Kürt Sorunu Mevcut Ulus devlet düzeninin yol açtığı bir meseledir. Osmanlı Zamanında tüm halklar bir arada huzur içinde yaşamıştır. Ancak Ukus esaslı devlet anlayışında Kürtler kendilerini dışlanmış görmüş birlikte kurdukları ülkede varlıklarının ve haklarının tanınmamasına tepki göstermiştir. Kürt Dili geleneksel kıyafetleri Kürtçe derği gazete tv ve radyo yayınları Kürt kelimesi dahi yasaklanmış Kürtlerin bir halk olarak var olmadıkları iddea edilmiştir. Kürtçe yer adları türkçe hale getirilmiş Kürtlerin varlığı Anayasal olarak tanınmamıştır. Bu durum Kürt milliyetçiliğinin yükselmesine yol açmış ve günümüzdeki sorunlara zemin hazırlamıştır.
Sizce çözüm nedir
Kürtlere daha fazla hak tanınması
Çok Uluslu devlet modeline geçilmesi
Diğer
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Tek yol terörle mücadele (ypg/pkk/pyd)1 ve Türkiye Cumhuriyetinin toplumunun birbirine adapte olması.
Bu Adaptasyonu Türk kimliği ile sağlayamayız ancak
Zaten tüm bu mesele 100 yıldır Kürtlere Türklük dayatıldığı için var
ben cerkesim. Bu benim etnik kökenim ama ulusal kimliğim Türk. Yurt dışında da hepimize ulusal kimlik bakımından Türk derler.
Fransa vatandaşlarına fransız derler. Oysaki afrika kökenli çok fazla vatandaş var.
Amarika birleşik devletlerinde yaşayanlara amerikalı derler. Oysaki dünyanın çorba ülkesidir.
Birçok örnek var.
Senin etnik kökenine Türk diyen yok. Bir şey de dayatılmıyor.
Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve uzun süredir bu topraklarda yerleşik yaşayan herkesin Türk ulusal kimliğidir.
Geçmişte, özellikle pkk'nın doğuşu sırasında yapılan baskıcı politik eylemleri savunmuyorum ama yani günümüzde çoğunuzun hakları herkesle eşit.
Gidip kürtçe ana dil eğitim veren bir kürt lisesi açabilirsiniz smerikan, italyan, alman, fransız liseleri gibi yatırım yaparak aranizda. Bir sürü kürt arkadaşım oldu. Kendini yetiştirmişti çoğu. Çok iyi anlaşırdık.
Benim gözlemlediğim manipüle edilmeye yatkın, vasıfsız insanlar Kürdistan anlayışına sahip oluyor.
Ki o vasıfsız insanların benim kürt arkadaşıma sen asimile olmuşsun diyip kendi benliklerini kaldırdıklarına 2 kez şahit oldum
Keşke ırkçılık olmasa ama kendini geliştirmemiş insanlar çok ülkede. Suç bireyseldir ve bu durum üzüyor tabii ki.
Öncelik ile senin gibi insanların olduğuna sevindim sorun yok diyosun ya daha demin yukarda bir arkadaş bana kürt değil ermeni olduğumu (bunu bir hakaret olarak görüyor zannıkca) rahatlığın battığını adeta bu ülkenin sadece türklerin olduğunu diğer halkalrın türklerin minmeti altında olduğunu beyan etti veya bu tarz anlayışlar belirtti
Türk bir etnik grubun adıdır Atatürk çok uluslu halkı Türk develti altında tutabilmek adına bu anlayışı yani Atatürk milliyetçiliğini icat etti ancak bunun hiçbir bilimsel veya mantıksal temeli yok sana okulda etnik bir türk tarihi öğretiliyosa cumhurbaşkanlığının sembolü 16 türk devletine aitse ve bayrak etnik türk sembollerini içeriyosa nasıl türlüğün bir etnik kökenden ibaret olmadığıni söyleyebiliyosun anlamıyorum tarihte bilimde bunun etnik bir grup olduğunu söyler
Türklük bir etnik köken değildir demedim. Türklüğün etnik tarafı olduğu gibi ulusal bir tanımlaması da vardır aynı fransız, ingiliz tanımlamalarının olduğu gibi. Ingilizlerin içinde de birçok hindistan kökenli hintli izgiliz bulunur.
Fransızların içinde birçok faslı ve cezayırlı bulunur.
Dediğim gibi. Bu hakaretleri savunmuyorum.
Güçlü ve baskın olan milletin etnik adının ulusal bir anlam kazanması son derece doğal. Insanlik tarih boyu gruplaşmış ve bu gruplar birbiri üzerinde hegomanya kurmaya çabalamıştır. Eskiye nazaran çok daha insani bir düzeye geldi bu çatışmalar ama dünya hala gruplaşmaları bırakmaktan, kollektif bir bilince sahip olmaktan çok uzak. Türk tarihinin anlatılması da son derece doğal. Diğer ülkelerde de bu durum böyle. Her ülkedeher milletin tarihini anlatabilmek mümkün değil ama hem kürtçe hem de cerkesçe seçmeli ders olanağı var. Ama alan ogretmenlerinin azlığı konusunda hak verebilirim.
Eğer kürt tarihi anlatılsın dersen bir hsyirseverin veya yardımlarla dediğim gibi Kürt Lisesi açılabilir. Keşke bunlara odaklansa kürtler.
Türk denmesinde bana göre bir sakınca yok. Türk kelimesinden de rahatsız değilim. Çatı görevi görüyor bu ulus için.
Bazı Kürtlerin Türk adlandirmasından rahatsız olmasının sebebi bana göre Türkiye Cumhuriyeti ile olan 1 asırlık anlaşmazlık ve milliyetçi duygular. Iki taraftan da kan döküldü sonuçta.
Ne çerkes milliyetçisiyim ne de Türk milliyetçisiyim.
Politik olarak ulusalcı, ulusal bütünlüğe ve dayanışmaya önem verdiğimi söyleyebilirim. Yani milliyetçilik benim için insanın zamanını boşa harcayan bir ideolojik hareket.
Kürtlerin bir devleti yok fakat olsa daha da kötü olacağını söyleyebilirim.
Misal adige ve abhazya var bizim. Yani burada yaşadıkları gibi kendi kürtürlerini yaşayabiliyor soydaşlarım. Yarı özerk konumdalar.
Fakat ülkeleri fakir. Egitim , alım gücü, istihdam, üretim , gelişmişlik az. Bu bir ülkeyi ülke yapan yegâne parametreler. Bir insanın hayatını kaliteli bir duruma getiren etmenler. Suç , kıtlık , eğitimsizlik, anlaşmazlık yüksek oluyor eğer bu parametreler olmazsa.
Yani rasyonel olan ırki /politik anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp adepte olmak toplumcana ve kollektif bir değer anlayışına sahip olmak. İlk önce bireysel gelişim serüvenimizi tamamlamak bir noktaya kadar ve ondan sonra bu topraklarda gelişmiş bir ulus olmak önemli olan
Bu saçma bataklık sadece daha fazla can yakar ve zaman kaybettirir.
Ayrıca şunu da belirtmek isterim. Gerek osmanlı da gerekse 20. yüz yıl Türkiye Cumhuriyetinde doğuya yatırım yapılmaması sebebiyle uzun yüz yıllar boyunca kürtlerin ve birçok halkın bazı olanaklara ulaşımı kısıtlı oldu. Bu saçma ırkçılığın da yegane sebebi bu terör dışında.
Sen bir çerkes olarak dilini biliyomusun tarihini biliyomusun kültürünü biliyomusun eyer biliyosan ne mutlu sana diğer milletlerin kürtler dışında hepsi türkleşmiş senin soydaşların ve diğer milletlerin türk kimliğini benimsemişler çünkü kendilerinin bilincinde değiller bildikleri tek şey çerkes boşnak ya da laz oldukları ama çoğu dilini tarihini bilmiyor bu yüzdende ancak okulda onlara türk oldukları öğretilip türk dilini konuşuyolar bu yüzdende kendilerini türk hissediyolar türkiyede türk olmayıp kendini türk zanneden çok insan var Kürtler kendi tarihlerini öğrenmek için bir hayırsevere ihtiyaç duymak zorunda değiller bu bir hayırişi değil zatem vergilerini ödüyolar bu devletin sorumluluğu Türk tarihinin öğretilmesi veya ülkedeki baskın grubun kimliğini benimsemekte normal şeyler değil
Kürt bağımsızlığına ve özerkliğine tamamen karşıyım ancak eyer devlet kursalardı refah seviyelerinin düşük olucağına veya durumlarının daha kötü olucağına katılmıyorum ırak kürtleri petrol yataklarına sahipler türkiye kürtleri ise türkiyenin en zenğin yer altı kaynaklarına sahip bu durumda ortaya önemli bir ekonomik kapasite çıkardı ancak Ben türk ve Kürt birliğini destekliyorum ve bu tür bir bağımsız devletin türklerin doğuanadoluyu kürtlerin ise batı anadoluyu kaybetmesi demek olduğunu biliyorum
Külturümü ve tarihimi biliyorum. Milattan önce 4000 yılına kadar uzanan kadim bir toplumu oluşturuyordu atalarım. Müzik , yemek kültürümüz mükemmeldir.
Dilimi bilmiyorum. Ögrenmemeyi ben seçtim. Dediğim gibi, milliyetçi değilim. Ingilizce ve fransızca daha çok işime yarıyor. Bizim kendi derneklerimiz vardır Türkiyenin birçok ilinde ve ilçesinde. Dil dersleri, halk oyunları, sosyalleşmek, düğün dans organizasyonlari bayağı etkinlik olur. Kendi ajanslarımızda var. Kendi partimiz bile var. Bir ara milletvekili adayı olduydu amcam. Kürtlerin böyle girişimleri yok (parti dışında. O da terör propagandası ve mağdur edebiyatı üzerine kurulu sömürü partisi)
kürtler tam tersi sadece dillerini koruyabiliyorlar. Ne tarihlerini ne de kültürlerini koruyabilmis değiller.
Devlet neden kürt okulu açsın ki?
Fransız, alman, italyan, amerikan liselerini devlet açmadı. Özel olarak kuruldular.
Asimile olmak bana göre kötü bir şey değil. Kültürler zamanla yok olur. Yeni kültürlere bırakır yerini. Önemli olan insan olabilmek ve insanın kendisini geliştirebilmesi.
Sizinki probleminiz biraz Türk düşmanlığından kaynaklı.
umarım artık Türkler ve Kürtler bir olur. Kaynaşır. Çok uzadı bu mesele.
Türk düşmanlığımı😑
Ben Türk ve Kürt meleziyim kanım ve baığım iki milletin birleşmesinden oluşmuş ve iki halkı 1000 yıldir birlikte yaşayan kardeş halklar olarak kabul ederek ortak bir devlette ortak milletler olarak yaşamalarıni destekliyorum bende milliyetçi değilim benim desteklediğim eyer senin ülkende 6.000.000 çerkes varsa eyer senin ülkeni çerkeslerde kurmuşsa ozaman çerkeslere anayasal olarak kurucu halk statüsünu tanımak zorundasın eyer kürtlerle birlikte mücadele verdiysen anayasa kürtleri ana unsur olarak tanımalı eyer senin ülkende sadece türk deği kürt apar lazda varsa sen ulus devlet olamassın çok uluslu bir devlet olmalısın amerikaya bak onların kürt ve türkler kadar bile bir geçmişi yok ama birbirlerine üstünlük taslamadan kimsenin etnik kimliğini üst kimlik yapmaya veya birbirine dayatmaya kalkmadan kitalarının ismi olan amerika halkı olarak birleşmeyi başarabilmişler tıpkı birzamanlar osmanlının yaptığı gibi
Asimilasyonun diğer adı kültürel soykırımdır ve uluslararası bir suçtur insanlığada yaraşmayan bir davranıştır
Fransızlar amerikanlar ve italyanlar bu ülkenin bir halkı olmadıği için devlet onlara özel okul açmak zorunda değil ama kürtler bu ülkeyi kuran halkın 2 ana grubundan biri ve vergilerinide ödüyolar aynı şey değil
Irakta kürt özerk bölgesi var oraya gidip yaşayabilirler
Bunu diyemessin dediğin anda kitleleri birbirine düşmanlaştırmış ve sorunu körüklemiş oluyosun Kürtler zaten kendi ülkelerindeler hep öyleydiler burası sadece Türklere ait bir toprak değildir burası Türk Kürt Arao Laz Boşnak Arnavut heosinin vatanıdır
İşte o özgürlüğü Osmanlı İmparatorluğu verdi size gelin burada kardeşçe yaşayın ozaman şöyle yapılsın lazlara lazistan, çingenelere çingenistan, yörüklere yörükistan vss hepsine hak verilsin onların hakkı yokmu oturun oturduğunuz yerde 4 millet lanetlendi 5. de siz olmayın hendekte Türk milletinin gücünü gördünüz ermeni soyundan giden soysuzsunuz kürtlüğü bahane ediyorsunuz o hendekte ne mutlu Türk'üm diyene diyerek gerçek kürtlerde size karşı savaştı önce kendine şu soruyu sor ben gerçek kürtmüyüm yoksa kriptocu ermenimiyim birde tarihten ders alın rahatlık batmasın
Irkçı bir Faşistsin çok yazık
Sen tarihten ders al bakalım 100 yıldır yok edebilmeyi başardınızmı Kürtleri
Bide bunları git diyerbakır sokaklarınd avan sokaklarında mardin sokaklarında söyle cesaretin varsa
Ayrıca ben sana Bağımsızlık veya özerklik verilmelimi dedim
Bayrağı türkleri temsil eden ismi türklerin ülkesi olan türklerin eğemenliğini amaçlayan bir devlet olduğu için bu sorun var ben devletin toprak butunlugunden ancak diger halkları tanıyarak onlarıda benimsemesinden yanayım
Kürtler Kimmiş git Kendi tarihçilerinden Öğren İlber Ortaylıden Öğren Celal Şenğörden öğren
O tarihçiler kürtüğümü savunuyor abisi o zaman ülkeyi bölelim lazlar lazca konuşuyor diye bölelim kürtler kürtçe konuşuyor diye bölelim her tarafı bölelim ingilizler amerikalilar züriyetin olsun coni koy mesela adına hans koy onun dilini konuşursun iyi olmazmı tarihte git şeyh sait ayaklanmasına bak kimin adı altında atılmış ingilizlerin oyunuyla kürt ermeni çetesi dinsiz komünist asala rejimi sonrada isim değiştirip pkk oluşmuş birde dini yönden fetonun oluşmasına sebep olmuştur birisi dağda faaliyet göstermiş biriside Erzurum Anadolu'da bunları bilmediğin için konuşuyorsun bak Diyarbakırda analar neden nöbet tutuyor dönsün evladım diye onlar bilmiyormu evladının nerede olduğunu hepside biliyor dağa çıkanı adım atsa bulurlar çünkü TSK sinek gibi avlıyor çocuklarına b. kk yoluna niyazi gitmesin diye bir umut ordalar sana son sözüm boş hayallere kapılma Türk milleti ihaneti unutmaz elbet birgün çıkarır eğer ermeni, rumu, yahudisi, arabı bu ülkeye ihanet etmeseydi Osmanlı şu an dünyayı yönetiyordu biz daha refah daha zengin yaşıyor olurduk senin beynin yıkanmış ne burada duruyorsun çık dağa ideolojini orada benimse bu kafayla fazla yaşamazsın
Kürt sorunu yoktur
İnsanların birlikte kurdukları ülkede Anayasa tarafından tanınmayıp Türk olarak kabul edilmelerini dillerinin tanınmamasını ulus olarak türkiye de eğemenlik haklarının türkler ile beraber tanınmamasını kürtlere karşı yoğun ırkçılık ve düşmanlığı bir sorun olarak görmüyomusun
Azınlıklara siyasal ve sosyal dengemizi bozucu haklar verilemez. Erzurum kongresi kararı :)
"Azınlık" dediğin insan sayısı devletinin ordunun nüfusunun %25 ile %33 ünu olusturuyor (1990 hükümetinin ifadesi) ayrıca kürtlerin varlığını tanimak haklarıni tanımakmı yoksa dillerini yasaklayıp baskı altına almakmı siyasal ve sosyal denğeyi bozuyor bir bak
1925 Şeyh said
1937 Dersim
1940 Ağrı
Bu isyanlar neden çıktı sence?
Kürtlerin hakları tanındığı içinmi yoksa yok sayıldıkları içimmi
Tam bir kürdofobiksin kendi ırkın mutlu mesut olsun diğer milletler yok olsun kafasındasın uzerinde övünç ve gurur ile gezerek kibirlendiğin her bir toprak parçasında Kürtlerin de kanı olduğunu bu vatanın bu şekilde kazanıldığını unutuyosan ve kürtlerden rahatsızsan kürtlerin olmadığı bir ülke nasıl olurdu onu düşün 85.000.000 nüfusun 64.000.000 milyona indiğini ülke topraklarının %33 ünün kaybedildiğini bu topraklara ülkenin en zenğin yer altı kaynaklarınında dahil olduğunu 600.000 kişilik ordudan geriye 450.000 kişi kaldığını düşün ozaman kürtler azınlıkmıymış devlet için önemi neymiş anlarsın
Ben senin ve senin gibilerin aksine her milletin birlikte huzur içinde yaşadığı bir devlet istiyorum ülkenin toprak bütünlüğünü destekliyorum özerklige veya bağımsızlığa karşıyım ama senin gibiler ülkesini sevdiğini ve toprak bütünlüğünü koruduğunu sanarken aslında ülkedeki diğer milletlere saldırarak tam tersini yapıyo
Bende kürdüm ama kendimi türk olarak görüyorum.
Ozaman Asimile olmuş oluyosun sence bu normal mi hiç kendini kürt hisseden türk gördünmü bir insanın kendini olmadığı bir şey olarak görmesi veya hissetmesi normal mi türklük lafla değil kanla olur türküm diyince türk olmuyosun herkes kendisi olmalı ve birbirine sayğı duymalı daha demin kendi milletine azınlık demen ve sanki kendinde bu gruba dahil değilmişçesine bahsetmen senin asimile olduğunu yani türkleştiğini gösterir
burada belki beni kürt milliyetçisi sanıcaksın ama benim soyum türk ve kürt melezidir bende türk ve kürt melez soyluyum ve kendimi iki millete ait görüyorum kürt milliyetçiside değilim ülkenin bölünmesine özerkluğe karşıyım tek istediğim insanların etnik hakları çerçevesinde özğürce yaşadığı birbirlerine sayğı duyduğu bir ülke
Zaten başımızda yeterince sorun var uğraşma şöyle şeylerle
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!