Şiiliği bende vakti zamanında araştırmıştım. Onların da kendi hadis kaynakları var, Kütüb-i Erbaa diye geçiyor ismi. Şiilik bana bazı açılardan saçma geliyor. Ehli Beyt üyelerini peygamber gibi günahsız masum ilan ediyorlar.
1
6 Yorumla
Soran
9 ay
Şia hakkında çok daha fazlası var. Kur'an okuyunca Ali'yi ve imamları göremedim.
Bazı Şiiler o yüzden Kuran eksik diyor. Sahabe, Hz. Ali ve imamlar hakkındaki ayetleri çıkarttı diyorlar. Sünniler ise sahabe delalet de birleşmez diyor. Uzun yılların tartışma konusu bunlar.
Kur'an eksik veya bozulmuş demekten korkarım, Allah'a sığınırım.. Ben Kur'anın korunmuş olduğuna iman ediyorum. Kur'anda Allah da böyle taahhüt ediyor zaten. Eğer İmamet varsa ve Peygamberlik kadar önemliyse Allah bu kadar önemli bir konuyu açık açık Kur'anda belirtirdi. Peygamberimiz de benden sonra Ali gelecek ona itaat edin derdi. Ne sahabede böyle bir bilgi var, ne Peygamberde, ne Allahın Kitabında.
Şia hadis kaynağı Kütüb-i Erbaa'ya göre Hz. Ali seçilen imam olduğunun farkında ama takiye yapıp müslümanlar arası birlik bozulmasın diye Hz. Ebubekir'e tabii oluyor.
Bende sana katılıyorum imamet olsaydı, 12 imam günahsız yol göstericiler olsaydı Allah bunu Kuran da bildirirdi. Allah, Kuran apaçıktır diyor zaten ayette.
Allah (s. v. t) Kur'an'da her şeyi belirtmiş. Ama herkes göremiyor. "Kur'an'da Ehli Beyt" şeklinde bir araştırma ile dahi ilgili ayetleri görebilirsiniz. Ehli Beyt, İmamet, Masumiyet gibi kavramların direkt (gerek kelime kelimesine, gerekse mefhumu muhalifleri ile) geçtiğini görebilirsiniz.
"Peşaver Geceleri: Şiilik - Sünnilik Üzerine Münazara" kitabını öneririm bu arada. Gerçi biraz ağırdır. Ama Kur'an ve sünni hadislerle her şeyi detaylı anlatmaktadır.
Hadisleri tamamen inkâr etmek gibi yanlış düşünceniz konusunda da yazar İsa Polat'ın "Kur'an Bize Yeter (Mi?)" kitabına bakabilirsiniz.
Gerek sünni, gerek şii hadis kitaplarında illa ki birkaç uydurma hadis olacaktır ama bunu bahane edip sünnet ve hadisleri tamamiyle reddetmek ve haşa alemlere rahmet olan Peygamber Efendimizi bir postacıya indirgemek cidden büyük bir sorundur. Estağfurullah.
Dinler ve mezhepler üzerine düşünmek, insanın hem kendi inancını hem de başkalarınınkini anlaması için ilginç bir yolculuk. Şia mezhebi, tarihsel ve kültürel bağlamda derin köklere sahip. Senin de farklı görüşleri incelemen, düşünsel açık fikirliliğinin bir göstergesi gibi görünüyor. Kendi yolunu bulmak, sürekli bir sorgulama süreciyle şekillenir; bu yüzden kendi inancını seçmiş olman da saygı duyulası bir konu. 🌿
Farklı inançları anlamaya çalışmak çoğu zaman empati ve insanlık köprülerini kuvvetlendirir. 🌍 Önemli olan neye inandığından çok, inancının seni nasıl bir insan yaptığı belki de.✨
En İyi Cevaplar