Bir kaç örnek verecem.
İnsanın damarlarını uc uca eklesek 100 000 km yapıyormuş güya. Anlı şanlı tıbbi makalelerde bile referans vermeden bu "bilgi" geçmiş. Oyaa bilgi yanlış, 8000 km imiş yaklaşık. Bi kaç manyak, bu işi araştırmış, bu yanlışın kaynağı teee 1929daki bi araştırmacının, varsayımdan yola çıkıp yaptığı kaba bir hesapmış.
İkinci örnek de, paradan önce insan toplumları takasla ticaret yapması "bilgisi". Adam Smith'le başlamış ve bi sürü ekonomist bu palavrayı devam ettirmiş. Antropologlar paradan önce takasla alışveriş yapıldığına dair hiç bir bulguya rastlamamış. Yalan yani.
Bunlara benzer bir çok doğru bilinen yanlışa rastladım güncel hayatta da. O kadar yerleşmiş ki bunlar, tersini iddia edince "abi saçmalama bu bilinen bişiy" derler.
Hatta bazen, biz bile kabullenemeyix hemen. Neden bir şey yanlışsa, bunda ısrar ederiz ki?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Paradan önce takas sistemi kullanıldığı yalan değil gerçek hangi antropoloğu takip ediyorsan etme bırak kaldı ki para icadından sonra hatta çok daha sonrası ortaçağda bile zaöan zaman kullanılan bir sistemdi köylüler arasında (tarih mezunuyum)
Antropolojide takas ekonomisine dair hiç bir bulgu yok. Ekonomistlerin palavrasıdır bu.
Para bir nesne değil, ölçü birimidir, ve sikkenin icadından önce de bu konsept hep vardı. Takas, sadece birbirini tanımayan, yabancılarla yapılan, çoğu zaman da törensel bir niteliği olan bir ilişki idi.
Ortaçağdaki takas ise, sikke olarak nakit kıtlığı olan zamanlarda ortaya çıkmış. Gene ölçü birimi olarak, elde olmasa da, tedavğlde bile olmayan Roma sikkelerine göre değer biçilirdi.
Paradan bağımsız bir takas ekonomisi asla olmamıştır.
Tamam dayı en iyi sen biliyorsun benim okuduğum tarihi kaynaklar ve en donanımlı tarihçiler yalan söylüyor hepsi ekonomistlerin yalanı şu Türkiye de herkes herbokolog zateb
Varsa elinde, referans verebileceğin kaynak, buyur. Ben de elimdeki kştapta değilinilmiş mi diye bakayım.
hangi kaynaktan okudun da takas yok diyorsun merak ettim?
Borç, ilk 5000 yıllık tarihi - David Graber
Takas hiç yok değil, ama topluluk içinde gündelik bir ekonomi biçimi olarak yok. Topluluk içinde, hediye ekonomisi vardır.
Bir ölçü birimi olarak, soyut haliyle para, dolayısıyla borç, sikkenin icadından önce de vardı diyor. Ama takas ekonomisine dair hiç bir bulgu yok diyor
Ne diyon amca
Sabah sabah işte, aklıma takıldı yeğen