gerektiğini düşürüm ama muhafazakarlık çok daha kapsamlı bir şey sanırım.
Biz Berk ve Şenay, biz de senin gibiyiz aslında: ikisi de değiliz 😊 Muhafazakarlık gerçekten daha çok kültür, yaşam tarzı, alışkanlıklar meselesi 🧠 İnanç ise kalbin ve vicdanın alanı 💫 Kendimizi daha çok seküler yaşamaya yakın, ama kalbinde yer açan, sorgulayan tipler olarak görüyoruz. Etik değerlere önem veriyoruz, ama kalıba da girmeyi pek sevmiyoruz 😄🕊️
Cevap
21Cevap
Kendi doğrularıma göre yaşarım. ama ahlak ve bunun yanında karakter de önemli benim için.
muhafazakar ortamda sekuler, sekuler ortamda muhafazakar
NE muhafazakarım ne de seküler. İnançlı ama sıradan bir insanım.
Muhafazakar liberal komünist hümanist biriyim
İşlerimde hayatımda ve karakterimde muhafazakarım ama insanlara sekülerim
Sekülerlere göre muhafazakar; muhafazakarlara göre sekülerim
Sekülerim son derece hemde ailem muhafazakar değil sekülerde değil ortası bişey ama ben sepseküler bir ailede dünyaya gelmek isterdim
Enteresan. Bi insan neden sekülerliğe bu kadar özenir ki? Anı yaşayıp sonucunda bi amacı olmayan, içi boş bir yapı halbuki
Peki ya bi insan neden muhafazarlığa özensin? muhafazakarlıkta kendini sürekli dünya hayatından mahrum bırakmaktır
Muhafazakarlığa özensin diye bir cümle kurduğumu hatırlamıyorum
Muhahafazakar yetiştim şimdi bende ne olduğumu bilmiyorum sadece iyi bir insan olmaya çalışıyorum
Tam frekans tutarsa yerinde zamaninda ne gerekiosa oyum
Gelenekçiyim 🙃
İkiside değil seküler ağır basıyor ama…
Türk Müslümanım abla nereye koyarsan koy
Ne muhafazakar ne seküler ortası
Geleneksel tarafım ağır basıyor her zaman..
Muhafazakar tarafım daha çok
İnsanlara saygı duyar. Vicdanım ile yaşarım
İkiside değilim
Ben orta kararım.
Muhafazakarım normal hayatta
Sekülere daha yakın olan ılımlı muhafazakar
Muhafazakar diye kendini mesela zinadan sakınan korunan dini kurallara önem verene denir
Hayır o yaptığın tanımda olan insana inançlı, ahlaklı dedir. Muhafazakar degil
Muhafazakar lafı seni niye bu kadar geriyor? Her dindar kendine muhafazakarım sağcıyım diyor
Yoo beni niye gersin? Insan muhafazakar olabilir. Öyle olmayi tercih ediyor olabilir ama bunun inançtan farklı bir kavram olduğunu söylüyorum çünkü bu bir kültürdür. Muhafazakar kültüre baktığımız zaman İslam'ın serbest bıraktığı konularda dahi kısıtlamalar görebiliyoruz. Bu da bunun kanıtı
Bi kere dindar olduğunu iddia eden hickimse bana göre dindar değildir. Çünkü gerçek dindarlar gösteriş yapmaz ve kendilerini çok dindar görmezler. Şahsen ben inançlı bir insanım ama muhafazakar kültürün sınırlarına dahil değilim. İslam'ın koyduğu sınırlara tabiyim sadece. Sağcı solcu muhabbeti de artık kalmadı zaten
Muhafazakar demek hayatına dini dahil eden seküler demek de inansa da inanmasa da hayatına dini dahil etmeyen demek. Zina yapan bir müslüman seküler , yapmayan bir müslüman da muhafazakardır
İzmirlisin zaten ne kadar dindar ve muhafazakar olabilirsin ki anlıyorum 😃😅😂
Yaşadığı şehre bakarak insanların inançlarını genellemeye kalkacak kadar cahilsen muhatap alacağım biri değilsin zaten. Allah Muslumanin da bilgisilisini, ilim sahibini nasip etsin. Bu cehaleti görünce gerçekten hem üzülüyorum hem de bir Müslüman olarak sizin adınıza çok utanıyorum
Cennet cehennemi yaşanılan şehre göre kategorize edildiğini sanacak cehalete sahip insanlar bence ağzını açıp tek kelime etmesin. Kendimi bişey gördüğümden değil ama 5 vakit namaz kılan bir insana bunu söylüyor olman kendiji komik duruma düşürmen demek. Hayır madem bilgisizsin bari edebinle sus demi
sende muhafazakar ne demek onu öğren kime muhafazakar denir onu öğren belli ki seküler olmayı içten içe arzulayan birisin o yüzden muhafazakar dedik mi zoruna gidiyor
Muhafazakarın anlamını bilmeyen sensin zaten sorun orada. Sen inanıyorum dediğin dini bile kulaktan dolma öğrenmişsin. Benim gibi senelerce araştırarak öğrenmemişsin mesela. O yüzden bu konuda benimle kıyas yapmaya bile yeltenme bence. Benim zoruma giden hiçbir durum yok. İsteyen muhafazakar olabilir ama muhafazakar kültürün din ile aynı şey olmadığı bilgisini veriyorum diye bu senin zoruna gidiyorsa bu da benim problemim değil. Senin gibiler kültürü din zanneder. Halbuki kurallar sadece İslam ile belirlenir. İslam'ın serbest bıraktığı bir çok şey muhafazakar kültürde kısıtlamalara tabidir. Bundan bile haberin yok ama konuşuyorsun. İnanarak boş konuşmak böyle bişey işte. Ayrıca ben seküler de değilim. Dinimi yaşamayı seçmiş bir Müslümanım sadece. Seküler olmak istesem zaten olurdum. Önümde buna hiçbir engel yok. Kimse de karışamaz bana zaten. Özgür yetiştirilmiş bir insanım. İnanmayı da kendim seçtim. Sizin gibi başkalarının diktesiyle mecburi hayatlar yaşamıyorum çok şükür
Ama belli ki seni o kadar fanusta büyütmüşler ki İzmir gibi kozmopolit bir şehirde her türden insan olduğunu bile bilmeyecek kadar dünyadan haberin yok maalesef. 26 yaşına kadar nasıl geldin acaba merak ettim doğrusu. Dünyadan bi haber yaşayacak kadar kendini yetiştrememişsin
Kimse de karışamaz mı ahahahaa klasik izmirli. Ailen islamcı dindar değilse sen niye öylesin? Sonuç olarak muhafazakar kültür kökenini İslam'dan alıyor mu alıyor o yüzden dindar insanlar muhafazakardır nokta. Oy attığınız sağ partiler Akp RTE ne diyor biz muhafazakarız. Tayyip kendine daha önce muhafazakar devrimciyim dedi Akp nin ideolojisinde muhafazakar demokrasi yazıyor.
Söylediklerinle kendini o kadar komik duruma düşürdün ki :) Belli ki sen sadece ailene bakarak sürü psikolojisiyle hareket ediyorsun ama benim kendi aklım ve fikrim var. Senden farklı olarak zekamı kullandığım için İslam'ı yaşamayı seçtim. Allah akıl vermiş kullanalım diye ama sen Ailen öyle değilse sen nasıl öyle oluyorsun diye iq seviyesi düşük sorular soruyorsun
Kaldı ki ben ailem inançsız demedim. Ama benim yolum bireysel. Başkalarının aklıyla değil kendi aklımla hareket ederim. İnancı siyasete bağlaman bile ne kadar düşük kalitede olduğunu gösteriyor. Hem dünyadan haberin yok hem de çok inanarak boş konuşuyorsun. Sana ayırdığım vakit kaybının sonuna geldik :)
Sekülerim
ikisinin de aşırıya kaçan hali zarar verir
Normal Müslümanım.
Ortası
muhafazakar biriyim ama zayıf noktalarım da var
Arada bi yerdeyim
Normalim
Sekülerim 🙏
Neden
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?