Arkadaşlar dört senedir takıntıli bir manyakla uğraşıyorum. Aynı lisedeydik benden iki sene büyüktü. Bir gün konuşmak istedi hayır dedim. Ondan sonra peşime takildi. Dört senedir sürekli olarak sosyal medya hesaplarima istek atıyor ben onu engelliyorum yeni hesaplar oluşturuyor. Kuzenleri arkadaşları bana yaziyor. Hepsine de sevgili olduğumuzu söylemiş. Bir ara mezun olduktan sonra okula gelmişti benim için. İdareye bunu şikayet ettim. Alıp konuştular onunla. Herkese benim onu okula cagirdigimi benkm onun peşini birakmadigimi söylemiş. Bir ara pesimi bıraksın diye sevgilimle olan bir resmimi gösterdim. Dönüp bana şaşırarak "beni kıskandırmak için neden kuzenini öpüyorsun?"demişti. Ne diyeceğimi şaşırdım. Akli dengesinin yerinde olduğunu düşünmüyorum. Bugün de yazdı bana. Saçma sapan konustu. Çok bunaldim. Bunu nereye nasıl şikayet edebilirim süreç nasıl ilerler?
Tek yapman gereken elindeki kanıtlarla şikayet etmek hukuki boyutunu yazdım onlara da bakarsın böyle şeylerde dikkatli ol.
1. Türk Ceza Kanunu'na Göre Suçlar
Takip (Stalking) Suçu:
Türk Ceza Kanunu'nda takip suçunun düzenlendiği bir madde doğrudan yer almamaktadır, ancak ısrarlı takip ya da taciz gibi davranışlar suç olarak kabul edilir. Özellikle Taciz Suçu (TCK 123) ve Kişisel Verilerin İhlali (TCK 134) gibi maddeler bu tür durumlar için uygulanabilir.
Taciz (TCK 123):
Bir kişiye yönelik, tehdit edici veya rahatsız edici bir davranışta bulunmak (telefon, e-posta, sosyal medya üzerinden) taciz suçunu oluşturur. Taciz suçu, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir. Bu suç, mağdurun psikolojik olarak rahatsız olduğu her durumda gerçekleşebilir.
Israrlı Takip (TCK 123/A):
Bir kişinin, başka bir kişiyi sürekli olarak izleyerek ya da takıntılı bir şekilde sürekli peşinden giderek rahatsız etmesi, takıntı düzeyine varmışsa ısrarlı takip suçunu oluşturur. Takip, doğrudan suç sayılmasa da bu tür davranışlar, mağdurda korku ve rahatsızlık yaratıyorsa hukuki bir suç oluşturur. Bu durumda da cezai sorumluluk doğar.
Siber Suçlar (TCK 134):
İnternet ve dijital ortamda yapılan tacizler, kişisel verilerin ihlali suçu çerçevesinde değerlendirilir. Bir kişinin özel hayatına müdahale edilmesi veya kişisel verilerinin izinsiz şekilde yayılması, bu maddeye girer ve cezai işlem yapılmasını gerektirir.
Tehdit (TCK 106):
Sosyal medyada veya dijital platformlarda yapılan tehdit içerikli mesajlar da suç oluşturur. Tehdit, mağdurun hayatını ya da güvenliğini tehdit eden sözler içeriyorsa, ceza gerektiren bir durumdur.
2. Koruma Önlemleri ve Uzaklaştırma Kararı
Aile Mahkemesi'ne Başvuru:
Eğer mağdur, taciz veya takip nedeniyle ruhsal veya fiziksel olarak zarar görüyorsa, Aile Mahkemesi’ne başvurup koruma kararı alabilir. Bu karar, taciz eden kişiye bir mesafe koyulmasını sağlar. Mahkeme, kişiye ilişkin yakınlaşmama ve iletişim yasağı koyabilir.
Aile Mahkemesi, mağdurun başvurusu üzerine derhal koruma kararı verebilir.
Eğer taciz eden kişi, karara uymuyorsa, cezai yaptırım uygulanabilir.
3. Siber Taciz ve Dijital İletişim Araçları
Sosyal Medya ve Dijital İletişim:
Sosyal medyada yapılan taciz, siber suçlar kapsamında değerlendirilir. Sosyal medya platformlarının, sahte hesaplar ve kullanıcıyı rahatsız edici içeriklerin yayılmasını engellemesi beklenir. Taciz edilen kişi, platforma başvurup hesabın kapatılmasını ya da kişi hakkında işlem yapılmasını isteyebilir.
BTK ve Siber Suçlar:
Eğer dijital taciz ya da takip söz konusuysa, BTK'ya (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet başvurusu yapılabilir. BTK, internetteki kötüye kullanım veya rahatsız edici davranışları izler ve incelemeler yapar.
Sürecin nasıl işleyeceğini biliyor musun? Aileme bilgi gitsin istemiyorum babam duyarsa çocuğu oldurur. Bir de avukat tutmak gerekir mi? Cunku avukata verecek bir bütçem yok çalışmıyorum ogrenciyim