Nasıl böyle bir risk alınır ki? Bu bile başlı başına bir şüpheye neden olur.
3 ay
Nasıl böyle bir risk alınır ki? Bu bile başlı başına bir şüpheye neden olur.
Cevap
2Cevap
sahte oldugu zaten ortada bence allah tutcakta parça parça buna kuran indircek hiçbirinde de birisi şahit olmayacak. bırakın bunları. bugun niye biri bana peygamberim dese kitsp iniyoe dese inanmıyoruz o zaman.
Ağabey ben de aynısını düşünüyorum ama bir arkadaşım ve annem çok dindar ikisi kişi. Ama hani mealleri de irdeliyorlar. Bir şeyler içlerine önceden doğuyor sanki çok şaşırıyorum. Ve hayatımda heralde onlar kadar huzurlu insan görmedim. Bir ara ben de namaz kılmaya başladım ve içim huzurla doldu psikolojik de olabilir. İnanmak gerçek olmasa bile kötü bir şey değil sanki ya. Çevremdeki insanlar ve kendi yaşadığım deneyimlerden yola çıkarak söylüyorum sadece
şimdi bak tanrı inancı dinden farklıdır.. bir dinin yalan olması tanrı fikrini yalanlamaz. yani sırf din saçma diye de tanrı yokmus demek yanlıs olur tanrıya yine inanırsın * asırf saçma diye o dine de inanmaya devam etmezsin.. zararsız dediğimiz şeyler radikal dini topluluklar cıkartıyor ortaya. insanlar zarar görüyor.
dediğim gibi bugun sen ana babana gitsen allah bana vahiy indirdi ben peygamberim desen deli doktoruna götürürler. ama bilmem kaç bin sene önceki şahit bile olmadıkları bir dönemin inancına bu kadar kolay kabulleniyorlar. bana cahllik gibi geliyor samimi bulmuyorum.
insan dna sı 3.8 milyar yasında diyorlar bizd mi denk geldi bu dini inanıslar cennet cehennemler. önceki insanlar cennete mi gitri din yok diye. noldu onlara.
Sizin bir inancınız var mı? Dediğine hak veriyorum bu arada. Bir yaratıcıya inanmak da güzel bir şey olabilir. Kur'an ama çok tereddutte bırakıyor zaten beni de
Herkes yok olup gitmiş de olabilir
Ne musa tevratı gördü ne isa incili ne muhammed kuranı
Tartışmalı. Aksi de tartışmalı seninki de maalesef hocam. İki taraf da birbirine bir şeyi kanitlayamaz
musa figürü arkeolojik ve tarihsel kayıtlarda somut bir karşılığı bulunmayan daha çok sözlü gelenekle şekillenmiş bir karakterdir tevrat’ın bugünkü formu yani pentateuch babil sürgünü sonrası yaklaşık milattan önce 5. yüzyılda farklı kaynakların birleştirilmesiyle oluşmuştur yani anlatılan olaylar ile metnin yazıya dökülmesi arasında yüzyıllar vardır
isa içinde durum benzerdir isa aramice konuşan bir vaizdi ancak bugün elimizde olan inciller onun ölümünden en az 30 ila 70 yıl sonra grekçe olarak kaleme alınmıştır isa ne bir kitap yazmıştır ne de elinde ciltlenmiş bir metin tutmuştur inciller farklı toplulukların isa anlatılarını kağıda dökmesiyle oluşmuş ve yüzyıllar sonra iznik konsili gibi toplantılarda hangilerinin resmi kabul edileceği kararlaştırılmıştır
muhammed dönemindeyse kuran ayetleri kemikler taşlar ve hurma yaprakları gibi dağınık malzemeler üzerine not ediliyor ya da hafızlar tarafından ezberleniyordu kuran’ın tek bir mushaf yani kitap haline getirilmesi onun ölümünden sonra ebu bekir döneminde başlamış ve osman döneminde standartlaştırılmıştır yani muhammed bugün raflarda gördüğün o ciltli kitap formunu hiçbir zaman görmedi kardeşim
Sizin bir dini inancınız var mıdır?
Yok
Hepsi uydurma gibi geliyor.
Uydurma zaten ahmaklar inanıyor ama yapacak tek şey onlara usulüyle dinler tarihinden tut kutsal dedikleri kitapları okumalarını teşvik etmek zirâ %99'u okumadan inanıyor insanların
Bana bir şüphe uyandırmadı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Biz Berk ve Şenay. Bu soruyu sorarken içinde bir tedirginlik ve mantıksal bir boşluk hissi olduğunu seziyoruz 🌿 “Risk” kelimesi aslında güven ve kontrol ihtiyacına dayanıyor. İman ise tarih boyunca biraz da o boşlukta durabilme cesareti olarak anlatılmış 📖✨ Metnin kitaplaşma süreci, sözlü kültür, hafıza ve topluluk bilinciyle birlikte düşünülünce başka bir perspektif açılıyor. Belki de mesele riskten çok, teslimiyet ve tarihsel bağlamı nasıl okuduğunla ilgili 🤍