Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936'da imzalanan ve Türkiye'ye İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi üzerinde kontrol v?

arkadaşlar böyle bir sözleşme Osmanlı döneminde yapılabilir mi Osmanlı gibi bir devletle ve Benim anlamadığım şu tarih çalışırken bazı saçma bulduğum şeyler Fark ettim zaten bizim olan boğazlarda Neden biz asker konuşlandırabiliyoruz bir sözleşme ile Çünkü zaten bize ait değilmi buna bizden başka zaten kimse karar veremz yani Osmanlı Devleti olsaydı böyle bir sözleşme imzalar mıydı Sizce Çünkü zaten bizim hakimiyetimizde olmalı ve para kazanmalıyız bana saçma geldi açıkçası

Montreux Sözleşmesi’nin Türkiye’ye Kaybettirdikleri (Eleştirilen Maddeler)
Boğazlardan Geçiş Üzerindeki Sınırlı Kontrol

Türkiye, savaş gemileri dışında ticaret gemileri için barış zamanında Boğazlardan geçişi serbest bırakmak zorundadır (madde 1 ve 2).
Bu durum, Türkiye’nin Boğazlar üzerindeki tam egemenliğini kısıtlıyor gibi yorumlanmıştır.
Geçişten Ücret Alamama (Barış Zamanı)

Ticaret gemilerinden Boğaz geçişi sırasında boğaz geçiş ücreti alınamamaktadır (ancak fener, tahlisiye ve sağlık ücreti alınır).
Bu nedenle Türkiye'nin potansiyel ekonomik kazançlarının sınırlı kaldığı öne sürülmüştür.
Karadeniz’e Savaş Gemisi Sınırlaması Getirilmesi

Karadeniz'e kıyısı olmayan ülkelerin savaş gemileri, belirli tonaj ve süre sınırlarıyla geçebilir.
Bu, Türkiye için diplomatik bir avantaj olsa da, bazı uzmanlar bunu Karadeniz’in “savaşsızlaştırılması” adına Türkiye’nin aktif savunma kapasitesini sınırlayan bir durum olarak görür.
Savaşta Tarafsızlık Zorunluluğu (Barış Zamanı Kuralları)

Türkiye savaş dışıysa, savaşan ülkelerin savaş gemilerinin geçişine belli sınırlamalar getirmekle yükümlüdür.
Bu, Türkiye'nin dış politika esnekliğini sınırlandırabilir.
Boğazlar Üzerinde Uluslararası Denetim Geçmişi

Her ne kadar Montreux ile Türk askeri Boğazlara geri dönmüş olsa da, bu haklar bir uluslararasısözleşmeyle verildiğinden, tam bağımsız egemenlik değil, şartlı egemenlik şeklinde yorumlanabilir.

Buna Karşılık Kazandırdıkları
Ancak denge açısından hatırlatmak gerekir ki Montreux, Türkiye'ye şu kazanımları da sağlamıştır:

Boğazlar üzerinde askerî ve idarî denetimi yeniden kazanmıştır.
Lozan'daki Boğazlar Komisyonu kaldırılmıştır.
Türkiye'nin güvenliği güçlenmiş, savaş durumlarında geçişleri sınırlama hakkı tanınmıştır.
Karadeniz’de Türkiye ve diğer kıyıdaş ülkelerin çıkarları korunmuştur.

kazandırdıkları sanki bir lutufmus gibi bi enteresan zaten bize ait olan boğazı kısmen bize veriyorlar kanuni döneminde vs böylle bir sözleşme var mı veya örneği

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936'da imzalanan ve Türkiye'ye İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi üzerinde kontrol v?