1-Kader Anlayışı
İslama göre Tanrı insanın kaderini daha doğmadan yazıyormuş. İnsan kaderinin dışına çıkamazmış. Alın yazısı neyse o olurmuş. Kaderinde ne yazılıysa o olacakmış. O halde İslama göre insanın kaderi en başta yazılıysa o halde bu dünyaya gelmesinin amacı nedir? Nasıl olsa kaderimde ne varsa o olacak diye insan hiçbir şey yapmasın böyle bir duruma itiyor insanı. Kısaca İslamın kader anlayışı insanı tembelliğe iten bir anlayıştır. Bazı İslam alimleri kaderin iki çeşit olduğunu ileri sürüyorlar. Değişen kader ve değişmeyen kader olarak. Onların anlatımına göre iki şekilde kader var diyorlar.
Oysa Hristiyanlık inancına göre insan kendi kaderini kendisi yazar. İslamdaki gibi alın yazısı ve yazılmış kader gibi batıl bir anlayış yoktur. Tanrı insanı özgür ve serbest bırakmıştır. İnsan kendi kaderini kendisi çizer Tanrı tarafından bir müdahale söz konusu değildir. Ne ekersen onu biçersin diye bir laf vardır, Hristiyanlıktaki kader anlayışı aynen böyledir
İslam kader anlayışının komikliği üzerine bir örnek verelim. Mesela Filistinde doğacak bir insanın kaderini yazıyor İsrail askerleri tarafından öleceksin diye diğer taraftan diğer İsrailli askeri düşünün onun kaderine de bir Filistinli genci öldüreceksin diye kader yazılıyor ne kadar komik öyle değil mi?
Yakup1: 13-14 Ayartılan kişi, "Tanrı beni ayartıyor" demesin. Çünkü Tanrı kötülükle ayartılmadığı gibi kendisi de kimseyi ayartmaz.
Kur’an-ı Kerim’e göre; “hayır ve şer, Allah’tandır.” Zaten İslam Amentüsünde bu belirtilmektedir. “Hayır ve Şer Allah’tandır.”İncil inancına göre ise yalnızca iyilikler, hayır Allah’tandır. Şer; yani kötü olan, insanın kendi yanılgısı, kendi sapıklığı ve Şeytan’a uyması sonucunda başına gelmektedir. Kur’an-ı Kerim 35:8, ayrıca bkz. 74:31, 13:27, 14:4 “Allah dilediğini saptırır, içinde bırakır, dilediğini de doğruya ve güzele kılavuzlar.”İncil-i Şerif/ 2. Petrus 3:9, ayrıca bkz. Romalılar 9:14, Esinleme 22:17 “Çünkü hiç kimsenin mahvolmasını istemiyor, herkesin tövbeye gelmesini bekliyor10 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılRabbim ıslah etsin şu yorumları okudumda daha Rabbime inanmayan onun varlığından şüphe edenleri görünce Rabbime şükrettim. ya bizde onlar gibi olsaydık. Şimdi şer gibi görünen herşeyde bir hayır vardır. daha yeni çok büyük bir ailevi sorundan çıktım başta şer gibi göründü ama Rabbim her şeyin en iyisini bildiği için bu olay iyiki olmuş dedim. okadar dualar ettim ağlayarak şükürler olsunki Rabbim dualarımın hepsini kabul etti o günler okadar sıkıntıdaydım okadar dardaydımki bana okadar büyük bir yanlış yapıldıki onları öldürürüm felç ederim yakarım yıkarım derken derdimi birisiyle paylaştım sen onları Allaha havale et dedi o en iyisini bilir başını derde sokma dedi. denileni yaptım ve sonu çok güzel oldu beklediğimden daha iyisi oldu hemde. tövbe edin af dileyin Rabbimizden. şu an başında ne sıkıntı var bilmiyorum ama inan senin için en hayırlısı neyse o olacak hiç şüpheye düşme Allahım hakkında en hayırlısı neyse onu versin. şeytanın bir oynu bu seni Rabbinden uzaklaştırmaya çalışıyor sabret sabrın sonu selamettir demiş büyüklerimiz
32 Yorumla- +1 yıl
geçenlerde dini bir kitap okumuştum şöyle deniyordu insan oğlu çok sabırsızdır herşeyin bir an önce olup bitmesini bekler ama Rabbim doğru zamanı bekler asla karşılıksız kalmaz diyordu. bu bir ayetti kusuruma bakma bulamadım bulursam en doğru şekilde yazarım buraya. ama sabret inan senin için en hayırlısını daha iyi Rabbim bilir ve inan sonunda mükafatlandırılan sen olacaksın
Soran+1 yılYazdıklarınız çok iyi geldi umarım bir daha o sorunları yaşamazsınız zaten rabbimin sonunda hayırlısını vereceğinden şüphem yok olmadıda hiç olsaydı bu zamana kadar ben bu gücü nereden alırdımki sadece artık yoruldum gibi birşey bu karmaşık duygular. Söylediklerinizde haklısınız. Allah hakkımızda hayırlısını versin. Ama dediğim gibi ben sonumu göremiyor gibiyim biliyorum verecek sonunda ama ben dayanamıyorum artık. Rabbime inanmayanlarda inşallah inanırlar bir gün. Benim sorumda yanlış algılara sebep oluyor.
bu dünyanın geçici olduğunu ve insanın sahip olduğu herşeyin bir intihan olduğunu yeterince idrak edememişsin sanırım.. aynı şeyleri çoğu kişi düşünür ama sonucunu nereye bağladığına nereye vardığıa göre bu sorular imanını zedeler ve dinden çıkmaya kadar yolu var. Allah'ın adaleti sorgulanmaz asla. dediklerinin hepsini bir nedeni var çünkü bu senin imtihanın. ne kadar dert verirse versin ona her durumda sükredip eyvallah demen gerekir ve zor ama mutlu olmak gerekir. eskiden dönemin evliyaları başlarına bir dert gelmeyince acaba bir kusur mu işledim Allah bana dert vermiyor diye düşünürmüş.. bazen de tam tersi herşey mükemmel olur mutludur insan.. kime ne verirsen Allah sana daha fazlasını verir.. ve herşey bu dünyada verilmez.. asıl adalet öteki dünyada bunu unutma ;) o ateistler falan şimdi sefa sürsünler öteki dğnyada sonsuz cehennem var. ama müslüman sabrettikçe kazanır. kafandaki sorulara gerçek cevapları ancak okuyarak bulabilirsin.. önce Kuranı, sonra sünnetleri, sonra tefsirler örneğin risaleler.. ayrıca evliya ve sahabelerin hayatlarnı da okuyablirsin.
21 Yorumla
Soran+1 yılevliya ve sehabelerin hayatları hariç tutunabilmek için hayata okdum bir çoğunu. Söylediklerinizde haklısınız hiç bir şey diyemem. Her kelimeniz sözünüz doğru. inşallah silkenip yine eskisi gibi olmaya çalışıcağım. zor gelsede artık yine de çalışacağım
Her tadı bu dünyada alacaksak düşün bakalım öte dünya ya ne kalır
1410 Yorumla
Soran+1 yılevet haklısın ama bu dünyada hak etmeyen şükür etmeyen allahın yolundan gitmeyen insanlar hep sefa içinde olunca
Şeytani şeyler geliyor aklıma- +1 yıl
O onların imtihanı. Rahmani ol RAHMAN dan ayrılma. Mesela sözüm meclisden dışarı vücudun bütün uzuvlari tam ve sen ben hiç bir ücret ödemedik. Insanlar böbrek sahibi olabilmek icin ciğer sahibi olabilmek için yıllarca sırada bekliyorlar. Ben bir gözümün bir böbreğimin vs. Şükrünü eda edebildim mi acaba. Kime adil bu dünya?
Soran+1 yılHaklısın çok şükür böbreğim gözüm elin var buna şükür etsemde sank artık boşa yaşıyorum hissi kahırediyor beni
Soran+1 yılAmin Allah esirgesin.
22 yaşındayım bu zamana kadae beklediysem duygularımı bastırdıysaö belki yine yapabilirim ne kaybederim ki.
Haklısın yazdıklarındA- +1 yıl
Duygularini bastırma ya da erteleme kardeşim. Allah der ki namaz la sabredin. Allah için Sabreden her zaman kazanır. Ve sen bunu yapabilirsen bu kazancı görmek seni hem dünyada hemde ahirete mutlu eder. İnşallah. Bizi diğer insanlardan ayıran şey inancımız. O olmazsa hiç bir anlamı yok hiç birseyin.
Soran+1 yılBunları okumak çok iyi geliyor bana belki bazıları için biri iki laf yazdıkların ama benim için altın değerinde. Ekranın resmini çektim defalarca okuyup hatırlamak için unutmamak için. Bu saatde zaman ayırdığın için teeşekkür ederim.
- +1 yıl
+++++
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
68Cevap
+1 yılAllah'ın en sevdiği kulları Peygamberleri, Velileri.
En çok onlar çile çektiğine göre ve onlara karşı çıkanlar hep sefa sürdüğüne göre sen doğru yoldasın.
İnsanın eline 3kuruş mal, güç geçince ne Allahı tanır, ne o dostlarını. Kibir hemen yerleşir yüreğine Allah yardım etmesse helak olur gider.
Bu yüzden Yaradan sevdiği kullarına dert verir, gam verir olgunlaştırır. Zamanı gelince o demir yüzük olur ışıldar. Dövülmeden yüzük olan işe yaramaz.
Sen sabret, dua et elbette yüzük olacak aynı kalmayacaksın.
Dünya öyle birşeyki bugün sefa süreni yarın yerlerde görmek, yerde olanı yukarda görmek sıradan birşey:)325 Yorumla
Soran+1 yıl"derrt verir, gam verir olgunlaştırır. Zamanı gelince o demir yüzük olur ışıldar. " Bu sözünüz gözümden yaş akıtmama yetti.
beni rahatmak için söyledikleriniz için çok sağolun. bunlara ihtiyacım var çünki artık kendimi teselli edemiyorum. Yoruldum korkuyorum yenil düşücem diye- +1 yıl
Bunlar gerçek arladaşım hep başımızdan geçti ve başka şeyler geldi yerine. Sabredip doğrudan ayrılmayan hiç beklemediği kapılardan güzellik yağar.
(Kulum, beni nasıl umarsa, onu öyle karşılarım. Öyle ise, benden hep iyilik bekleyin!)
Ey kulum! Seni kendim için yarattım. Başka şeylerle oyalanma! Rızkına kefilim, kendini üzme!)
Hadisi Kutsi.
Soran+1 yılSağolun zaman ayırıp aydınlattığını için mutlaka ödüllendirecek rabbim ama ne zaman? belki 80 yaşında ben dayanamıyorum artk
- +1 yıl
Yardımım biraz olsun dokunduysa mutlu olurum.
Her duanın bir kabul zamanı vardır. Şuda varki bazen istediğimiz şey hakkımızda hayırlı olmuyor.
Sıkıntının sebebini öğrenebilirmiyim ayıp olmazsa.
Soran+1 yılBen çok şey istemiyorum ki oysa.
Gizli olsamda bana kalsın kusura bakmayın lütfen zAten çok uzun- +1 yıl
Allah kuluna üç şekilde cevap verirmiş ya;
'Evet' der, istediğini verir;
'Hayır'der, daha iyisini verir;
'Bekle' der ve en iyisini verirmiş! Mevlana.
İstediğin olmasa bile inan daha iyisi olur.
Onun için hep derdinle yatıp kalkmamaya dikkat et.
Olduğu kadar, olmadığı Kader.
Soran+1 yılElimde olsa keşke. Hep pozitif olmaya çalışsamda aklıma kalbime kazılmış gibi... hep iç çekiyorum. Sabır diyorum ama yok olmuyor. Başımı yastığa koyunca. Odada yalnız olunca. Uyumaya çalışırken. Hatta birisiyle konuşurken bile aklımda.
- +1 yıl
Evlilik hayali kurduğumuz ve gerçekten aşık olduğum kız korkaklığını bahane göstererek beni bıraktı 1 hafta sonra nişanlısıyla fotosunu gördüm.
Dünyanın başıma yıkıldığını zannettim, gerçek mi bu diye kendime günlerce sordum.
Fakat şunu anladım ki zaten sevgi yürekle sevilir, yüreksizse sevmemiştir. Şükür ettim böyle birinin zevcem olmadığına.
Gün gelir olmuyor diye sızlandığın duaya gün gelir olmadı diye şükredersin. Şems
:)
Soran+1 yılHaklısınız ama derdim aşk değil ki sadece.
Son söylediğiniz sözü unutmayacağım. Ama yinede dünyadan nefret ediyorum. =)
Soran+1 yılBu arada allah kalbinize göre birisini verir size inşallah
- +1 yıl
Bunu örnek olarak vermiştim:)
Sevme ama nefrette etme.
Nefret edilenle yaşamak zor olur:) - +1 yıl
Teşekkür ederim.
Hepimize İnşAllah:)
Soran+1 yılHaklısınız o nefret duygusu insanı daha çok çıkmaza sürüklüyor. Onu bile şu son zamanlarda yaşadım istemsizce... Daha kötü oldum. Memnuniyetsiz yaşamak çözüm değil ama memnunmuşum gibi yaşamak beni yordu
- +1 yıl
Hepimiz düşüncelerden ibaretiz.
İyi düşünürsek iyiyiz, kötü düşünürsek kötü.
Korktuğumuzu düşünürsek korkarız, sevdiğimizi düşünürsek severiz.
Bu yüzden düşüncelerini olumlu tutman önemli. Ettiğin duayı olumsuz düşüncelerle beklemek kışın tohumu tarlaya saçıp başından ayrılmamasıya beklemeye benzer.
Bırak orda oturmayı, başında düşünmeyi. Sen tohumunu saç işi yaz halleder:)
Soran+1 yılhaklısınız ama o beklemek bitirdi beni işte... Yirmiiki yaşındayım. Her yılmadan daha olur bekle bekle bekle diye diye bekledim ama yok...
- +1 yıl
Birde tohumun serpilme aşaması var.
Mevlana der ki?
Ağaç isteyen kuru duayı bıraksın. Tohımu toprağa ekedursun.
Yani sadece dua değilde gayret de önemli.
Onu yapıyomusun?
Soran+1 yılgayret derken nasıl?
- +1 yıl
Dua ettiğin mesele konusunda elinden ne geliyorsa yapmaya çalışmak gibi.
Örnek: ben evlenmek için dua ediyorum ama kimseyle tanışasım yok, o beni gelsin bulsun gibi:)
Soran+1 yılBu iyi bir örnek oldu =)
yapıyordum bıraktım yoruldum- +1 yıl
En çok kabul edilen dua, din kardeşin gıyabında yapılan duadır” Ebu Davud-Tirmizi: Tac c 5 s 211
Merak ettim aslında baya ama neyse, fazla merak iyi değil:)
Sıkıntın için dua edicem İnşAllah katkısı olur:)
Soran+1 yılHer gelen dua ya ihtiyacım var su gibi.
ben su bile içmem günde küçük bir bardak. okadar bıkmışım hayatdan.- +1 yıl
Kendi başına halledemediğin sorunlarını dertleşecek dostun varsa arada paylaş. Dök içini bu kadar bozma psikolojini.
Soran+1 yılKimseye anlatamam. herkes beni mutlu zannediyor =)
- +1 yıl
Başkalarının mutlu zannetmesi dertsiz olmayacağın anlamına gelmez.
Derdini biriyle paylaşmak istersen abin olarak dinleyebilir belki yol gösteririm, mesaj at.
Hayırlı geceler:)
Soran+1 yılTeşekkür ederim mesaj hakkım yok ama gelişim olursa buradan paylaaşmak isterim okadar dinlediniz zaman ayırdınız öğüt verdiniz altın değerinde olan
Gizli Üye(30-35)+1 yıl1 Hafta önce intihara teşebbüs ettim öyle bir yüreğim yaralı ve dertlerim kederlerim var ki mecbur ailem üzülmesin diye yaşıyorum işte.
Ya Rab ! Bu uğursuz gecelerin yok mu sabahı?
Mahşerde mi biçarelerin yoksa felahı?
Andolsun ki, mallarınız ve canlarınız konusunda imtihana çekileceksiniz; sizden önce kendilerine kitap verilenlerden ve müşriklerden birçok üzücü sözler işiteceksiniz. Eğer sabreder ve takvâ gösterirseniz, muhakkak ki bu, (yapılacak) işlerin en değerlisidir. 3/ÂLİ İMRÂN-18625 Yorumla
Soran+1 yılAh be kardeşim benim aklımdan intihar etmek kendimi bildim bileli geçti ama allaha inaancım hiç bitmedi inandım mutlu olacam dedim bir gün dedim olacak rabbim görüyor dedim neyaptım ki ben ona dedim sabır sabır sabır dedim ama artık pes edicem. İntihar etmem allah yarattı bu lanet olası dünya ya varım artım o canımı alana kadarda zehirli günleri yaşamaya devam edecem
Cevap sahibi+1 yılKardeşim benim işte bir anlık bunalım sonucu yapılan bir hata öyle bir pişmanım ki mülk Allah (c. c) ` ın. Demek ki mutluluk sonsuz alemde. Bu dünya gelip geçici içimiz kan ağlasa da yaşamaya mecburuz artık ailem için yaşıyorum bende. Elbette Rabbin sana verecek, böylece sen hoşnut kalacaksın. Duhâ / 5 Ve sizi mutlaka korku ve açlıktan ve mal, can ve ürün eksikliğinden imtihan ederiz. Ve sabredenleri müjdele. BAKARA-155
Soran+1 yılİntiharı düşündüm hep ama bir saniye sonra sildim aklımdan. İlk nedeni allah verdincanı alamamdı. İkincisi belki yarın mutlu olucam 3 ailem.
Cevap sahibi+1 yılAynen öyle kardeşim değmez hiç bir şey için. Burası dünya , burası bu kadar işte.
Soran+1 yılallah herkese mutluluğu göstersin inşallah. çaresizliğe sokmasın. Bazıları namaz kıl dıyor ondan dıyor ama anlamıyorşarkı namaz kılınca elbette huzur oluyor elhamdüllilah ama yinede dünyada yetmiyor sanki bilmiyorum
Gizli Üye(36-45)+1 yılbazilari allaha inanmazken neden mutlu?
basit guzel kardesim basit. ne demispeygmberimiz bu dunya muslumana zindan kafire ennettir iye.
tabi bize dert sikinti olacak ki obur tarafin kiymetini bilelim. yoksa inanmazolmak zor mu. kendinehakim olmak - zorki aci veriyor. ben bilmiyormuyum yoldaonumegelen kizaatlamayi?
ki zordegil benim icin bir kizi etkilemek. benim asil sorunum tam tersi uzak durmayi becceremiyorum:) eeebenim icin bu cok zorken ben kendime hakim olmaya calisip mutsuz oluyorsam bunun ndei allah boyle emrettigi icindir. tabi muslumanlik kolaydegil sen ne bekliyordun ki? sabret sabir da guzeldir.215 Yorumla
Soran+1 yılSabır ediyorumda yoruldum
Cevap sahibi+1 yıleee ben napiyi? kimsebenim duzgunce yasayacagimainanmiyordu hala birileri inanmiyor. millete kalsaben sokaga bile cikmamaliyim. amakimsenin karisina kizina karistigim da yok.
ki kendi isteklerim devar. ben her turlu karsi koymaya calisiyorum ve yalnizbir hayati, surgunu yasiyorum. cunku ne zaman bir kiza yanassam hep aynisi oluyor/
hepimizin oyle. sabredin siz allah mukafatini verir.
Soran+1 yılAma senin kızlara karşı koyamaman iradenle alakalı ya benim sorunum bambaşka :S
Cevap sahibi+1 yılbenim mesele tam tersi:)
bu yuzden uzak duruyorum ama insan birini de yaninda istiyor.
ben de yapayualniz yasiyorum
Soran+1 yılözür dilerim tam olarak anlamadım sizin olayı
Cevap sahibi+1 yılsoyle diyeyim. ben oyle cok sevgili meraklisi biri degilim. amagel gor ki herkesbeni kadin avcisi saniyor. bilmem oyle yakisikli falan da degilim.
amaisin garibi nasil yapiyorsam kadinlar kolayetkileniyorbenden. etkilenmeleri bir yana doz kaciyor. olay hemen yatak faslina intikal ediyor ki ben bundan cok rahatsiz oluyorum.
ama icimde de birinin yoklugu hep var. hani ne diyim biri olsun ben onu seviyim o beni. zamani gelince evleniri hayat duzene girer. amaboylebir sey olmiuyor.
ki bazi noktalarda arkadaslarima feci rezil de oldunm bu yuzden ki hic hosumagitmiyor.
istesem de uzak duramiyorum ama bir turlu istedigim tarz bir sey bulamiyorum.
bu yuzden de hep yalniz ve mutsuzum bilmem anlatabildim mi
Soran+1 yılAnlıyorum ama dediğim gibi bu senin irademle alakalı istesem karşı koyarsın başarabilirsin bunu ama benim olayım farklı ben hep mutsuzdum ve seninki gibi nedenden değil bu.. başımda çok dert var artık hayat yoruyor beni.. Sennki çok farklı.. Sen kendi kendini mutsuz ediyorsun ben değil...
Cevap sahibi+1 yılhaydaaa yaw karsideki sapitmissa bunda benim ne sucum var
hem bu sadece sevgilerimde olmuyor oyle olsa gene anlasilir bu cok fakli bir sey.
ki sevgililerimin cogu bana teklif etmistir. ama edigi gibi benim istedigimle onlarin istedigi farkli seyler.
hem meele bu degilsadece demekistedigim basa. biz bu dunyada asla mutlu olamaiz. cunku bu dunyanin fani oldugunun farkindayiz. bahsettiginiz kisiler ise baska dunya aramayip bura ile yetiniyor. bu yuzden mutlular zaten. bu yuzden karsilastiklarim bu kadar kolaysapitiyor. cunku ilersini dusunmuyorlar.
Soran+1 yılŞimdi anlıyorum. Çok haklısın söylediklerinde.. Başa gelen çekilir :S katlanmaya devam edicem
Cevap sahibi+1 yılhele sukur anlasabildik:)
napalim bu dunya boyle.
Soran+1 yılMaalesef böyle ve bende en çok sınanmaya seçilen kulu :S
Cevap sahibi+1 yıloyle dusunmeyin. herkesin derdi kendine.
Soran+1 yılgörünen köy kılavuz istemez ki :S
Cevap sahibi+1 yılo zaman oturun fililstini kesmiri arastirin
Soran+1 yıl...
Yüce Allah sevdiği kullarına dert, hastalık verir zorluklarla imtihan eder eğer bunlara karşı sabır gösterirsen, şeytana uyup onun vesveselerine kanıp isyan etmezsen mükafatını mutlaka alırsın derecen artar cennet için. Mutsuzluk her insanda olur bu dünya bir imtihan dünyası herkes mutlu olacak değil. Ben size bir kitap önermek isterim eğer okumadıysanız Uğur Koşar'ın Bana Allah Yeter ve Allah de ötesini bırak kitaplarını alın okuyun sonra bu yaşadıklarınızı bir kez daha düşünün...
23 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkür ederim yorumunuz için ve kitap öneriniz için allah de ötesini bırak kıtabını okudum. her şeyi denedim ben. yoruldum sadece her sabah aynı düşünce kafamda ölme isteği intihar etmem ama artık allahtan onu istiyorum
- +1 yıl
düşüncelerinizi başka yönlere kaydırmaya çalışın ölmeyi istemekte bir isyandır Allah'a karşı o sizin için belirlediği bir süre var bir vade o süre gelmeden ölmeyi istemek ona isyan etmek olur bende ölmek istedim hatta intihara kalkıştım ama çok ileriye gitmedim yaptıklarım doğru mu değil ama insan bunalıma girince artık yapacak bir şey kalmıyor ölmek tek çareymiş gibi görünüyor halbuki işin ucunda ömür boyu kalınacak bir cehennem olunca intiharı bırak ölme istediğinden bile vazgeçiyorsun. herşeyi denemişsiniz ama yinede ölme isteğini kafanızdan silin güzel şeylerle meşgul olmayı deneyin şeytanın yani nefsinizin ve zihninizin kötü oyunlarına yenik düşmeyin. Allah'a emanet olun...
Soran+1 yılİntihar etmem ama hayırlı değilse yaşamam canımı alması için dua etmeye devam ederim. Teşekkür ederim.
Adaleti sadece bu dünya için düşünürsen güzel kardeşim yanılır şirke düşersşn ewet allah sevdiği kuluna dert verir günahlarını döker fşravun 300 sene yaşadı ayağına diken bile batmadı bu yaşadığı süreçte paşalar gibi yaşadı ama ne oldu sonu telef oldu allah onu kızıldenşze gömdü. nekadar allaha yakınsan imtihanın o derece ağır mükafatın da o dere fala olur en büyük. Sınavlar peygamberlere verilmiştir sefası mükafatı da en çok onlar alacaklardır sabret allahın adaletşnden sorgu sual asla olunmaz
121 Yorumla
Soran+1 yılHer gece ağlıyorum buradaki yorumların hepsini okurken bile sizin yazdığınızı okurken bile ağlıyorum şu an ve bu gözyaşlarım yeni değil bir damla kururken diğeri geliyor o kururken diğeri nezaman son bulacak ne zaman yemin ederim ki sabır ettim bu zamana kadar ama tükendim artık ya
Soran+1 yılArtık değilim hayatımda değilen bir şey olmadı pes ettim
- +1 yıl
Yani şükrü sabrı bıraktın peygamber efendimizin sav bşr hadisi imanın yarısı şükür yarısı sabırdır" bunu aklından çıkarma sakın allaha küstüm en sonunda der gibi bir halin var en sonunda bıraktım derken. peki kim yardım etcek sana madem ne değişecek kaybetmenden başka hiçbişey geçmez elşne sanmaki sen 4 dörtlük yaşayan insanlar şanslı başına bşey gelmeyen insanın sonu teleftir onlara allah , kendi yoluna dönmeleri için musibet vermez yani şans tanımaz allah onları kendi haline bırakır en sonunda da telef eder onları en büyük musibete uğratılırlar bu dünyada ve de ahirette cehennemde kalırlar açıkça belirtiliyor bu. eğer iman ihlas sahibi bşriysen sakın sapkınlığa düşme ahir zamandayız imanlı yatıp imansız kalkan imanlı kalkıp akşama imansız yatan kullardan olmayalım dikkat et kardeşşm bu zamanda imanı muhafaza elde ateşi tutmaktan daha zor allahım bizi kafirlerin münafıkların dinsizlerin şerrinden korusun inşallah.
Soran+1 yılBu yazdıklarınız küpe gibi kulağımda ama bilmiyorum bilirmisiniz bunu ya hani allaha inancım bitmez ama artık bir şey yapasımda gelmez ya öyle oldum
- +1 yıl
Allaha güven, hasbinallahü venimel vekil,- allah bşze yeter o negüzel vekildir bu ayeti unutma. sınavlar bizim içindir kulu sabredip hidayete erecek mi yoksa sabretmeyip şirke mi düşcek veya şeytana nefsine mi uyacak diye dener allah insanı ne mutlu onlara ki allahtan gelene sabrederler ve ona şükrederler onlara büyük mükafatlar vardır bunu da unutma. lakin allah insana kaldıramayacağı bir musibet vermez sabret kardeşim yine buyuruluyor ki allah sabredenlerle beraberdir bu da aklında olsun allaha yasla sırtını sebeplere sarıl elinden gelwni yap gerisini yüce rabbime bırak tevekkülü bırakma sakın. nitekim o çok güçlü ve bütün noksan sıfatlardan münezzehtir
Soran+1 yılHaklısınız ama dayanamıyorum :S gerçekten galiba bu yaşıma kadar çok direndim hemen pes ettim bilmiyorum artık olmuyor eskiden bir umut vardı içimde ama artk gittmiş o nereye gitti gelsin istiyorum gitti gelmez daha
- +1 yıl
Karamsarlıl şeytandandır unutma insana verir bunu allahtan uzaklaştırır asi eder insanı allaha karşı tam olarak sorununu sıkıntını bilmiyorum ama afrikada tenleri kemiklerine yapışmış üstüne sinek konup kalkan insanların sınavlarını bir düşünsene veya kaza geçirip elini ayağını kaybeden insanları veya daha değişik şeyleri sence şükretmemiz gerekmez mi halimize düzelmicek hiçbir sıkıntı yoktur allah herşeyi herkesi en iyi gören bilendir unutma bilmiyorum aile içindedir belki sıkıntın nebilim fırsatın veya öyle bir durumun varsa evlen ya da nebilim daha başka bşi dene tam olarak sorununu bilmediğim için yanlış bşi de demk istemiyorum
Soran+1 yılBu halimede şükür diyebiliyorum o masum kardeşlerimi düşününce tabi. Ailem iyiler ama bazen farketmeden adaletsiz oluyorlar ayrımcı ama canları sağolsun alıştım ben
Evlenmek kaçış değil ama evlenilecek kimsede yok ki daha okuyorum
Soran+1 yılAmin. Teşekkürler.
Soran+1 yılAmin. Teşekkür ederiöçm. Böyle dualara da ihtiyacım var. Allah sizinde gönlünüze göre versin.
Soran+1 yılÇok sağolun ve burada yorumlarda okuduğumda bir çok kişiye doğru yolu göstermeniz taktir edilesi
- +1 yıl
Şüphesiz şeytan ve nefis ümmeti muhammeti saptırıyor yoksa tüm ümmeti muhammet en güzel şeyleri hakeder bir müslümanım bir vazifesi de din kardeşlerini şeytanın ve nefsin hilelerine karşı Uyarmak olmalıdır yüce rabbim tüm ümmeti muhammeti cennetine nail eylesin inşallah biz insanoğlu aciz ve güçsüzüz heran muhtacız eksiksiz olan kudret güç sahibi olan yüce allahtır her kula bunu idrak etmek nasip olsun inşallah hayırlı huzurlu geceler dilerim.
Soran+1 yılteşekkür ederim çok
Soran+1 yılEylesin inşallah
Soran+1 yılAmin inşallah teşekkür ederim çok seninde gönlüne göre versin
Mutluluk içinde saklı olmasın? Hep ararsan ya da beklersen ona ulaşamazsın. Bak sosyalde yani net ortamında kimse mutsuzum demez, herkes biyerlerde içer eplenir falan filan. Ama herkesin inan bana çok boktan ni hayatı var. Burdan çık kendin için nişeyler yap, bir hedef bul kendine sonra onu hayal et. İnsanlara anlatma çünkü onlar seni hep kıslanacak ve durdurmak isteyecektr. Kalbine bak o hiç durmadan senin için atıyor. Sende sakın durayım deme
211 Yorumla
Soran+1 yılBu söylediğinizi denedim inanın bana bu yaşıma kadar denedim ama sonuç aynı olunca pes ettim son zamanlarda. Okadar sene diren diren diren sonunda pes ett. ben kaybettim artık ümidim kalmadı. Öylesine yaşayacağım çabalamıcam artık çabaladıkta neoldu
- +1 yıl
Neti denediğini tam olarak bilmyorum ve seni tanımadan söylüyorum bunları. İstediğin her neyse tam olarak istememişsin demektir. ya da doğruyu yanlış yerde aramış olabilirsin. Sana verilecek en güzel mükafat en güzel zamanda verilecektir. Onu gördüğünde çektipin herşeye değmiş olduğunu anlıycaksın. 9 ay taşıyıp müthiş sancılar sonunda doğum yapan annelerin eline çocukları verildiğinde aldıkları mutluluk herşeyin değdiğini göstermezmi? sırf bunun için bile umutusz kalınırmı sence? Asla hayattan bağlarınj koparma kolay yeni yenerse zorda ne yapacaksın daha yeni başlıyo herşey. dirayetli ol herşey bitecek sonunda
Soran+1 yılYenimi başlıyor her şey? senelerdir bu gözyaşı akıtıyorum o zaman ne zaman? Ben soğudum ama allahtan değil haşa o tek dayanağım sonra ailem ama dünyadan soğudum
- +1 yıl
Bu dediklerimi bir kenara yaz. Emin ol herşey yeni başlıyo ve belkide çok daha ağırları gelecek. Önce okumayı öğrenirsin sonra üniye geldiğinde nası ağır olurya derslerin aynı onun gibi. Bunlar bir hazırlık yani alışman için. o günler geldiğinde bu günleri ararsın belki. O yüzden şimdi güçlü olki o gün geldiğinde daha önce başardım tekrar başarabilirim diyebilesin
Soran+1 yılDaha ağırlarımı gelecek? Ailemi kaybetmekten başka ağir bir şey gelemez hepsi geldi zaten
- +1 yıl
psikolojik olarak gelecek, bu hiç durmazki zaten. Ayağa kalkıp başka şeyler düşünmeli ve yapmalısın. Bide yukarda Allah'ın ihtiyacı yok benim dularıma demişsin evet yok ama senin var. En dertli zamanda ettiğin dular gün gelir karşılık bulur. Hç bir zaman karşılıksız kalmaz unutma. Hakkında herşeyin hayırlısı olur inş.
Soran+1 yılZaten allah yukarıda şükürler olsun dualarım kabul olanda var nankörlük yapamam.. Ama bu sadece okul konusunda oldu..
Soran+1 yılAmin inşallah teşekkür ederim çom sağolun milyonlarca kez teşekkür ediyorum
Soran+1 yılBelkide ben umudum yok desemde süzülen her yaş bir umutdur :)
+1 yılÖteki dünya algısı ile burada çekilen acılara ve zorluklara , haksızlıklara göz yumuyorsan bunu algıyı din kalıplarına sıkıştırma sıyrılmak veya umut adına..
Dünyada her türlü keyif ile doğup büyüyüp ölenlerde var. Öncelikle cennet ve cehennem buradadır herkes kendi cennetini ve cehennemini yaratır.
Cennetini yaratamayan insanlar daha bu dünyada sınırsız mekanı ve zamanı düşler.
Ve başkalarının yarattığı bu cehennemde yaşamak zorunda bırakılır..327 Yorumla
Soran+1 yılanlamamışsın sorumu
- +1 yıl
Ben genel algıya dair yazdım görüşümü..
Allah sevdiğine keder verir vesaire dini lokomotif yapan soylemler sadece..
Soran+1 yılbana öneriniz nedir
- +1 yıl
Demek ki Allaha şükür etmek yeterli bir hissiyat ve tutum değil mutlu olmak adına..
Sana mutluluk ve sadeti verecek olan Allah değildir.. Gerekli kavramları ve hissiyatları ve metaları vat zaten senin inancına göre yaratılmış..
Sen bu verilenleren bir sadet çıkaracaksın..
Sana yemek verir mi vermez ama su verir tuz verir un verir sen birşeyler katarak yaparsın aşını..
Hayatta öyle sana gerekli bir ömür, mukayese için bir akıl vermiş sende kendi cennetini yaratacaksın.. Yoksa zihinsel cehennem açlığı ile yaşarsın..
Bir çok seçenek vardır ancak sen kendini en iyi tanıyansındır..
Soran+1 yılbenherşeyidenedim ondan bu konuyu açtım ümidim kalmadı
- +1 yıl
Tanrısal anlayışa göre ümit yok ise Allah da yoktur..
Soran+1 yılümit allahın kendisidir zaten ama benim anlattığım ümit başka.
- +1 yıl
Herşeyi derken ne denedin mesela?
Soran+1 yıldu etmeyi namaz kılmayı kendime uğraşlar bulmayı kafa dağıtmayı fazla düşünmemeyi nedensizce küşük şeylere dahi gülebilmeyi umut etmeyi şükür etmeyi isyan etmemeyi
- +1 yıl
Belki isyan etmektir aradığın şey.. İçinde bulunduğun topluma , düzene isyan et.. Şükür anlayışı değişkendir her zaman iyi niyetli olmaz.
Soran+1 yılmemnuniyetsiz yaşamakda çözüm değilmiş herşeyi denedim onu bile dünyaya ettim isyanımı çözüm değil. Memnunmuş gibi yaşamamda çözüm olmadı yıprattı.
- +1 yıl
Bilinçisizce gelişen bir isyan değil.. Sistemli ve bilinçli bir isyan..
Mesela ferdi Tayfur isyanı değil Ahmet Kaya isyanı gibi düşün :)
Kuru kuruya isyan olmaz..
Soran+1 yılanlamıyorum sizi affedersiniz
- +1 yıl
Bende seni anlamıyorum ki. Mutsuz eden sebebleride bilmiyorum ama çık bir merhaba de insanlara... Böyle olmaz biraz dayanıklı ol yahu nedir bu böyle...
Dua sana birşey katmaz kıl rahatlıyorsan kıl ama dua gibi davranamadıktan sonra okusan ne olacak?
Dualar ve şükür duygusu sana bir mutluluk vermez..
Soran+1 yıltek dayanağım dua allah benim onlarda olmasa hiçim ben. nereden biliyorsunuz merhabalaşmadığımı onlarda sorun yok mutlu edecek olaylar yaşamıyorum her gün ağlıyorum. Gündüz mutlu isan rolündeyim Ben intihar etsem herkes şok olur Karamsarlığımı içimde yaşarım kimse duymadan ağlarım
- +1 yıl
Yahu ne diyeyim ki şimdi.. İntihar felan bunlar yakışmaz kimseye. Derdinide bilemiyorum ahkâm kesemem.
Soran+1 yılİntihar aklımdan geçer ama bir saniye sonra gider allaha yalvarıyorum canımı alsın diye intihar edemem acı korkusu değil bu allah korkusu ve ailem kahırolur onlara yapma hakkım yok mutsuzum yaşarken ama onlar için katlanmam lazım
- +1 yıl
Derdin ne diye soramıyorum..
Soran+1 yılboğuluyorum sonumu göremiyorum bu nereden baksam 15 senedir böyledir. nezaman bebeklikten çıktım çocuk oldum sorunlarım başladı.
Soran+1 yıl7 kalın günlüğüm vardı hepsini korkudan parçaladım aynı günde ağlayararak. içinde sadece hüzün vardı ama ailem bulur okur korkusu İlokul yazısından başlayan günlükler bunlar o yaşlarda yazdıklarımı okuyunca daha fazla üzülüyordum
- +1 yıl
Kaç yaşındasın sen?
Soran+1 yılYirmiiki
- +1 yıl
Anlıyorum. Keşke elimden birşey gelse. Sanırım anlatmak istemediğin şeyler.
Soran+1 yıltanımayan görmeyen insanlara da anlatamıyorum içimde yaşıyorum
- +1 yıl
Doğrudur.. Umarım daha iyi olur herşey.
Soran+1 yıldaha iyi olmadıkı hic önce iyi olsun sonra dahası olsun inşallah zamanınız için sağ olun
- +1 yıl
Estağfurullah...
Diğer konusunda 627 cevap paylaştı. kim hazırcı gibi mutlu oluyor ya sen öyle sanıyorsun herkesin derdi kendine büyük. imanını kaybetme allah bizi obür dünyada ödüllendirmek için zorluyor dua etmekle sabretmekle olmuyor bu iş benim ne arkadaşlarım var ne sıkıntılar yaşıyo anı anına uygun değil ama yine şükürden ayrılmıyor vazgeçme zikre başla zikir çek bunaldığın zaman böyle şeytani düşüncelere daldın mı zikrin kalbini temizlemene yardımcı olacak
26 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkür ederim yararlı rahatlayıcı yorumun için ama ediyorumda işte insanoğlu namkör derler ya belkide onu yaşıyorum hayatım hala böyle berbat bunları yaptığıma rağmen bu yüzden ümitsizliğe düştüm sanki
Soran+1 yılAllah sevgisi bitmez ama dünya çok dar geliyor bunu..
Soran+1 yılbana
- Diğer konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yılAllaha şükretmek lazım bence ne olursun hayat adil değil sadece ama şu var ki asıl adil olay ahirette başlıyor bu dünya imtihan için kurulmuş bir düşün kimisi sefa için bol para içinde yaşar ama şükretmeyi bilmez mutlu olamaz kimi de bizler yani paramız olmaz şükrederiz bir dilim ekmek için ama bu dünya olsun ahiret olsun elbet mutlu olacağız sabır gerekiyor ve Allah a isyan etmeyip dua etmek şükretmek gerekiyor
214 Yorumla
Soran+1 yılAma bizde bu yüzden isyana düşürüyoruz ister istemez yani diğer taraftada belli değil mutlu olacağımız
- +1 yıl
yani ister istemez isyan ediyoruz ama günahılarımızdan dolayı cehenneme gideceğiz o muhakkak ama günahlarımızın cezasını çektikten sonra da cennete koyulacağız
Soran+1 yılAma peki şu an günahkarı dizboyu olan ona rağmen bir şey yapmadan mutlu olan insanlarda cezasını çekip cennete gidecek peki bu durumda kim daha şanslı? Ben değilim çünki burdada çekiyorum ordada çekecem ama onlar sadece orada çekecek yani ben daha çom çekmiş olmuyormuyum
- +1 yıl
bence hayır onlar bu dünya da da sıkıntılar çekiyorlar kiminin çocuğu olmaz kiminin olur ama hasta doğar kimi hasta olur felç olur kiminin çocuğu sakat olur ve yürüyemez zenginler çoğu zaman bize mutlu görünse de elbet onlarında vardır bişeyleri
Soran+1 yılVardır tabi ama sadece bir dert vardır
benimkisi bazılarıki gibi 10-20 değil- +1 yıl
senin ne derdin var
Soran+1 yılvar bana göre dertlerim
- +1 yıl
anlatmak istersen eğer dinlerim inşallah dertlerine deva bulursun
Soran+1 yılAmin inşallah
Teşekkür ederim yorumda yazdıklarınız bile değerli benim için. Sorduğunuz içinde sağolun. Ama anlatmamak tercihim. Ki size kasten değil kimseye anlatmadım- +1 yıl
peki sen bilirsin kardeşim ama tavsiyen içine atmaman daha kötü olursun benim gibi iyice kapanır gidersin hastalanırsın
Soran+1 yılZAten içime kapanığım öğlenleri rol yaparım yansıtmam...
- +1 yıl
Anladım kardeşim umarım dertlerinin devasını bir an önce bulursun
Soran+1 yılAmin teşekkür ederim cok
- +1 yıl
rica ederim
+1 yılallah adildir her zaman nsan bencildir ve onu işi düşünce hatırlar allah her duayı kabul eder aslında bazen cevabını bu dünyada verir bazen öbür tarafta allah herkese aynı şekilde davranır kulları bir birlerini kıyaslar o yüzden kaybederler zengin fakiri hor görür çirkin güzeli kıskanır ya da tam tersi güzel çirkinin dışlar o yüzden asla kendi kendimize zarar veriyoruz allah adildir ama kulları adil değildir
110 Yorumla
Soran+1 yılAma şükürsüz ler allaha inanmayanlar etrafımda çok ve her gün mutlular kıskanmıyorum mutlu olsunlar çok görmüyorum ama ben neden değilim
- +1 yıl
öyle düşünme hayırlısını allah bilir bence belkide zamanı vardır
Soran+1 yılzaman.. Sonumu göremiyorum
- +1 yıl
fazla kafanı yorma böyle şeylerle
Soran+1 yılbu şey bu yaşıma kadar mesgul ediyor beni istemsizce. okula konsantre olamıyorum artık. Ders çalışmak yerine ağlıyorum uyuyorum. keşke kolay olsa dediğiniz.
- +1 yıl
bence birşeylerle uğraşın hayatınız çok moloton olabilir çok kendiniz üzmeyinm
Soran+1 yılo bile tat vermiyor ki. içimde tükenen şeyler olunca eğlenmişim gezmişim hiç biri rahatlatmıyor.
- +1 yıl
bence siz kendinizi iyice karamsar yapmışsınız o yüzden üzülüyorsunuz dünyanın güzel nimetlerinin farkına varmalısınız bence aşık olmadıysanız aşık olun canınız ne isterse onu yapın küçüken bisiklete binmediyseniz bisiklete binin hayatınızdan keyif almaya başlayacaksınız bende sizin gibi düşünyordum ama umutluyum asrtık
Soran+1 yılAşık olma duygusu bile yokki bende bende isterdim olmayı belki o bağlarsı beni hayata.
- +1 yıl
olabilir affersi ama sen ot gibi gelip geçiyor günlerin biraz heyecan lazım hayatında
Bence dua ederken sadece öteki taraf için etmemeliyiz. Allah'dan bu dünyamizi ve ahiretimizi güzel kilmasi için dua edelim. Unutmayalimki her şeyi çok dileyebiliriz ;) sonuçda.
34 Yorumla
Soran+1 yılçok diledim iki taraf içinde ama nebileyim hep aynı değişen bir şey olmadı hayatımda. Buda beni ümitsizliğe soktu.
Soran+1 yılAmin allah yardımcımız olsun inşallah ikimizde mutlu oluruz
Ne derdin varmış ki şükür ve sabır ettim diyorsun yaptıkların için Karşılık mı bekliyorsun , sen Razısın acaba o senden Razı mı kusura bakma bu kapıda ümitsizliğe yer yok sen bunu idrak edememişsin
36 Yorumla
Soran+1 yılKarşılık beklemıyorum sadece bir gün olsada içten gülebilmek. İnşallah rabbim benden razıdır onun yolundan gittim allahın benim dualarıma ihtiyacım yok kendim için dua ettim.. Ben şuana kadar ümit ettim zaten sadece şu an çaresizim allhım var biliyorum ama yoruldum neolursunuz böyle yazmayın her yoruma açığım ama böyle suçlanmak istemiyorum sadece yprgunum işte bıktım hayatdan allahtan değil!
Soran+1 yılSiz benim ne durumda olduğumu bilemezsinizki. Burada yazıyorumdur belki ama ruh halimi ne durumda olduğumu yansıtmaz. Elbette duacıyıö çok şeye. Sabır zaten hiç eksik olmadı ama anlamıyorsunuz ben artık allahtan başka kimsem yokmuş gibi hissediyorum hayata bağlanamıyorum düne kadar sabir ettim ümit ettim ama artık istesemde olmuyor içimden gelmiyor
- +1 yıl
Fazla uzatmadan Söyleyeyim yalan da söylesen bunu isteyen sensin ruh halin kötü desen de sendendir bunlar acaba sen senmisin? Bunun farkındamısınız
“Devân sendedir fakat görmezsin,
Derdin sendendir fakat bilmezsin.
Kendini küçük bir cisim sanırsın.
Hâlbuki koskoca Âlem sende dürülmüştür"
Soran+1 yılNerede yanlış yapıyorum ki?
Soran+1 yılHep sordum bunu bulupta düzelteyim diye ama bilmiyorum
Bu söylem dertlerine çare bulamamış/bulamayacak olanların uydurduğu bir sözden ibaret. Allah adil ya da değil orası kesin değil fakat net olan birşey varsa böyle bir dünya da mutluluk birçokları için lüks..
11 Yorumla
Soran+1 yılTatmak istiyorum bende biliyoruö geçici bura Ama şuda bir gerçek yaşamak zorundayız kaç sene bilinmez ben bu ruh hali içersinde nasıl yaşarım
+1 yılBen de gecen gün kaderi sorguladim? Yani neden hep biz? Bazen insan olmak zor geliyor bu kadar o* çocuğu varken dünya da biz nerde kaybettik diyorum. Allah herkesin yardımcısı olsun..
21 Yorumla
Soran+1 yılAmin amin amin amin amin inşallah mutlu oluruz inşallah inşallah.
+1 yılBence bunlar cok sacma sözler. Kulların icat ettiği sözler. Yok Allah sevdiği kula dert verirmiş alakasız Şeyler bunlar. Cok şükür inanclıyız ama ben böyle şeyleri duyunca çıldırıyorum
28 Yorumla
Soran+1 yılAma bir gün bende kahkaha atarcasına gülermiyim? Her gece gizlice ağlıyorum şu an bile ağlıyorum diner mi?
- +1 yıl
Bana ulaş
- +1 yıl
Kötü bir niyetim yok yanlış anlama beni.
Soran+1 yılBen allaha inanıyorum yorumlarda üzerime gelinmiş inanmasam her şeye rağmen intihar ederdim. Allaha isyan ederdim. Sadece bu yaşıma kadar bir kere mutlu olmayışım artık beni yordu. Her gün gizlice ağlamak ama aileme mutluymuşum gibi gözükmek şu an kimse hıçkırıklarımı duymasın diye sessice yutkunmak. Yoruldum. Size nasıl ulaşayım 1xper..
- +1 yıl
Profilime bas. Mesaj yolla💬.
Soran+1 yılXperden dolayı yollayamıyorum siz buradan yazsanız her okuyacağım söz bir göz yaşımı siler bende size dua mı minnet duyarım
- +1 yıl
Derdine ortak olmak istemiştim. Kardeşim hiç birşey icin üzülme. Bu zamana kadar üzüldün de noldu eline birşey geçti mi?
Soran+1 yılYapamıyorum her günümü meşgul ediyor
Her gün bugün değişecek diye uyAnıyorum ama yok. Sonunda bende pes ettim. direnmemin ödülü demek ki buymuş pes etmekmiş. Canımı bir an önce alması için dua edicem. Mesaj atamıyorum maalesef
Gizli Üye(25-29)+1 yılAllah’ın sevdiği bir kul dua ederken, Allah şöyle der: “Ey Cebrail! Bu kulumun ihtiyacını yerine getir; fakat onu biraz ertele, çünkü ben onun sesini hep duymak isterim.. (Diğer taraftan) Allah’ın sevmediği bir kul dua ederken, Allah şöyle der: ‘Ey Cebrail! Bu kulumun ihtiyacını yerine getir ve bunu acele yap. Çünkü ben bunun sesini duymak istemiyorum
211 Yorumla
Soran+1 yılAma allah her kulunu sevmez mi :(
Cevap sahibi+1 yılAllahü teâlâ buyurdu ki:
(Sevdiğimin iki alâmeti vardır. O beni anar ve günahlardan sakınır. Ben de onu, meleklerin yanında anar ve günah işlemekten muhafaza ederim. Sevmediğim kulun da iki alâmeti vardır. Beni unutup, hiç anmaz, günah içinde yüzer. O kibirlidir, kötülük işler ve cimridir. Böyle olana gazap ve azap ederim. Beni sevenin sevgilisiyim. Beni gerçekten seveni, herkesten üstün tutarım. Beni arayan bulur; başkasını arayan beni bulamaz. Öyle kullarım vardır ki, ben onları severim, onlar da beni sever. Onlar beni anarlar, ben de onları anarım. Onların yolunda olanı severim. Onların yolundan ayrılana buğzederim. O kullarım, gece olup, herkes sevdiği ile meşgul olurken, onlar yatıp uyumaz, benimle beraber olur, namaz kılar, nimetlerime şükreder, gözyaşı dökerler. Bütün sıkıntılara beni sevdikleri için katlanırlar. Onlara büyük ihsanlarda bulunurum.) demekki böyleymiş..
Soran+1 yılherzaman anıyorum bu yüzden ümitsizliğe kapıldım. Anmayanlar hep mutlu ama.
Cevap sahibi+1 yılbu dünyada mutlu olacağıma öteki tarafta mutlu olmayı tercih ederim. Allah bu dünyada eğer sıkıntı veriyorsa ya günahlarının çokluğundan ya da sınamak için veriyordur. hangi peygamberin ya da evliyanın lüks içinde yaşadığını gördün?
Soran+1 yılRahatlatıyorsun. Evet diğer tarafta mutlu olmak daha çok öneml bugün yazıyorum bunları ama belki sabah uyanamıcam bile. Ecel geldimi gelir. Ama dünya da bir gerçek. Belki 80 yaşında ölecem ozamana kadar bu ruh halinde olmakta korkutuyor beni
Cevap sahibi+1 yılmerak etme böyle bir şey olmaz. bende çok kötü durumdayım inanki anlatsam bana hak verirsin neler gelmedi başıma ama insanın birazda kendi çabasıyla olacak bir şey mutluluk her şey zamanla düzelicek inşAllah belkide ben günahlarımın bedelini bu dünyada ödüyorum o yüzden ses çıkarmıyorum kim bilir..
Soran+1 yılİnşallah mutlu oluruz inşallah bu acılarımız bir an önce biter gider inşallah
Cevap sahibi+1 yılinşAllah benimde tek isteğim ve bana yapılanların cezasız kalmaması
Soran+1 yılİnşAllah cezasız kalmaz hiç bir şey ondan şüphem yok
Cevap sahibi+1 yılöyle :)
Ne derdin var? Ben 27 yasindayim ve inan senin gibi cok dusundum. Cok aci seyler yasadim gunahlar isledim pisman olacak cok sey yaptim isyan ettim allahim neden bana bunu laik goruyorsun dedim cok isyan ettim ama cok pisman oldum. Su an cok iyi bir durumdayim ve sabir ettim. Iyi bir durumda olmamin sebebide nisanlim. Allah onu karsima cikardi. Inan bana allah kullarini siniyor dua et bolca dua et hic umudunu yitirme ve positief ol bak. Istersen dertlesebiliriz icine dok iyi gelir
11 Yorumla
Soran+1 yılDiğer yorumlarımı okurmusum abla
Yemin edrrim ki hep sabır ettim dua ettim allahın gücüne gidecek şey yPmadım yolundan gittim ama tükendim
Bu yazdığın iyi geldi ama artık daha fazla dayanamıyorum beklemeye
Ben 2-3 senedir beklesem neyse
Kendimi bildim bileli bekleyiş içindeyim ondandır bu ümitsizliğim
Gizli Üye(30-35)+1 yılMutlu insanlara bak kaçı imanlı şükürlü mutluluk insanı allahdan uzaklaştırır bencilleştirir bence ben bile mutlu oldugum vakitlerde zamanın nasıl geçtigi anlamıyorum imanım eksık kalıyo allahı unutuyorum vs. bazen zorlukda olacaksınki allahı unutma
33 Yorumla
Soran+1 yılBunu bende hep söyledim kendi kendime ve bu daha fazla ümitlendirdi ama artık saki hep mutsuz kalacakmışım gibi geliyor
Cevap sahibi+1 yılbir gun hepsi geçer sende mutlu olursun bunun için çabala sadece...
Soran+1 yılElimden geleni yaptım yapıyorum
değişen birşey bile olmadı
Gizli Üye(30-35)+1 yılAdil olsa...
Hak din İslam diyor..
Müslüman doğan çocuk şanlı oluyor...
Yahudi Putperest Hristiyan Doğan çocuğun suçu nedir... O çocuk hiç bir şekilde İslamı tanıyamaz Gerek aile yetiştirmesi gerek yaşadığı ortam...
Müslüman değilsen ben seni yakacam diyorr. Gönderseydin Müslüman olarak bizde öyle devam etseydik..
Bana burada seviyesiz yorumlar yapmayın...111 Yorumla- +1 yıl
Diğer dinler islam gelene kadar haktılar kardeş. İnsanlar onları bozana kadar tabi herşey. Asıl mükafat onlara bence çünkü ben islama geçtim diyince günahlar sıfırlanıyo. Daha ne olsun. Kaldıki onların dinindede Allah inancı vardı. Hz. İsa 'yı kendileri öldürmedimi. Keşke insanlar kul hakkının ne demek olduğunj öğrenebilseydi
Cevap sahibi+1 yıl@bygokce kardeşim Sen şu an Yahudi doğsaydın Ailen İslama karşı çıktığı için ve Çevrendeki herkes İslama karşı çıktığı için senin İslamı tanıma olasılığı yok... Anlıyor musun Adil olsaydı burada olunurdu...
Müslüman olan her türlü şanslı...
O çocuğun suçu nedir..
Soran+1 yılSınav diyorlarmış buna. :S
Cevap sahibi+1 yılBu mu sınav:)
Bazıları sınav var mı yok mu soruları bilmiyor:)
Bazılarıda elinde sorular sınava çalışması var sadece..
Bu Adil ise bir şey demiyor bir çok boş şey dönüyor insan gerçeğe beynini kullanarak ulaşmalı..
Böyle yok Müslüman değilsen yanacan falan filan şeyler bana göre hikaye..
Soran+1 yılTek bildiğim şey yorulduğum :S
Cevap sahibi+1 yılHaklısın adil olmayan bir Yerde yaşatılıyoruz bende çok yoruldum bu haksızlıklardan...
Dünya ya haksız bir şekilde geldiğimiz için sorgulamakta hakkımız bence..
Soran+1 yılBir soruyla dinsiz ilan edenler hayatlarında hiç acı çekmemş insanlar bence ve vicdansız!!!
Cevap sahibi+1 yılOnun için gizli oldum Sorgulayamıyorum bile dinsiz oluyoruz..
Ben neden körü körüne inanayım herkes gibi... Muslumanım diyenler Hacı Hocadan dıyma Müslüman...
Bana burada dinsiz diyebiliyor..
Beyin olmayıca işte.
Soran+1 yılElhamdülillah müslümanım ama sorgulamam gereken bu gibi sorular olunca kimse beni dinsiz ilan edemez ki. Bazı yaşanılanlar haksızlık göz var nızamvar yani. Buda bu soruları sordurtuyor bana. Dinci olsa hakaret değil akıl verirdi
- +1 yıl
yahudi hrisyiyan vs. olanlarda sonradan oluyorlar. onlar doğduklarında müslüman doğuyor herkes gibi.. eksik bilgilerle yanlış öğrenmeler oluşturulunca herkes islamı ve müslümanları yanlış biliyor.. gerçekten doğru kişi ve kaynaklardan araştırıp öğrenseydin bunları yazmadın arkadaşım. ben müslüman olupda sonradan ateist olan da bilirim, hristiyan ya da ateist olup da sonradan müslüman olanda.. insan kaderini kendi çizer.. ne olacağını kendi belirler.
Soran+1 yılBu kader olayınada herkes başka şeyler diyor zaten. @tatlish09
Adil yasa kısas kısastır. Ben bazıları hak ediyor herşey döner diyince zalim kız oluyorum. oysa bu Allahın kanunudur.
11 Yorumla
Soran+1 yılÖyle evet ama bazen insanız ya hani şu fani dünya rahat vermiyor. Beyinde karman çorman sorular. Tükenmişlik.
Ayet-el kurs-i oku anlamına da bak özellikle, kötü düşünceler girdiğinde oku hep bu duayı 😊
28 Yorumla
Soran+1 yılteşekkür ederim kıymetli öneriniz için.
yapsamda yoruldum ben ya karışık duygular işte... Yine şükür her şeye rağmen şükür
Soran+1 yıl15 senedir sabır edince insanoğlu nankör derler bende dayanamasım pes ettim :S
Soran+1 yılİnşallah teşekkür ederim bu pozitif yorumun için
Soran+1 yılHep öyle derdim kendi kendime :)
söylemeyeli baya oldu sizden duymak sevindirdi teşekkürler
Allah sevdigi kuluna neden dert verir bilir misin?
Gunahlari hafiflesin diye , ahirette ki yükü hafiflesin diye. Eger ki bir kisi derdin allahdan oldugunu bilirde gunahlarinin bedeli oldugunu dusunerek o derdi, skintiyi cekerse gunahlari hafifler.23 Yorumla
Soran+1 yılSizde sevdiği kuluna diyorsunu.
Dert vermediklerini sevmiyormu
Soran+1 yılbie öğretmenin gözünden bak dermen anlamadım affedersiniz
+1 yılAllah sevdigi kuluna dert veririki kulu Kendisini hayirlayip Dua etsin diye Firavun'un bikez bile basi agrimamis derdi olmamis nedeni ise Allah kendisine yalvarip dua etmeyip merhamet dilemesin diye.
21 Yorumla
Soran+1 yılzaten yolundan şaşmadığım için ama bunları yaşamam ve şükür etmeyenlerin mutlu olması. ümidim bitti
+1 yılKüçük şeylerden mutlu olmayı dene bırılerının senı mutlu etmesını bekleme kendı kendını mutlu et çünkü kımsenın kımseye faydası yok artık
25 Yorumla
Soran+1 yılçok doğru söylüyorsun. eskiden çalışırdım artk içimden gelmiyor
- +1 yıl
Bende mutsuz bırıyım ama. Rol yapmayı iyi bılıyorum
Soran+1 yılRol yapmakta üstüme yok ailem herkes beni mutlu zannediyor ama ben ölüyorum haberleri yok ki göstermiyorum kimseye geceleri sessice yatağımda ağlıyorum şu an yaptığım gibi. Banyoda suyu açar ağlarım evde kimse yokken ağlarım.
- +1 yıl
Özelden yazdsan senı dinlemek ısterim
Soran+1 yılyazamıyorum mesaj hakkım yok dinlemek istediğin için teşekkür ederim.
Diğer konusunda 6,1b cevap paylaştı. dünyada adil olan tek şey herkesin ölecek olması. onun dışında bana kimse felsefe yapmasın. adalet yok
17 Yorumla
Soran+1 yılmaalesef.. inançlıyım ama bu adalet kafamı karıştırıyordu allahı sorguluyorsun deselerde öyle değil sadece bunu bilmek sorgulamak hakkım bence
- +1 yıl
bir laf vardır: kula bela gelmez hak yazmayınca
hak bela yazmaz kul azmayınca.
diğer taraftan iyi insan olsanda bela geliyo neymiş efendim allah sevdiği kuluna bela verirmiş. sevsede veriyo sevmesede veriyo. nerde la adalet? inananla inanmayan arasında bir fark yokki. neymiş öbür tarafdaymış cevabı. abi bir s. ktirip gidin. inandığım şey bana fayda sağlamıyosa inanmanın bir mantığı yok.
Soran+1 yılBen sizin gibi yazıp ifade etseydim topa tutarlardı =)
Elbetde diğer tarafta isterim mutlu olmayı ama ben DÜNYADA nefes alıp veriyorsam buradada istiyorum hak etmeyenler gibi mutluluğu tatmayı. Mesela onlar bu dünyada mutlu diğer tarafta cezasını çekerşer biter ben bu dünyada senelerdir acı çekiyorum diğer taraftada belki çekecem?
Soran+1 yılölmeden burada öldüm gibi sanki =)
Beni anladığınız için sevindim teşekkürler.
Soran+1 yıl@yardiyar sizde haklısınız
- Diğer konusunda 8,6b cevap paylaştı.
+1 yılAfrika da açlıktan ölen suçsuz günahsız bebekler, çocuklar olduğu sürece bana bunu kimse inandıramaz.
215 Yorumla
Soran+1 yılhaklısınız
- +1 yıl
afrikada açlıktan ölen bebekler için sen ne yapıyorsun? onlar bu hale nasıl geldi sömürge yarısı ugruna böyle oldular. o kadar zengin insan var istense kimse açlıktan ölmez zenginlik kişiye yarasın diye verilmez etrafına yardımda bulunması icap eder. ama bu zamanda bunu düşünen mi var.
- +1 yıl
@nursemayenici öğrenciyim kendime zor yetiyorum. Problem tam da bahsettiğin şey işte.
- +1 yıl
sadece anlatmak istedim senin maddi durumunu bilemem yoksa değil mi?
- +1 yıl
@nursemayenici tamam işte adaletsizlik burada bende bunu diyorum.
- +1 yıl
adaletsizliği yaratan insanlardır aslında hepimizin iradesi var sen bir adamı öldürsen bunun için Allah'ı mı suclayacaksın buda öyle birşey.
- +1 yıl
@nursemayenici evet birini öldürürsem bu benim irademle olduğu için cezamı çekerim ama doğar doğmaz açlıktan ölen çocuğun ne bir iradesi var nede günahı. Nasıl aynı tutulabilir? Savunulacak bir şey yok burada.
- +1 yıl
tamam işte aslında aynı seyi söylüyoruz. cocugun ugradıgı adaletsizlik ama bunun sebebi allah degil insanlar neden anlamak istemiyorsun?
ben bu dünya adaletli demiyorum zaten ama bundan dolayı allahı suclayamazsın. sonucta peygamber efendimiz sav davranıslarındanda görmemiz gerekir nasıl bir ümmet oluncagını o ki kıyafeti yokken üstündeki hırkayı hediye etmiş birisi herkes böyle olsa sorun kalır mı? - +1 yıl
@nursemayenici insanlar nedeniyle ölüyor diyelim (ki öyle) o çocuklar her şeyi bilen ve gören Allah değil mi peki? Kullarının acılar içinde açlıktan ölmesine dur diyemiyor mu? Kaldı ki müslümanlardan daha çok hristiyanlar yardım götürüyor oraya. Ümmet birbirini yesin..
- +1 yıl
dur derse zaten herkes ona inanır o zaman bu dünyanın ne önemi kalır? biz buraya sınav için geldik. ha ayrıca müslüman mı kaldı artık bir avuc insan anca cıkar toplasan. coguna ümmet demek bile yakısmıyor. eline kuaranı kerim almamıs namaz niyaz bilmeyen insanlar islamdan bahsediyor. herneyse bunlar benim fikirlerim belki dediklerim mantıklı gelir dedim ama karar senin istediğini düsünebilirsin.
- +1 yıl
@nursemayenici işte sırf birileri imtihana girecek diye o çocukların ölmesini aklım almıyor benim... Öyle tabi..
- +1 yıl
hakkında hayırlısı olsun :D ne diyeyim
- +1 yıl
@nursemayenici hepimizin diyelim.. :)
- +1 yıl
öyle tabii
Soran+1 yılİkinizde haklısınız @nursemayenici
benimde aklım almıyor ketçaplıbrokoli
Uğraştım direndim ama aklım artım bir şeyş almıyor bu yüzden tükendim
sen dertlerini çek ve şükür de geç burası kalıcı değil. asıl kalıcı olan yerde mükafatını alıcaksın sadece bunu düşün
113 Yorumla
Soran+1 yılhaklısınız ama rabbim yanına ne zaman alacak bilmiyorum ya yarın ya 40 sene sonra. Ben dayanamıyorum. Diğer yorumlarımı okursanız anlarsınız.
Soran+1 yılTeşekkür ederim
Ben artık gülemiyorum gülmicemde kaderimde bu yazılmış ölene kadar çekicem asla intihar etmem ama allahın bir bildiği vsrdır demekki ben mutsuzluğu hakettim rabbime göre demekki mutlu olsam allahı unutacaktım- +1 yıl
senin ağzının üstüne postalla vurucam ama. gülmek haram olsa bizde gülmeyiz. benim arkadaşıma bu şekilde düşünmek yakışmıyo. gülüceksin ve mutlu olucaksın anlaşıldımı bakalım. konuşmak istersen ben burdayım. arkadaş olduk dediğimde sakın dalga geçtiğimi düşüdnme ben gayaet ciddiyim benim arkadaşlarım asla üzülemez umarım anlamışsındır
Soran+1 yılBu teselli sözleriniz için teşekkürederim ama böyle yine devam edecek bu halim ben gülemiyorum ki çünki yarın değişen birşey olmayacağı aklımda mıh gibi
Soran+1 yılKullanmıyorum ama elinizden yüreğinizden dökülecek her sözünüze duacı ve minnettarım
Soran+1 yılBen içimden konuşan insanım. Hıçkırıklarımı ağzımı kapatarak ses yapmamasını sağlıyorum.
Ailem duyar. Yazarken göZlerim şelale. Konuşursam deniz olur
Soran+1 yılÖzür dilerim kabul edemicem.
Hayatımı buraya bağlamak istemiyorum zaten çok zor. Kırılmayın neolur
Soran+1 yılTeşekkürler
- Diğer konusunda 383 cevap paylaştı.
+1 yılSabır sınıyor seni deniyor bu şekildee.. bende aynı düşüncelere kapılmıştım şu an kendime çok kızarım. 4 senedir hergün duamda biri var hala sabrediyorum mesela
17 Yorumla
Soran+1 yılBende senelerdir sabır ediyorum 4 yılı aşkın süre sen de 4 ben diyeyim 10. Buda tüketti beni.
- +1 yıl
Hayat işte kimisine gün gibi kimisine ömürlük.. ben sabreder susarım
Soran+1 yılBende öyle yaptım senelerdir ama etrafıma bakıncada imrendim her şeyi yapıp yinede mutlu olanlara imrendim işte ben bekliyorum olmuyor onlarda her şey anında oluyor
- +1 yıl
Öyle ya kimisinin sınavı ömürlük kimisinin kısa..
Soran+1 yılAdil mi bu?
- +1 yıl
Sana din dersi verecek değilim. Fakat isyan budur.. ben o yüzden karışamam
Soran+1 yılisyan değil anlık öfke... teşekkür ederim
+1 yılVarsa eğer; yarattığı bu projeye de inanıyorsanız, evrene yani. adil olduğunu da düşünüyorsanız lütfen onun yanına gidin.
13 Yorumla
Soran+1 yılİntihar mı edin diyorsunuz? Acı çeksemde ecelimi beklicem
- +1 yıl
Birileri açlıktan ölüyor, birileri tecavüze uğruyor, yakılıyor, kesiliyor, dövülerek öldürülüyorlar, bunu yapanlar doğru düzgün bir ceza almıyorlar, aileler kahroluyorlar. Haklarımız elimizden alınıyor, kimse eşit değil. Birileri para içinde yüzerken birileri bir parça ekmek arıyor. İş kazası adı altında yapılan cinayetler var. "sözde müslümanlar" siz allah bilir demeye devam edin. Bunlardan herhangi birini yaşarsanız da allah bilir dersiniz.
Soran+1 yılAdil değil işte demek istediğimde bu
Gizli Üye(30-35)+1 yılBugune kadar burada ılk defa soluk soluga bir sey okudum. Senı cok ıyı anlıyrm mutsuzluk cok kötu. Ama bunların nedenını sorgulamamak lazım özellıkle neden onca ınsan varken ben dıye. Elı kolu olmayanlar var onlar ne yapsın?
118 Yorumla
Soran+1 yılanlayın beni neolursunuz anlamayanlar okadar yargısız infaz yapıp allaha inancım olmadığını öne sürünce bir gözyaşı daha akıyor kendimi ifade edemiyorum etsem yemin ederim ki sayfalar olur gözyaşına boğulmaktan yazılanlar okunmaz hale gelir abartmıyorum evet haklısınız zaten o insanları düşünerek daha bir ümitlendim ben * işte yoruldum. ben daha küçük yaşlarda allahı bilen insan oldum ailem sağolsun ben yatağımın içinde küçük yaşlarda ağlamaya başladım bazı nedenlerden dolayı o yaşlardan bu yaşıma kadar değişen bir şey olmayınca ister istemez ümidim kalmıyor gibi oluyor
Cevap sahibi+1 yılsenı cok ıyı anlıyrm ben zamanında bes vakıt namaz kılıyodumm. Böyle mutsuz oldukca herseyı bıraktım alkole sıgaraya basladım ötesı de geldı. Haram helal demedım ne varsa yaptım hala da böyleyım. Herseyden uzklastımmm ınsanlar benı bu hale getırdı. Kötulerın gemısının yurumesı ıyılerın kaybetmesı benı mahvettı. Sakın sende bu hataya dusme.
Soran+1 yılHerkesin söylediği gibi diğer tarafta mutlu olacaksın yetmiyor değilmi eğer nefes alıp veriyorsak ve bu dünyada kaç yaşına kadar yaşayacağımızı bilmiyorsak rabbimden mutluluk dilenmek suçmu sanki? ama siz bence en büyük hatayı yapmışsınız ben allaha şükür ailemde sağolsun bu gibi şeylerin iyi olmadoğını bildiğim için yeltenmedim benim alkolum ümit etmekti ama oda tat vermiyor artık. bence sizde yine eski halinize dönersiniz sonuçta alkol yarat vermiyor ki size diğer halinize dönerseniz daha yararlı, göremesekte =)
Cevap sahibi+1 yılsenı cok ıyı anlym. Ben artık eskı halıme dönemem cok gec. Bu sekılde omrumun sonuna kadar gecırecegım
Soran+1 yılnamazdan daha çokmu yararı var size böyle söylemeyin tövbe edin dediniz ya ilk defa soluk soluğua bir şey okudum diye belki kendinizi gördünüz ve belki bu bir vesile
Cevap sahibi+1 yılvalla soluk soluga okudum. Ama ıste yasadıklarım benı böyle yaptı.
Soran+1 yılher kesin farklı farklı hayat hikayeleri zorlukları var keşke dünya güzel olabilseydi herkes eşit olabilseydi...
Cevap sahibi+1 yılaynen öyle ama. O dediğin hiç bir zaman olmaz. Beş parmagın besı bıle bır degıl. Eşitlik sacma saten. Hep mutu olsak hayat yasanmaz hep sitedıklerın elınde olsa hayatın anlamı olmaz. Ulasamadıkların bazen senı hayata baglar
Soran+1 yılöyle tabi hayat devam ediyor eskiden olsa yarın yeni bir gün yeni başlangıç derdim kendimi kandırırsım hayata tutunabilmek için ama artık onu bile yapamıyorum. yapmak istiyorum olmuyor. yapacak bir şeyim kalmadı artık.
Soran+1 yılÜmidim biterse biterim bende demiştim ve bitti...
Cevap sahibi+1 yıl:(( ben cok çark ettım bı ıctım bı namaz kıldım bı ıctım bı turbeye gıttm ama baktım kı ortası olmuyo. Ya kötu ya da ıyı olmak var. Ben böyle olmayı sectım. Baska yolum yok :(
Soran+1 yılbana sakın aşk yüzünden böyle oldum demeyin =)
Cevap sahibi+1 yılaynen öyle maalesef
Soran+1 yılaşk için değmezki alkole başlamaya ama. yargılamıyorum sizi Çok sevdiniz demek ki ama aşk için değmez bence. O gider başkası gelir. =)
Cevap sahibi+1 yılöyle degmez de. O gitti baskası gelmedı snra sonra bu hale geldık ıste. Çok sevdim herseyden cok ama olan bana oldu işte gunahkar olduk
Soran+1 yılGeç değil ama bir abdeste bakar. Bende kendime hayrım yok sana neler diyorum tebessüm ettim şu an =)
Cevap sahibi+1 yılvallla öyleee yaaa :)))
Soran+1 yıl=))
Gizli Üye(30-35)+1 yılAllah'ı sorgulamak biz aciz kulların işi değil. Ne yapıyorsa en güzelini yapıyor.
21 Yorumla
Soran+1 yılsorgulamıyorum. günceli okursanız yorumlarımıda anlarsınız ne demek istediğimi ifade edemiyorum
sevdiğine dert veriyorsa beni çok seviyor demektir.
36 Yorumla
Soran+1 yılDert vermedikleri?
Soran+1 yılvideo yu atarmısın istersen tabi.
inancımda sorun yokta işte son zamanlarda böyle oldu- +1 yıl
cidden bende sırf bu konu yuzunden tereddüt yaşamıştım.. o kadar fakir insan var kendi istemleri dışında fakir olanlar onllar ağlarken ya da acı cekerken başkaları kötüler güllüp eğlenebiliyor diye. https://www.youtube.com/watch?v=YUKFZWSowSQ
Soran+1 yılVideo yu kaydettim uyumadan önce izlicem teşekkür ederim çok çok sağol
+1 yılO bir deyim. Gerçek değil. Allah ın kime ne verceğini hangi sefil bilebilirki?
11 Yorumla
Soran+1 yılAllahtan başka kimse.
Allahu teala hic bir kuluna kaldiramayacagi yuk dert vermez
23 Yorumla
Soran+1 yılO dertden kalksam ertesi başka bir dert geliyor yemin ederim ki yoruldum
Soran+1 yılEdiyorum yine edicem ama yoruldum ümidim kalmadı. Her gece ağlamaktan yoruldum yoruldum
Gizli Üye(36-45)+1 yılGünün 24 saatinden 12 sini bende bu soruyla geçiriyorum. Takılmamak lazım pek. Cevabı yok. Bulamazsın.
11 Yorumla
Soran+1 yılTakılmadan yapamıyorum. Gölgem gibi içime işlemiş beynime işlemiş yapamıyorum
Diğer konusunda 1,1b cevap paylaştı. sırf bu yüzden Hz. Peygamber yoksul bir hayat yaşamıştır ya.
25 Yorumla
Soran+1 yılBen peygamber efendimiz hazreti muhammed sallalahu aleyi vesselem kadar güçlü değilim keşke olsaydım onunkilerin yanında benimki dert bile değil aslında ama öyle işte ya bıktım dünyadan...
Soran+1 yılbu yaşıma kadar ümidimi yitirmedim. Sabır ettim ama her sene aynı geçti. yine etmek zorundayım ama içimden gelmiyor artık allah canımı alsın diye dua edicem. önceden yaşamam hayırlı değilse al allahım canımı derdim ama artkm bıktım dünyada. kurtulmak istiyorum
Soran+1 yılbir tanesi düzelse bile daha fazla ümitlenecem ama bir tane bile düzelmediki
22
+1 yılAdil olmayan kuldur. Olmayacagini bile bile surukler kendini gunaha, sehvete, vb
21 Yorumla
Soran+1 yılRabbinden yolundan şaşmadım
Şaşanlar ise mutlu
Aga allah adil mi diye bir Soru olamaz on yargıli deme bana ama öyle bir soru olamaz yani
32 Yorumla
Soran+1 yılyanlış bir soru olmuş ama allahı sorgulamak değil amacım sorudan öyle şey çıksada günceli okursan amacım allahı kötülemek olmadığını anlarsın ben gece o ruh halinde sordum böyle
herşeyin bire karşılığı var belki karşılığını ilerde vericek belki cennetine alacak seni
14 Yorumla
Soran+1 yılBu yaşıma kadar böyle avuttum kendimi.
İnandım allaha hala inanıyorum ama yoruldum
Soran+1 yılYine allahıma şükür edeceğim müslüman kul olarak yarattığı için, tabiki vazgeçmicem bundan ama dünyada amaçsız yaşamak öldürüyor beni
Herseyi yoktan var eden Allaha gun gectikce Allah adilmi sorularini sormayin carpilacaksiniz
13 Yorumla
Soran+1 yılSorum belki yanlış.
Ama detayı okuyun.
Allahı yargılamıyorum.
Kafam karışık.
Senelerdir dert çekiyorum, ama yılmadım hep allah görüyor dedim elbet var bir bildiği dedim ama hiç cefa çekmeden sefa çekenleri gördükce neden ben? diye sormadan edemiyorum.
Soran+1 yılmutlu olmak için yetmiyor bazen anlatamıyorum boşverin
Arap tanrısı Allah , Cuvcuv, Thor , Zeus , Hera , Poseidon gibi tanrıların adaleti olmaz. Çünkü bu tarz şeyler insan uydurmasıdır. Aklı başında olan herkes bunu bilir. Yani eğer adaletin olup olmadığını soruyorsan Dünyada adalet denen şey yok.
00 YorumlaSaçma sapan söylentilerin peşine takılıp Allah hakkında gaybı taşlamak niye?
Aç bir Kur'an oku, adil mi değil mi kendin gör istedik.
"Eğer insana elinin ürettiği kötülüğü hemen tattırsak, yer yüzünde debelenen kimse kalmazdı." Mealinde bir ayet geldi aklıma şimdi mesela.06 Yorumla
Soran+1 yılRica etsem güncellemeyi okurmusun
- +1 yıl
Sen "dua etmek" ile "yakarmayı" birbirine karıştırırsan bunlar olur tabi...
En güzel dua/namaz, çalışmaktır.
Öyle yattığın yerden "ver Allah'm ver..." diye yakarmakla OLMAZ. Buyur, denemesi bedava. Şimdiye kadar olmamış. Şimdiden sonra da olmaz.
Kur'an'da Hz. Meryemin kıssası vardır. Bilmem okudun mu.
Orada Allah "hurma kütüğüne vur" buyuruyor. Kime? Hz. Meryem gibi birine. Hemde Hz. İsa'yı doğurduğu sırada, çok büyük ağrılar ve acılar içerisindeyken... Kütüğe vurunca hurma düşecekmiş de onu yiyince ağırları dinecekmiş de bilmem ne..
Peki; Allah'ın o hurmayı kendiliğinden düşürmeye kudreti yok mu? Veyahut o acıyı şıp diye kesemez mi?
Tabi ki var ve kesebilir. Ama kulunun, hemde en seçkin kullarından birinin, hemde acılar içerisinde olduğu halde yinede o sonuca ulaşması için dua etmesini yani çalışmasını istiyor ve ona vur diyor.
Görünen o ki, sen sadece ağzını açmış, hurma düşsün diye acılar içerisinde bekleyenlerdensin. Bekle bakalım. Belki düşer...
Soran+1 yıldua derken namazımıda kastettim ben elhamdülillah allah kabul etsin.. Gözlere sokmak için söylemedim dua dedim.
Yazdıklarınızda haklısınız ne diyeyim ki sağolun
Soran+1 yılNasıl
- Diğer konusunda 1,5b cevap paylaştı.
+1 yılGerçekten Allah sevdiği kuluna dert verir açıklamasına inanan var mı bu nasıl bir mantıktır ya hani şerefsizler haysiyetsizlere dert verirdi noldu biraz mantıklı düşünün Allahın dünyada olana bitene karıştığı yok o evreni yarattı ve herşet bir düzen içersinde ilerliyo bizlerede akıl verdiki kullan diye ama malesef kullanamayanlar çok fazla :D
09 Yorumla
Soran+1 yılKatılmıyorum size.
- +1 yıl
Zaten katılmadığını biliyorum :)
Soran+1 yılAllah akıl verdi sorun yok onda zaten ama burasi fani dünya sınav gibi fakat gelen her şey allahtan
- +1 yıl
Ben ne kadar Allahtan değil desemde sen inancın gereği Allahtan olduğunu söyleyeceksin saygı duyarım
Soran+1 yılÖyle evet ama benim sana sorum olacak
Sen mutlumusun?- +1 yıl
Herkes gibi benimde sorunlarım var tabiki ama genel olarak mutluyum çünkü hayatı anladığımı düşünüyor nasıl istersem öyle yaşıyorum başkalarının istediği gibi değil
Soran+1 yılBende başkalarının istediği gibi yaşamıyorum allahın yolundan gitmem tamamen benim seçimim huzur verıyordu ve veriyorda sadece dünya da yapamıyorum artık.
- +1 yıl
Sence müslümanlarmı Allahın yolundan gidiyor peki ya diğer insanlar o kadar mükemmel olan insanlar varki dünyada her ırktan arap ta var mükemmel ermenide var türkte var yunanda ama müslüman olmadıkları için hiçbir zaman cennete gidemeecekler dimi senin inancına göre ki zaten bence dinlerin hepsini insanlar uydurdu toplumu düzene sokmak için
Soran+1 yılBen değil allah bilir orasını. Kendim bile bilmiyorum cennetlikmiyim cehennemlikmi. Sonuçta her müslüman doğan müslüman gibide yaşamıyor ki
- Diğer konusunda 4,5b cevap paylaştı.
+1 yılkimseye kaldıramayacağı yükü yüklemez yaradan... adaletten bahsediyorsun. dünyada bunca güzelliğin karşılığında biz ona ne veriyoruz? adalet mi? bir daha düşün...
04 Yorumla
Soran+1 yılOrası öyle ama detayı okursanız ne demek istediğimi anlarsınız.
Herzaman aynı dialog. Allah sevdiği kuluna dert veriyorsa, mutluluğu hiç uğraşmadan yakalayan kullarını sevmiyor mu demek bu? çok çelişkili! Beni sevse banada mutluluğu tattırmazmı, senelerdir ben dert çekmeden?- +1 yıl
detaylar önemli değil. insanoğlu dini çok saptırdı amacından. benim sözümden bir anlam çıkaramamışsın. bakış açını değiştir biraz. sana göre mutluluk neki? paramı? rahat yaşammı?
Soran+1 yılHaklısınız neyse. Allaha şükür para da sorun yok :S belkş oda olmasa onuda dert ederdim
- +1 yıl
Dert ettiğin şey ne?
eğer varsa bir allah bece adil çünkü kimseye karışmıyor. sorun insanlarda.. kendini peygamber eden türdeşlerimizde.. onlara inanan insanlarda.. eğer bir allah varsa o gayet adaletli. problem onda değil ondan fayda sağlayanlarda. kendi kendini yer yüzünün tanrısı yapan peygamberlerde
110 Yorumla
Soran+1 yılne alakası var kendini peygamber zanneden yeryüzündeki insanlarla benim bu sorumun yahu :S
Soran+1 yılanlamadım belkide olabilir artım anlaşılacak şeyleri de anlamıyorum
Soran+1 yılartık karışık bıktım istemediğim korktuğum noktadayım
Soran+1 yılçok var sağolsun buraya sizin gibi değerli yorum yapanların söylediklerini unutmayacağım ama yinede ümidim gitti gelmez daha
Soran+1 yılYazamıyorum özelden
+1 yılŞimdi kime göre adil neye gore adil orasıda onemli
11 Yorumla
Soran+1 yılDoğru
+1 yılCertainly no god is not fair.
133 Yorumla
Soran+1 yılİ dont know.. everything is very confused İ * dissatisfied with my life...
- +1 yıl
Come on, it can not be that bad. Would you like to tell or speak?
Soran+1 yılI live no more fun on. eveery day I pray to god that he should take me over... What should I tell? i have no more poweer...
- +1 yıl
lütfen do not be silly. god's going to take something because it's too early for you. maybe we can talk idly send me messages. apparently you need a robust conversation. after all, you do not lose anything.
Soran+1 yılI can t send a message. thank you for your condolences and offered to help... Türkçe yazabilirsiniz =)
- +1 yıl
ahaha :D o zaman bir tur dinlenir :D https://www.youtube.com/watch?v=W_Tvg2sbAN8
Soran+1 yılşarkılar bile beni artık dibe sokuyor
yinede teşekkürler paylaşım için benim yerimede dinleyin- +1 yıl
abi yapma gözünü seveyim bu kadar bohemian rhapsody yeter toplarlan azıcık
Soran+1 yılelimde değil ki olmuyor yapamıyorum eskiden oluyordu artık kendimi kandıramıyorum ben ne yapayım dünya "shit" bir yerse ;)
- +1 yıl
o zaman " halay is coolest thing " ! ^^
Soran+1 yılİ think "ankaranın bağları" is better than halay =)) but it dont use me. Whem you like them you can dancinfgg it
- +1 yıl
ahahahaha :D bardağı düşürdüm :D gülerken elimden kaydı :D winner's choice https://www.youtube.com/watch?v=TOKyf2Gh-_4 :D Dance more, fun more shake it your spoon :D:D:D
Soran+1 yılGüldürebildiysem ne mutlu bende ağlıyorum yine dengeledik birbirimizi =) inşallah bende gülebilirim bir gün.
- +1 yıl
aaa bak bu dediğin olmadı o kadar link attım yaa :D ne seversin sen anlat bakalım?
Soran+1 yılailemi başkada sevecek bir şeyim yok
- +1 yıl
tamam aileni anlat. kaç kişisiniz. kardeşin var mı. ?
Soran+1 yılayrımcı bir ailem var seviyorum yinede.
kardeşlerim var benden büyüklerde var.- +1 yıl
kaçı büyük kaçı küçük. ? En çok aile içinde kime yakınsın. kiminle iyi anlaşırsın. ?
Soran+1 yılherkesle iyi anlaşırım bir dediğimi iki etmezler sağolsunlar ama dertleşemem kimseyle
- +1 yıl
Nasıl olucak peki. İçine atıyon atma. ! Geç aynayla konuş. Ne bileyim al eline kalemi çek önüne kağıdı yazmaya başla. bütün dertlerini en ince ayrıntısına kadar. sonra tek tek çözüm bul bunlara. Çözülemeyecek dert yoktur yahu.
Soran+1 yılBen her gece kendi kendime aynayla konuşurum yedi tane günlüğüm vardı ilkokul yazısıyıla başlayan. Hepsini bir günde parçaladım kimse bulmasın diye ve okudukca kötü oluyordum yüzüme yüzüme çarpıyordu satırlar mutsuzluğumun küçük yaşlarda başladığını. Biliyorum ama dedim ya her şeyi denememiş olsam bu soruya kadar gelmezdim
- +1 yıl
Sana önereceğim tek şey bir film. Life is Beautiful. Eğer bu film de sana bir şey ifade etmiyorsa yapıcak bişi yok kafada bitirmişsin bro :/
Soran+1 yılSağol ama filmler beni bunaltıyor be bro =))
- +1 yıl
hadi bee. bak bu hiç olmadı ne bulsak ki sana. ? :)
Soran+1 yılumut :)
- +1 yıl
onu kendi kendine de verebilirsin bence. ? Hadi be salma bu kadar yap bir kıyak :)
Soran+1 yılArtık olmuyor pes ettim
- +1 yıl
Bu kadar mı. ? Yenilgiyi bu kadar çabuk mu kabul edeceksin. ?
Soran+1 yılÇabuk kabul etmedim ki 15 sene sonra desem abartı olmaz
- +1 yıl
bence gayet erken bir kabulleniş bro. Bu cümleyi 30 sene sonra tekrar söyleseydin yine aynı cevabı verirdim sana. Biraz inatçıyımdır. Sende öyle olmalısın. Bence.
Soran+1 yıl"amaaan" :) ne inat iflah eder benş ne başka şey
- +1 yıl
Keşke bu amaaan bölümünü takıldığın konulara uygulayabilsen ne kadar güzel olucak :))
Soran+1 yılÖğlenleri yapabiliyorum bunu ama gece olunca olmuyor işte yalnız kalıncada olmuyor :)
Diğer konusunda 8,5b cevap paylaştı. bazısı dünyada çeker bazısı ahirette
17 Yorumla
Soran+1 yılNeden yarattı beni. Ben küçük yaşımdan beri çekiyorum isyan etmedim onun yolundan gittim neden ben neyaptım ben bunları yaşayacak neyaptım
Soran+1 yılokadar çok şey var ki içimde biriken. ağladıkca daha çok dökülen. Gündüz gizleyen ama gece yatağında gizlice ağlayan bir insanın yazacakları sabah değil bir ömür yazsa bitermi. Dinlediğiniz iiçin sağolun. her ümit verem söz iyi gelir bana. Dua etseniz çaresiz bana, o da iyi gelir.
Soran+1 yılİnanın ki çok sağolun bu teklif için
Sabah okulum var yarın anlatayım
sınav yeri dünya denen yer isyan etme şükür et eminim duaların kabul oluccaktır er ya da geç.
07 Yorumla
Soran+1 yılisyan etmiyorum ki. adil mi diyorum...
Soran+1 yılbazen çaresiz hissedince insam kendini soruyor farkında olmadan...
Soran+1 yılAmim inşallah teşekkür ederim ümitlendirdiğiniz için
Soran+1 yılAmin sağolun =)
Dünyada kimse adaletten bahsetmesin bana !
16 Yorumla
Soran+1 yılHer şey okadar karışık ki...
Soran+1 yıldiğer tarafta ödüllendirilecekmş dünyada acı çeken. peki burada her şeye rağmen mutlulugu tadan diğer tarafta cezasını çekecek bitecek. Peki bu dünyada küçük yaşlardan ölene kadar acı çekenlerle aynı değil ki bu adil değil.
Soran+1 yılBu rahatlatıcı yorum için teşekkür ederim istemesemde öylesine yaşicam artık mecburum ümidim gitti ama gelmez daha
Diğer konusunda 19,2b cevap paylaştı. öbür dünyaya gidince cevap veririm ancak
113 Yorumla
Soran+1 yılOzamana kadar ben dayanamam ki =)
Soran+1 yılZaten rüzgar gibi geçiyor ama hep mutsuz
Soran+1 yılOkuyorum ben ki eş bulmakta ayrı bir dert :)) ama hayata bağlayan bir şey isterdim tabi çocuklarım olsaydı ama göremem ben o günleri
Soran+1 yılBulamam onda da ümidimş kestim
Soran+1 yılyahu ümidimi kessem ayrı dert kesmesem bir ayrı dert =)) gelmemiş şimdi gelecek o kişi
Soran+1 yılDalgamı geçiyorsunuz :S
Soran+1 yıl...
- Diğer konusunda 644 cevap paylaştı.
+1 yılinsanların uydurdukları sey...
13 Yorumla
Soran+1 yılYani?
- +1 yıl
insanlar her seyi tanrıya yüklüyor... gidip birisinin kafasına sıksan ''tanrı böyle istiyormus... zamanı gelmis'' derler... tanrının işi gücü yok dert mi vercek? en büyük yalan '' tanrı sevdigine dert verirmis '' tanrı bir insan degil ki sevsin ya da taraf tutsun
Soran+1 yılevet öyle tabide bu söz bana bu zamana kadar iyi geliyordu ne yalan söyleyeyim "allah sevdiği kuluna dert verirmiş" bu söz sayesinde direndim, ümidim bitmemişti ama yoruldum işte
+1 yılbu dünya imtihan dünyası dert veriyor sabredersen mükafatı büyük sevinç veriyor bazıları o sevinçe azıtmadan şükretmeleri lazım..
00 Yorumla
+1 yılben Allaha inan mıyorum fakat banada dert veriyor sürekli inanırken de dert veriyordu çok iyi bir insan kende dert veriyordu bir ara baya sapıtım herkeze piçlik yapar oldum o zamanda dert veriyordu ne dertli adamış l*n bu Allah :D
02 Yorumla
Soran+1 yılAllaha inanmayı bırakmamalıydın/bırakmamalısın. Ben de herşeye rağmen sabır ettim. şu an allaha inancımı değil dünyada yaşama hevesini kaybettim
- Diğer konusunda 3,2b cevap paylaştı.
+1 yılYav buraya yazınca da kızıyorlar sonra. Kurandan bihaber, peygamberin sünnetinden bihaber, dini hiç anlamamış gelmiş soru soruyor.
15 Yorumla
Soran+1 yılsiz öyle diyorsanız öyledir abi. yaşca büyüksünüz bir şey demicem kendimide aklayıp paklamıcam.
- +1 yıl
Ben demiyorum aslında ben daha da ağır tabirler kullanabilirdim lakin bu soruları sorman için (lisede hocam aklıma geldi donanım sahibi olmadan mantıklı sorular sormak aptallara göre derdi) bu dediğim Kuran ve sünnet (Peygamberimizn hayatını) okumdan bunları cevaplamak mantıksız.
Soran+1 yılben senelerdir allaha sığınırım araştırmalar yaptım ama dinim üzerine değil daha fazla hayata nasıl tutunabilirim allaha daha nasıl yaklaşabilirim üzerineydi yoruldum işte artık ya bıktım diyorum size ya neden bir hber olayım neolursunuz yeter değilim bir haber amlamıylrmusunuz her şeyi denedim tükendim ya tükendim diyorum bıktım işte ağır geliyor artık her şey ya kendimi teselli ettim hep amaç edindim aöa benim hoşuma mı gidiyor her gece ağlamak istemsizce oluor işte yapamıyorum anlamıyorsunuz beni
- +1 yıl
İyi araştırma yapamamışsınız maalesef.
Rabbim kimine zenginlik, kimine fakirlik, kimine evlat, kimine ise evlat vermez. İnsanları farklı yollar ile sınar, illa hayatımız iyi olacak diye kaide yoktur.
Eskiler bile şunu diyebilimişler. Rabbim tövbe haşa bizi unuttu mu, dert tasa vermiyor, sıkıntımız yok. Rabbim sevdiği kullarını dert, keder, tasa, hastalık ve musibetler ile sınar. Mükafatını ahirette inşaallah alırsın. Tabii sabr etmek, benim de sıkıntılarım var, çok üzülüyorum, hatta şu an işsizim, evde sorunlar var. Elimden geldiğince sabr etmeye, dua etmeye çabalıyorum. Takdir sizin. Valla kendi hayatımdan örnek verdim, aslında yazmayacaktım :(
Soran+1 yılYav buraya yazınca da kızıyorlar sonra. Kurandan bihaber, peygamberin sünnetinden bihaber, dini hiç anlamamış gelmiş akıl veriyor desem ozaman?
+1 yılBunlar gelip geçici düşünceler. Ergenliğini atlatınca bu düşüncelerden kurtulursun :)
05 Yorumla
Soran+1 yılBen 22 yaşındayım. Ergeenlikle ilgisi yok! Keşke onla alakası olsaydı
- +1 yıl
Sen mi Allah'ın kulusun o mu senin kulun? Senin her istediğini yapmak zorunda değil. Bunu anlayamıyor bizim millet. Ulan seni yoktan var etti sana hayat hediye etti eğer kazanırsan cennet vaad etti. Daha ne istiyosun. Yok mutlu değilim yok şöyle yok böyle. Demek ki mutluluğu yanlış yerde arıyosun mecazi lerden kurtul.
Soran+1 yılSen galiba benim mutsuzluğumu aşka falanmı bağladın? birşey bilmiyorsun. ben halime şükür ettim herzaman ama anlatamadığım sadecw artık yorulduğum! Bu artık şükür etmeyeceğim anlamına gelmiyor. Yaşayacağım ama öylesine yine diğer taraf için kendim için çabalıcam ama amaçsız bu dünyada tutunabilmek ne kadar zor biliyormusun?
Soran+1 yılBilemezsin!!!
- +1 yıl
Senin yaşadıklarının 5 katını yaşadığına eminim...
Diğer konusunda 1,2b cevap paylaştı. Bu'ne cüret? Kim oluyorsun da sen bunu sorgulaya biliyor sun?
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılVarsayalım bir tanrı var ve eğer adil olsaydı şu anda var olan bu kadar savaşı, kadınlara tecavüzü, çocuk katillerini engellerdi, değil mi? Sizin derdiniz bunların yanında o kadar küçük kalıyor ki
02 Yorumla
Soran+1 yılDerdimi biliyormusun
Cevap sahibi+1 yılDerdiniz nedir?
Diğer konusunda 415 cevap paylaştı. evrenin düzeni ve isleyisinde haşa bir hasar kusur görüyor isen buyur sen yönet..
27 Yorumla
Soran+1 yılben onun yolundan gittim kendimi bildim bileli ben hiç mutlu olmadım yinede allah dedim rabbim dedim yalvardım yakardım dualar ettim isyan etmedim ama düzelmiyor düzelmiyor
Soran+1 yılBukadar ağır olmayın. Kendinizi başkasının yerine koyun
Soran+1 yılBen elhamdülillah müslümanım. Allahın yolundan şaşmamaya çalışan kulum. Bu aralar dipte hisseden kendisini ama asla allahı sorgulayıp İSYAn etmiyorum. Sadece sorum yanlış olabilir ama asla istan etmiyorum. Günceli okuyun isterseniz. Bana allaha isyan ediyorsunuz demeyin ellerim titriyor
Soran+1 yılYanlış izah defalarca açıklamasını yaptım
Gizli Üye(36-45)+1 yılartık biraz büyü ve o sorunsuz, herşeyin toz pembe olduğu
'olmayan ülke'yi aramaktan vazgeç. gerçek hayat böyle bir şey.01 Yorumla
Soran+1 yılsorumu anlamadan yazmayın ama yinede teşekkürler
- Devamını Gör (29)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası