Bazen söylenen sözün kölesi olmak bazen efendisi dinlemek karşı tarafın sana anlattığı veya aktardığı her neyse onun istediği şekilde istediği yere koymaktır. Sen bu durumu değerlendiriş ve yönetiş durumuna göre o söylenenin kölesi ya da efendisi olabilirsin
Gayet basit gelen, her zaman yaptığımız bir şey olarak gördüğümüz; ama hiç de basit olmayan ve özveri gerektiren davranış. Diyalog içinde olduğunuz insana değer verseniz de vermeseniz de, anlamak için dinlemek zorundasınızdır, ama dinlemek için de emek vermeniz gerekir. Nasıl ki baktığınız her şeyi görmüş sayılmazsınız, aynı şekilde duyduğunuz her şeyi de dinlemiş olmazsınız.
Kısacası zordur; hele şu herkesin konuştuğu, kimsenin başkasını iplemediği zamanımızda daha da zordur.
1
4 Yorumla
Soran
1 yıl
Kesinlikle öyledir beni bunu sormaya iten durumda budur aslında
Özellikle işe odaklıyken bir şey söylenirse mesela ben duymuyorum yani o bahsettiğin yerden ses ilerlemis oluyor evet ama karşı taraftakinden çıkıyor 🤣
Ahahah 😂 Evet dinlemiyorum. Söylüyorum da size bakmıyorken anlatmayın diye jdjdkd Alıştırdım ama zor oldu. Artık gözlerinin içine bakmadan anlatmıyorlar 🤣
Dinlemek, sadece kulaklarla bir ses işitmekten çok daha fazlasıdır. Bu, bir konuşmacının sözlerini anlamak, duygularını hissetmek ve mesajını tam olarak kavramak için aktif bir çaba gerektiren bir süreçtir. Karşı tarafın ne demek istediğini anlamamızı sağlar, böylece daha sağlıklı ilişkiler kurarız. Anlayış eksikliğinden kaynaklanan yanlış anlaşılmaları ve tartışmaları engeller. Yeni bilgiler edinmemizi, farklı bakış açıları kazanmamızı ve kişisel gelişimimize katkı sağlar.
1
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Kesinlikle öyleydi, galiba 3 soruyuda siz cevapladınız. Kaleminizin daha güçlü olmasi dileği ile.
Duymaktan farklı olarak, işittiğine anlam vermektir. Ardından ‘anlamak’ olmadığı sürece hiçbir şey ifade etmeyen bir eylem.
Kişinin kendisi içindekileri duyurmak istediğinde, duyanın gerçekleştirdiği bir duyarlılık. Fakat konuşmanın gün sürdüğü bu zamanda artık etkisizleşen bir eylem.
1
2 Yorumla
Soran
1 yıl
Belkide insanlar birbirini sadece duyuyordu. Dinlemiyordu...
Dinlemek odaklanarak yapılan bir eylem. İçerisinde anlama dayalı bir ilişki var. Yani her sesi işitebiliriz lakin anlayamayız. Çünkü o anki odak noktamız farklı yerdedir.