Aklıma bir şey takıldı inançlıyım bayağı ama düşünce garip oluyorum ya diğer dünya diye bir şey yoksa?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
+1 yılMeal (Kur'an Yolu)
﴾101﴿ Ey iman edenler! Açıklandığı takdirde sizi sıkıntıya sokacak hususlarda soru sormayın. Kur’an indirilirken böyle sorular sorarsanız size açıklanır. Allah onlardan sizi muaf tutmuştur. Allah çok bağışlayıcıdır, halîmdir.
﴾102﴿ Bu tür soruları sizden önce de bir topluluk sormuş, fakat sonunda bunları inkâr eder olmuşlardı.
Bu âyetlerin nüzûl sebebi olarak zikredilen olaylardan biri şudur: Haccın farz olduğunu bildiren âyet indiğinde Hz. Peygamber bir hutbe okumuş, Allah Teâlâ’ya hamd ve senâdan sonra “Allah size haccı farz kıldı” buyurmuştu. Bir sahâbî “Her yıl mı ey Allah’ın resulü?” diye sordu. Resûlullah soruyu duymazdan geldi. Sorunun üçüncü defa tekrar edilmesi üzerine Hz. Peygamber “Şayet evet deseydim (her yıl haccetmeniz) farz olurdu. Siz ise buna tahammül edemezdiniz. Benim değinmediğim konularda soru sormayın. Sizden önceki bazı toplumlar peygamberlerine çok soru sormaktan ve sonra da bunlar üzerinde ihtilâfa düşmekten dolayı helâk olmuşlardır. Şu halde size bir şeyi emrettiğimde onu olabildiğince yerine getirmeye çalışın, size yasakladıklarımdan da kaçının” buyurmuştur (Müslim, “Hac”, 412).
Ben agnostikim.023 Yorumla- +1 yıl
🥺🥺🥺
- +1 yıl
Öldükten sonra bir hiçliğe gideceğiz, var olmadan önce hiçtik ve öldükten sonra hiç olacağız. İnsanlar taş devrini yaşarken biz uyuyor muyduk yoksa bir hiç miydik?
- +1 yıl
Uyuyorduk galiba
- +1 yıl
Öldükten sonrada uyursun, milyonlarca milyarlarca yıl sonsuzluğa uzanan bir uyku.
- +1 yıl
Uyumak istemiyorum ama
- +1 yıl
İnandığım şeyleri yaşamak görmek istiyorum
- +1 yıl
Uyuyacağız.. Antik Mısır döneminde yaşayan insanlar binlerce yıldır uyuyorlar öyle düşün. Yıl 4500 olduğunda insanlık başka gezegenlere yerleşmeye başladığında sen hiç yaşamamış olacaksın.
“Seni tanıyan son insan öldüğünde sen hiç yaşamamış olacaksın” - +1 yıl
Ne yani şimdi ölenler uyuyor mu ceza veya ödüllendirilmiyor mu?
- +1 yıl
Kurana göre öldükten sonra kıyamet gününe kadar uyuyacağımız ve bilincimizin kapalı olduğu söyleniyor, fakat kıyametin kopacağına inanmıyorum.
- +1 yıl
Cennete gidenler için bu söylenmiyor ama
- +1 yıl
Öldükten sonra cennet ve cehennem ayrımına girmiyor ki, ölümden sonra kabir hayatı başlıyor ve kıyamet kopana kadar uykuda olacağı söyleniyor. Tevrata göre sanırım Adem ve Havva cennetten kovulduğu söyleniyor ama cennet nerede bu dünyada mı belli değil, cehennem hakkında tevratta bişe yok. Hristiyanlığa göre ise zaten insanlar günahlı doğmuşlar yasaklı elmayı Adem ve Havva yediği için.
- +1 yıl
Kabir hayatı temizse direkt olarak cennete gidecek diye biliyordum
- +1 yıl
Kabir hayatından sonra mahşer günü vardı insanların günahlarının tartılacağı.. ondan sonra cennet ve cehenneme gideceği söyleniyor. Diğer kitaplarda yok böyle bişe
- +1 yıl
Evet
- +1 yıl
Hayır
- +1 yıl
Yaaa çok kafamı karıştırıyorsun
- +1 yıl
İşte dini çok sorgularsan kafan karışır ve ateist olursun.
- +1 yıl
Dinimden memnunum, bu yüzden daha derine inmeyeceğim ve bu konuyu kapatacağım.
- +1 yıl
İnme fazla derinlere.
- +1 yıl
Burada kalsın değil mi
- +1 yıl
İnsan bilmek öğrenmek istiyor ama bu sorularının cevabı yok, hepsi bir inançtan ibaret. Bugün Hristiyan bir ailede doğmuş olsaydın, Hristiyanlığın doğru din olduğunu düşünüp yaşamaya devam edecektin. İslam dini mensubu olduğun için araştırıp öğrenmek senin hakkın, fakat eski tarihten beri yaşanmış her olaya bir kılıf buldukları için ben dine inancımı kaybettim. Adem ve Havva olayında bile bütün insanlık onların çocuklarından dünyaya geldiyse, herkes kardeş oluyor. Fakat dini açıdan ona bir kılıf bulmuşlardı, Ademe eş mi gönderilmişti neydi unuttum orasını.
- +1 yıl
Tam da bu yüzden Müslüman Müslümanın kardeşi deniliyor çünkü hepimiz Hz. Havva ve Hz. Ademin çocuklarıyız.
İnancını kaybetme. Doğru diyorsun farklı bir dine mensup bir ailede doğup büyüseydim, o inanç benim doğrum olarak bilecektim. - +1 yıl
Hz Adem’in tam ne zaman geldiği belli değil, bazı kaynaklara göre Hz Adem ile Hz Muhammed’in arasında 6000 yıl olduğunu söylüyor. Karışık işler neyse çok fazla sorgulama reis
En İyi Cevaplar
Diğer konusunda 463 cevap paylaştı. Öteki dünya diye bir şey yok maalesef, mitolojik inançların uydurmalarından ibaret sadece. Olmasını istemek başka, olmaması gerçeği başka yani keşke olsaydı da ödüllendirilseydik ama yok, olduğuna inanmak o şeyi gerçeğe dönüştürmüyor. İnandığınız kitap içerisinde 200 farklı yerde cennet var öteki taraf var dese bile tek bir satırda bilimin ispat ettiği bir şeyin tam zıttını yazıyorsa bitmiştir, o kitap geçerliliğini kaybeder, iddiaları asılsız duruma düşer. Kaldı ki malum kitap içerisinde akla, mantığa, bilime, tarihe hatta matematiğe ters onlarca Ayet var, hangi birisini söyleyesin. Bunca yanlış içerisinden ne yapalım? Şu yüzlerce Ayet yanlış ama bak burada cennet yazıyor, o doğrudur belki mi diyelim? Kısacası evet olmasını isterdim bende, sonsuz bir hayat ve sınırsız imkanlar ile ödüllendirilmeyi çok isterdim ama dediğin gibi başka bir alem yok, kısacası doğduk, yaşadık, öleceğiz ve öldüğümüz dakika bilincimiz kapanacak, asla uyanmayacağımız ve rüya görmeyeceğimiz sonsuz bir uykuya dalıp hiç yaşamamış gibi olacağız. Elimizdeki tek şey şu an yaşadığımız hayatımız, başka ispatlanabilen bir şey yok, çelişkiler ile dolu bir masalsı ödül için bu dünyamızı harcıyoruz, mahvediyoruz resmen, buna hiç gerek yok. Tanrı zar atmaz, bende atmam, imkansıza inanmam sırf binlerce huri vs. için, gerçek değilse 1 tane huri vaadi versen kaç yazar bin huri vaadi versen kaç yazar, başkalarının şevkle ibadet etmesini sağlayabilir ama bende işe yaramaz çünkü çelişkileri görebilmişim, hataları fark edebilmişim, şu saatten sonra ne olursa olsun hatalarını bildiğim şeyi doğru kabul edemem.
110 Yorumla- +1 yıl
Herkes ölünce ne olacak dünya bir hiç
Mi olacak - +1 yıl
Ya çok iyi yazmışsınız ama çok tuhaf nasıl yani ne olacak nereden geldik nereye gidiyoruz hiçbir şey yok mu
- +1 yıl
Ben var olduğuna inanıyorum
- +1 yıl
Dünya dediğin şey bir gezegen, bu gezegen gibi 8 tanesi güneş diye bir yıldızın etrafında dönüyor, o güneş gibi 200 milyar civarı yıldızın bir arada olduğu orta boy bir galaksi yani samanyolu içerisindeyiz, bu galaksi gibi trilyonlarca galaksi var ve onların içlerinde septilyonlarca yıldız, optilyonlarca gezegen var. Tüm insanlar ölse, atıyorum 28,268,413,042,974,631,795,159,247 tane gezegenden birinde hayat komple bitse ne olur ki? Şu zamana kadar kaç galaksi birbirine çarpıp trilyonlarca gezegen ve yıldız sistemi yok olmuştur belli değil, 13.8 milyar yıldır bizimki gibi kaç katrilyon dünya toz haline gelmiştir? Dünya bir hiç zaten, evrende toz zerresi kadar bile değeri yok, yeri yok, önemi yok. Birkaç milyar yıl içinde güneş beyaz cüceye dönüşünce genişleyecek ve dünya ile mars arasında bir yere kadar büyüyecek, haliyle dünyayı da yutup eğer o zamana kadar canlılık kalırsa tamamını yok edecek zaten. Samanyolu ile Andromeda galaksisi birbirine yaklaşıyor, güneş öldürmezse bu galaksilerin çarpışması öldürecek zaten. Ondan önce birkaç km çapında bir göktaşı bile yeter aslında, en olmadı dev bir güneş patlaması, o da olmadı bir süpernova ile dünya bitecek zaten. Dünya'da tahminlere göre 150 milyar civarı insan yaşayıp ölmedi mi zaten, bizim farkımız ne? Ölümden herkes korkar ama siz biraz erken başlamışsınız ama ileride kabullenirsiniz, öyle veya böyle olacak olanlar bu.
- +1 yıl
Ay psikolojim bozuldu
- +1 yıl
@Gizlicasus00 inanmak başka bir şey, isterseniz Ejderhaların veya koca ayakların olduğuna da inanabilirsiniz ama unutmayın, siz inanıyorsunuz diye gerçek olmayacaklar. Kuran'da İsa'ya İncil'i indirdik yazıyor ama İsa İncil'i hiç görmedi, İncil'i havariler yazdı yani sanıyorum ne demek istediğimi anladınız. Tatlı ve tuzlu sularda inci ve mercan yetişir yazıyor ama tatlı sularda inci suni yetişir, mercan ise asla yetişmez. Güneş dünya'da balçığa batıyor yazıyor ama güneş öyle küçük bir cisim değil. Erkek sıvısı göğüs kafesi ve kaburga arasından gelir yazıyor ama aslında yumurtalıktan gelir. Dünya yaratıldığından beri ayların sayısı 12 dir yazılmış ama milyonlarca yıl önce dünya daha hızlıydı ve ortalama ayların sayısı 5 idi, arılar meyve yer yazıyor ama aslında çiçek nektarı yer, dünyayı çarşaf gibi serdik yazar ama dünya çarşaf gibi düz değil geoittir, daha sayayım mı? İnanmanız bu hataları, yanlışlıkları, mantıksızlıkları aklamayacak maalesef, inançlar zaten insanların içini rahatlatmak için var, bu haliyle amacına hizmet ediyor.
- +1 yıl
Valla napicaz boşuna yaşıyoruz biz ve çok kısa yaşıyoruz bu kadar kısacık bir hayatta mutlu bile olamıyoruz ve hiçbir şeyin karşılığı yok mu
- +1 yıl
@Kuullanıcıııı kısa sayılmaz aslında, kelebekler ne yapsın? Bize düşen şu dünyadaki süremizi olabildiğince verimli kullanabilmek, güzel bir hayat sürmek, güzel işler yapıp arkamızda iz bırakabilmek, yaptığımız veya yapamadığımız şeylerden pişmanlık duymamak keşke dememek için dünyayı yaşamak. Bu dünyayı yaşamak nedir diyecek olursanız da çoğu inançlı insan bu hayatı yaşamazlar, bu hayattayken hiç görmedikleri, varlığından emin olmadıkları ama olduğunu düşündükleri bir alem için hazırlık yaparlar, bu yaşamak değil. En azından dünyada yaşamak değil. Olduğundan emin olmadığımız sonsuz hayat umudu için olduğundan emin olduğumuz kısacık sonlu hayatımızı heba ediyoruz. Boşuna yaşamıyoruz bu arada aslında tam tersi, elimizde sadece bu hayat olduğu için dolu dolu yaşamamız lazım. Zaten öleceğiz diye yaşamayalım mı? Elimizde bir tek bu var, yaşamak veya sonsuz bir uyku, hiçlik. Eninde sonunda tünelin sonu sonsuz bir uykuya gidecekse niye karamsar olalım ki? Titanic finalde batıyordu ve bunu biliyorduk, sırf batacağını biliyoruz diye izlememezlik yaptık mı? Hayat her şeye rağmen yaşamaya değer.
- +1 yıl
Knka burada boş felsefe yapmışsın
+1 yılBöyle birşeyin olması söz konusu dahi değil çünkü Kur'anda yazıyor şimdi Kur'ana da inanmam dersen eğer. Günümüzde orijinalliğini koruyan her kelimesi aynı olan tek kitap kurandır çünkü kalplere yazılmış ezberlere yazılmış her kelimesi. İnanç konusu önemli bir konu hepimiz dinden uzağız ama hiç değilse Allah'a inanalım bu kadar boş olmamak lazım
03 Yorumla- +1 yıl
Kurana inanıyorum
- +1 yıl
İnanıyorsan aç oku Türkçe mealini oku ama ya da dinle ahiret gününe inanmak çok önemli
- +1 yıl
İnanıyorum ve okuyacağım kuran kursuna gitmiştim ya her insanın hakkında küçük bir dilimlik kısmında bu düşünce var
Diğer konusunda 1,1b cevap paylaştı. sakın ha bunu deme
kuran oku
kuranda sürekli şu sözler bilikte geçer
allaha ve ahiret günüe iman
allaha iman etmekle bilikte sürekli ahiret günü de beraberinde işlenir
ahiret gününe inanmayan iman etmiş olmaz
bu dünya imtihan dünyası. geçici
zaten ahirete inanmayan bu dünyaya da inanmasın anlamı yok03 Yorumla- +1 yıl
35 yıldır hurafelerden koparak gerçek dini öğrenmekiçin kuran okuyorum
yabancı ülkelerde kahire ün. bağdat ün. akademik araştırmalar yaptım.
bunca yıldır hurafe adreslerini tespit ettim. daha emin olmak için tevrat zebur incil ardavirahname okudum. hinduzim budizm okudum.
öteki alem var. bundan emin ol - +1 yıl
İnanıyorum Allah’a kurana Peygamberlerimize sonuna kadar kafamın %10 u düşünüyor sadece bunu
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
21Cevap
Düşünce mi? Düşününce mi? :) neyse her iki durum için cevabım şu. Hayatta tek bir bir günah vardır o da çalmaktır. Kalp dışında kimseden bir şey çalmayınca, hak çalmayınca endişelenecek bir şey yoktur. Bunun dışında her şey caizdir, helaldir. İçin ferah olsun.
00 Yorumla
+1 yılBen deistim keenks fakat şöyle bir yorum yapayım;
Dininde vesvese denen şeyin olması ve bu soruları sorman çok normal. Cevabını aramana da gerek yok aslında çünkü olduğunu kabul etmen gerekli, çünkü adı üstünde "inanç" . Bu yüzden inandığın ve teslim olduğun din, sana var diyorsa var kabul etmen gerekli.
Yani bu sorudan öte, dinine olan bağlılığını arttırmaya odaklanman lazım. Bu soru ortadan kalkacaktır ondan sonra
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılSeytanin vesvesesi bu, seni supheye dusurmeye calisiyor kafani bulandirma pesinde. Sende akilli ol ne zaman aklina bu gelse tam tersini dusun - evet yine seytanin vesvesesi diyebilirsin kendine ve farkinda ol. Seytanin isi bu, bizim beynimizi bulandirmaya calisiyor bizim de bu tuzaga dusmemiz gerek.
08 Yorumla- +1 yıl
Doğru söylüyorsun teşekkür ederim
Cevap sahibi+1 yılEstagfurullah..
- +1 yıl
Peki şu an böyle düşündüm günah kazandım mı 🥺🥺
Cevap sahibi+1 yılNasil dusundun
- +1 yıl
Sorguladım ya
Cevap sahibi+1 yılBir sey olmaz dert etme😇
- +1 yıl
Tamam teşekkürler
Cevap sahibi+1 yılEstagfurullah…
+1 yılVar varda seytan vesvese getiriyor yoksada biz kardayiz hayatimizdan birsey eksilmiyor insanca yqsamayi sagliyo islamiyet ya varsa yandi iman etmeyenler
00 Yorumla
+1 yılDiğer dünya farz edelim yok dine uyunca bir kaybın olmayacak ama diğer dünya var da yok dersen bittin
02 Yorumla- +1 yıl
Doğru mantıklı
- +1 yıl
Zaten var diğer dünya doğru beslenince bile sağlıklı yaşıyorsun orman sahil diye dolaşıyorsun yanlış beslenince hastalanıp hastaneye düşüyorsun tedavi aramak için. herşeyin doğrusu mutluluk. yanlışı ise sıkıntı getiriyor o bile diğer dünyanin olduğunun kanıtı çünkü orada da doğrular cennete yanlışlar tedavi edilmek için cehenneme gidecek
Gizli Üye(36-45)+1 yılYok zaten. Dünya bir döngü içerisinde ilerliyor. Ölüyorsun, toprak oluyorsun, çiçekleri ve böcekleri besleyip yeniden can buluyorsun. İnsanın ölüm korkusunu rahatlatmak için bir kurgu sadece diğer dünya.
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılDiger dunya diye bisey yoksa bu dunyada yaptigin ibadetler yasam tarzina mudahale falan toplam 60 70 sene boyunca harcadigin eforlar bosa gidecek ama olunce kaybolacaksin unutacaksin hepsini zaten sana zarari olmaz.
Peki ama. ya dogruysa🙂00 Yorumla
+1 yılDiğer dünya diye bir şey yok.. diğer hayat var.. zaman kavramının olmadığı yer
00 Yorumlaİnsanların kontrolü için geliştirilen fikir akımı olarak görüyorum
00 YorumlaValhalada odin ile beraber şarap içelim boş ver gerisini 😉
00 YorumlaDiğer konusunda 6,9b cevap paylaştı. İnandihin inanç islamsa bu inancının temelini oluşturan bı direktir bunu soegulaman neden olan nedir
02 Yorumla- +1 yıl
Ya bilmiyorum kafamın %10 u bunu düşünüyor ya yok olursak
- +1 yıl
Var oluş bir yaratilistan gelir biz müslümanlar Allah'ın herşeyi var ettiğine ve dinimizdeki sürece inanırız bu süreçte öbür dünyanın yani ahiret hayatının var olmaması seçeneği zaten inancı tamamen boşa düşürür bu olayı arstirirken yaratma kudretini iyi anlamak gerek Allah kusursuz bı güçtür eşi benzeri olmayan bu yaratan yaratma sürecini sürekli ve çeşitli şekillerde yeniden ortaya koyuyor zaten dünyada bunun ornegide çoktur hayata bak her gün olur ve yeniden dirilir olup dirilmek onun kudretinde örneklerle hep var olan ve bizlerin gözü önüne serilen bir gerçektir
Gizli Üye(30-35)+1 yılSen her ihtimale varmis gibi yasa , oldukten sonra ogrenirsin gercegi. Etigin ibadette yanina kar kalir
01 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılYani inancli olan herkes demek istedim , bende dahil tabi
+1 yılDüşünce oluyor herkeste oluyordur bence ama çok düşünme
00 Yorumla
+1 yılİlmi yönden kendini geliştir
04 Yorumla- +1 yıl
Knka dinime düşkünüm bayağı ya çevrem aklımı karıştırıyor beynimin %10 kısmı bunu düşünmekte.
- +1 yıl
Düşünmek ile olmaz. O konularda kitap vs okuyup vesveseleri kovacaksın.
- +1 yıl
Risalinur oku. Başlarda
- +1 yıl
bir şey anlamasanda sonra kelimelerin ne anlama geldiğini çözersin
Yoksa ozaman yok olacağız😅😅😅
06 Yorumla- +1 yıl
Çok saçma yok olmak istemiyorum
- +1 yıl
Evet biliyorum 🥺🥺
- +1 yıl
Ben de böyle bakıyor cennet cehennem bizi bekliyor
- Diğer konusunda 2,2b cevap paylaştı.