Hep bunu düşünüyorum. Bence Anadolu İslam'ı denen bir İslam var. Çok yumuşatılmış Türkleştirilmiş bir İslam var. Ve biz çocukluktan beri bu İslam'ı görerek büyüdük. Bazı uygulamaların uygulanmadığı yumuşatıldığı bir İslam. Ama anladım ki Türkiye dışındaki İslam çok farklı çok keskin bir İslam. Hangisi gerçek bilmiyorum.
Türkiye İslamı: Ne olursan ol gel. İyi olman yeter. Herkesin dini kendine. Namaz kıl.
Diğer İslam: Müslüman olmayan herkese cihat et. Tek gerçek İslam'dır. İbadet et ve ettir.
Büyüklerimizden biz mi yanlış anladık yoksa büyüklerimiz ve Osmanlılar'da mı bu yumuşatılmış İslam'ı yaşadı bilmiyorum.
Osmanlı'da peçeli kadınlar olmasına rağmen yüzlerini kollarını hatta saçlarını vb. açabiliyorlardı. Padişahlar alkol içiyordu ama İslamcıydı. Türkçülük ruhu sanki İslamla birleşmiş gibi. Ama yine farklı bir İslam Osmanlı'daki. Adil bir İslam. Mesela hristiyanlarla müslümanlar bir arada yaşıyor. Halk bile karışmıyor. Sadece vergi alıyorlar. Ve 1850'lerden sonra gevurların giydiği pantolonu ceketi takım elbiseleri giymeye başlıyorlar. Evlerini Fransızlar gibi döşüyorlar. Cidden dönemin en dindar insanları bunu yapıyor.
Ama diğer ülkelerdeki İslam'a baktığımda hep dışlamışlar yakmışlar. Gerçek İslam hangisi? Kuran'ı Arapça okuduğumda da katı kurallar var.
Mesela ben hep İslam'ın tek eşli bir din olduğunu diğer insanlara saygı duyulan bilime önem veren bir din olduğunu duyarak görerek büyüdüm. Herkes öyle büyüdü. Ama gerçekte eğer çapkınsan 2-3 eşle evlenebiliyorsun kafirlerin bir değeri yok ve bilim şüphe getirir. Tarihte de Osmanlı hariç İran'da, Fas'ta hep bilim insanlarını sapkın diye öldürmüşler.
Sizce Anadolu İslam'ı diye bir şey var mı? Şamanizm karışmış hali...
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer