Ölümün nereden ve nasıl geleceği hiç belli değil gerçekten. Bunu en Moskova'da o konser saldırısında da görmüş olduk. Ailesiyle çocuklarıyla eğlenmeye gitmiş insanlar felaketi yaşadı. Bazen düşünüyorum da ölümden ziyade ölümden sonrası korkutuyor olabilir mi diye...
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
+1 yılHergün düşünürüm ölümü. Ölüm, intihar haberlerine bakarım. Bana çok iyi geliyor bu haberlere bakmak aslında. Ne kadar yalanmış diyorum her şey, ne kadar çok boş yere üzülmüşüm diyorum. Ölümü hatırlamak, bana kendimi iyi hissettiriyor
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Ölüm bir son değil ölümden sonra sonsuz bir yaşam var cennet cehennem ve hesap günü var dert edilmesi gereken hesap günü o gün nasıl hesap vereceğiz cennete mı cehenneme mı göreceğiz
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
6
Cevap
6Cevap
- Diğer konusunda 90,8b cevap paylaştı.
u +1 yılBen ölümü düşünürüm sürekli
00 Yorumla
+1 yılBen niye düşüneyim
Öldükten sonra gideceğim yerdekiler düşünsün02 Yorumla- +1 yıl
Onlar niye düşünüyormuş.
- +1 yıl
?
- Diğer konusunda 14b cevap paylaştı.
+1 yılYaşamdan öncesi yoktu, ölümden sonrası da yoktur diyorum ilgilenmiyorum.
080 Yorumla- +1 yıl
Hatırlamıyorsun belki de yaşamdan öncesini.
- +1 yıl
@gül_reçelii O zaman öldüğünde de bu hayatını hatırlamayacaksın.
- +1 yıl
Bu hayatını hatırlaman önemli değil ki geçmiş olacak sonuçta. Önemli olan gelecek
- +1 yıl
@gül_reçelii Gelecekte eğer geçmişi hatırlamıyorsan yine varsayımlarla ilerleyeceksin. Bundan 10.000 yıl önce bu topraklarda yaşayan insanlar varken biz yoktuk, 10.000 yıl geçti onlar yok biz varız. Onlara ne oldu? Gelecekteler mi geçmişte mi?
- +1 yıl
İslama Göre konuşacak olursam bir günlük bir hayat yaşayacaklar ölüm ile diriliş arasında. Zamanı yaratan Allah, zamana da hükmedebilir
- +1 yıl
@gül_reçelii Hımm İslam’a göre herkes ahiret gününde gözlerini açacak, şu an bir saniyelik uyku dönemindeler diye biliyorum. Her şeye hükmedebilen Allah, insanlara mı hükmedemedi ki sınava tabi tuttu anlamak zor.
- +1 yıl
Bir saniye değil bir gün diye hatırlıyorum ayette. İnsana hükmetmek isteseydi irade vermezdi.
- +1 yıl
@gül_reçelii Seni yaradan da Allah, Afrikadaki insanı yaradan da Allah ise neden bu kavga, neden bu kötülük?
- +1 yıl
İnsana verilen irade ile insanın verdiği kötü kararlar yüzünden
- +1 yıl
@gül_reçelii Kötülüğü yaradan kimdir?
- +1 yıl
İyiliği bilmek için kötülük lazımdır. Her şey zıddı ile var olur. Kötülüğü yapan insandır, iyiliği yapan Allah. Biz melek değiliz.
- +1 yıl
@gül_reçelii Kötülüğü yapan neden insan, iyiliği yapan Allahtır? Allah’a toz konduramadığın için mi? Epikür’ün felsefi görüşüne kadar dayanır, Tanrı kötülüğü neden yok etmiyor? Kötülüğü yok etmeye gücü mü yok yoksa gücü olmasına rağmen kötülüğü kaldırmıyor mu?
- +1 yıl
Gücü olmasaydı Melek yaratamazdı. Yaratamaz olayı direkt eleniyor. Kötülüğü yaratmış olması, dünyanın kötü olmasına sebep değil, sebep insanların kötülüğü seçmiş olması. Allah kötülüğü seçmez. Bu yüzden insan kötülük yapar Allah yapmaz. Dediğim gibi irade var. Kötülük olmasaydı irade de olmazdı. Akıl kullanmaya da gerek kalmazdı, düşünmeye de gerek kalmazdı. Her koşulda iyi olurdu. Kötülüğü yaratarak daha fazla şey yapmış oldu az şey değil
- +1 yıl
Bu dünya imtihan dünyası olduğu için Tanrı kötülüğü yok etmiyor.
- +1 yıl
@gül_reçelii Allah insanları yarattıysa, insanlar nasıl kötülüğü yaratabilir? Yaratmak Allah’a mahsus ise insanlar nasıl yaratmayı başardılar? Tanrı kötülüğü neden engellemiyor? Bir kul, Allah’ın yarattığı diğer bir kulun canını alırken Allah nasıl müdahale edemez? Bir bebeğin acı çekmesi nasıl açıklanabilir? O halde Allah insanların yarattığı kötülüğü engelleyebilecek güce sahip değildir, eğer kötülüğü engelleyebilecek güce sahipse ve engellemiyorsa gaddardır.
- +1 yıl
Yaratmadı diye bir şey demedim. Her şey zıddıdıyla bilindiği için yarattı. Yaratmasaydı iyiliği de konuşamazdık. Allah bizden iyi olmamızı istiyor. İrade verdi ve kendimiz iyiliği seçmemizi doğru yolu bulmamızı istiyor. Allah müdahale etseydi yine irade devre dışı olurdu. Diğer dediğin şeyler hepsi buna bağlı. Allah Kur'an ı göndermiş ona uyarsak doğruyu iyiyi bulacağımızı söylemiş. Tek şikayet edeceğin şey keşke beni yaratmasaydı ya da irade vermeseydi demen lazım onlara da tam olarak cevap verecek bilgiye sahip değilim.
- +1 yıl
@gül_reçelii Şu an Tanrının varlığını sadece inanç üzerinden yorumlayabiliyoruz. Hiç bir canlının Tanrının varlığını ya da yokluğunu kanıtlamaya gücü yetmez. Fakat Tanrı her şeyi bilen, her şeyi gören, istediğinde dağları yükseltip, denizleri yok etme gücüne sahipken.. neden kötülük kavramını yaratıp insanları bu denli açlık oyunlarıymış gibi bir sınava tabi tuttu? Her insan özgür iradesi olabilir, fakat hayata başlayan her insanın yaşamı farklı. Sen Müslüman bir ailede doğarken kimisi Hristiyan bir ailede doğuyor. Peki senin ne gibi bir öncülüğün var ki Müslüman aile ve toplumda doğuyorsun? Hristiyan toplumunda büyüyen bir birey için Hristiyanlık doğru yol değil midir? Kötülüğe gücü yetmeyen Tanrının evrene nasıl gücü yetebilir?
- +1 yıl
Matematiksel bir kanıt tabiki yapamayız. Bak burada diye gösteremeyiz. Aklıma şimdi şöyle bir şey geldi. Kör olsaydık Allah da diğer duyu organları ile hissedilmseydi sadece göz ile görülseydi yine yok mu diyecektik? şu an ki durumumuzun da böyle olduğunu düşünmüyorum. Tanrıyı insan yarattı diyorsunuz ama, insan ne zaman ihtiyacı olmayan bir şeyi yarattı? Demek ki bir tanrıya ihtiyacı var insanın. Benim kanıtım bu. Ve her şeyin bir başlangıcı olması gerektiğini düşünüyorum. Kendiliğinden başlamış olduğu aklıma yatmıyor. Ben müslüman bir ailede büyüdüm diye şanslı olmuyorum aksine daha iyi bilmek ile sorumluyum dinimi. Hristiyan biri sadece doğru dini bulmak ile sorumlu ya da nasıl bir hayatı varsa. Bunu neye dayanarak söylüyorum, peygamber gitmemiş kavimler sadece tanrı inancına sahip olması yeterli olduğunu biliyorum ayetlerden. Türkiye içi de aynı şekilde sen farklı hayat yaşıyorsun, ben farklı hayat yaşıyorum. Şartlarımız farklı. Allah eşit değil adaletlidir. Adaletli olduğunu bildiğinde, inandığında her şey açıklığa kavuşuyor aslında.
- +1 yıl
şu an ki durumunuzun da böyle olduğu düşünüyorum olacaktı.
- +1 yıl
@gül_reçelii Tanrıyı insanlar yaratmıştır demedim, kötülüğü insanlar nasıl yaratabilir eğer yaratmak Tanrıya mahsussa. Biz her ne kadar Tanrının varlığını/yokluğunu sorgulasakta bu sadece inançtan öteye gidemeyecek. Eğer kör olsaydık ve diğer organlarımızla Allah’ı hissedebilseydik yok diyemezdik aksine var derdik. Örneğin; doğuştan görme engelli birey insanın neye benzediğini bilmeyebilir, binaların nasıl göründüğünü bilmeyebilir fakat dokunabilir, kokusunu alabiliyor, hareket ettiğini algılayabilir. Buna yok diyemez, varlığını bilir. Senin örneğinde Allah vardır diye ilerliyorsun fakat inancından öte bir kanıt sunamazsın, zihninde bu evren varsa bir yaratıcı olmalı diye düşünüyorsun. Mesela fırından bir ekmek alırken, o ekmeği yapan birisinin olduğunu biliyorsun. Evrene bakarak bu evrenin birisinin yapmış olduğunu düşünüyorsun. Fakat ekmek bir el emeğidir zanaattır, evren ise sistemdir.
- +1 yıl
Tanrıyı insan yarattı demedin ama inançsız insanlar öyle der ya seninde öyle düşündüğünü düşündüm. Kötülük içinde yukarda dedim Allah yarattı, sadece insanlar kötülüğü tercih etti diye. Körlük konusunda da, göz dışında diğer organlar ile hissedilmeseydi dedim. Yani kör biri hiç bir şekilde hissedemezdi.
- +1 yıl
@gul_recelii Hayır insan yarattı dememiştim. İnsan doğası gereği bir inanca sahip olmalı, Allah yok demekte bir inançtır. Allah’ın yokluğuna inanıyordur, kimisi varlığına inanır, kimisi var der ama kanıtlayamam der ve bir sürü kola ayrılır. Senin dediğin inançtan öteye gidemez, Allah vardır diyemezsin ama hissettiğini ya da varlığına inandığını söyleyebilirsin. Çünkü elinde bir kanıtın yok. Şu an bizde körüz, Allah var ise göremiyoruz demek ki bir şeyler eksik. Gözümüz mü görmüyor yoksa yok mu?
- +1 yıl
Gözümüz görmüyoru seçiyorum ve sanırım konu kapanıyor 😄 Kendi kanıtım, insanın tanrıya ihtiyacı olduğu yönündeydi. İstisnalar kaideyi değiştirmez. Dünya insanı arayış içerisinde neyi aradığını bilmeden.
- +1 yıl
@gül_reçelii Elbette her şeyin başı ben neden varım sorusuna gidiyor. Paradokslar.
- +1 yıl
Tam olarak paradoks değil ki. Her şey mantık çerçevesinde ilerliyor
- +1 yıl
@Aristokratımsı Sizler Allahın varlığını kabul etmiyorsunuz madem dünyada iyilik ve kötülük kavramı nasıl var? Şu iyidir, şu kötüdür neye göre belirleniyor bu? Doğa ve evrimsel süreçlere göre mi? Kimileri ahlak evrimden çıkar diyor ki bu tam saçmalık.
- +1 yıl
@gül_reçelii ve Allah'a inancın karşısında bir hedonist dünya görüşü.
Hiçbir şey olmayacakmış gibi yaşa, ye iç karşı cinsle birlikte ol.
E sonu ne? Zevklerin esiri olarak hayvan gibi yaşanmış bir hayat.
- +1 yıl
İyilik ve kötülük kavramı Allah’ın varlığına delildir diyorsan bugüne kadar yaşamış tüm felsefi görüşlü insanlardan tut herkese kadar saygısızlık yapmış olursun. Taş devrindeki insan ile bugünkü insanların zekası, ahlakı, gücü, vücudu aynı mı? İnsan kendini geliştirerek bugünlere gelmiştir, toplumsal ahlakı geliştirmiş, topluluk içinde yaşamayı öğrenmiştir.
- +1 yıl
Doğadan iyi nedir kötü nedir çıkıyor mu?
- +1 yıl
Sizin hedonist açıdan baktığınız hayata biz o açıdan bakmıyoruz. Biz hakikat açısından bakıyoruz.
Sizler hayatı insanlar ve zevkler açısından görürsünüz. Bizse hakikat. - +1 yıl
Ben ne dedim ki de öyle dedin?
- +1 yıl
@gül_reçelii ikili diyalog olarak konuşuyoruz sana hitaben bir şey demedim
- +1 yıl
Beni etiketledin de bir yoruma yanlışlık oldu sanırım tamam 😄
- +1 yıl
Neyi savunuyor bu arkadaş anlayamadım
- +1 yıl
@gül_reçelii senlik bir durum yok.
- +1 yıl
Benle aynı şeyi konuşuyor. Ayrıyetten senin ve senin düşüncendeki insanların haz odaklı hareket ettiğini söylüyor.
- +1 yıl
@Aristokratımsı iyi ve kötü kavramları nasıl var bunu açıklasana?
- +1 yıl
@gül_reçelii kardeş yorum yapmazsan konuşma karışmaz.
- +1 yıl
@Aristokratımsı sana diyorum. İyi ve kötü nasıl var?
- +1 yıl
İyilik ve kötülük kavramının nasıl oluşabileceğini açıkladım zaten, arkadaş okumak yerine sürekli yorum atıyor. Eski zamanlarda insan doğduğunda yere yığılan bir bedenin öldüğünü bile anlamıyordu, iyilik ve kötülük kavramı bir anda ortaya çıkan bir durum değil. Taş devrinde yaşayan bir insanın zekası ile bugünkü insanın zekası aynı olamaz. İnsanoğlu zamanla kendini geliştiren canlıdır ki toplumsal yaşamayı, ahlak bilincini, iyiliği, kötülüğü, duyguyu insan kendisi geliştirmiştir. Taş devrinde insanların topluluk içinde yaşadığını söyleyemezsin, ilk topluluk Sümerliler döneminde başladı. Senin iyilik ve kötülük kavramın ile Allah’ın varlığını kanıtladığını sanman çok uçuk bir argüman.
- +1 yıl
Hayır. İyi ve kötü kavramını insan ortaya atmadı. Diğer arkadaşla ilgili yorum yapma. Soran olarak ben girdim diyaloğa
- +1 yıl
Senin iyi ve kötü kavramından anlayışın nedir ilk önce bunu bilmek gerekir. Hepsi temelinde ahlaktır, iyilik dediğinde bunu Tanrı’ya mâl edebilirsin, fakat o zaman kötülük problemiyle karşılaşırsın. Epikür’ün felsefi görüşü ortaya çıkar, kötülük nedir? Tanrı neden kötülüğü yaratmıştır. Tanrı neden kötülüğü engellemiyor, Tanrı’nın gücü mü yetmiyor diye devam eder.
- +1 yıl
Okuduğunu anlamakta güçlük mü çekiyorsun Emir arkadaşım, ben direkt sana yazıyorum diğer arkadaşa yazdığım yok.
- +1 yıl
Kötülük problemine cevap olan Teodiseyi hiç okumamışsın anlaşılan...
- +1 yıl
Platon’un görüşlerine de bakabilirsin, bunların hepsi felsefi görüştür. Bir felsefi görüşten Tanrı’nın varlığını ya da yokluğunu kabullenmeye mi çalışıyorsun ya da kanıtlanamayacağını mı ima ediyorsun? Epikür’ün, Platon’un kötülük ve iyilik görüşleri mevcuttur. Hepsi özünde felsefi bir görüştür.
- +1 yıl
E ne yani akılda olup biten bir şey gerçekte yok mu? Ben de felsefe meraklısıyım yani de bu dediğin biraz tuhaf.
Akla yatkınsa bir şey doğru değil mi gerçek değil mi... - +1 yıl
Allah’ın varlığının iyilik ve kötülük kavramıyla kanıtlamanın yolu olmadığını savunuyorum. Mesela ben senin arkanda bir balon var dersem, sen zihninde orada balon olduğunu düşünürsen, fakat arkanda balon yoksa ve ben sana yalan konuşuyorsam, o balon zihninde diye arkanda var mıdır demek?
- +1 yıl
Yoktur demek. Ama balon kavramı nasıl ortaya çıktı demeye getiriyorum ben. İyiyi ortaya çıkaran ne? Şu iyidir şu kötüdür diyebileceğin bir standart lazım. O ölçüyü şans doğa ya da evrim vermez.
- +1 yıl
Yoktur diyerek kesin cevap veriyorsun, arkanda balon olduğunu söylemiştim, zihnine arkanda balon olduğunu yerleştirmiştim. Belki gerçekten balon vardı?
İyilik ise bir ahlak kavramıdır diye düşünüyorum, insanı huzura erdiren, kendini mutlu hissettiren, iyi olduğunu bilen bir zihniyet. - +1 yıl
Arkadaşim, iyi denen şey nasıl var? Bir şey iyiyse nasıl iyi? Neden iyi?
İyiye iyi olma özelliği nereden gelmiş? - +1 yıl
İyi denilen kavram toplumun ahlaki yapısıyla bağlıdır diyorum, bir toplum neyi iyi görüyorsa o iyidir.
- +1 yıl
İnsanda ve doğadan bağımsız bir iyiyi kabul etmiyorsun yani öyle mi?
- +1 yıl
İyilik senin için nedir bana onu söylesen öyle konuşsak daha doğru olur. İyilik kavramının benim için insanın ahlakına dayalı olduğunu savunuyorum, sen neyi savunuyorsun?
- +1 yıl
Bunu henüz düşünmedim ama insana, insanın kendisi dışındaki canlı cansız her türlü varlıkların hayatına faydasına olan şey. Başka insanlar, bitkiler, hayvanlar, vs.
- +1 yıl
Tamam bir insan doğar doğmaz kötü ya da iyi doğmuyor, bu tamamen yaşadığı toplumun getirdiği ahlaki kavram değil midir? Ben seni nefretle yetiştirirsem kötü olursun, seni sevgiyle yetiştirirsem iyiliği benimsersin. İyilik kavramı da temelinde ahlaka dayanıyor diye düşünüyorum, insanın kendisine çevresine faydası olması, kendisini huzurlu hissetmesi gibi kavramdır esasında.
- +1 yıl
Toplum belirlemiyor işte onu. Yönlendirme yapabilir o ayrı. İyiyi kötüyü toplum belirlemiyor
- +1 yıl
Çok derin felsefi görüşlere kadar dayanıyor, kötülük kavramını bilmekte gerek.
- +1 yıl
Senden benden doğadan evrimsel süreçten bağımsız iyi ve kötü kavramı var.
Göreceli bir ahlak yok. Kimileri de evrimden hareketle ahlak değişir diyor, hayır öyle değil.
İnsanın algısı değişebilir sadece.
İyi ve kötü kavramı sabitedir. - +1 yıl
İyi ve kötü kavramı nedir ilk önce onu bilmek gerekir, mesela kötü üç görüşe ayrılmış. Fiziki kötülük, metafizik kötülük, bir tane daha vardı aklımdan çıktı kusura bakma. Kötü bir kalem derken o kalemden zarar görmeyiz, kalemin işe yaramadığını anlatırız. Kötü bir insan derken o insandan kötülük bekleyebiliriz. Kötülük, iyiliğin eksikliğiyle yorumlanabilir. Fakat iyilik ve kötülük kavramı ile Tanrının varlığını kanıtlayamayız. İyilik nedir? İlk doğan insan için iyilik kavramı var mıydı? Bir bedenin öldüğünde yere düştüğünü gören insan, o insanın öldüğünü bilmiyordu, ölümün ne olduğunu bilmiyordu. Şimdi bu insan için iyilik ve kötülük kavramı sence var mıydı yoksa zamanla inşa mı edildi?
- +1 yıl
Var tabi ki. Ne olduğunu anlamlandırmaya çalışması, bir anlam giydirmeye çalışması iyinin kötünün ne olduğunu anlamaya yönelik.
- +1 yıl
Neden iyi inşa edilen bir şey değildir?
Olması gerekeni belirler de onun için.
- +1 yıl
Aristo zaten mantıklı düşünsen. her şey sebep sonuç üstünedir. Hiç bir şey sebepsiz değildir hiç mi Kuran okumadın açıklamasıni okumadın. Tavsiye ederim orada çoğu merak ettiğin soruların cevabı var. Hiç demiyor musun kendine gökyüzü ne gzel yaratılmış hayvanlar ne gzel yaratılmış. Meyveler yiyorsun yemekler yiyorsun binbir çeşit. Bunu Allah'tan başka kim yaratabilir. Aciz olan kendine hayri olmayan insanoglu mu? Diyorsun ya istese kötülüğü bitiremez mi. İmtihan dayız dünyada kim Allah için daha çok sevap işleyecek Allah yolunda kendini feda edecek. Yoksa Allah'ın hiç bir seklde bizim ibadetimize ihtiyacj yok. Bir öğretmen düşün öğrencisini sınav yapiyor kimin daha çalışkan kimin daha çok tembel olduğunu öğrenmek için. Allah da bizi sınav yapiyor Rabbin için ne yapıyorsun diye. Ve sen bu sınavın kaybedenisin. Umarim Kur'an'ı açıklamasıyla okur, Bu Ramazan ayında hidayete erersin..
- +1 yıl
@Hilypoyraz Herkesin inancı ve görüşleri farklı olabilir, ben herkese saygı duyuyorum. Kusursuz bir Tanrı’nın bir kul yaratıp sınava tabi tutması düşünülemez, kusursuz ise yarattığı da kusursuz olmalıdır. Eğer Allah kavramının yarattığı kulları sınava tabi tutup kusur aranıyorsa, Allahda kusur vardır demek oluyor. Bir müslümanın verebileceği kaçış argümanı biz imtihandayız olur, çünkü senin kanıtlayabileceğin bir kavram yok, sadece inançlarının doğrultusunda var olduğu varsayımını savunabilirsin. Ben de var ya da yok demiyorum, zekamızın bunun altında olduğunu, bir Tanrının varlığını ya da yokluğunu açıklayamayacağımızı savunuyorum.
- +1 yıl
Bnde saygı duyarım tabi ki. Ama düşüncen farklı inanki sorduğun her sorunun mantıklı açıklaması var kuran okuyup açıklamasını okusan hiç okudun mu
- +1 yıl
@Hilypoyraz Kuran’ı baştan sona okumadım, genellikle hep karışık dolanıyorum. Aklıma takıldıkça ip söküğü gibi oradan oraya her felsefi görüşten, dini kitapların alıntılarına, meallerine dolanıyorum.
Önceden dindar demeyeyim ama camiye gidip namaz kılan, inanca sahip olan birisiydim. Zamanla okuduklarım öğrendiklerimden yola çıkarak farklı görüşlerle tanıştığımda dinden uzaklaştığımı fark ettim, sorgulamaya başladım.
Bir müslümanın, sanat varsa sanatçı olmalıdır mantığının saçma geldiğini düşündüm. Evrende büyük bir kaos olsa bile biz sonrasını görüp bildiğimizden her şey gözümüze muazzam geliyor, çünkü bugün bunu görüyoruz bunu biliyoruz. Bir ağaç yeşil yerine mor renkte olsaydı biz onu muazzam kabullenecektik. Bir Tanrının varlığını ya da yokluğuna kanıt bulunmayacağını anlatıyorum. Dünyada yaşamış ilk insanlar neden varız? Sorusuna cevap aramış, bizi birileri buraya getirmiş olmalı kavramından yola çıkarak Tanrı arayışına girmişlerdir. Toprak tanrı seçilmiştir, gök tanrı seçilmiştir, Yunan mitolojisine baktığında değişik tanrılar mevcuttur. Bu kadar geniş bir yelpaze de bir Tanrı vardır demek sadece görüşlerimizi kısıtlar diye düşünüyorum. - +1 yıl
Sorulari kendi içinde cvplamissin aslında farkında değilsin. Bı kere Tanrı diye varlık olmasa neden insanların ilk yaratlisindan beri sorgulansin. Sana mantıksız geliyor ama Sanat varsa sanatçı vardır cümlesi bile Allah'ın varlığına işaret. Keşke sogumasaydin dinden. Keşke Kur'an'ı açıklamasıyla gerçekten anlayarak okusaydin ben okuyorum. Ve hayatımda bu kadar gzel açıklayıcı cümleleri farklı olan , Allah'ın kadın haklarindan tut , kul hakkına , dünyanın yaratlisiyla ilgili okadar gzel kelamlari varki inan hayran kalıyorum.
- +1 yıl
@Hilypoyraz Okuduğunu paylaşsan bende aydınlansam, belki okuduğum bir konudan bahsediyoruz. Sanat varsa sanatçı olmak zorunda değil, o zaman şu soru ortaya çıkar, sanat olmadan sanatçı olunamayacağına göre sanatçı olmak için mi bir sanat yaptı? Şu an evrende ve dünyada gördüğün düzenin mükemmel olduğunu iddia ediyorsun, eski dönemde yaşasaydın yine mükemmellik anlayışın devam eder miydi? Çok argümanlar, fazlasıyla felsefi görüşler var, ben bir Tanrının açıklanamayacağını düşünüyorum. Sizin sunduğunuz argümanlar sadece inanç, varlığa kanıt değil.
- +1 yıl
Ama sen çok karışık knusuyosun. İnanki her sorunun cevabı var ama ben toparlayamiyorum. Sana daha bilgili biri lazım. Mesela şu an Ramazandayiz oruç tutuyorz ne hissediyorsun. Orgc tuttuğunu sanmıyorum ama hissettiğn şeyi soruyorum
- +1 yıl
@Hilypoyraz İnandığın dinin bir ritüelini gerçekleştiriyorsun bir şey hissetmiyorum, diğer inançlarda da buna benzerlikler var. Hristiyanlar da oruç tutuyor fakat onların ki farklı biraz.
- +1 yıl
Ne ritüeli ya. Umarım bir gün gerçekten anlayarak inanırsın. Temiz yüzlü birinede benziosun. Ben Allah'a inanmamış olsaydım kafayı yerdim. Hıc bişey olmasa bile Allah'a sığınıyorum iyi geliyor. Sen neye tutunuyosun kötü zamanlarda. İçsel olarak dua ediomusun mesela.
- +1 yıl
@Hilypoyraz Hayır, iyi günler.
- +1 yıl
Dene bnce. Olurda bir gün kendini boşlukta hissedersen , dua et. 1 günlüğüne inanmasanda Kur'an'ı aciklamasyla oku anlamaya çalış. Sonra inanmazsan kendi bilcegin iş. Ölünce zebanilerle karsilasmani istemem 😂
- +1 yıl
@Hilypoyraz Senin okumadığından eminim. Bu hayat bir sınavdır diyorsun.
- +1 yıl
Saka yapiorum ya vala. Gzel sohbetti. Okuyorum bn her gün iki sayfa kuran. Açıklaması yok annem okuyor. Ama yeni kuranima geçince okucam her satırını. Çok iyi geliyor. Okudugum en gzel kitap gerçekten
- +1 yıl
@aristogratımsı, tanrı olsaydı şöyle yapardı böyle yapardı cümlesi ne kadar doğru? Sen tanrı değilsin. Dünyanın kusursuz olmadığını söylüyorsan, sende kusursuz değilsin. Kusurlu aklınla kusursuz bir tanrıyı her şeyi ile anlamaya çalışmak absürt değil midir? Bir yaratıcı varsa kusuru yaratan da kendisidir. Her yarattığı bir amaca hizmet eder. İyilik ve kötülükte olduğu gibi, kusursuzu bilmek için de kusura ihtiyaç vardır.
- +1 yıl
@gül_reçelii Tanrıyı öğrenebilmek adına doğru, insanoğlu ya da evren kusursuzdur diyemeyiz. Fakat kusursuz olduğunu savunduğumuz Tanrı kusurlu yaratamaz, buna gerek duymaz çünkü kendisi kusursuzdur. Eğer Tanrı kusurlu yaratıyor dersen Tanrı’yı eksiltirsin.
- +1 yıl
Tanrının gücü hâşâ kusurlu yaratmaya yetiyor demek ile kusuruluyu bir amaç için yaratıyor farklı şeyler. Her şeyin fazlası zarardır mantığı ile benzer aslında. Suyu çok içersene zehirlenirsin. O zaman Allah suyu kusurlu mu yarattı?
- +1 yıl
@gül_reçelii Fazla su içmek kusur değil zarardır, kavramdan kayıyoruz fark edersen. O zaman kusursuz her kavram kusurlu olarak görünebilir. Sadece Tanrı kusursuzdur diyorsak nasıl kendinden eksik yaratabilir?
- +1 yıl
Demek istediğim sen neye kusurlu diyorsun bilmiyorum ama insan mesela hastalanıyor. Bu bir kusur olarak görülebilir. Su da bizi hasta edecek bir etmen olduğu için onu örnek verdim. Biz yaşlanıyoruz ama buda bir amaca hizmet kusur değil ama başkası için kusur olabilir. Tanrı kendinden eksik yaratır konusu çelişkiye gider. Çünkü tanrıdan tanrı yaratmasını istiyorsun. Kusursuz tek şey tanrıdır. Bu sorunun cevabını bilmenin imkansız olduğunu düşünmüyorum. Çünkü yaratıcı anlayışın farklı. İnanmadığın bir tanrının nasıl biri olduğunu anlamaya çalışıyorsun ve bu çok zor.
- +1 yıl
İmkansız olduğunu düşünüyorum* kusura bakma klavye çeviriyor
+1 yılEvet ölümden sonrası korkutuyor. Yoksa ölmek anlık bir şey eziyet çektirilmiyorsa
10 Yorumla- Diğer konusunda 869 cevap paylaştı.
+1 yılTabiki düşündürüyor. Herkesi düşündürür ve evet ölüm değil, sonrası korkutur insanı
00 Yorumla Tabiki düşündürüyor deriincee
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılYakında hayatıma son vericem..
00 YorumlaHayır umrumda olmuyor
01 Yorumla- +1 yıl
Hiçbir şey olmayacakmış gibi yaşayarak kendini kandırıyor olabilirsin.
Düşündürüyor.
00 YorumlaDiğer konusunda 1,3b cevap paylaştı. evet, düşünüyorum
00 Yorumla- Diğer konusunda 22,9b cevap paylaştı.
+1 yılHayır.
00 Yorumla Diğer konusunda 25,7b cevap paylaştı. Dusundurnez
01 Yorumla- +1 yıl
Neden?
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri