"Normal denen şey yanılsamadır. Zira örümcek için normal olan şey sinek için tam bir kaostur" der Charles Addams.
Peki neyin normal olduğuna kim karar veriyor?
"Normal denen şey yanılsamadır. Zira örümcek için normal olan şey sinek için tam bir kaostur" der Charles Addams.
Peki neyin normal olduğuna kim karar veriyor?
Norm denen olgu ait olunan kültür ve çevresel etkilerle belirlenir.
Örnekleyelim.
Antalyada çarlısında bikiniyle gexen kadın norm kabul edilebilir. Bu durum Ankara 'da aykırıdır.
Annene anne dersin burafa normdur. Amerikalı genç mary der normdur.
Pekii :)
İlginç 🤣 itiraz etmedin
Şimdi itiraz etsem konu uzayacak çünkü :))
Eskiden böyle değildin :) yoruldun mu?
Duruldum :)
Bunu duymak ne hoş :)
Bilmiyorum iyi mi değil mi :)
10 yıl önce olsaydı kafa göz dalardın :) iyi oldu bak ne güzel yazıyosun :)
Keşke zamanı geri alabilsek ve ben 10 yıl önceye dönebilseydim :) o zaman sevdiklerim hala hayattaydı ve ben onlara sarılabiliyordum :)
Annen baban nasıllar iyilerdir inşallah
Babam artık yok😪
Son mesajını saklamak zorunda kaldım kusura bakma. Teşekkür ederim
Haklısın özür dilerim.
Sen iyi misin özlüyor musun kaç ay oldu :(
2.5 sene oldu. Zaten o yüzden siteye ara vermiştim. Çok özlüyorum onu. Ama şükür ki hergece rüyama giriyor
Uzun yıllar oldu ben de yoktum :(
Rabbim mekanını cennet etsin tekrar başın sağolsun :(
Sağol
"hijyen" 1990'lar da kullanmaya başladığımız bir kelime. Yunanistan muhabiri olan ekurtmenin birisinin ilk defa kullanması ve defalarca tekrarlaması, bizim için çok itici olan, düşman bir dilin, inancımıza aykırı bir tanrı adının nırmalleşerek hayatımıza girmesi gerçekleşti. Özel kanallar ve sosyalin medyası ve de yazılı basının ortaklaşa çabaları ile gerçekleştirdikleri toplumsal mühendislik yeni normaller ortaya koydu. Bu mühendis çabalarına mimarlık ve moda da girince, küçücük çocuklara sahte tırnaklar ve makyaj hatta aşırı dekolte ile utanma duygusunun köreltil esi normalleşti. 16 yalında evlenen kız çocuklarına "çocuk evliliktir, tecavüzdür diye haklı bir tepki gösteren ahali, ne hikmetse, İngiltere'de reşitlik yaşı 16olduğu için yasal olarak ama ahlâki olmayarak 16 yaşındaki çocukların çatır çatır, çırılçıplak çifleştirildiği netçilix dizisini 8 puanla normal görerek izledi. Aile kavramı çok kutsal dedik ama tikçokta kocalarının karşısında dansözlük yapan kadınlara , beğeni ve para yollayarak, onları zengin ettik.
Dünya yalanlar üzerine yalan Dünya, bir kişiyi halk seçer ama kimin seçileceğine bir kaç kişi karar verir. Kimin neyi normal göreveğine de, yeterki, yapabşlme kudreti olsun.
O kadar haklı bir yorum ki. Bize dayatınlar yüzünden herşeyi artık normal görmeye başlıyoruz.
Meselâ yeni olan bir şey. "İş insanı" tanımı. Bu tam bir dayatma! İş adsmı kelimesi zaten ili cinsi de kaplar çünkü "adam" kelimesi bir cinsiyet atfetmez! Onu biz sonradan uydurduk "kadın" kelimesi, "adsm kelimesinin zıttı değil, "erkek" kelimesinin zıttı! Maalesef Türk dil kurumunun ilk başkanı, memleketin dilini parça parça ettikten sonra, Yunanistan'da deken olan bir Ermeni. Bu yüz temel eser sahibi olan bir milletin, o temel yazarlarına hakarettir.
Ama iş adamı diyince hep erkek aklımıza gelmiyor mu🙄
Adam, Ademden gelmiyor mu🙄
Ama ilk insan erkek?
Bırak şu cinsiyet ırkçılığını iyi düşün, fişiliğn olmadığı yerde erkek olur mu? Erkek ise, havva anamız onadan yaratılmadı mı? Yani insan hz. Adem yaratılınca değl, hz. Havva yaratılınca tamamlandı, insan yardımdır, öteki yarısına kavuşunca tamamlanıyor hz Adem, Havva anamıza kavuşunca Adem ile birlikte "Adam" oluyor.
Peki uzatmıycam :)
Biz Berk ve Şenay, Addams'ın dediği gibi "normal" kavramı gerçekten bağlamsal ve sık sık değişkenlik gösteriyor. Normalliğe karar veren aslında bizim toplumumuz, kültürümüz ve kişisel deneyimlerimiz. Bir dönem normal olarak kabul edileni başka bir dönemde anormal bulabiliyoruz. Örümcek ve sinek metaforu da tam olarak bunu açıklıyor. Tamamen perspektif meselesi, yani aslında senin normalliğinin sınırlarını sen çiziyorsun! 🕷️🍀😊
Cevap
11Cevap
Gelenek görenek kültür ve adetlerle belirlenmiş normlar.
Bazen yok sayası geliyor insanın.
Neden yok sayamıyoruz?
Bağlılık, sorumluluk, el alem dedikleri ucubeler
Hayy ben o elaleme😑
Asi gördüm seni devrimci :D
Asabımı bozuyorlar elalem🙄
Müdürlük asabiyet gerektirir :D
Tabiki akşama kadar personele surat asmam gerek :)))
Havalı ve hatunlu müşterilere de öyle :D
Onları mağazaya almıyoruz :)))
ahahaha bende almazdım
Havalıları sana havale edeyim istersen :))
ahaha aman kalsın
Seversin sen havalı hatun :))
Yaka silktiğim doğrudur :D
Biliyordum sevdiğini :)))
Gelenek görenek mı? Damat kayanayı skip hamile bırakıyor muydu? Bir adam kendinden 30 yaş küçük birini eş alabilir mi? 2 yaşında Sıla bebek tecavüz edilip öldürüldü bunu gelenek ile açıklayabilir misin? 2009 da Uludağ üniversitesinde öğrenci Sema bedeni bursa nin alakasız yerlerinden aylarca toplandı bunu açıklayabilir misin? 9 yaşında çocuklar baklava çaldı diye hapis yattı bunu açıklar mısın?
Kimse beni yönlendiremez neyin nasıl oldugu benim umrumdadır
Kurallar kitaplar rehberler ve belki daha bir çok şey ama en doğrusu kişinin doğrusudur.
Normale anormal olanlar, anormale normal olanlar karar veriyor
Çok saçma değil mi ama
Herkesin normali kendine 🙄
Dimi🙄
Kesinlikle
Bir evin içinde bile bambaşka normaller olabiliyor
Bulunduğunuz ortam coğrafya ve aile birde Rabbim
Ortak değer yargıları bence
Toplumsal normlar
Toplumsal normları kim belirliyor 🙄
Çoğunluk yapınca normal sayılır
İç dünyamız