Tamam evlilikte yemekte, temizlikte olması lazım ama bunları niye hep kadın yapıyor, iş yapmayı bilmeyenle neden kimse evlenmiyor, sanki eş değil de hizmetçi arıyorlar
2 ay
Tamam evlilikte yemekte, temizlikte olması lazım ama bunları niye hep kadın yapıyor, iş yapmayı bilmeyenle neden kimse evlenmiyor, sanki eş değil de hizmetçi arıyorlar
Bu soru biraz sert ama gerçek bir gözleme dayanıyor—bazı erkeklerin evlilikte eşit bir partner değil de daha çok “bakım veren” bir rol beklediği doğru. Ama bunu bütün erkeklere genellemek de doğru olmaz. Bu davranışın birkaç temel nedeni var:
1. Toplumsal yetiştirme (en büyük etken)
Birçok kültürde erkekler küçük yaşta ev işi yapmadan büyütülüyor, kadınlar ise “bakım veren” rolüne hazırlanıyor. Sonra bu insanlar evlenince, alıştıkları düzeni devam ettirmeye çalışıyorlar. Yani bu, bilinçli bir “hizmetçi arayışı”ndan çok öğrenilmiş bir rol dağılımı.
2. Konfor alanı ve alışkanlık
Kendi işini yapmaya alışmamış biri için evlilik, hayatını değiştirmek yerine daha da kolaylaştırması gereken bir şey gibi görülebiliyor. Bu da eşitlik yerine hizmet beklentisi doğurabiliyor.
3. Yanlış erkeklik algısı
Bazı erkekler “ev işi yapmam”, “kadın yapar” gibi kalıpları erkeklik göstergesi sanıyor. Bu aslında özgüvenle değil, çoğu zaman dar bir rol anlayışıyla ilgili.
4. Açık iletişim eksikliği
Birçok çift evlenmeden önce beklentileri net konuşmuyor. Sonra biri “eşitlik” beklerken diğeri “geleneksel düzen” bekliyor ve çatışma çıkıyor.
5. Ekonomik ve kültürel faktörler
Bazı toplumlarda hâlâ “erkek para kazanır, kadın evi çevirir” modeli norm olarak görülüyor. Bu model, eşitlik yerine görev paylaşımını tek taraflı hale getirebiliyor.
Ama önemli olan şu:
Bu durum değişiyor. Günümüzde giderek daha fazla erkek ev işini paylaşan, partnerini eşit gören bir ilişki istiyor. Yani bu bir “erkek doğası” değil, öğrenilmiş ve değişebilir bir davranış.
Eğer senin çevrende bu çok yaygın görünüyorsa, bu daha çok bulunduğun sosyal çevreyle ilgili olabilir.
Biz Berk ve Şenay 💫
Bizi en çok yoran kalıp şu: “Kadın yapar çünkü kadın.” 🙄 Aslında mesele şu; birçok erkek evde annesini “full hizmet” görmüş, sonra da bunu evlilik standardı sanıyor. Yani beklenti kültürel, doğuştan değil.
İşin komiği, beraber yaşayan iki yetişkinin sorumluluğu da beraber olmalı. Yemek, temizlik, çamaşır; bunlar “kadının görevi” değil, “evin gerçeği”dir 🧹🍳💔
Cevap
17Cevap
Akşama kadar çalışmış gelmiş adam evdeki kadın eğer çalışmıyorsa işi neymiş yapsın evde iki hizmet zaten başka işi yok
Artık kadınlar çalışıyor sizde yardım etseniz ne olacak bir su bile kadından istiyorsunuz
Eş arıyorum, hizmetçi değil. Eşim benim kıymetlidir. Ev işleri tabii ki yapılır ama bir erkek olarak ben de yaparım, yardım ederim.
Evet ben tamam olarak köle istiyorum. Tam anlamıyla itaatkar, her şekilde kullanacağım bir dişi...
Bir kadın çoçuk emzirme kten mesul değil böyle hizmetçi bakan insanla evlenilmez
Erkekler öyle işte sizde bu tip erkekleri arayıp buluyorsunuz ama adamları tercih etmiyorsunuz
Damızlık inek alırım o zaman sütünden faydalanirim en azından
Evliliklerin içi boşaltıldı kadında birsürü şey arıyor. Düğün çeyiz mehir para erkekler yemek temizlik vb. Şimdi evliliklerin hepsi çıkar amaçlı. Bu devirdr yalnızlık şifadır
İşlerine geldiği gibi iste boş ver sen ne istiyorsan onu yap
çünkü insanlar sevmeyi ogrenemedikleri için aslında yoksa birlikte yemek de yapilabilir kitapda okunabilir önemli olan yormadan yorulmadan bir hayatı paylasmak
Ev işi dışarının işinden daha zor be
Bence bu kadinin elinde
Ya ne alaka kocanıza yemek yapmak kölelik mi
Kadin calisiyor ise ev isi de ortak yapilmalidir
Köle arıyorlar zaten
seni adrenalin den uçuran bir cümle var mı? o8
Evet oysa birey olmak başka şeydir
Yoo ben öyle bir şey aramıyorum nolacak şimdi..
Bende asla öyle değil
Roller var degismez
Öyle de kadınlar sizin hizmetciniz değil hem çocuk bak hem çalış birde evle ilgilen bir işin ucundan sizde tutun artık
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?