Ben elektirik işi yapıyorum. Birine iş yaptım dolandırdı beni vermedi paramı. Adı Sinan. Onun ortağının da (Emrah) bana borcu vardı o da dedi ki sinandan al onun bana borcu var topu attı Sinan. Toplmada alacağım para 3 bin. Aradan 2 yıl geçti ve tekrar bana iş yaptırmak istedi bende yaptım ama parayı ondan malzemeyi fazla aldırarak çıkardım bir kaç tanıdığım bu yol günah olmuyor borcu olan parayı alıyorsun ondan dediyse de içim rahat etmedi lütfen İslami bilgisi iyi olan cevap versin. Borçludan borcunu bu yöntemle almak beni günaha sokar mı?
Güncellemeler
+1 yıl
...
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Paranı aldığını bilmesi gerek, bu da onun canını yakacaktır ama sen de hakkını aldığını bilecek ve ustune bir daha istemeyecek ve baska is de yapmayacaksın
Benim inanın öyle hırsım falan yok Allaha karşı iyi olmak isterim yeter. Peşin parayla ikinci işi de yaptım ama asla fazla para almadım çünkü diğerinde bunu aldım.
Piyasaya göre farkına varmış ama gec kaldıgından ses cıkarmamış da olabilir. Bundan sonrasında sozu gecerse sadece allaha havale ettiğim bir konu de ama detay verme ancak bununla da sadece peşine yine de gerekirse calıs ama sozune guven bitti
Tamam teşekkürler
Hayır paranı alamıyorsan o şekilde paranı almış oldun günah değil bana güvenebilirsiniz.
Parayı aldıktan sonra söylemek gerekiyor mu pek i?
Söylemen daha uygun olur
Ancak sana zarar vereceğini ya da adını uşkaçılıkla çıkaracaksa borcunu tekrar istememek üzere söylemesen de olur.
Elimde watsap konuşmaları var adımı çıkaramaz da ilerleyen dönemlerde söylerim. Teşekkürler cevabınız için.
Sonuçta o veya bu amaçla karşındakini kandırdın mı? Bu soruya kendi içinde yanıt verirsen olay bitti
Hayır bu somut bir, cevap değil. Günah mı değil mi? İyi biliyorsanız yazın lütfen. Şeriat mahkemesi olsa ona manevi tazminat bile açacağımı düşünüyorum çünkü ben ona güvendim 2 sene önce ona 1 ay iş yaptım paramı vermedi ben nasıl geçineceğim o bir ayda eşimle papaz oldum. Şimdi de vermiyor paramı. Sorun kandırma yoluyla almak mı? Yani ben ona "bak ben senden bu yolla borcun olan parayı aldım haberin olsun" dersem olay biticek mi? Bu sefer bana iş yaptırmaz daha halbuki ben ikinci kez onun işini yaptım ve hiç bir şekilde ondan fazla para almadım çünkü ben Allahtan korkarım ama o içimi bilmediği için güvenmez bana. ben güvenilmeyecek bir adam değilim. Bazı dini bilgisi olan arkadaşlarımdan akıl alarak yaptım ama burada yine sorma gereği duydum
Geçiniz bu işleri... Birini kandırıp o iş içinmiş gibi gösterip fazla parayı gerekçesi önemsiz olarak almışsınız. O kişi de o iş için o kadar para ödediğini biliyor. Aynı işi başka zaman yaptırsa daha az para istediğinizde (istediniz diyelim) demeyecek mi geçen defa ne işti? Ya da bu defa da mı fazla isteyeceksiniz.
Gerekçesi ne olursa olsun kandırmışsınız, yalan söylemişsiniz. Kişiye bana borcun vardı onu da ekleyelim deseydin sorun yoktu, ama bu şekilde ne ahlaki ne etik ne de yasal.
Boşuna vicdanınızı rahatlatmaya çalışıp hikaye anlatmayın
Üslubunuza dikkat edin, dışarıdan hikaye gibi geliyorsa başınıza gelsin inşaallah. Allahın izni ile tez zamanda aynı şeyi yaşayın inşaallah bakalım böyle kötü kanı bozuk insanlardan hakkınızı nasıl alacaksınız? Sonra siz de hikaye anlatırsınız bol bol. İnsanların problemlerini böyle küçümseyemezsiniz. Siz arkadaşlarınızla da böyle kaba mı konuşursunuz? Gerekçesi önemsiz öyle mi? Siz ne ile besleniyorsunuz ya da okuduğunuzu anlamıyor musunuz? Benim emeğimi sömürdü bu adam, paramı vermedi. İşi yapmadan önce istediğim parayı da vermedi ama malzeme parası olarak isteyince ne kadar olursa veriyor farketmiyor onun için bu vicdansızlık değil de ne? Siz bence yazmayın benimle gerçekten empati duygusu gelişmiş bir insan konuşmalı." Yanlış yaptınız" da diyebilirdiniz ama bu tarz cümleler çok hoş olmadı ayıp.
Karşınızdakine cevap veremeyince böyle davranmanızdan belli. Siz haklısınız, dilerim sizde yaptığınızın 50 katını yaşarsınız. Ortada kaba olan bir durum yok.
Sizin mağdur olmanız yaptığınızı hiçbir açıdan meşru kılmaz. Geçmiş olsun
Gayet de cevabı uzun uzun verdim, siz de okudunuz. Ben 50 kat yaşadım zaten ve o kişi de bu saflığımdan yararlanarak beni kullandı. Siz de yaşarsınız umarım, kimse kınadığını yaşamadan ölmez. Haramsa boğazımdan geçmez zaten ama siz elle tutulur hiç bir şey söylemiyorsunuz. Çok yönlü bakmadan sadece mağdur edilen karşı taraf mı gibi konuşuyorsunuz. Bu normal değil, yazdıklarınızı kime okutsam aynı şeyi söyler ki az çok tahmin ediyorum normalde de böyle biriyseniz çok yalnızsınızdır.
Gerekçesi önemiz olarak mesela ne demek lütfen bana açıklar mısınız? Gerekçemi önemsiz gören birisiniz Allah yaşatsın diyorum başka bir şey demiyorum sağlıklı bir kafa yapısı değil bu.