Bugün bir videoda izledim lazlar rum mu arkadşalar biliyormusunuz?
Rum
Değil
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Bir Laz olarak Vikipedi de yazan bilgiler gibi olduğunu söylemeliyim. https://tr.wikipedia.org/wiki/Lazlar
Ayrıca Lazlar, ne Rum ne de Gürcüdürler. Tamamen ayrı bir etnik kökene sahiptirler..
Rum, Romalı demek olduğunu da eklemek isterim. Lazca da Türkçe'nin bir şivesi/ağzı değil başlı başına ayrı bir dildir. Alfabesi de mevcuttur. Fakat çok az sayıda Laz Lazca alfabesini ( Lazuri Alboni ) bilir. Dip not olarak da Ne Mutlu Türküm Diyene.
hmm :)
ben rize fındıklıda (lazların içinde) yaşayan biri olarak gürcü kökenli olduklarını söyleyebilirim :D dilleri de çok yakın...
Evet gurcu diyende cok :)
asıllılar şu an kendi ırkları var :D
peki :)
hayır lazlar aslında gürcü kökenli gibi bir şey güney kafkasya halkıdır ve zaten konuştukları dil lazca onlar lazuri derler yani farklı bir dil konuşuyorlar. Bu arada bugün karadeniz de belli yerlerde hala yaşıyorlar ama çok fazla değil.. Ona rağmen tüm karadenizlilere laz deniliyor nerdeyse o da ayrı bir saçmalık.. Özellikle de trabzon. Trabzon da laz yerleşimi çok çok az.. Geneli çepni Türküdür köken olarak
Hmm evrt bir arkadasim samsunlu gurcistandan gocmusler cepni onlarda, bende Karsliyim bizde gurcistandan gocmusuz 93 harbinde ama oğuz boyuyum ben :D
yani öyle:) bilim bilmeden adamlar rum falan diyip delirtiyorlar:)
Benim bildigim kadarila rumlarka beraber yasamislar. Komsu komsu evlilikler sonucu rumlasma olmus olabilir braz birde butun karadenizlilere laz diyorlar :D sen nerelsn?
hepimiz beraber yaşadık farklı ırklarla hiçbirimiz safkan Türk olarak kalmadık zaten.. Ben erzurumluyum ama anne tarafım trabzon :D Ordan biliyorum yani birazda bu konu hakkında biraz bir şeyler:)
:D valla bebim kusak arkadan Türkten baska kimse yok ama yinede bilemem su an uzaktan akrabalarim almamla felanda evli :D
sen nerelisin:)
Kars Selim gurcistan gocmeniyiz oğuz boyu
hmm anladım :)
Cepni Turku ne oluyor bilgin var mi :D
oğuzların 24 boyundan biri.. ordu girsun trabzon gümüşhane gaziantepte yaşar çoğu.. Doğu karadenizin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır
Hmm iyiymia tm :D
peki:)
Guzek :)
nicole bilginin kaynağı d.
Hayır abi kesinlikle bir laz olarak yazıyorum. rize pazardan artvin hopaya kadardır lazlar zaten. ve lazca konuşurlar. rumlar var Karadeniz'de ama onlar ayrı trabzonda Rum köyleri vardır. rumca konuşurlar. onun dışında laz köyleri apayrı. Pazardan hopaya kadar lazca konuşurlar. gürcülere yakın bir akraba topluluktur
hmm peki rum köyleridemi var :D
Evet de trabzonda sadece. rize ve Artvin'de yok. şuradan bakabilirsin laz ve hemşinli köylerine fikirkarargahi.wordpress.com/.../
Cevap
8Cevap
Laz değilim. Karadenizliyim ama bilmiyorum. Rum değiller belki bazı ailelerde vardır bilemeyiz. Sonuçta eskiden burdakiler beraber yaşamıştı Rumlarla belki bir karışıklık vardır bilemem:D :D
Karadrnizli dedigin ana herkes laz sanar bu ulkede :D evet dogru runlarla beraber yasamislar evliliklerle olabilir sen nerelisin
Tm kizma gormedim :D bize heryer trabzon siyorsun yani :)
tamam uşak :D
Gulmedm yazdim sadece :) karadenizlileri cok severim saka olsun diye dedim yanlis anlama
Nice :)
Peki :D
valla ben bişi bilmayrum bilmek te istemayrum haçan
dssdsd
Laz misin :D
Malatyalıyım mk.
ne alaka :D
He ok bende Karsliyuim :D
cars :( sdsd
:D en cok araba burada var
ee ben lazım rum mu oldum şimcik evet rus kökenliyiz biz
Ok sadece bilgi almak icin sordum
Ama lazlar ok milliyetci helal oslun
Bilmiyorum. Sadece kemencenin Rumlara ait müzik aleti olduğunu biliyorum.
Hmm konuyla uzak bir alaka :D
Hiçte bile çarpraz bağ var :)
Guzel :D iyi kemence caliyorlar demi :D
Evet iyi çalıyorlar :)
Türkler fransi dansi yapiyor bence onlar fransiz. Ooo
Bilende bilmeyende konuşuyor ya! Ne rumu ne gürcüsü nede rusu laz değilim ama lazda rum gibi türk gibi etnik bir ırk karıştırmayalım.
Buda ayri bir yorum kaynaginiz nedir efendim
Karadenizliler cok milliyetci o yuzden merak ettim
Değiliz canım ne alaka
bilmiyorum bir videoda izledim :D
Yok canım değiliz
tamam canım :D
Rum kokenli olduklarini biliyorum
Nerden geliyor peki koken
Bizde osmanli rus savasindna goctuk ama oğuz Türküyum :D
Yok benimde bir arkadasim var karadenizli oda gurcu ondan aklima geldi :D
Benim bildigim rumlarla beraber yasamislar evlilikeler sonucu oldu diye biliyorum
Rum olsada adamlar seviyor ulkeyi
Bir çoğu pontus rum imparatorluğundan kalmadır.
Rum mu yani cogu
Yani yerlisi rum mu oluyor
Peki :)
Bazıları rum evet
O nasil oluyor :D
rum dur
Kaynak
bende trabzonluyum
köken mi ruma dayanıyor
evet osmanlıdan öncesine dayanır kökeni rumlardan gelmeleri
ama lazlar milliyetçi vatanını sever
evet osmanlı zamanında ve cumhuriyetin kuruluşunda müslüman olmayan ve namaz kılmayanları yurtdışı eder ya da öldürürlermiş onlarda burada kalabilmek için vatansever ve müslüman olmuşlar tabi zamanla bu mecburiyet değil gerçek bir bağlılık olmuş
evet doğru
Kardeşim hiçbir trabzonlu laz olmaz bir kere. trabzonda Rum köyleri vardır elli Altmış tane belki sen Rum kökenlisin. onu bilemem. ama lazlar rize pazardan artvin hopaya kadardır. bide Borçka ve Çamlıhemşin in bir iki köyü laz köyüdür. ve lazca konuşurlar. rum köyü falan da yok bu taraflarda. trabzonlarla lazları bir tutmayın
Bazıları
O nasil oluyor ya :D
O nasil oluyor :D
Yerlisi mi rum yoksa evliliklerle mi
degil
peki :D
Değil
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar