evlendikten sonra sadece kimliğimi değiştirdim başka bir kuruma beyanda bulunmadım. kartlarımın süresi dolduğunda yeni soyadımla güncellenerek gelmişti ben mi söyledim bankamı düzenledi hatırlamıyorum
Evlendikten sonra soyadı değişikliklerini tüm resmi kurumlara beyan etmek gerekiyor. Çok kısa bir süre önce evlenen kuzenim banka da dahil tüm resmi kuruluşlarda soyadını değiştirdi. Yani bu konuya hakimim.
Evlendikten sonra banka kartları kullanırken sorun çıkar mı?
Evlendikten sonra banka kartları
En çok merak edilen soru evlendikten sonra henüz soyadı değişikliği beyanında bulunmadan önce banka kartı kullanırken sorun çıkıp çıkmayacağı. Kartın üzerinde kızlık soyadınız yazacağı için çoğu kişi kartı kullanamayacağını düşünür. Ancak böyle bir durumda ATM’de veya online işlemlerde kartlarınızı sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Para gönderebilirsiniz, para çekebilirsiniz. Sadece banka gişelerinde yapacağınız işlemlerde sorun yaşarsınız. Çünkü bankadaki ve kimliğinizde soyadınız farklı olacağı için işleminiz gerçekleşmez. Bu yüzden bankada soyadı güncelleme işlemini uzatmadan halletmekte fayda var.
Bankada soyadı değişikliği nasıl yapılır?
Bankada soyadı değişikliği nasıl yapılır?
Evlendikten sonra bankada soyadı değişikliği yapmak çok basit bir işlemdir. Bankanızın herhangi bir şubesine nüfus cüzdanı ve evlilik cüzdanı ile gittiğinizde çok kısa bir süre içerisinde bankadaki bilgileriniz yan, soyadınız değiştirilecektir. Aslında nüfus cüzdanı yeterlidir ancak aile cüzdanını da yanınızda götürmekte fayda var.
Ziraat Bankası soyadı değişikliği nasıl yapılır? Sorusu ayrıca merak ediliyor. Çünkü Ziraat Bankası devlet bankası olduğu için siz beyanda bulunmadan soyadınızın değişeceği düşüncesi hakim. Ama bu kesinlikle yanlış. Ziraat bankasında soyadınızın değişmesi için beyanda bulunmanız gerekiyor. Ziraat Bankasında da soyadınızı yukarı da anlattığım şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yani nüfus cüzdanınız ile bankanızın size en yakın şubesine başvurmanız yeterli.
Evlendikten sonra kredi kartı değiştirme işlemi de burada devreye girer. Bankada soyadınızı değiştirdikten sonra kredi kartı ve banka kartlarının yenilenmesi talebinde bulunabilirsiniz. Talebiniz sonrasında kredi kartı ve banka kartınız çok kısa bir süre içerisinde ev adresinize gönderilecektir.
Veznede sorun olabilir, çok bir problem olmaz ama bilgilerini güncellemeni isteyecekleri için ağırdan alırlar, işlem yapamayız derler. ATM'den yatırır, çekersin ama en kısa sürede bilgilerini güncellemen gerek
Bir kadın kendisine bu hakareti neden yapar , kendi kişiliğini yok sayar hiç anlamam. Ama maalesef buram buram ataerkillik akan, kadının erkeğin tapulu malı sayıldığı ülkemizde çağdışı şekilde hala zorunlu. Evlenince sadece soyadı değil siz görmeseniz de nüfus bilgilerinde kütükte değişiyor! Yani adamın belki de hiç gitmediğiniz memleketinden sayılıyorsunuz bir anda! Bu teknoloji çağında ilkelliğin daniskası! Eskiden zaten nüfusa ahmet oğlu halil diye kayıt ettirirlermiş, kızları okula başlarsa ya da evlenirse anca. Yani zaten bu toplumda kadının adı bile hiç olmamış ki soyadı olsun! Bazıları ee kendi soyadınız da gene bir erkek yani baba soyadı diyebilir ancak bu döngünün bir yerde kırılması gerekiyor! Yurtdışında bazı ülkelerde erkekte kadının soyadını alabiliyor ya da ortak soyadı belirleyebiliyorlar. Kadınlar evlendikten sonra da boşandıktan sonra da onlarca evrak işiyle uğraşıyor erkekler sadece bir kimlik değişimi ile oturuyor! Şimdi çipli kimliklerde medeni hal yok diye onu değiştirmeye bile gitmelerine gerek yokmuş Kimse de demıyor kı erkeğe gıren cıkan olmazken kadın neden bu kadar cok işlemle ugrasıyor. Kimlik, ehliyet, pasaport, bankalar, diploma vb. tüm resmi evraklar!. Ne güzel (!) adaletsiz dünya. Bu özellikle mesleklerinde isim yap ış tanınırlığı olan kadınları zora sokuyor. Medya ünlülerinden bahsetmiyorum medya zaten nedense ünlülerimizi evlenselerde kendi soyadlarıyla anar hep. Avukat, akademisyen, doktorluk gibi meslekleri yapanlar için bu soyadı meselesi tam bir eziyet, tren gibi doktor isimleri illa görmüşsünüzdür. İki isim iki soyadı resmen işkence. Akademisyen kadınlarda yaptıkları makale, tez, kitap gibi çalışmalardan alıntı yapıldıktan sonra soyadlarını tamamen kaldırırlarsa yeni çalışmalarında yeni soyadlarıyla ortaya bu kim sorusu çıkıyor bu yüzden onlarda çift soyadı kullanmaya mahkum ediliyor! Kadınların kişilik haklarını ihlal eden, insan haklarına aykırı olduğu da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince tasdik edilmiş koca soyadına mahkum edilme uygulaması acilen kalkmalı! Aihm'in bu konuda Türkiye aleyhinde karar vermesi üzerine, antilaiklerce ele geçirilmiş Anayasa Mahkemesi, "kadının kendi soyadını kullanması aile birliğini bozar." gerekçesi ile değişimi reddetmişti. Her gün en az 3 kadının kocaları tarafından katledilince bozulmayan sözümona "kutsal aile birliği" kadın kişilik haklarını korumak isteyince mi bozuluyormuş, haha güleyim bari. Neyse sonra aradan yıllar geçti Anayasa Mahkemesi bile sonunda kabul etti, ama meclis hala direniyor! Muhafazakar kadın düşmanı vekillerin çoğunluk olduğu meclisten onay verilmediği içinde nüfus müdürlükleri hali hazırda evli kadınların sadece kendi soyadlarını kullanma dilekçelerini maalesef kabul etmedi. Güya yeni meclis döneminde görüşülecekti belki 1 sene geçti hala tık yok. Bu benim bile şaşırdığım Anayasa Mahkemesi kararı sayesinde ş an kadınlar sadece evlenip koca soyadını aldıktan sonra mahkemeye bir dava dilekçesi ile başvurup yalnızca kendi soyadını kullanmak için başvurabiliyor, iyi de abi neden bu kadar uğraşmak zorundayız neden! Neden 2025 Türkiye'sinde insanca insan haklarımızı kullanmak için bu kadar mücadele neden? Ekonomik siyasi zorluklar stresler, dakika başı değişen ülke gündemi yetmezmiş gibi! Ha bir de bu davanın handikabını söyleyeyim! Kocayı da çağıran hakim, eşe "karının kendi soyadını kullanmasına izin veriyor musun" diye soruyormuş! Aşağılamaya bakar mısın! Türk kadını, Avrupalı kadınlardan önce seçme seçilme hakkına kavuştu diye hava atarken işlerin bu bağnaz toplumda pratikte hiç de kağıt üstündeki gibi yürümediğini görüyoruz zaten! Hala kadın vekil, akademisyen, siyasetçi sayısı çok az!
Bu konuyla bağlantılı diğer iğrenç bulduğum mevzuda, kadınların 9 ay karnında taşıyıp dünyaya getirip besleyip büyüttüğü çocuğa sadece baba soyadının verilmesi. Hadi verildi okey diyelim. Boşanınca ne oluyor, çocuğunla iki yabancısın. Her resmi işlemde, okul kaydında çocuğunun babasından boşandığın kabak gibi ortaya çıkacak, boşanmış kadınların işyerlerinde ve oturdukları yerlerde daha fazla tacize uğradığı, rahatsız edildiği, denendiği de gene bu toplumun halı altına süpürdüğü gerçeklerden. Zaten bu yüzden hukuk sistemimizde kadının boşandığı kocanın soyadını "gene eş izin verirse" kullanma hakkı var. Çünkü kadın o soyadı ile tanınmış. Bazı eski ünlülerimizi mesela tanıdığımız soyadları kendilerinin değil, nüfusta kullanmasalarda evliyken ünlendikleri için hala o soyadı ile anılıyorlar. Misal Sezen Aksu. Tam zıttı örnek isterseniz de siyaseten sevmesem de Tansu Çiller örneği var, Tansu beyin babası Özer beye, bizim soyadımızı almazsan kızımla evlenemezsin demiş. Kanunen evlenirken erkeğin soyadını almak mümkün olmadığı içinde Özer Bey herhalde eşinin siyasette önünün açılacağını mı sezdi yoksa aşkından mıdır bilinmez, gidip paşa paşa kendi soyadını Çiller yapıyor ve Özer Çiller olduktan sonra Tansu Çiller ile evleniyor! Herhalde bu hanımcılıkta zirvedir. Ne diyelim Tansu Çiller'in babasına helal olsun ama kişilik haklarımızı korumak için illa başbakan mı olmamız gerekiyor benim isyanım buna, çoğu Türk erkeği hatta en modern takılanı için bile bu mesele namus meselesi çünkü. Ee kadınların can derdinde olduğu, canımızı koruyan İstanbul Sözleşmesi'nin bile bir günde feshedildiği ülkede, sıra kadının soyadı hakkına gelene kadar ooo. Yani anlayacağınız ölmeyelim yeter diyoruz şimdilik ve ben bu konuyu kendimce tüm çevreme inat evlenmeyerek protesto ediyorum!
*Cevabım soruyu sorana değildir, insanlara özellikle de yeni nesil kadınlara aydınlatma bilinçlendirme olsun diye yazdım.
2
0 Yorumla
Erkeklerden En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.