Bu dünyada suçlulara verilen hapis cezaları icin, cezayi verenlere ahirette ceza verilecek mi? Yaradan zaten bir ceza sistmi kurmuş, bir kulun diger bir kula böyle ceza vermesi ahiretini yakmaz mı? Bu da suç islemeye girmez mi?
Dünyada İşlenen suçlar için cehennemde yanılacaksa?
Bu dünyada işlenen suçları Allah açığa çıkarır ( yakalanmak) ve Dünyada cezasını çekerse öbür dünyada ceza yok burası nettir! Yakalanmazsa öbür dünyada Allah'ın merhametine kalmıştır affetmek ya da cezalandırmak.
Ceza verenler hak gözetmeden ve gerçekten de suçlu olmadığı halde ceza keserse ne olur!
Bu konu da akıl ve mantık devreye girmelidir evet onun vazifesi doğru hüküm vermektir.
Ama ona sunulan deliller doğrultusunda hüküm verdiğinide unutmamamız gerekir bu açıdan bakıldığında Allah her şeyi gören ve bilendir diyoruz değil mi hak gözetmeden verdiği cezaların mutlaka cezasını çekecektir...
Ceza verilmesini gerekli görsem de bu dunyada bir kulun diğer bir kula müebbet ve idam cezası verebilmesini hala daha tanrıcılik oynamak ile aynı kefeye koyup aklimı bulandıriyor olabilirim. Bütün bunları düşünürken de tövbe kavramınin bu dünyada ğeçerliligini sorgulatiyor haşa. Müebbet yemiş olan bir kişinin tövbesi kabul olursa ki fazladan cezaevinde yattığı süre boyunca kula hakkı işler gibi bir algiya kapiliyorum..😅
Böyle düşünmemelisin ben senin neye takıldığını anladım. Çok Bilgi sahibi olduğum bir konu olmasa bile aklıma ve mantığıma uygun cevap verebilirim, inanıyorum ki kafandaki düşüncelerin bir çoğuna cevap olacaktır.
Olayı karmaşık hale getirmeden metafor olarak bir olayı örmek göstererek ilerlersek hem sohbet tadında olur hem de dahil olursan daha kapsayıcı hale gelecektir. Diyelim ki 1000 kişi birbirine yakın suçlarla içeri girdi.. Ve içlerinden 100 tanesi de öyle içten af diledi Allaha yalvardı ki Allah onları affetti.. Buraya kadar her şey normal sanırım sen diyorsun ki 900 kişi tamam eyvallah yatsın ama 100 kişiyi Allah affeti kul kim oluyor da ceza devam ediyor...
Allah'ın adaleti ve affediciliği bizim ruhumuzun refahı üzerinde etkilidir yani Allah bizi affederse mükafat öbür dünyadır ki zaten olması gereken de odur bu dünya gelip geçici bir sınav yeridir.. Dünya düzenini korumak için de örf ve âdetletler ve kanunlar vardır değil mi kimin Allah tarafından affedildiğini asla bilemeyiz ve suçlu birini dışarı salma riski varken bu topluma zarar verebilecek bir eylemdir...
Ancak dünyada ceza, adalet sisteminin işleyişine bağlıdır. Allah tövbe eden birinin günahını affetse bile, bu dünyadaki cezayı kaldıracağı anlamına gelmez. Yani Allah’ın affı ile devletin uyguladığı ceza farklı katmanlarda işler... Kadere ve öbür dünyaya inanan insanların af dilemesi ve tövbe etmesi beklenir bu mantıktan ilerlersek de Allah katında affedilmiş bir kul için dışarı çıkmanın aslında bir ödül mü yoksa ceza mı olduğu tartışılır.. mantıklı düşününce içerde olması daha az günah işlemesi sonucuna bile ulaşabiliriz..
Tövbe de istikrar gerektirir haklısın.. Günah islenecek koşulları olusturup tekrar deneyebilir Allah. Allah affetsin cezaevindeki kisilerin zihniyetini şu an redmen anladım. Belki de icten içe beni salmayın diyorlardır.
hayır insanın kendi düzenine Allah sonradan müdahale etmez zaten suçlunun kaderinde o cezayı bir şekilde ödemek vardır ister dünyada ister cehennemde bu dünyada çekilen acılara girer cezayı veren de Allah ın ona yazdığı kaderle vermiştir kaderinde hakim olmak vardır
Burada düzeni sağlayacak olan bir kurum var onlar cezayı burada veriyor. Burada aslında düzeni sağlıyoruz. Daha çok insanın canını yakmasın diye. Ahiret değilse hesap
Hayır cezayı verene ceza uygulanmaz. Ceza, suç işleyene veriliyor. Bu dünyada yaşadığımız için bu dünyanın kanunları dünyada bulunduğumuz sürece geçerlidir. Ne zaman ki göçüp gidersin o zaman buranın kanunlarıda o kişi ile beraber göçüp gider, artık ne oluyorsa o olur öteki dünyada.
Sonuçta dünya ve cehennem arasında bi iletişim kablosu yok, aralarında anlaşsınlar. O yüzden dünyada dünyalı olan şeyler geçerlidir.
Bu soru bayağı derin bir felsefi ve dini tartışmaya açılan bir kapı gibi 🌀. İnsanların dünyada adalet dağıtmak için kurduğu sistemlerin, aslında toplumsal düzeni sağlamak gibi bir işlevi var. Ama ahiretteki cezayı sadece Yaradan'ın belirleyebileceğine inananlar için buradaki adalet kimin hakimiyetinde sorusu haklı görünüyor 🌓. Ceza verenin niyetine göre sonuç da değişmez mi? Düzen için mi, yoksa kişisel bir 'üstünlük' taslama için mi bu cezayı verdiğine bakılmalı belki de. Sezgiler burada güçlü bir devreye giriyor. 🕊️
Dünya ile ahiret ayrımı başka şeylerdir. Dinin temeline bakın ne anlatmak istediğine bakın daha doğrusu dinlerin. Dört büyük kitapta yasak olan şeyler aslında bireyin ve toplumun huzurunun kaçmaması adına verilen uyarılardır. İyi bir insan olma yolunda ilerletir. Misal hırsızlığın, cinayetin, şiddetin çok fazla olduğu toplumlarda kaos olur. Din toplum huzurunu sağlamaya yöneliktir. Yani iyi insan olun ve bana kulluk yapın. Kulun Kula ceza vermesinde önemli olan niyettir. Bir iftira sonucunda birisini hapise atıyorsan o atan kişide cezalanır Allah'ın adaletinde aksi takdirde bu bir görevdir. Kur'anda Nisa süresi 58. Ayette şu ayet geçer. İnsanlara adaletle hükmedin.
Mesela ben bir cinayet işledim yattım cezamı çektim ama bunun için pişman olup Rabbime tövbe etmedim. Diğer tarafta yine cezamı çekeceğim
Ben anlatamadım.. Söylemek istediğim şuydu, Dünya hayatını dizayn etmek ilahi bir emirdir. Bu da ödül ve ceza yöntemi ile gerçekleşir. Yani ruhsat var. Asıl mesele adil olmakta, Allah'ın insanlardan istediği bu. Dolayısıyla karar merciinin sorumluluğu büyük ve bu onun ahiretini yakmaz adil olduğu sürece..
Allah bu dünyada cezaları tamamen ahirete bırakmadı. Kur’an’da açıkça kısas, diyet, hapis, had cezaları, ta’zir cezaları gibi dünyevi adalet sistemini emretti. Bu nedenle mahkemeler, hâkimler ve yetkili makamların suçlulara verdiği cezalar eğer adil ve şer’î ilkelere uygunsa zulüm değil, ibadet hükmündedir. Çünkü onlar Allah’ın emrettiği adalet mekanizmasını işletmektedir.
Kurallar koymuş diyorsun ama sürelerini ve ağırlik derecelerini belirleyen yine baska bir kul? insanlarin oluşturduğu bir ceza sistemi? yani derinine inersen biz kimiz ki bir insanin ömür boyu hapiste kalmasına karar veriyoruz? Neticede Yaradan zaten öbür tarafta cezasını verecek? Sacma düsünce demişsin, elbette bir bakima olabilir. Cünkü suçlu bir kişinin serbest kalması bile herkesi ürpertir. Ben olaya başka taraftan bakıyorum. Cezanın dozu ayarlanamadiysa kul hakkına girer mi manasında sordum.
Öncelikle bazı tespitler yapmak gerekiyor. Öbür dünya inancını son ilahi kitaba göre kabul ediyorsanız, o kitapta dahi insanların dünyada işlediği suçlar için uygulanması gereken cezalar belirlenmiş. Yani Allah, dünyada suç işleyenleri cezalandırma yetkisini biz insanlara bırakmış. Bu cezalar ağır oluyor demek başka bir şey. Tartışılabilir. Ama bu dünyada ceza verilmemeli demek biraz absürt olmuş.
Yani açıkçası Kuran mealinde insnain insana verebileceği ceza kısmıni pek hatırlayamadım. Eşini dinlemeyen kadinlara bir tokat mi ne atıliyordu bir surede. Siz biliyorsanız örnek verir misiniz?