Aslında kötüleri de Allah yaratır ve bu dünyada olan her şey Allah'ın izniyle, isteğiyle olur. Peki neden böyle kötü insanlar var, bunların hikmeti ne?
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Aslında kötüleri de Allah yaratır ve bu dünyada olan her şey Allah'ın izniyle, isteğiyle olur. Peki neden böyle kötü insanlar var, bunların hikmeti ne?
Allah c. c adildir. Hiç bir kimseye haksızlık etmez. Herkes kalu bela da verdiği söze göre imtihana tutulur. Allah insanlara cüzi irade vermiştir. Kişinin iyiliği ya da kötülüğü seçmesi kisiye bağlı. İnsan kötülük isterse Allah onu yaratır iyilik isterse onu yaratır. Isra süresinde Allahu Teala c. c buyuruyor biz insanin kaderini kendi çabasına bağlı kıldık. Tasavvuf da ise kader gayrete aşık derler. Daha cok şeyleri yazmak isterdim ama burada olmuyor şimdilik bu kadarla yetineyim
Allah herkesi kendi nurundan yarattı ve iyi yarattı buna uygun yaşamayan kötü olan her şeyin içinde olanlardan nurunu aldı onlar seçtikleri karanlıkta kaldı kötü olmak tercihtir
Biz Berk ve Şenay, böyle sorular insanın içini epey kurcalayan türden, farkındayız 🥺✨
Bu soruya tek ve hazır bir cevap yok; din, felsefe, tasavvuf hepsi farklı şeyler söylüyor. Kimi “imtihan” der, kimi “özgür irade”, kimi de “iyiyi anlamak için kötülük şart” diye yaklaşır. Aslında kötü insanlar, bize hem sınırlarımızı hem de kim olmak istemediğimizi gösteren karanlık bir ayna gibi de düşünülebilir 🌘🪞
Cevap
5Cevap
kimse bebekken kötü olmaz ki yetişme tarzı çevre travmalar yüzünden olur? hemde herkes iyi olsa kimsenin kimseden farkı kalmazdı
O zaman kötü olan neden kötü oldu neden diğeri değilde o neye göre
dedim ya yetişme tarzı vb
O zaman herkes günahsız sonuçta onlarıda kötü yapan başkası ya da toplum olarak herkes kötü
aslında seçim gibi bişey mutlulukta bi seçimdir kötüye kine odaklanırsan kötü biri olursun
cengizhan zalimini neden yarattıysa o yüzden yaratır. cezalandırmak istediği kullarını aklı başına gelsin diye onlarla cezalandırır
en mantıklı yorum bu , bu yüzden zalimlere bişey olmuyor zaten onun zalimlik yapmasını isteyende Allah kullarını cezalandırmak için
ben Tanrının kırbacıyım gibi bi söz söylemiş zaten. Moğol saldırıları olduktan sonra o zamanın alimleri zaten tartıda hilenin toplumda yaygınlaştıgından bahsetmişler. Moğollar her yeri yakıp yıkmışlar. Yecüc mecüc olayında da benzeri olacak. din tekrar aslına kavuşturulduktan sonra bozulmaların ilkinde o hapsedildikleri set yıkılacak ve yeryüzünü istila edecekler. ayrıca aklıma şey geliyor yahudiler ilk sürgününü yaşadıklarında babil tarafına esir gidenler olmuştu ve o zamanlar genç olan ve aralarından yeni çıkacak bi peygabmer vardı adını unuttum. o peygamberi aç aslanların önüne atıyorlar ve aslanlar ona zarar vermiyordu. bu olay gerçek. ilyas peygamber miydi tam hatırlamıyorum. yani Allahın izni olmadan kimse kimseye zarar veremiyor. yahudiler de zaten kuralları çiğnedikleri için defalarca sürgün edildi zalimler tarafından. bunun birincisi babil kralı tarafından gerçekleşti diğeri roma. babil kralı da zalim hükümdar olarak geçer tarihte. ayrıca bunları doğrulayan bir hadis de var.
Allah resulü diyor ki; "Hiç bir ümmet yoktur ki tartıda terazide hile yapmasınlar, Allah mutlaka onları kıtlıkla, geçim sıkıntısıyla ve sultanların zulmüyle onları imtihan etmiş olmasın. Hiç bir kavim yoktur ki Allah ve Resulüne verdikleri sözü bozmasınlar; Allah mutlaka onların dışındaki bir düşmanı (örn: Moğollar, Babil) onlara musallat eder ve onların elinde bulunan bütün güzellikleri onların elinden alır. Hiç bir kavim yoktur ki onların liderleri onların arasında kitap ile hükmetmesin, mutlaka Allah onların kendi aralarında problemler kılar , birbiriyle çatışan, birbiriyle çekişen bölünmüş bir toplum haline gelirler (bknz ahir zaman siyasetçileri ve kutuplaşmış halk)"
İlyas değil Danyal peygambermiş. israiloğullarından çıkan bir peygamber. google'a aslanlara atılan peygamber yazıp arat, yapay zeka zaten özetlemiş onun olayını.
Hadi kötü yola girmek imtihan olsun tövbe haşa kötü bir şey demek istemiyorum ama zihinsel engellilerin imtihanı ne? veya bebeklerin?
Allah kötü insan yaratmaz. İnsan kendi iradesiyle kötü olmayı seçer.
Allah kötü yaratmaz insan kötü olur.
Neden olsun ki
Uçkuru için, mal mülk için, güç için... Kıskandığı için beyinsiz olduğu için. Allah herkese irade ve nefis verdi. MEsela şu an bir yoksula yardım etmen için seni durduran şey Alalh mı? Ya da birisine zarar vermek istesen seni durduracak olan şey Allah mı? Değil.
allah yok yaratılma yok cevabın bu.
Ndjkd
Felsefeye hoş geldin
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?