Öncelikle bu soru tamamen kafamı kurcalayan ama kişisel bir konu değil ancak cevabınızı çok merak ediyorum.
İslam'a göre faiz haramdır malum. Almak da vermek de haram.
Ama varsayalım ki Müslüman kişi çok sıkıştı veya işte şeytana uydu ve tefeciden (faizciden) faizle para aldı. Hangi tarihte kaç lira ödeyeceği konusunda anlaştı uzlaştı.
Ama tefeci bu adama güvendi veya unuttu ve ondan senet veya yazılı belge almadı. Parayı da elden verdi.
Vade günü geldiğinde Müslüman kişiye düşen nedir?
Faiziyle ödemek mi yoksa bu paranın sadece ana parasını ödemek mi? (Ortada senet veya yazılı belge olmadığı için tefeci yasal olarak talep edemez)
Yoksa sözünü tutup faiziyle birlikte ödemek mi?
Zira 2 görüş var:
1. görüş :Haramla ilgili olarak yapılan akitler geçersizdir verilen sözlere uymak yükümlülüğü yoktur hatta uymamak icap eder...
2. görüş: Sen faizle para almak için anlaşma yaotığında o haram gerçekleşmiş sayılır. O andan sonra artık o faiz parayı o şartla veren tefecinin meşru alacağı haline gelir. ödemen gerekir yoksa kul hakkı olur
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Islamda pekcok şeye güncelleme gelmesi lazım. Örneğin oruç 3 5 güne inmesi lazım ya da hiç olmaması, keza teravih namazı da öyle 1 saat namaz mı kılınır, sonra faiz konusuna gelecek olursak tefecilik usulünde faizi bankalar yapmıyor zaten tefecilik haram olmalı faiz değil.
Allahın emrini kul mu güncelleyecek... emrini güncelleyebileceğin makamı sen kendinden aşağı görüyor olmalısın zira kendinden üstte gördüğünün iradesi senin onayına veya oynamana açık olmaz... ciddi bir mantık hatası olur
Sen hertürlü faizi ödesen de ödemesen de battın.
Çünkü zaten tefeciden aldığın para pis ve kirli bir para. Yani tefeci başkasından aldığı faiz parasını sana veriyor, sen de bunun bilincinde olarak parayı alıyorsun.
Bu arada tefecilik yapanlar mafyavari tehlikeli insanlardır. Senden o faizi söke söke alır. Alamadı mı? Hem sana, hem yakınlarına zarar verir.
Benle ilgisi yok sadece aklıma gelen bir problem... matematik problemi gibi düşünün
Yok "Sen" derken, seni kasdetmedim. Örnek olarak kullandım.
Ayrıca sorunun koşullarına ekleme yapmaya gerek yok... tefeci mafya olur ama her faizle para alınan da tefeci veya mafya olmak zorunda değil.. belki arkadaşından veya akrabadan aldı adam..
Faizini ödemeli mi ödememeli yani sözünü tutmalı mı yemeli mi? Sorum buydu
Tefeci örneğini veren sensin, bende o açıdan değerlendirdim. Kabahat zaten zaman ayırıp sana cevap yazanda. Bana sert yapmanın manası ne?
Neyse boş ver.
Yok ne serti yahu... dahası ben dini açıdan soru sordum. Kul hakkı olur mu olmaz mı diye... Adamın tehlikeli biri olup olmaması konuya dahil deği ki... borç alan Müslüman ödememe imkanına sahip olmuş... sorunun özü bu; ödemek veya ödememek kendi elindeyse ne yapmalı dinen diyorum :)
Tefecinin mafya olması artık bu sorunun konusu veya cevap verecek olanların sorunu değil ki
Dipnot olarak eklemişsem ne olmuş?
Kimseye bir zararı olmuş mu, bu eklemede bulunmamın?
Hatta aksine bu yorumumu görüp, böyle insanlardan uzak durmaları gerektiğinin farkına varanlar olacak belki, yani başkları adına da iyi bir açıklama olmuş oldu.
Soruya da cevap vermiş olsanız dip notunuz garip gelmezdi:)
Soruya zaten cevabı verdim gayet anlaşılır dilde. Dipnota ve "Sen" kelimesine takılmasaydınız anlardınız. Ankette de "B" seçeneğini işaretledim. İyi günler...
Hayır cevap vermediniz
Ödememeli veya her türlü ödemesi gerekir kul hakkı olur gibi net bir cevap yoktu olarak...
O kişi her türlü battı (ödemek gerekir mi gerekmez mi cevap değil)
Tefeciden alınan para pis bir para (eee bu da cevap değil)
Tefeci başkasından aldığı faiz parasını veriyor (bu peki cevap mı?)
Hayır değil... hiçbiri soruma cevap değil...
Sonra da zaten onlar mafya olur her türlü alır diyorsunuz:)
Peki, size iyi günler diliyorum. Esenlikle kalın 👍🏻