İbraniler sümerler de yaşamış ve oradan göç etmiş bir toplum. Ve sonra Tevrata bağlı tek tanrılı dini yaşıyorlar. Kafama takılan nokta şu ki tevratta geçen öğretiler ve sümerdeki öğretiler neredeyse tamamen aynı. Ama tek tanrı var ve olaylar az da olsa daha değişik. Ama çoğu benziyor. İnsanın aklına böyle bir soru gelmiyor değil. Sümerlere hak din geldi de bozdu deseniz neden bozuyorlar? Buarada Tevrat değiştirildi falan demeyin Allah peygambere yanlarında tevrat varken niye sana soruyorlar diyor yani Kuran'da buna dair bir şey yok. Cevaplarınızı bekliyorum.
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Diğer konusunda 463 cevap paylaştı. Yazılı ilk kaynaklar Sümer dönemine tarihlenir ve ilk medeniyet olarak kabul edilirler. Daha sonrasında Akadlar, Asurlar, Hititler ile Antik Mısır gelir bizim coğrafyamızda, er mitolojileri ve Akad mitolojileri neredeyse ortaktır, onların kaynak aldığı dini mitolojiler Zerdüştlüğün kitabı Avesta'ya geçmiştir, oradan Tevrat'a, oradan da Kuran'a geçmiştir. Kısacası tüm dinler birer mitolojinin ürünüdür ve ortak yanları bolca vardır. Yorumlarda evrenin düzeni, insan vücudunun düzeni, doğanın düzeni gibi şeylerden bahsetmişsin. O iş öyle değil genç kardeşim, evrende sürekli bir kaos hakim, sürekli bir yerlerde yıldızlar sönüyor, patlıyor, galaksiler çarpışıyor, bir yerlere göktaşları düşüyor, yakıtı biten yıldızlar ömürlerini tamamlıyor, kimi beyaz cüceye, kimi kırmızı cüceye dönüşüyor, bulutsulardan yeni yıldızlar doğuyor, kara delikler oluşuyor vs. sürekli bir kaos durumu var, şu kısacık ömrümüze denk gelen kaç tane meteor çarpması ve güneş patlaması gördük sayısı belli değil yani düzen falan yok evrende. İnsan vücudu ve genel olarak tüm hayvanların vücudu sizin demenize göre kusursuz ama o işte öyle değil, vücudumuz kusursuz değil ama evrimin bir sonucu olarak işlevsel diyebiliriz. Bir üçlü prizi 30 cm yandaki prize takmak yerine evin içinde 30 tur attırıp aynı prize taktığınızı düşünün, vücudumuzda böyle damarlar var direk kalbe yakın geçmesi gerekirken kasıklardan geçiyor, apandisit diye işe yaramayan körelmiş bir organ var, hala eski genlerden kaynaklı olarak kuyruklu doğan insanlar var. Doğa aynı şekilde kusursuz değil fakat bir şekilde dengeyi sağlıyor çünkü güçsüz olan yok oluyor, güçlü olan hayatta kalıyor. Bir din gerçek midir bilemem çünkü 4,300 dinin hepsini inceleme fırsatım olmadı henüz ama İslam'ın gerçek olamayacağına %100 hiç kuşkusuz eminim.
016 Yorumla- +1 yıl
doğa kanunlarının olması formüllerin kesin ve değişmez olması aslında bir düzendir. doğal seleksiyon dediğimiz mesela nereden biliyor bir organın işe yaradığını da onun kullanımı dvam ediyor ama işe yaramayan organ köreliyor insandaki bir hücrenin sadece new york gibi olduğunu bilim adamları söylüyor evrende 10 üzeri 120 ihtimalini söylemiyorum bile hayatın oluşması bile çok çok küçük bir ihtimaldi. verdiğiniz damar örneğini bilmiyorum ama mesela zürafalarda da o şekilde bir damar bağı var ama bu olması gereken bir şey bakarsanız görürsünüz ben tanrının varlığı üzerinden gittim daha çok ve bunlar bana bir düzenleyicinin olduğuna itiyor
- +1 yıl
Tanrı'nın olabilme ihtimali bence de var, Ateist değil Agnostiğim, kısacası %100 bir Tanrı'nın olabilme ihtimalini reddetmem. Benim anlatmak istediğim olabilme ihtimali verdiğim Tanrı'nın %100 olarak İslam'ın hususi Tanrısının olmadığı üzerineydi. Bu kitap İslam Tanrısının sözüdür denen kitap içerisinde 300 küsür çelişki olamaz, onca çelişki ve hata varsa zaten o kitap Tanrı sözü olamaz, bunu anlamak zor değil. İnsan kusursuz değil, dünya kusursuz değil, evren kusursuz değil, zamanla kaostan düzen doğar ve her egenin kendine özgü bir düzeni oluşur, her yıldız sisteminde gezegenler çarpışır ve en sonunda bir yörüngeye oturarak bir şekilde kendi düzenini sağlar fakat kusursuz değildir, yörüngeler bile sürekli değişir mesela bir dinci argümanı der ki dünyanın konumu öylesine kusursuzmuş ki 1 metre güneşe yakın olsak yanarmışız, 1 metre uzak olsak donarmışız, bunu diyen ve kendini İslam alimi görenler var. Yıl içerisinde milyonlarca km güneşe yaklaşır ve uzaklaşırız, daha bunu bilmeden konuşurlar. Milyarlarca yıl boyunca evrilen canlılığı kusursuz ve hoop diye yaratılmış olarak görmeniz garip. Ön insan evrimlerinin daha kıllı, 4 ayak üzerinde ve beyin kapasitesi şimdiki insanın çeyreği kadar olduğu fosil kayıtları ile ortadadır. Öyle birden bire tüm canlılar kusursuz hale gelmedi. Ayrıca kusursuz bir model varsa neden her canlı aynı formda değil? Hepsi farklı farklı evrilmiş ve çeşitli özelliklerle donanmış, doğal seçilim ve adaptasyon ile bulundukları şartlara uyum sağlamışlar. Apandisit ağaç gövdelerindeki selülozu öğütmeye yarıyormuş yani insan eskiden ağaç kemiriyormuş, şimdi ise o organ işlevini yitirmiş. Evrimi görmezden gelmek dini reddetmek gibi geliyor ama böyle de bilimi reddediyorsunuz.
- +1 yıl
yazdıklarımdan evrimi kabul ettiğimi anlamış olmanız gerekiyordu. benim demek istediğim evrim çok saçma değil bir bilince inanıyormuş gibi şu işe yaramadığı için evrim bunu almadı şu işe yaradığı için evrim bunu devam ettirdi demeniz. yahu evrim doğal sonuçlara göre hareket etmesi gerekmiyor mu? ilk neden de öyle. madde yokluktan gelemez diyor emprik bilim değil mi ozaman sonsuz diyorsunuz ama maddenin ezeli ve ebedi oluşunuda akıl almıyor. canlılık nereden geldi canlılığın olmadığı yerde canlılık oluşmaz diyor emprik bilim. akıl nereden geldi akıl yokken oluşamaz diyor emprik bilim.
- +1 yıl
Tevrat ilk insan denilen Adem'in günümüzden yaklaşık 5800 yıl önce dünyaya gönderildiğini söyler ve bu şekilde inanır, Kuran ise Tevrat'ı doğrulayıcıyız ve tasdik ediciyizdir der 8-10 farklı Ayette, dolayısı ile ilk insanın 5800 yıl önce dünyada var olduğuna inanır bu dinler. Eğer insan 6 bin hatta daha eski bir tarihe sahipse bu dinleri çöp kutusuna atar, işte bu kadar basit. Bilimi de geçtim, evrimi de geçtim, çelişkiyi sadece o kadar sanmayın diye söylüyorum yüzlerce çelişki mevcut. Adem 5800 yıl önce püf diye dünyaya ışınlandıysa 12 bin sene önce Göbeklitepe yi kim yaptı? Dinler buna cevap veremez asla çünkü öyle bir geçmişleri yok, dünyanın kaç yaşında olduğu hakkında en ufak bir fikirleri de yok, ilk insanlar onların ataları zannedip öyle yazıvermişler, inananlar da inanıvermişler. Dinlere inanan insan sorgulamaz, mantık aramaz, deniz yarıldı, ay ikiye bölündü, yılan asa oldu, kayadan deve çıktı der dinler, inanırları da inanır hepsi bu kadar kolay işte, sorgulama akıl yürütme diye bir şey yok. İlk canlıların nasıl oluştuğunu da ben anlatmayayım, bir zahmet siz araştırıverin. Hiçbir şey yoktan var olamaz diyorsanız da Tanrı'nın yoktan var olamayacağını kabullendiniz demektir. İşinize gelince yoktan olmaz, işinize gelmeyince olur mu öyle şey, o hep vardı gibi bir argüman olamaz. Evrimi kabul ettiğinizi anlamış olmam gerekmiyordu çünkü sanki şak diye kusursuz şekilde oluştu canlılar der gibi davrandınız, Darwin'in ispinozları konusunu da size zahmet araştırmanızı öneririm, doğal seçilim ve adaptasyon ne demektir o konulara da bakabilirsiniz. Issız bir adada 500 kadın 500 erkek ile deney yapılsa, bu çiftlerin sürekli çocuğu olsa ve sadece mavi gözlerin yaşamasına izin verilip diğer göz rengine sahip çocuklar elense belirli bir süre sonra doğan her çocuğun göz rengi mavi olur.
- +1 yıl
Aynı cins kuşlardan biri buzullara bırakılsa tüyleri kalınlaşır ve uzar, tropik iklime bırakılsa tüyleri seyrelir ve kısalır, toprağın altından solucan avlaması gerekiyorsa gagası uzar ve sivrilir, avına kolay ulaşıyorsa gaga kısa kalır, işte bu kadar. İnsan maymundan falan gelmedi, dünyada oluşan ilk tek hücreli basit canlılar gelmiş geçmiş tüm canlıların ortak atalarıdır. Daha 18 yaşındasınız sanırım, yaşınıza göre bu gibi konulara meraklı olmanız güzel bir şey. Sözün özü dediğiniz gibi Tevrat'ın büyük çoğunluğu Sümer, Akad ve Zerdüştlükten esinlenmiştir, Kuran için ise rehber olmuştur. İncil'den hiç bahsetmiyorum çünkü sadece mektup ve nasihatlerden oluşan insan yazımı bir kitap, 2,5 milyar Hristiyan da böyle düşünüyor ve bunu biliyor zaten. Siz bakmayın Kuran içinde " İsa'ya İncil'i indirdik. " dediğine 8-10 Ayette, içerisindeki çoğu masal gibi o iddiada asılsızdır ee haliyle bu insani hatayı bir Tanrı yapamaz. O kadar eminim ki İslam'ın gerçek olamayacağından, hiçbir şey için %100 demem ama İslam'ın gerçek olmadığına %100 diyebiliyorum en ufak bir kuşku duymadan, gönül ve vicdan rahatlığı ile. Tabi Güney Afrika ülkesinin Zulu kabilesinin Amazulu dini belki gerçektir bilmiyorum, araştırmadım. 4300 dinin hangi birini araştırasın zaten, her kafadan bir ses çıkmış. Ama doğru yoldasın, araştırmalarına devam etmeni dilerim.
- +1 yıl
Peki madem bilmiyorsunuz araştırmak aklınıza geldi mi? www.yenisafak.com/.../hz-dem-kac-yil-once-yasadi-2049911 sizinle benzer mantıktaki bir sitede bile benzer şeyler yazıyor, siz neyi araştırmadan yalanlıyorsunuz?
- +1 yıl
Bence boş yapmanıza gerek yok, dalga geçer gibi " hepimiz bilgilenelim " demenizden belli zaten boş yaptığınız, amacınızın bilgilenmek olmadığının farkındayım karşınızda çocuk yok sizin, 34 yaşında koca adam var dikkatinizi çekerim. Celal Şengör'ü çok seviyorsanız " kutsal kitaplar " olarak nitelediğiniz kitapları " kutsal " görmediğinin farkındasınızdır. Ayrıca tarih vermez değil, veremez. Hiçbir şeyi bilemediği gibi tarihleri de kolay kolay bilemez. Adem'in dünyaya geldiği sürenin hesabını Tevrat üzerinden arama motorlarında rahatça bulabilirsiniz, sizin kafanızda düşünen bir kaynakta attım ama ikna olmadınız, ee hala niye boş yapıyorsunuz o zaman? Çocuk mu eğlendireceğiz, ararsınız bulursunuz zor değil. Her sıkıştığında kaynak kaynak diye zırlamanın anlamı yok, kimse sizin kulunuz elçiniz değil burada, öğrenmek isterseniz araştırırsınız, ben sizi eğitecek olan eğitimci değilim, kimseye de özel ders vermiyorum. Meraklısıysanız aratın Tevrat'a göre Adem ne zaman dünyaya geldi diye, amcanız yaşındaki birinden armut piş ağzıma düş diye araştır bana göster de hadi görelim gibi lakayit cümleler ile bunu istemeniz hoş değil. Umarım anlatabilmişimdir.
- +1 yıl
Kanka agnostik olman sacma zaten kitap gonderilmemis mi senin dedigin gibi icin de celiski varsa tanrinin sozu degildir icin de celiski yoksa bilimsel mucize varsa o zaman o tanri sozudur. Ama diyorsan ki; bilimin dogruladigi sey tanri sozu olamaz.-Diamond Tema. Tanrinin sozunun de dogru oldugunu anlamamiz icin de bilimin dogrulamasi gerek yoksa bir bilinmezlik olur bu konu da da agnostik olursun. Monotheistic dinler disin da ki dinler de dahil cunku tanrinin varligini kanitlamis oldugunu iddia eden dinler İbrahimi dinlerdir simdi dinlerin neden olduguna baksak Tanriyi tanimak icin oldugunu anlariz. Diger dinler tanrinin varligini kanitlamak da basarisiz olmus. Sorulan soruya da verdigim cevaba bakarak aydinlanabilirsin genis capli aciklamam var.
- +1 yıl
Kanka linke tikladim Tevrattan kaynak vermiyor kaynak versin de okuyalim
- +1 yıl
Sumerlerden alinti oldugunu iddia etmissin soruya cevabi mi okursan aydinlanirsin.
- +1 yıl
Tevratta dunya da insanligin kac yildir var oldugu yazmaz zaten yil sabit degil. Bunu insanlar Tevratta atalarin ne kadar yasadigini soylemesi uzerine toplama yaparak cikarmislardir; Yaratılış 9:28-29 Nuh tufandan sonra üç yüz elli yıl daha yaşadı. Toplam dokuz yüz elli yıl yaşadıktan sonra öldü. Zaten tanri her insanin ne kadar yasadigindan bahsedecek degil bahsetseydi tanri sozu olmazdi ibranilerin kendi soyunu yuceltmek adina uydurduklari mitoloji olurdu. Tevratta sadece onemli atalarin adi geciyorken iclerin de bazilarinin ne kadar yasadigindan bile bahsetmemis: Yaratılış 10: 1. Bab: Tufandan sonra kendi oğulları doğan Nuh'un oğulları Sam, Ham ve Yafet'in öyküsü:
6. Bab: Ham'ın oğulları: Kûş, Misrayim, Pût, Kenan.
7. Bab: Kûş'un oğulları: Seva, Havila, Savta, Raama, Savteka. Raama'nın oğulları: Şeva, Dedan. Bu atalari boyle soyledi devamina bakin anlayacaksiniz.
8. Bab: Kûş'un Nemrut adında bir oğlu oldu. Yiğitliğiyle yeryüzüne ün saldı. Babın devamin da ne kadar yasadiklarindan bahsetmez Nemrut dan bahseder. Neden bu atalardan bahsettigine de bakalim;
9. Bab: RAB'bin önünde yiğit bir avcıydı. "RAB'bin önünde Nemrut gibi yiğit avcı" sözü buradan gelir.
10. Bab: İlkin Şinar topraklarında, Babil, Erek, Akat ve Kalne kentlerinde krallık yaptı
11-12. Bablar: Sonra Asur'a giderek Ninova, Rehovot-İr, Kalah ve Ninova ile önemli bir kent olan Kalah arasında Resen kentlerini kurdu.
13-14. Bablar: Misrayim Ludlular'ın, Anamlılar'ın, Lehavlılar'ın, Naftuhlular'ın, Patruslular'ın, Filistliler'in ataları olan Kasluhlular'ın ve Kaftorlular'ın atasıydı. Filistler gunumuz de Filistin. Neden bahsettigini de anlamissinizdir insanlar atalarini tanisin diye ve ibrani kaynaklarin dogrulayici oldugunu anlasinlar diye. Konumuza donersek de Nemrutun da ne kadar yasadigindan bahsetmez. İddianiz asilsiz. - +1 yıl
@XxX3628273672 iz ne saçmalıyorsunuz? Detaylı açıklamaymış yok okursam öğrenirmişim falan siz hayırdır? 5 ay sonra ne ile alakalı olduğunu bile unuttuğum bir yorumun altına bilmişlik taslayacak bir şey yazmış gibi avranıp alimcilik mi oynayacaksınız utanmadan? Diğer dinler başarısız olmuş lafa bak, o yüzden diğer dinlerin milyarlarca inanırı var aklınca laf sokacak birde kendi dini kanıtlanmış, ee o zaman milyarlarca insan aptl ki kanıtlanmış delilli ispatlı dine inanmıyorlar ama sen süper zekasın değil mi küçük ucube. Hadi yavrum başka kapıya, senin bilgin benim bilgimle boy ölçüşecek durumda değil, önce bir haddini bil sonra yaylan.
En İyi Cevaplar
+1 yılÖncelikle Hristiyanim (bilgiliyim) geniş çaplı anlatim yapacagim. Tevrat değiştirilmedi; Bu ikisinden (Tevrat ve Kuran) daha doğru bir kitap yoktur.-kassas 49. Tevrati okumadan Sumerlerden alinti diye iddia da bulunmak mantikli. ama Tevrata göre ise: Yaratılış 10:32 Tufandan sonra kayda geçen, ulus ulus, boy boy yeryüzüne yayılan bütün bu insanlar Nuh'un soyundan gelmedir. Yani bu toplumlarin hepsi atalarindan hatirladiklari kadarini anlatmakta olabilirler (bununla curutulumez). Cevabim bu kadar aranizdan bagzilari su sekil de soru soracaksiniz; "Sumerlerin mitolojileri disinda anlatimlar yok mu?" Onlar icin de 3 bin yillik kitaptan bilimsel mucizeler derlemesi yapacagim (bildigim kadariyla);
Eyüp 28:25. Tanrı rüzgara ağırlık verdi ve suları ölçüyle dağıttı. Havanin icin de ki atomlarin bile agirligi var.
Mika 6:2. Ey dağlar ve yeryüzünün sarsılmaz temelleri, RAB'bin suçlamasını dinleyin. Daglarin temeli oldugundan bahsediyor.
Vayikra/Levililer 17:11 Etin yaşamı kandadir. Etin çürümemesinin sebebi kandır.
Yunus 2:6 ...(Deniz de) Dağların dibine indim; parmaklıklarıyla dünya sonsuza dek benim çevremdeydi. Denizin dibin de daglar oldugunu soyluyor.
VAİZ 1:7 Bütün ırmaklar denize akar, Yine de deniz dolmaz. Irmaklar hep çıktıkları yere döner. 3 bin yıl once irmagin hep temiz su aktigini ve kaynaginin neden bitmedigini aciklar. Sebebi de tatli su oldugu icin denize karismaz.
Eyüp 9:8 O'dur tek başına gökleri geren, denizin dalgaları üzerinde yürüyen. Evrenin gerilerek (genisleyerek) var olusundan bahseder ve buna isiga yakalanmayan karanlik maddeden dolayi oldugunu soylerler. Hic dusunmuyorlar mi o madde neden isiktan munezzeh?
Yaratılış 1:16 Tanrı büyüğü gündüze, küçüğü geceye egemen olacak iki büyük ışığı ve yıldızları yarattı. Gunesin aydan buyuk oldugunu soyluyor.
ÖZDEYİŞLER 8: 29 Sular buyruğundan öte geçmesinler diye denize sınır çizdiğinde... Tatli ve tuzlu su birbirine karismaz demez der ki "buyrugundan ote gecmesinler"
Amos 5:8. Ülker ve Oryon Takımyıldızları 7 yıldızdan oluşur. Bunu 3 bin yillik kitap bilebilirdi ve sumerlerden alintiydi degil mi?
Simdi de Tevrattan peygamberler kitabindaki hristiyanlikla uyumu getirecegim (mucize).
İşaya (türkcesi Yeşaya) 40:1-2-3 ... Haykırıyor bir ses: ‘Çölde Rabbin yolunu hazırlayın, bozkırda Tanrımız için düz bir yol açın. İşaya tevrattan bir bölümdür!
Matta İncili 3:1-2 ... Yahya Yahudiye Çölü'nde ortaya çıktı. Şu çağrıyı yapıyordu: “Tövbe edin! Göklerin Egemenliği yaklaşmıştır.”
Bir kiz gebe kalacak bir oğul doğuracak. Bize bir oğul verilecek. O’nun adı, Harika Öğütçü, Güçlü Tanrı, Ebedi Baba, Esenlik Önderi olacak! (İşaya 9:5-6) Tevrattan olan bu bölüm de kadinin cocuk doguracagindan bahsederken erkekten gebe kaldigindan bahsetmez. Tanri olarak tasvir eder doğacak çocuğu.
İsa beden almış Tanrı'dır, sonsuz Alfa ve Omega'dır (grekce bahsettigi alfabe tanri demek) (Vahiy 1:8; 22:13) Kurtarıcımız (mesih kurtarici demek) Tanrı'dır (2. Petrus 1:1). Petrus bölümü ise Yeshua (İsa) dan sonra gelmis peygamberin bölümü. Kuran ise Araf 157. Ayette hz Muhammedin Tevratta mujdesi oldugundan bahseder ama durum oyle degil. Bu da hristiyanligin mucizesiydi. daha anlatsam kitaplara sigmayacak seyler var.
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
0
Cevap
3Cevap
+1 yılİlk kitap tevrat olsada musadan önce nebiler var ve ilk peygamber musa değil.
İbrahim peygamberin sümerliler döneminde yasadığı söyleniyor.
00 Yorumla
+1 yılTamamı olmasa da büyük kısmı evet alıntı. Muazzez ilmiye çığın kuran incil ve tevratın sümerdeki kitabını tavsiye ederim.
012 Yorumla- +1 yıl
Olaylara yanlı değil objektif bak. Başka türlü aydınlanamazsın.
- +1 yıl
Abi öyle diyorsun da yani maddenin varlığı evrendeki düzen insan bedenin muhteşemliği doğadaki düzen hepsi beni tanrının varlığına itiyor. Ve bir tanrı varsa iletişime de geçer diye düşünüyorum dinler aracılığı ile. Çok sorguladım hala da din felsefesi ile uğraşıyorum ama İslam en akla mantığa uygun din olarak gözüküyor
- +1 yıl
Arkadaşım sana tanrı yok ya da hayat masadan sandalyeden ibaret diyen tok ki. İslam doğruysa tanrı var değilse tanrı yok kafasını anlamak mümkün değil cidden.
- +1 yıl
150 bin yıllık insanlık tarihinde
155 milyon kilometre karelik dünya karalarında 5 milyon kilometrekarelik Ortadoğu hariç bana geri kalan yerlerde tek bir ibrani din göster. O da sadece son 3 bin yılda ve daracık bir alanda - +1 yıl
Yani Allah her kavme peygamber gönderdiğini söylüyor. Bunlar tabi hepsinde farklı kitap olucak değil genel bir kitap vardır onu tebliğ ederler ama bundan 3 bin yıl önce geçerli bir kitap söyle dersen peygamberlere inen sahifeler dışında söyleyemem ama şöyle bir şey var illa kitap olmasına gerek yok sanırım yani sadece peygamber Allah'ın verdiği görevi yapar ama tabi yahudilik den önce olan bir din söyle desen bu kadar büyük zaman dilimi söyleyemem evet ama zaten sümerler mö 4000-2000 de yaşarken ibraniler mö 1500 lerde yaşadılar daha öncesini bilmemiz pekde mümkün değil
- +1 yıl
Onu allah söylemiyor muhammed söylüyor. Eğer öyle olsaydı amazon ormanlarında burnunda kemik takılı götğnde don bile olmayan yamyamlar da olmazdı.
- +1 yıl
Tamam da yok işte tek bir delil yok. Kanıt yok yazı yok Ortadoğu hariç hiç bir toplumda böyle bir şey yok. Muhammed'in kendi sözleri o tanrının değil.
- +1 yıl
La ilahe illallah islamin sarti la red demek ilahe de ilahlari demek sen Tevratta ki ilahi ve İncil de gecen ilahin oglunu okumadan mi reddettin? Sorulan soruya cevabi mi okursan sevinirim.
Gizli Üye(30-35)+1 yılEvet bir kısmı Kuran'da öyle
02 Yorumla- +1 yıl
Kuran Tevratin uyarlanmasi degil de Tevratin aciklayicisi; Bakara suresini ve Tevratin Bereşit/Yaratılış ve Şemot/Çıkış bablarini (sizin tasvirinizle surelerini) okursan anlarsin.
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem