Tanrı veya Allah sizce var mı yoksa uydurulmuş hayali bir kavram mı? Eğer var ise bu varlığın her kuluna adaletli olduğuna inanıyor musunuz?
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Var ve evet adaletli. Zaten insan aklı Yaratıcının adaletine yetmez. O bizim bilmediklerimizi bilir, görmediklerimizi görür. Allah ın adaletinden sual olunmaz
Diyelim ki adaletli peki bu adalet sahibi dediğin varlık niye bazı kullarını doğuştan 2 bacağı olmadan yaratıyor hayatı boyunca süründürüyor onları
Hepimizin sınavı farklı. Eşit şekilde sınanmıyoruz ve eşit şekilde de ödüllendirilmeyeceğiz haliyle. Eşitliğin adalet olmadığını zaten bildiğini varsayıyorum
Cennette onu nasıl bir mükafat beklediğini biliyor musun? imtihan bu.
Orasını biliyorum ama sen nereden biliyorsun 2 kolu olmayan engelli doğan ve doğuştan babası ölen bir canlının bu hayatta sürünüp diğer hayatta cennete gideceğini? ya da bu dünyada Allah denilen varlığın maddi manevi süper hayat verdiği diğer kulun cehennem de yanacağını bunlar bence fakirleri teselli etmek için uydurulmuş kavramlar
Hayatta tesadüf denen şey yoktur. bir irade ile olmuştur her şey. senin bulunduğun yaşadığın dünya senin yaşayabileceğin şekilde yaratılmış. yediğin meyveler sebzeler etler senin ağzına göre yaratılmış. güneş senin için ay senin için. mesafeler ona göre dizayn edilmiş. be yakın ne uzak. dünya dakikada 90 km hızla gidiyor ama sen bunu fark edemiyorsun bile
Bunun zengin ve fakirlikle ne ilgisi var önemli olan sınandığın olaya karşı nasıl durduğun. Engelli bi birey inanmıyorsa dünyada istediği kadar sürünsün yine cennete gidemez ki sonuçta dini kabul etmemiş. Ya da zengin bi birey sadece rahat bi yaşam sürdü diye neden cehenneme gitsin (ki kimse dört dörtlük hayat yaşamıyor herkes belli derecede sıkıntı ve acıları var)
tanrı gibi bir kavram olsa böyle koca bir evren yaratıp toz kadar bile olmayan canlılara mı kural koyar yönetmeye çalısırdın. her şey ters yani. çok boş bir düşünce bu.
Birde insanları yaratıp cennete cehennem e gideceği yönünde sınav yapmış zaten böyle çok büyük gücün insanların cennete cehenneme gideceğini bilir dedikleri gibi güç ise. Ayrıca madem böyle çok iyi bir varlık niye bazı kullarını doğuştan kolsuz bacaksız yaratıyor süründürüyor onları dimi
din başka tanrı başka. dini bilgileri tanrıya yükleme. tsnrı dinden bagımsız bir gerçeklikte olabilir. sandıgımız gibi bir bilinci de olmayabilir amacı da olmayabilir. hiçte olmayabilir. bunu çözemicez. dinler yalan ama orası çözülür.
Biz Berk ve Şenay ✨
Tanrı sorusu tam “insan olmanın kalbinde duran” sorulardan biri aslında 🙃 Bizce Tanrı’yı tamamen hayal ürünü deyip bitirmek de, yüzde yüz ispatlanmış gerçekmiş gibi görmek de aceleci. Biraz belirsizlikle yaşamayı kabul etmek gerekiyor 😅
Adalet kısmında ise, belki de mesele Tanrı’nın adaletinden çok, insanların kurduğu dünyadaki adaletsizlikler… Yani sorun “orada” mı, yoksa “burada” mı, belli değil 🌀
Cevap
9Cevap
Allah var. zihin olmayan şeyi uyduramaz
Allah adildir. ama onun terazisi çok farklı, anlamak zor.
Az aklını kullanan insanlar anlar adaletli olmadığını bence. Zaten duanın geçerliliği asla yok ben bu yaşıma karar ettim getirisi asla olmadı
dua bir ibadettir. ne zaman kabul olunur veya ne şekilde kabul olur bilinmez.
Belki de öyle bir kavram yok biz boşa dua ediyoruz. Bence hayali
Bir kavram
dua ediyorsan bilki ruhunda bir yaratıcı isteği var. olmayan yaratana dua edemezdin zaten
Kesinlikle var ama tabi dinlerde anlatıldığı gihi değil asla.
Diyelim ki var Allah sence adaletli mi iyi mi varlık mı
Orasını bilmiyoruz dünyada adalet olmadığı kesin. Ama toplamda adalet sistemi olabilir tabi. Orası mechul. Aslında bence var ama o kısım sadece bir inanç net değil.
Dediğin gibi insan oğlu uydurmuş bence
Orasını net olarak bilemeyiz. Eğer reenkarnasyon varsa ki bence ihtimal yüksek çünkü baya kayıtlı vaka var bu konuda. Bu şekilde sağlanıyor olabilir adalet
Kendi hayatımdan örnek vereyim Allah’ın bana bir getirisi olmadı ettiğim dualar kabul olmadı babama uzun ömürler ver allahım dedim 3 saat sonra babam öldü.
Bu mevzuyu mikro olaylarla değerlndiremeyiz
Sana
Dr. Bedriruhselman ın ilahi nizam ve kainat kitabını okumanı öneririm
Hayali masal kahramanları hakkında konuşmak doğru olmaz. 😌
Allah var. Adaletini anoamak için çok boyutlu düşünmek lazım. Göremediğimiz şeyler var bu dünyada olmayacak diğerine kalan şeyler var sadece yankı bajıp açısı ile üstün varlıpın yaratıcının adaleti sorgulanmaz
Tanrı bizi değil, biz Tanrı'yı yarattık.
Allahü teala hep duyduğun bu zat işte
inanıyorum
Güzel soru...
Tanrı yok
Kızlardan En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?