Yıl 1291 viran oldu akka, Kan çiçekleri açtı toprağında, Sen her daim akkal, Teşrif etmişti el-eşrefi halil Yemin etmişti , düşmanı yakalayacaktı gafil, Yerine getirilecekti verilen kavil, Bilmiyorlar mıydı direnmek nafil,
Hangi tarihi kişiliğin yerinde olmak istemezdiniz?
Son bizans imparatoru konstantin. Düşünsene denize zincir çekiyorsun karadan yürütüyorlar surların dünyanın en güzel surları ama senatodaki devlet adamları halkın parasını sömürdüğü için elin kolun bağlı ce surları onaramıyorsun yeterli yetkin yok üstelik karşındaki adam bir dahi ve şahi topu icat etmiş... Ve olabilecek her şeyden dolayı seni suçlama potansiyeline sahip bir halkın var ama sen yinede bu vefasızlar için şehri savunarak ölmüşsün :D
1
12 Yorumla
Soran
1 yıl
Adam savunmadan dolay ölmese bile kahrından ölürdü : )
Sonlara doğru delirmiştir muhtemelen surların yarıldığını görünce falan. Gerçi ben onun yerinde olsam teslim olurdum fatih zaten merhametli bir hükümdar muhtemelen mora adasını yönetmeme izin verirdi bende hayatımın sonuna kadar mutlu mesut yaşardım... Onurlu olmak saçma geliyor :D
Onurlu olduda ne oldu? Hak etmeyen bir halk için savaşta katledildi. Önce arkanda sağlam duran bir halkın olmalı uğruna canını vermeye değecek bir millet olmalı..
Elbette haklısınız... tarih kitaplarına , korkak, gevşek, kardeşim. olarak geçmektense. Herşeye rağmen Elinden gelen herşeyi yaparak geçmekte bence önemli bir nokta. Dediklerinizden yola cikarak diyirum. Bizatihi incelemiş değilim konuyu.
Aslında öldükten sonra olacak hiç bir şeyi umursamıyorum. Uğruna can verecek kadar değer verdiğim hiç bir şey yok şu an belkide imparatorun vardı ama benim yok.. Yani tarihe beni hitler olarak ta geçirseler iskender olarak ta geçirseler umurumda değil çünkü ben artık yokum..
Bu soru aklıma tarihi zamanlarda işkence görmüş kişilikleri düşündürttü. Ölümden kötüsü varsa, şüphesiz en acılı olanıdır. Saygıyla anıyor ve Cengiz Topel demek istiyorum. Çok şeye maruz kaldı, ruhunda çiçekler açsın.
2
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Gerçektende ölümden beteri varsa o da acılı olanıdır. Ruhu şad olsun.
Hangi tarihi kişilik olmak isterdim belki Atam’ın söküklerini dikmek isteyen ona en yakın olan Fikriye olmak belki de Tomris Khatun … Bazen savaşlarda rehberlik etmeye çalışan gerçek bir Sekhmet.
Rus bir adam vardı bilmem ne Rasputin... Onun yerinde olmak istemezdim adam çok sefer zehirleniyor ölmüyor, çok sefer vuruluyor ölmüyor, en son köyünde kendi başına ölüyor 😂😂
Okudum şu kısım özellikle garip gelmişti Bir gün Prachus adındaki bir generali idam ettirmek ister, ancak bunun için bahane bulamaz. Çünkü General Prachus dürüst ve onurlu bir askerdir. Bunun üzerine Caligula ona döner ve şöyle der; “Sen dürüst bir adamsın Prachus… Bu nedenle gerçek bir Romalı olamazsın! Seni vatana ihanetten tutukluyorum!” Bu söz o kadar derin ki, sanki yaşamış bütün diktatörlerin varlığını kendi bünyesinde toplamış.
yok reis ev hapsinde tutulmadı hiç ama, savaş sonrası hayatı sürgün ve tehdit altında olmakla geçti. Sonunda da bolşeviklerle savaşırken öldü. adam bi ara saldırın diye emir verip harekete geçiyor bi savaşında, orduda harekete geçen bile olmuyor (rivayet deniyor ama, bilemedim..)
Tam ev hapsi değilde yönetimi çok sertti onun. Sonra da sağlık sorunları olunca kendini izole etmek zorunda kaldı, fiilen uzaklaştı çoğu şeyden. Başkası değilse muhtemelen 4. Murat 😅
Ben stefan zweig'in yazdığı biyografi romanıyla tanımıştım Marie Antoinette'yi. Bu kadar umursamaz olmasaydı, halkın parasını eğlenceye kürklere yapay köy bahçelere yatırmasaydı, halka bu kadar soğuk olmasaydı belkide idam edilmezdi diye düşünmüyor değilim. Bir yandan da acıklı çünkü bütün çocuklarının ölümünü gördü.