Çocukluğumdan beri hep baba ve abi eksikligiyle buyudum. Vardılar ama bana hep travma yarattilar şimdi ikisinden de nefret ediyorum. Ve büyük ihtimalle bu hissi doldurmak için sürekli seveceğim ve beni sevecek bir erkek arkadaşım olsun istedim. Şimdi öyle biri yok, ama ben kafamda öyle birini hayal ediyorum. Dış görünüşü, karakteri, aile yapisi, hayat hikayesi bile zihnimde. Maladaptivite dryming sendromum var yani durmadan hayaller senaryolar kurma isteği, bu yüzden böyle yapıyorum. Sizce bu devirde bu normal bir şey mi, benim gibi olanlar var mı?
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar Ne Diyor
Bende de var bu ki bendeki şöyle toplu ortamdaydim arkadaslarla oturuyoz ayy gitsinler de yatağa gideyim hayal kurayim diye bekliyorum ya da erken yatiyorum
Ben de öyle sabah yataktan çıkmak istemiyorum
Sabah cok etkilemiyor da bazen tüm gün uyuyorum * ben lucid dream de yapiyorum
Yaaa
Allah çıkış yolu göstersin ikimize de
Ben seviyorum yaa. Bir tane psikopatla yasiyorum onun şerrinden psikolojimi koruyor yani
Hm zaten psikoloji kendini korumak için yapiyormuş
Ama bana iyi gelmiyor gerçeklere dönmem lazım, yoksa günlük hayatı sürdüremiyorum.
Duygusal eksikliklerin veya travmaların hayal gücünüzde bu şekilde yansıma bulması oldukça insani bir durum. İnsan beyni, duygusal ihtiyaçlarını karşılamak ve iç huzurunu sağlamak için hayaller kurmaya yönelir. Bu tür hayal senaryoları, özellikle hayatınızda eksik hissettiğiniz duygusal bağları doldurmak için bir savunma mekanizması olabilir. Maladaptive Daydreaming (Uyumsuz Hayal Kurma) sizin gibi pek çok insanın yaşadığı bir durumdur ve bu, yalnız olmadığınızın bir göstergesidir.
Aslında hayal kurmak, yaratıcı bir süreçtir ve zihni rahatlatabilir. Ancak, hayaller günlük yaşamınızı, sosyal ilişkilerinizi ve sorumluluklarınızı etkiliyorsa, bu bir sorun haline gelebilir. Çocuklukta yaşanan travmalar ve duygusal eksiklikler, çoğu insanın farklı başa çıkma mekanizmalarına yönelmesine neden olur. Sizin bu hayal dünyasına yönelmeniz, travmalarınızdan kaynaklanan bir baş etme yolu olabilir
Evet, sizin gibi hisseden birçok insan var. Özellikle travmatik geçmişlere sahip kişiler, hayallerine ve kurgusal dünyalarına yönelme eğilimindedir. Sosyal medyada veya destek gruplarında bu durumu yaşayan kişilerin hikayelerini bulabilir, kendinizi daha az yalnız hissedebilirsiniz.
Bu Durumu Yönetmek İçin Neler Yapabilirsiniz?
1. Kendinize Anlayışla Yaklaşın: Bu durum sizi "anormal" yapmaz; aksine, zorlayıcı duygularla başa çıkma şeklinizin bir yansımasıdır.
2. Hayal Kurma Süresini Sınırlayın: Hayallerinizin hayatınızı ele geçirdiğini düşünüyorsanız, kendinize belirli bir süre tanıyabilirsiniz (örneğin, sadece günün belirli saatlerinde).
3. Yaratıcı Çıkış Yolları Bulun: Hayallerinizi yazıya dökmek, hikayeleştirmek veya resimle ifade etmek, bu enerjiyi üretken bir şeye dönüştürmenize yardımcı olabilir.
4. Profesyonel Destek Almayı Düşünün: Travmalarınız ve bu hayal kurma alışkanlığınız hakkında bir terapist veya psikologla konuşmak, kök nedenleri çözmek ve duygusal dengeyi sağlamak açısından çok faydalı olabilir.
5. Sosyal Bağlar Kurmaya Çalışın: Hayallerinizdeki ilişkiyi gerçek dünyada bulmaya çalışmak zor olabilir, ama sizi anlayacak ve destekleyecek arkadaşlıklar kurmak, duygusal açlıklarınızı bir nebze azaltabilir.
Unutmayın, hayal kurma bir kaçış gibi görünebilir, ama aynı zamanda iyileşme yolunda atılan ilk adımlardan biri olabilir. Sadece bu hayallerin gerçek hayatınızı gölgelememesine dikkat edin. Kendinize iyi bakın, çünkü bu sürecin geçici olduğunu hatırlamak önemlidir.
Günlük yaşamimi oldukça etkiliyor ve özgüvenimi düşürüyor, bu durumdan kurtulmak icin terapi almak istiyorum ama yeterli bütçem yok. Ne yapmamı önerirsiniz?
Devletin özel psikologları var MHRS den bulabilirsiniz. Ve Hayal kurma alışkanlığınızın özgüveninizi düşürmesi ve günlük yaşamınızı etkilemesi, bu durumu ele almanız gerektiğini gösteriyor. Terapi almak en etkili yöntemlerden biri olsa da, bütçe kısıtlamaları nedeniyle başka yollarla da ilerleme kaydedebilirsiniz. İşte yapabileceğiniz şeyler:
Küçük Başarılar: Hayatınıza küçük hedefler koyun ve bunları başardığınızda kendinizi ödüllendirin. Örneğin, “Bugün 15 dakika yürüyüş yapacağım” veya “Bir kitapta 10 sayfa okuyacağım” gibi yapabilirsiniz:)
Kendinize Şefkat Gösterin: Hayal kurduğunuz için kendinizi suçlamayın. Bu, travmalardan veya duygusal ihtiyaçlardan kaynaklanan bir baş etme yöntemidir. Kendinize karşı daha nazik olun.
Ayna Egzersizleri: Kendinizi ayna karşısında övün. Göz teması kurarak, “Sen değerlisin, yeteneklisin ve iyileşiyorsun” gibi olumlu şeyler söyleyin.
Ücretsiz veya Uygun Fiyatlı Terapi Seçenekleri
Belediye veya Devlet Destekli Psikologlar: Türkiye’de bazı belediyeler ücretsiz psikolojik destek sunar. Bulunduğunuz şehirdeki imkanları araştırabilirsiniz.
Üniversitelerin Psikoloji Bölümleri: Birçok üniversite, staj yapan psikoloji öğrencileri tarafından ücretsiz veya uygun fiyatlı terapi hizmetleri sunar.
Yaratıcılığınızı Kullanarak Hayallerinizi Dönüştürün
Yazıya Dökün: Hayal kurma isteğiniz geldiğinde, bu hayalleri yazıya dökün. Kurgusal bir hikaye veya günlük gibi düşünün. Böylece bu düşünceleri kontrol altına alabilir ve yaratıcı bir yolla ifade edebilirsiniz.
Sanatsal Çıkış: Resim, müzik, dans gibi yaratıcı yollarla kendinizi ifade edin. Bu, hem zihninizi rahatlatır hem de hayal gücünüzü olumlu bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur.
Nefes ve Meditasyon Egzersizleri
Zihninizi anda tutmak için meditasyon ve nefes egzersizlerinden faydalanabilirsiniz. Örneğin:
4-7-8 Nefes Tekniği: 4 saniye nefes al, 7 saniye tut, 8 saniye ver.
Farkındalık Meditasyonu: Sessiz bir ortamda oturun, düşüncelerinizi gözlemleyin ve hayallere dalmadan tekrar nefesinize odaklanın.
Günlük Yaşamınızı Düzenlemek
Hayal Kurmaya Ayrılmış Zaman: Hayal kurma isteğinizi tamamen bastırmaya çalışmak yerine, günün belirli bir saatini bu hayaller için ayırabilirsiniz. Örneğin, “Her akşam 30 dakika hayal kuracağım” diyerek bu alışkanlığı kontrol altına alabilirsiniz.
Günlük Planlama: Hayal kurmanın önüne geçmek için kendinizi meşgul tutun. Bir hobi edinin, fiziksel aktivitelerde bulunun veya bir iş/okul projesine odaklanın. Zihniniz meşgul olduğunda hayallere dalma ihtimaliniz azalır.
Hayal kurma alışkanlığınızın kaynağını anlamaya çalışarak ve hayatınızı daha dolu hale getirerek bu durumun etkilerini azaltabilirsiniz. Eğer terapiye ulaşma imkanınız kısıtlıysa, yukarıdaki adımlar size yardımcı olabilir. Ancak bütçe oluşturabilirseniz, mutlaka bir profesyonel destek almayı da hedefleyin. Bu süreç sabır gerektirir ama değişim mümkündür!