Arkadaşlar kesinlikle sağ bir görüşüm yok. Eşitlikten yana, kapitalist yönteme karşıyım. Tam bir solcu olmak için ne yapmalıyım? Hangi kitapları okuymalıyım? Hangi düşünürleri, yazarları örnek almalıyım?
Cevabın nedir?
Evet sorduğun soruda anormallik var. Anormallik olmasının ilk sebebi her ne kadar sağ-sol ayrımını biraz demode ve geçersiz bulsam da, geçerli anlamıyla sağcı veya solcu olmak zamanla edinilen, geliştirilebilen bir yetenek değildir, sadece bakış açısıdır, karakterin, deneyimlerin vs. sana bir bakış açısı kazandırır ve tüm hayatı bu bakış açısıyla yorumlamaya başlarsın, sağcı veya solcu olmakta siyasete hangi açıdan baktığınla ilgilidir. Bu yüzden sol görüş diye bir tanım vardır. Bakış açını belirlerken illa şu bakış açısına sahip olmalıyım ve sahip olmak için kimleri örnek almalıyım dersen anormal olur.
İkinci sebebi solun çok geniş bir kavram olması, nasıl din için 'Gerçek İslam bu değil' geyiği var, sol da böyledir, LBGT dernekleri de kendini sol addeder, LBGT bireyleri kapitalizmin yarattığı bir sapıklık olarak görüp hakaret eden Yürüyüş dergisi de. Bireysel özgürlükleri savunan anarşistlerde solcudur, mahalledeki gariban esrar satıcısını, hayat kadınını döven, sevgilisiyle sevişen kızın evini basıp ailesine teslim eden Halk Cephesi de. Kendini Atatürkçü olarak tanımlayıp sol görüşlü bulmayan bir Allahın kulu tanımadım, ama Türkiye'deki çoğu sol örgüt Atatürk'e pek muhabbet beslemez, Stalinistlerle Troçkistler meselesine hiç girmiyorum ve feminizm, türcülük, milliyetçilik, mücadele şekli, Kürt hareketi, ideal devlet gibi konuların nasıl derin ayrımlara yol açtığını anlatmaya gerek duymuyorum sıkıldım çünkü, ayrıca ana fikri anlamışsındır diye düşünüyorum. Solcuların çoğu diğer solcuları tam bir solcu olmamak ve sol mücadeleye ihanetle suçlar. Bana göre ise tam bir solcu olmak temelde biat etmemekle ilgilidir. Solcu, kişilere biat etmez, kurumlara, güce biat etmez, önüne doğru diye sunulanlara körü körüne inanmaz, sorgulayıcıdır, kitapları, haberleri, kendi doğrularını, kendini durmaksızın sorgular ve mantık süzgecinden geçirir, yenilikçidir. Sola dair geride kalan ne varsa güzellemeler yahut eleştiriler, insana dairdir, sola özgü değildir.12 Yorumla- +1 yıl
Devam edemedim karakter sınırı sebebi ile, vicdan, insan sevgisi, ülke sevgisi, yahut vandalizm, şiddet sola özgü değerler, sol gelenekler değil. Sosyalizme özgü hiç değil. Solun olayı muhalif olabilmektir.
Sol litaratüre hakim olabilmek ve siyaset temel edinebilmek için hangi kaynaklardan yararlanabileceğini ise bir boş vaktimde yazacağım, siyasal öğrencisi olarak mecburi bir birikimim var bu konuda. Şimdilik şunu söyleyeyim sosyalist forumlarda çok boş muhabbetler dönüyor bir temel edinmen imkansız ve muhtemelen daha çok gençsin, lise1-2 diye düşünüyorum. Buradaki kitapların çoğu şuanki birikimine uygun değil, herhangi bir yönetim modelini, iktisadi sistemi vs. araştırmaya başlamadan önce siyaset tarihi, Dünya tarihi, Türkiye tarihi, temel iktisat, Toplum bilim gibi konularda ön bilgiye sahip olmak gerekiyor kavrayabilmek adına.
Soran+1 yılGüzel yazmışsın bilgi birikimin olduğu belli ama ne anlatmak istediğimi az çok anlamalıydınız. direkt cımbızla cekip bazı insanlar benle zıtlaşmaya gidiyor. Ben de kemalist düşünceye pek sempati beslemiyorum
En İyi Cevaplar
+1 yılsorduğun soruda anormal bişey yok sana saçma sapan yorum yapanlara aldırma. antikapitalist olmayanlar bu devrin koyunlarıdır zaten. antikapitalist olman iyi bişey. ama sana tavsiyem sıfat edinme çabası içerisinde bir imaj çizmemeye dikkat etmen. bu gerçekten basit bir karakter sergilemiş olmana neden olur.
1524 Yorumla
Soran+1 yılÇok teşekkür ederim canım. Kuyruk acısı deyip geçiyorum. Takmıyorum ama hepsine cevap da veriyorum:D Yorumlarımı okumuşsan müslümanım sınıf ortamına karşıyım insanı temel alıyorum vicdanımın sesini de son ses açıyorum.. böyleyim ve solcuyum diyorum.
- +1 yıl
bu ülkede bazı kavramların bazı sıfatların haltı çıkarılmış durumda. örnegin kemalizmin. bişeyleri putlaştırmamak lazım. ben Atatürkü severim hem de fazlasıyla. dini inanclarım yoktur. bir zamanlar ateistim derdim artık saçma sapan sıfat edinme amacından başka bişeyi olmayanlar yüzünden ateizm sıfatından da tiksinir oldum. anorco komunizmin insanlık için en dogru sistem ve gelişmiş sosyal ve ekonomik düzenin en üst seviyesi oldugunu düşünürüm. fakat aşamaları ve o noktaya geliş kolay bir süreç degldir belki ilk etapta herkesin yapması gereken kapitalizmin gerçekten ne olduğunu ve nasıl işledigni geniş bir şekilde anlamak. gerisi şekillencektir beyninde zaten ve hangi bilgilere ulaşman gerektiği konusunda bir resim çizebileceksin beyninde.
Soran+1 yılÇok iyi bir bakış açısıyla anlatmışsın. Haklısın şimdi mutlak bir tanım sıfat kalmadı herkes işine geleniyle hareket edip ezber bozuyor.
- +1 yıl
@bnymnozcn teşekkür ederim. başarılı bir yazı olduğunu düşünmene sevindim. aynı düşünüyoruz bu konuda demek ki. bunu da bilmek sevindirici. ayrıca şu takip olaylarını pek bilmiyorum burada yeniyim ama ne özürü olacak tabi ki sorun olmaz,, :)
- +1 yıl
Ben hiç zengin antikapitalist görmedim. Antikapitalistlik parayı bulana kadar :D
- +1 yıl
Aynen Komunistlik solculuk parayı bulana kadar. Parayı buldun mu ezilen tarafı bırakırsın kapitalist tarafa geçersin. solculuk ülkeleri nasıl ayaklandırırım amacıyla içlerini nasıl karıştırırım amacıyla üretilmiş bir fikirdir düşüncedir. Çok bilmişlik ayaklarına Solculuğu bişeymiş gibi göstermeyin.
- +1 yıl
bol çoluk çocuk kaynıyor burası. saçma sapan yorumlar yapacağınıza, değerlendirme yapabilin hangi sistemin ne kadar yararlı olduğu konusunda. ama ondan bundan duyduğunuz içi boş cümleleri sarfetmek hep daha kolaydır tabi.
- +1 yıl
isterse tüm antikapitalistleri öyle tanı. önemli olan antikapitalist sıfatı ile insanların nasıl karakter sergileyip farklı bir durumda farklı bir tutuma geçiş yapabilmeleri gerçeği degl. önemli olan mantıklı olanın ne olduğu. ! bu savunmayı yapmanızın tek nedeni var: siz kapitalizmin ne olduğunu bilmiyorsunuz. ! gidip önce yaşadığınız bu sistemi öğrenin. ondan sonra konuşursunuz.
- +1 yıl
@Rumpelstiltskina düşüncelerini, karakterini çok beğendiğim ve takdir ederek okudum...
Soran arkadaşa söylenecek bir şey kalmamış. Solcu olmak sadece sol yazılar, sol kitaplar okumak solcu bilgiler edinmekle olmaz. Bilginin iyisi kötüsü yoktur. Karşıt görüşleri de oku, oku ki karşına tartışacağın birini aldığın zaman ''senin anlattığın şey aslında öyle değil'' diyebilesin. - +1 yıl
@bakmagüldüğüme sen de sonuna kadar haklısın verdiğin tavsiylerde. zaten genel olarak durumu/konuyu anlamalısın ki neye karşıt olunması, neyin desteklenmesi gerektiğini bilesin.
- +1 yıl
Çok haklısın aynen öyle. @Rumpelstiltskina
- +1 yıl
@Sorad soru mu sordun ki yanıtım olmalı? bu bir. ikincisi: felsefe gören biri olarak ne düşündüğün o kadar da önem taşımıyor. çünkü bir çok filozof komunistti. ve biz de felsefe gördük. ve en önemlisi felsefe bilmek yetmez az buçuk doğa bilimlerinin içine girmeni tavsiye ederim. tür davranışlarının nasıl şekillendiğini belki anlarsın ve daha da önemlisi burdan yola çıkarak sistemlerin insanların karakterlerini şekillendirme becerisi olduğunu ve elimizde komunizmden daha geliştirici başka bir sistem olmadığını çözersin belki. ve daha da önemlisi şekillenmiş karakterlemiz türümüzün sonunun gelip gelmeyecegini belirler. ve bu sistem insan türünün sonunu hazırlıyor. !
- +1 yıl
@Sorad ayrıcı bu kadar havada kalan ve içi boş bir cümle yazıp üstüne yüzyüze tartışmaya cesaretin varsa gibisinden son derece itici bir cümle ekleyen birine, bırak tartışmak için zaman ayırmayı yanıt bile vermemem gerekirdi. ama vurgulanması önemli bir konuyu vurgulamam için işe yarar oldun.
- +1 yıl
Sen davanı anlayacaksın ben de soru sorcam.. Niye bu kadar sinürlendin li?
1-Komünizm fikir olarak Marks tarafından ortaya atılmadan önce ilk örnekleri ne zaman ortaya çıkmıştır?
2- Marks Komünizm fikrini ortaya atarken bu fikrin temelleri olarak neleri belirlemiştir?
3- Komünizm sınıfı reddederken neden Komünist Ülkelerde sınıflanmaya gidilmiştir?
4- Madem Komünizm insanlara müthiş bir özgürlük vaat ederken neden Komünist Ülkelerde ülke içi seyahat etmek veya taşınmak izne tabii olmuştur?
5- Stalin, Lenin, Mao niye binlerce insanı katletmiştir?
Sen anlattıkça daha da çok sorum olacaktır.. Başka sistemlerin de bozuklukları vardır elbette ama konumuz Komünizm.
Kapitalizm'i seviyor muyum? Hayır..
Komünizm'de insanlar özgür olmadıklarını bilir..
Kapitalizm'de insanlar özgür olduklarını bilir ama bu sadece zandır.
Bu yüzden Kapitalizm, Komünizm'in gelişmiş halidir. - +1 yıl
@Sorad kusura bakma ama güldürdün. :)) istersen özel ders de verelim sana burada :D
Solcumu hazır değilken ben sana anlatayım neye göre solcu olacaksın? Koministmi yoksa bir sosyalistmi? Kominist evet bir sol türü ama Faşizm diğer bir adı. Asıl adı sol kapitalizmi kimler var Çin Rusya Kuzey Kore.
Çin Topraklarının yarısı işgal ettiği bölgeler. Rusya aynı şekilde Topraklarının yarısı işgal ettiği bölgeler. Kuzey Kore akıl seviyelerini herkes 3 yıl önceki liderlerinin ölümünün ardından veridkleri gülünç ağlamalar ile güldü.
Eğer bir dini inancın varsa hiç gerek yok böyle şeylere. Bu arada ben 3 türlü siyasi oluşumun içinede girdim. Zaten anadan ve babadan solcu olarak doğdum. Öyle birşey yoksa işte kalıplaşmış insanlar öyle ayırt ediyor. Neyse sonunda birşeyin farkındaysam o da hepsi boş şeyler. Normal Müslümansan normal yaşantına devam et. Yaptıkları tekşey ömründen ömür almak. İnsana değer vermek gibi kavramlar zaten dinde olan şeyler. Bunlar dini 3 e bölmüşler herbiri kafasına göre bir yol çizmiş. Vatanseversen sağcı solcuysan devrimci dindarsan yobazsın. Boş şeyler ama yine de senin bileceğin birşey. He gerçi bir sol görüş görmek istiyorsan Atatürk ve onun devrimlerinden başka birşeye göz atma.16 Yorumla
Soran+1 yılDini inancım var. Siyaset okuyorum. Vatanımı seviyorum. Eşitlikten yanayım. Solcu değilsem neyim?
- +1 yıl
İşte olay bu. İllaha birşey olmana gerek yok. Bu olaylar 300 yıl öncesine kadar yoktu. Yok sen gidip doğudan bir adama solcusun deyip batılıyada sağcı demek. Düşünsene bir insanın 2 yönünü tutmuş adamlar kalıplaştırıp birbirlerine kırdırıyorlar. Zaten siyaset okuyorsan herhangi bir görüşten yana olmaman gerek. Olaylara eşit bakmak zaten normal bir insanın görevi.
Kendime solcu dediğim dönem sağcı birinin yanında devrim için ne yaparsın diyorum ( Yenilikten kasıt ) adam ben devrimci değilim diyor. Cümle içinde kurmuyor devrimi. Vatansever biri olarak Sol kesimin yanına gidiyorum, sınırda Türk bayrağını indirmek istiyen biri vurulmuş, bende olması gereken buydu diyorum adam bana ırkçısın sen diyor. Din ortamına giriyorum dinle alakaları yok.
Yapacağın şey kendine bir siyasi yol çizmek değil. Olaylara insan olmanın gereği olarak eşit bir şekilde bakım haklı olanı savunmak. Bu seni güzel bir insan yapar. Sağcı ya da solcu yapmaz.
Soran+1 yılama solcu olduğumu hissettiğimi izliyorum bazı dar kafalılar başka yöne çekiyo
- +1 yıl
İşte kendini o şekilde kalıplaştırma zaman içinde istesende istemesende ben yapmam desende insanlar seni o şekilde kalıplaştırıp farklılaştırır. Ben hem vatanımı seviyorum hemde bu ülke için elimden gelen devrim ve yeniliği yaparım. Bu benim vatani görevim de. Solcuyum deme. Ama sen illaki diyorsan ben böyle olmak istiyorum birşey diyemem. Yine de tavsiye etmem birde kadınsın densizde çok ülkede baya hırpalanırsın
Soran+1 yılprovakatörlük yapmam kesinlikle bu ülkeme insanlarıma zarar verir. sadece herkes eşit olsun. Kimsenin bir istisnası olmasın
- +1 yıl
Bak işte bende bunu diyorum. Din sana bunu emrederken kendini insanın yarattığı bir sol sağ kalıbına sokmak yanlış. Sen kendine sırf sol görüşlüyüm dediğin için bile sırf kesin senle muhabbet etmez. Sen iyi bir inanan olunca zaten bu vadedilen bütün olaylar sende mevcut ollmuş oluyor.
- Diğer konusunda 700 cevap paylaştı.
+1 yılKapitalizme ve emperyalizme karşı olmak için illa ki solcu olayım demek her kapalının dinini yaşadığına inanmak veya rock müzik dinliyorum siyahlar içinde olmam şart gibi gereksiz bir düşünce gibidir. Sol görüş emperyalizmi kapitalizmi reddeder ama bunu reddeden sadece sol görüş değildir. Sağ görüşte de kapitalizme karşılık vardır. E şimdi diyeceksin ki var ama maşallah sağ görüş bunu diyor ama kapitalistlerin hepsi sağcı diye bende derim ki bak Staline mal varlığına hiç bir imparator yetişemedi henüz. Dinci- muhafazakar grupta kapitalizme karşıdır çünkü faiz ve haksız kazanç vardır, sağcılar karşıdır çünkü kapitalizm dinin emrettiği şeyleri çiğner, sol karşıdır çünkü kapitalizm insan sömürüsü emekçinin alın terini bile çalmaya çalışan bir sistemdir. Hiç bir görüşe mensup olmadan mücadeleni bağımsız ver ki herkes sana saygı duysun. Sağcıı ya da solcu ya dindar - muhafazakar kesimin yaptığı hatalarla suçlanma ya da çoıktığın yolda sol kesimin ya da sağ kesimin yaptığı hatalar seni şüpheye düşürmesin.
10 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
89
Cevap
348Cevap
Anlatmaya çalışayım efendim. Kitaplardan önce kuralları bilmen gerekir
KURAL1 solcu Atamızı sever!._____Tam bir solcu olmak için Atatürkü sevmelisin
KURAL 2 Solcu ırki ayrımı sevmez!
Birisi ben türk olduğum için gurur duyuyorum deyince vay Faşist diyerek onu ezmelisin çünkü
Birisi sana Atatürkün terk harkuladeliğim türk olmamdır ya da ne mutlu türküm diyene sözünü hatırlattığı zaman mal gibi bakmalısın
KURAL3 Solcu mal gibi bakar! ... örnekleri çoğaltalım..
KURAL4 :solcu rasyonalisttir! Bilimi desteklemeli cehaleti eleştirmelisin
KURAL 5 solcu çevrecidir! Ülkemizde atom fiziği eğitimi verilecek nükleer santral açılacak denince buna sanki fizik profuymuşsun da nükleerin zararlarını çok bir biliyormussun gibi karşı cıkmalısın
Sonra sana atom fiziği eğiitiminin tüm avrupada Amerikada hatta pakistanda dahi yapıldığını bunsuz münasır medeniyetler seviyesine ulasamayacağımızı anlatırlrsa KURAL3 ü uygulamalısın
İşte böyle sonucu aynı kurala bağlanan döngüleri uygulayarak solcu olabilirsin. Gerisi ayrıntı kapitalizm karşıtlığının yanına marka tutkusu ekleyeceksin. Çağdaş olmanın yanına dini ekleyeceksin gibi zamanla oturacak şeyler bunlar14 Yorumla
Soran+1 yılSolcular kemalizm düşüncesine karşı ezbere konuşmuşsun
- +1 yıl
neden? nasıl? Ben kemalizmden bahsetmedim bile. Solcular ne mutlu Türküm diyene sözüne karşıysalar bunu açıkca belirtsinler. Solcular kemalizme karşıysa kemalistler sağcı mı :D haklısın ama halifeliğin kaldırılmasına gelince hepimiz kemalist oluyoruz dersime gelince oooo faşist Atatürk dimi
Soran+1 yılmilliyetçiliğin her türlüsüne karşıyım belki ondan
Sadece sol kesimi okuma. Eline geçen tüm siyasi kitapları oku. Oku ki hepsini bil. Sonra karar ver neyi seçeceğine. Ben solcuyum lakin emin ol bunların hepsi boş bak buna gerçekten inan.
Sen doğmadan önce kuralları çoktan koymuşlardı sana seçme hakkı vermediler ve sen ölüp toprağın altına girdikten sonra insanlar tartışmaya devam edecek ve senin kazandığın hiç birşey olmayacak.
Kendine ayır zamanını siyaset boş iş. Ülkeyi rakı masalarında çok kurtardık biz ama uyandığımızda herşey aynıydı.
Gez dolaş kendine aktiviteler bul emin ol kazandığın şeyler çok daha fazla olacaktır.310 Yorumla
Soran+1 yılSolculuktan memnun değil misin. Siyaseti bırakamam bölümüm de siyaset çünkü
- +1 yıl
Tabikide memnunum. Ama sadece kendi içimde yaşıyorum gibi birşey. Bak sana şöyle anlatayım sen ne kadar içten ve yüksek sesle doğruları savunursan savun Meclise gidip zıt görüşlü vekillerin kürsüde ateşli tartışmalarından sonra arka odalarda ihalelerini konuşup ülkeyi nasıl parsel parsel sattıklarını gördükten sonra davanı boşuna savunduğunu anlıyorsun. Fazla uzatmak istemiyorum zamanla sende anlarsın sadece geç kalma.
Soran+1 yılöyle tutarsızlar var ama ben onlardaan biri olmayacağım. Bu arada dini bir inanca sahip misiniz?
Soran+1 yılçok memnun oldum çünkü bu yolu seçerken inancımın bu düşünceyi körelteceğini söylemislerdi
- +1 yıl
Bende memnun oldum. Ankara-Siyasal okudum gereğinden fazlaca mecliste bulundum.
İnsanı en çok üzen şey sen kendini yırtarcasına bağıra bağıra doğrularını davanı savunurken davayı asıl savunması gerekenlerin tek amaçlarının ceblerini doldurmak olduğu. Bunu sende göreceksin devam edersen.
Sadece gençliğinin en güzel yıllarını bu boş şeyler için kaybetme. şu an ne hissettiğini çok iyi biliyorum. İlk zamanlar herkes böyle ateşli olur. Ama geriye dönüp baktığın zaman hiç bişey kazanmadığını ve herşeyden önemli olan zamanını kaybettiğini görüyorsun. Şekeri zehir, Zehri şeker ediyorsun ETME :)
Soran+1 yılpeki pişman olmamak ne yapmalıyım
- +1 yıl
Siyasetin insana kattığı güzel şeylerde var bunları kendine katsan sana yeter. Hakkını savunmayı sesini daha net çıkarmayı doğrularını en belirgin düşüncelerini en özgür ve etik bir şekilde ifade etmeyi öğrenirsin. Bunları öğren derin siyaset yapma ülkemiz buna elverişli değil. Hem Atatürkü hem Peygamberini sevmene izin vermiyor sistem. Senin yapman gereken yüzeysel siyaset derine inmeden doğrularını savunmak.
Herşeyin uç noktası zarardır. Fazla su içme fazla yemek yeme ya da az su içme az yemek yeme. Aynı bunun gibi fazla solcu olma fazla sağcı olma. Tarafın düşüncelerin kimliğin belli olsun bu fazlasıyla yeterli. Ve içinde bulunduğumuz sistem açısından en doğru olanda bu diye düşünüyorum.
Soran+1 yıltam bir solcuyum demek bu ülkede aptallık mı
+1 yılilk basta benden kuCUk oldugunu sandım ama megersem universiteliymissin asagılamak iCin soylemiyorum lutfen yanlıs anlama ama kisiSel gelisim kitaplarıyla baslasan dAha İyi oluR belki
onCelikle bir sey sey olma kendin ol objektif oldugunu sanarken subjEKtiflesiRsin
kendin gibi dusunmeyenlere ofkelenme bu karsı oldugun emperyalist GuClerin ekmeğiNE bal surmek olur bizi ayırmalarına izin vermeyelim sag goruste olan da oyle yetistigi iCin sag dusunur saygılı olalım
solCudaN onCe insaN olalım ; dusunur degil Lider / yapICI olaLım
yardım edELim saG sol milLeT faRk etmeksizin
hayat muCizevi dunYanın hayatı insanların hayvanların hayatı hepsini koruyalım ve tadını cıkaralım
kendi egitimimize ; herkesin egitimine onem verelim
en cok da sevgi egitimine
soLcu oluCAm demek bos DusunmektiR sevGiyi daGItICam demekse erdem
dedigim gibi dusunmek yerine eyleme gec
dıslamak ve ofkelenmek yerine affet
en iyi savascı hic ofkelenmeyendir
solcu kitaplardan onCe kisisel gelisim kitapları okumanı tavsiye ediyorum ve tabiİ feLsefe
mesela kEndi gorusune yakın olan thomas more'un utopyası var oKumussundur diye tahmin ediyorum ama bir de hem onu hem Platonun devletini aynı anda oku efsane oluyor
komunist manifestoyu oku sonra
hitlerin kavgamını oku
en onemlisi erasmus delilige ovguyu oku buna ihtiyaCın var gibi
ve de lao tzunun erdemlerini arastır
siir oku siir yaz kızılderili siiri oku
elli milyon kızılderiliyi emperyalizmin NasIL YuttUGunu okU
bir de youtube yorumLarını
senin gibi dusunmeyen insanların sebeplerini dusun SeNin gibi dUsunemezler anla Cunku onlar Sen degil ama senin gibi gulebilirler sevebilirler ortak noktalarda birles kendini ayrıstırma00 Yorumlalinkleri atıp atmamakta kararsız kaldım kitap okumakla solcu da sağcıda olamazsın ayrıca her iki tarafıda kullanıyorlar kapitalizme yandaş olmadığın ve kendini bildiğin sürece solcu veya sağcı olmanın bir önemi de yok gende linkini yolladığım kitapları okumanı tavsiye ederim. bu arada sağ kesimin kitaplarını da okumayı ihmal etme ki ne olabileceğine karar verebilesin
drive.google.com/folderview
drive.google.com/folderview
drive.google.com/folderview11 Yorumla
Soran+1 yılteşekkür ederim:)
- Diğer konusunda 1,8b cevap paylaştı.
+1 yılBelirli isimleri yoktur bu isin. Arastirmalisin. Herkesi arastirmalisin iste. Solcu diye tanimladigimiz butun o buyuk insanlar her konu hakkinda az da olsa bilgisi olan, bilgisi olmadigi konulari da usenmeden arastiran insanlardi. Kaypakkayasi Cayani Gezmisi, Che'si... En bilindiklerden bahsediyorum. Arastirmaya basladikca bu zamana ismini bile duymadigin nice guzel insanlar oldugunu goreceksin. Gorusunu belirlemen hos, fakat tepki toplarsin boyle yerlerde cunku su an icinde bulundugumuz vaziyet insanlari sag goruse itiyor. Yilma yine de. Zafer elbet bir gun gercegi gorenlerin olacaktir.
Seni devrimciligin sonsuz atesiyle selamliyorum yoldas!
:)12 Yorumla
Soran+1 yılMesaj atabilir miyyim?
- +1 yıl
Tabii ki ne zaman istersen
buradan alacağın tavsiyeleri ciddiye almamak ile başla öncelikle. solcu olmak için ciddi bir tarih bilgisine sahip olmalısın. fakat bunlar da yetmeyecektir. https://tr.wikipedia.org/wiki/Solculuk wikipedia maddesini okuyarak başla en azından biraz temel bilgin olur. politzer'in felsefenin temel ilkeleri kitabı ile başlayabilirsin. eğer dilersen mesaj at arkadaşım sana bir kitap listesi göndereyim. ama unutma örgütlü olmadan solcu olmak zordur.
04 Yorumla
Soran+1 yılbir örgüte müdahil olmak istemiyorum
- +1 yıl
örgüt demek terör örgütü demek değil arkadaşım yanlış anlama. ama sol örgütlenmeyi birinci koşul sayar çünkü bireyden ziyade toplumun çıkarlarını sınıfsal örgütlenmeyi merkeze koyar. şunu hiç aklından çıkarma "Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi sınıf savaşımları tarihidir". sınıfın iktidarı ile kapitalizm yıkılacak ardından sosyalizme geçiş başlayacaktır. solculuk chpli kemalist vs olmak değildir sol sosyalizmdir. teorisi ve pratiği doğrudan yaşamdan ve sınıfsal mücadeleden gelmektedir.
Soran+1 yılünv bitince olsa daha iyi olur:)
+1 yılEşitlikten yana olmak solculuğu, komünizmi veya sosyalizmi gerektirmez. Kaldı ki bu sistemlerde de hep ezilmişlerin olduğunu görüyoruz.
Kapitalizm nasıl insanları sermaye ye ezdiriyor ise Komünizm de insanlari devlete ezdiriyor. Komünizm de sermaye kapitalizmi değil devlet kapitalizmidir.
Kaldı ki Komünizm de mutlak eşitliği bulmak imkansızdır. Kafası çok çalışan çok iyi iş gören bir insan ile veya okumuş yüksek tahsil görmüş bir insan ile vasıfsız insanları nasıl bir tutabiliriz. Nasıl aynı muameleyi aynı parayı verebiliriz?
İslamiyet bütün sistemlerin iyi güzel yanlarını kendinde toplamış en mükemmel sistemdir.
Zekat ile zenginden alıp fakire vermektedir
Şahsi teşebbüse imkan sağlamaktadır
Tekelciliğin karşısındadır
Irçılığa karşı iken kavminin efendisi kavmine hizmet edendir. Kişi kavmini sevmekle suçlanamaz demektedir.02 Yorumla
Soran+1 yılsadece özel mülkiyet konusunda bir ayrıcalık tanınmasa güzel olur. emekçi insan hakkını alsa mesela
- +1 yıl
Özel mülkiyet konusunda kimseye ayrıcalık tanımaz islamiyet. ayrıca emekçinin de hakkını korur ezdirmemek için kurallar koyar. Serbest piyasa ekonomisinden faklıdır gerekli olan konularda kısıtlamaya gider.
Solcu olunmaz bence solcu doğulur :) aslına bakarsan solculuk dünya standartlarında mümkün değil hiç kimse gerçekten eşit olmak istemiyor giydiği kıyafetlerle bindiği araçlar kullandığı telefonlara hatta yedikleri yemeğe kadar hava atmak istiyorlar eşit olmak insana ters düşüyor anlayacağın gereksiz insanlarla dolu dünyada ne bekliyorsun ki giydiği 400 liralık çantayla mutlu güzel kızımız belkide o parayla çoçuk esirgeme kurmunda ziyarette bulunsa ne kadar mutlu olcak ama kızmıza dokunmayalım o arkadaşlarına ve erkeklere hava atmakla meşgul
03 Yorumla
Soran+1 yılÇok güzel açıklamışsın:) olmaya çalışmıyorum sol düşüncem var hissediyorum ama pekiştirmek istiyorum
Soran+1 yılbende onu demek istiyorum yoksa ezbere bir sürü nutuk atarım
ne varki bunda agac kesiyorlar diyip gider eline tas alir banka atm dükkan kirarsin ülkeyi kariştirrsin sokakda icersin sicarsin sevisirsin hamile kalirsin kurtaş yaptirrsin ondan sonra daha ne diyeym bunun gibi cok seyler bunlari yaptigin halde ülkede huzur yok dersin rahat yok dersin demokrasi yok dersin
ülke bakanina başbakanina küfür edersin söversin ama genede bu ülkede şeriat gelcek diye poponu yirtarsin ne kadar sacma salak bos seyler var anaşi işler var orda olursun bunun gibi işte cok zor deyil yanii ya21 Yorumla
Soran+1 yılmilitan olacam mı dedim ya bir solculuğun tanımına iyi bakın
+1 yılGazete okuyarak başlayabilirsin. Türkiye'de birkaç sol tandanslı iyi gazete var. Sakın "Sostalizm"in alfabesi, "felsefenin temel ilkeleri" gibi ortodosk marksist yazılar okuma. gazete yazarlarını twitter vs. takip et. onlar güncel siyasete yönelik her zaman birkaç şey yazarla. internetten ayrıca fraksiyon. org, sendika. org, soldefter gibi takip edebileceğin sayfalar var. Kitap istersen ise daha güncel kitaplar oku. mesela günümüzün önemli marksitlerinden Terry Eagleton, taner timur gibi insanları okuyabilirsin ama ilk başlarda çok zorlayabilir. Tabii ki senin söylediğin marksist olmakla alakalı bir durumsa. yoksa burjuva solcusu olmak istiyorsan herhangi bir tavsiye veremem. ayrıca belli bir birikim yarattıktan sonra örgürtlenmem gerekir. örgütsüz solcu solcu değildir :)
00 YorumlaDiğer konusunda 635 cevap paylaştı. yahu solcu ne sağcı ne? bu sitede nie mantıklı sorular nadir anlam veremiorum... atatürk hepimizin atası enazından benim öyle ecdadımız sonucta. onun ilkelerinde bir yanlıslık yok. haa içki içmiş felan bunların hesabı allah la onun arasında kimseyi ilgilendirmez. bu yüzden solcuyum... dinimde müslüman kuran ve sünnet manevi olarak baz aldığım sey bu yüzden de sağcıyım... ne atatürke küfür ettittiriirim. nede dinime gericilik dedirtirim... atatürkte bunu yapmıstır. ayrıca atasına söven dindar zihiyetlerin dinden haberi yok. çünki ölüyü hayırla yaad ediniz diyor kuranda. bilmem anlatabildimmi...
09 Yorumla
Soran+1 yılNik yorum uyumu
- +1 yıl
:) ahhh ahhh sizin gibi değişmeyen sistem köleleri olduğu sürece daha çok bu ülkede atasına ve dinine küfreden, atasını savunan, ama vergi kaçıran iş adamları, ve modernlik die maneviyatsız yetiştirdiği çocuklar yüzünden huzur evlerinde yaşlanıp ölmeye mahkum olan insanlara bir yenisi daha eklenecek... hergün bu böyle sürecek tamam nick uyumu dielim... başarılar...
Soran+1 yılher b*k biz de haklsın.
Soran+1 yılben müslümanım bunu çoğu solcuyla paylaştım
Soran+1 yılo zaman herkes sağ sol düşüncenin aslını yaşamıyo. arkadaşım sağcı ama tam bir atatürk sevdalısı
Solcu olmak istiyorum demişsin, sağı kulaktan dolma bilgilerle dinleyip şuna buna karşıyım demekle olmuyo, okuyacaksın ki öğreneceksin. İlla solcu olucam diyosan bknz che nin bir kaç sözünü ezberleyin, bir kaç slogan tamamdır, solcu oldunuz.
36 Yorumla
Soran+1 yılbunları bilmediğimi söyledim amacım daha fazla şey bilmek. sağı kötüledğimi sanmıyorum. tek cüümlem sağ görüşüm yok. bu da devleti baz almasındandır.
Soran+1 yıltürkçülülerin kitabını okumamı mı istiyorsun sadece bilgi sahibi olmak için okuyabilirim:)
Soran+1 yılteşekkür ederim:)
+1 yılyorumlarının büyük bir kısmını okudum ve seninle birebir aynı dusuncede oldugumu belirtmek isterim. yalnız bu insanlara "ben solcu bir müslümanim" yahut "solcuyum ama kemalizmi desteklemiyorum" dersen direk sen solcu olamazsın diyip damgayı suratına yapıstırırlar gerzekler. lakin düsünmek gerek milliyetcilige karsı olan bir solcu "türk olmak üstün olmak icin kâfidir" diyen bir adamın goruslerine nasıl bağlılık gostersin? bunu demek yaptıklarını çöpe atmak mıdır? hayır asla, elbette ki mustafa kemal iyi bir askerdi, iyi bir askerdi de yaptığı yanlıs siyasi politikalar bizi bu hale getirmedi mi? böyle dersende sen türk olamazsın derler, sonra is sen pkklısına kadar uzar da uzar. nerden biliyorum? bu sitede sırf goruslerim yuzunden yemedigim hakaret, girmedigim kılık kalmadı. ee adama sorarlar hadi bana bunları söylüyorsun da sen önce bir insan olmayı becerebildin mi diye? velhasıl kelam tartısacak, birbirimize soracak cok seyimiz var azizim, sen istersen bir mesaj at bana
13 Yorumla- +1 yıl
kitap olarakta once bunları okumanı tavsiye ederim, bunları hallettikten sonra ornekleri cogaltirim istersen, sana tavsiyem YOLUNDAN SAPMA
Son Nefer: Deniz Gezmiş
İki Büyük Lider: Deniz Gezmiş - Che Guevara - +1 yıl
solculuk deniz gezmiş e ya da che ye endeksli bir durum değildir. ayrıca zaten deniz gezmiş saygı duyulması gereken bir kişilik olmakla beraber kemalisttir. atatürkçülük ile sosyalizme inanmak yani solcu olmak bu ülkede senelerdir birbirine karıştırıldı.. atatürkçülük ya da diğer adıyla kemalizmin solculukla uzak yakın alakası yoktur ve milliyetçi bir düşüncedir. türklük üzerinden varolmuştur. sosyalizmde ise ırkların bir üstünlüğü yoktur.
Soran+1 yılteşekkür ederim anlayan çıktı. İşte bazı mallar anlamıyo.
+1 yılBence solcu sağcı olmaya bu kadar takılma. Sol ve sağ insanları böler. Küresel demokratik sistemde sağ sol diye bir şey yok. Ulusal çıkarlara hareket edenler ve etmeyenler var. Daha önce Mhp'li olan Mansur Yavaş son seçimde Chp'nin adayıydı. Fransada Sarkozy den sonra Cumhurbaşkanı olan Sosyalist Hollande Sarkozy ile aynı politikaları izliyor. Ben Türkiyedeki siyasetçiler arasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Necmettin Erbakan dan başka kimseye saygım yok. Benim için iktidardaki kişinin dindar olup olmaması umrumda değil. Önemli olan özgür olması. Ama kişisel olarak Laik bir yönetimi tercih ederim.
16 Yorumla
Soran+1 yılGüzel yorumlamışsın ama katılmadığım cümlelerin de oldu
- +1 yıl
Bu çok normal. Katılmadıkların ne merak etim :D
Soran+1 yılatatürk kısımları
- +1 yıl
Ben Atatürk hayranıyım. biz tartışmayalım :D
Soran+1 yılyooo saygı duyarım
- +1 yıl
Buna sevindim :)
+1 yılSol sosyalizmden gelir. evrenseldir. hic bir ulusalci ve milliyetci solcu olamaz. ataturkte solcu degil, ataturkculerde. yani ne chp soldur nede ecevit.
Solcu kimdir peki? israilli yahudi olupta filistinli mazlumlar icin protesto yapanlardir.
Türk olupta kürt mucadelesini destekleyenlerdir.
Kürt olupta srilankadaki tamil halkina uzulendir.
Doga katliamina karsi durus sergilemektir.
irkina dinine bakmadan insanligi savunmaktir.
Esitlikten yana olmaktir. holdinglesmeye karsi cikmaktir. spor holdinglerini kabul etmemektir.
Fakir baykurt, yasar kemal, jack london kitaplarini okuyabilirsin39 Yorumla- +1 yıl
nedense solcuların hepsini karşı oldukları büyük holdingler destekler ama :))
- +1 yıl
Sen solculukla ataturkculugu karistiriyorsun ondandir
Soran+1 yılTeşekkürederim. Ne güzel anlatmışsınız solculuğu evet düşüncem de bu zaten. ama bazı yobaz kafalılar da anlasa
- +1 yıl
@Soran yobaz kafa mı? Senin düşünce anlayışının içine edeyim. Kendi fikrinde olmayan birine yobaz diyecek kadar faşistsin, tahammülün bile yok çünkü. Bu arada cevaplayan arkadaş bu soran kişiden bir halt olmaz. Kıza Atsız oku iyi solcu olursun dedim tamam okurum, duymuştum diyor. Şaka gibi yemin ediyorum.
Soran+1 yılsalak orada kinayeye aldığımı anlamadın mı
- +1 yıl
Kinaye? ''Peki araştıracam teşekkür ederim ismini duymuştum'' demenin neresi kinaye @soran? Sıvadın iyice yemin ederim.
- +1 yıl
Atsizi sormusmus. zaten soran olmak istiyorum diyor. ben biliyorum demiyorki. atsizda hitlerde beter hastalikli bir adam onuda belirteyim.
- +1 yıl
25 yil once koydeydim ben. koyumuzun onunde akarsu gecerdi. oltami alir gider ailecek yiyecek kadar balik tutardim. herbirisi 1 kilo gelirdi.
Ayriyetten binlerce göcmen kus gelirdi. karinlarini baliklarla doyururlardi. kirlangiclar topraktan olan evimize yuva yapar, yumurtalarini yuvaya birakir, sonra 4-5 tane yavrusu olurdu. anne kirlangic her yiyecek getirdiginde yavrular agizlarini acip ses cikarirdi. - +1 yıl
Biz koyden ciktiktan sonra elektrik geldi. cocuklar elektrigi suya verip tum baliklari olduruyordu. her golette bunu yapmislar. koskoca akarsuda simdi hic balik yok. balik olmadigi icin gocmen kuslarda gelmiyor. doganin dengesi bozuldu boylece.
Simdi ise yazin suyun yonunu degistirip o suyla pirinc suluyorlar. artik hic kimse yazin suya giremiyor. su yok cunku. kisinda su sovuk oldugu icin girilmiyor zaten.
Alin size kucuk bir ornekle vahsi kapitalizm. fabrikalarin dogayi nasil kirlettigini anlatmiyorum bile. ormanlarin nasil yok oldugunuda anlatmiyorum. sagcilik bir diger ismi kapitalizmin vahsiligi bu.
süreç senin söylediğinin tam tersi işliyor genç bayan. ilk önce okuyorsun sonra kafana yatarsa solcu ya da her ne ise onu oluyorsun. sen olmaya karar vermişsin ne okuyacağım diyorsun.
45 Yorumla
Soran+1 yılçok makale çok yazı okudum bu da bir şey en önemlisi çok şey dinledim sadece pekiştirsin diye kitap okumak istiyorum
- +1 yıl
haklısın :)
Soran+1 yılTeşekkür en kısa zamanda temin edicem
Che Guevara ve Deniz Gezmiş in kitaplarını okuya bilirsin mesela. Ünlülerden Baris Atayın düşünceleri görüşü diyorum. Cüneyt Özdemir, Enver Ayseveri de takip etmelisin.
21 Yorumla
Soran+1 yılÇok teşekkür ederim hepsini ekliyorum daha sonra toplu yemin edeceğim:)
Kötü muhalefet yap bu ülkedeki sol anlayışı bu ayrıca ne sağcı ol ne de solcu bir şeye sadece bir tarafından bakmak hiç bir tarafından görmemektir biz gerçekleri sadece bir tarafından görülmeye mahkum edilmemelyz bir gruba dahil olma çabalarını boşver
32 YorumlaDiğer konusunda 8,4b cevap paylaştı. solcu olmaya çalışırken dikkat et kürt gruplar seni içlerine çekmesinler.. Bu ülkede sağcılık da solculuk da özünden sapmış durumda.. asla bir kişinin veya grubun peşinden gitme.. öğrendiklerini kendi kafanda harmanla ve fikirlerini kendi içinde yaşa.. hiç bir fikir akımını "mutlak doğru" ve "her yönüyle kusursuz" olarak görme..
ben sağcı veya solcu değilim, senin de tercihlerine saygım var.. bu sadece hayat tecrübesi bol olan bir abinden tavsiye olarak aklının bir köşesinde dursun..11 Yorumla
Soran+1 yılBen sadece haklının yanında olurum provoke yapmak olmaz amacım çünkü bu insanlara zarar verir diye düşünüyorum.. Teşekkür ederim tavsiyeniz için mantıklı konuşmuşsunuz:)
Diğer konusunda 1,4b cevap paylaştı. Deniz gezmişle başla ugur mumcuyla devam et biraz anarşi düşünüyosan yanı hakkını almak için gerekirse zor kullanırım dıyosan mahir çayanla devam eyle 1969 1980 dönemını iyi oku bu yıllar arasında aslında ülkeye sol gelecekti daha sonrasında darbe oldugu ıcın gelmedı Benim gibi yapmanı öneririm ATATÜRKÜ ilke edin burada çogu ınsanın yaptıgı yanlışlık şu oluyor , deniz gezmişi ilke edınerek ATATÜRKE düşman oluyorlar ve bilmiyorlar ki deniz gezmişin ilkesi ATATÜRKTÜ...
12 Yorumla
Soran+1 yılAtatürkün her politikası da güzel olumlu iyi değildi
+1 yılİnsanların hepsi eşit değildir yeni yetme solcu. Bütün insanlar FIRSATTA EŞİTTİR. Bu meseleye sağcı solcu olarak bakmaktansa siyasi ideolojileri okuman gerek. Marxı da Weberi de okuycaksın john lucku da Adam smithi de okuycaksın. o zaman herkesin eşit olmasıyla herkesin fırsatta eşit olması farkını da anlıycaksın
110 Yorumla
Soran+1 yılokuyorum ama çatacak adam arıyorsunuzz galiba
- +1 yıl
Yoo okumamışssın Okumasan solcu olmak istiyorum sağcı değilim demezsin
Soran+1 yılAz çok solculuğu biliyoruz ben ufkumu genişletmek için dedim.
- +1 yıl
liberalizmi bilmeden sen nasıl solcu olduğuna kanaat getirebiliyosun?
Soran+1 yıldetay aramaya gerek yok. Eger bir şeyi bilmek istersem o zincirleme tepkime gibi uzayıp gidecek
- +1 yıl
yahu liberalizim detay mıdır? sosyalizmin tam zıttıdır liberalizim. Daha nolduğunu bile bilmeden detay diyip geçiyosun. Hala ukalalık yapıyosun. Bunun yerine biraz öğrenmeye açık ol. Hatalarını anla
Soran+1 yılo zaman biraz ılımlı bir şekilde söyle
- +1 yıl
sen de iyi araştırmadan doğrudan ben sağcı olmıcam deme. Ön yargılı insanlara tahammülüm yok
Soran+1 yılön yargılı değilim ssğcılara ithamda bulunmadım sadece devlet hedeflerini doğru bulmuyorum o kadar
- +1 yıl
neymiş devlet hedefleri? kaldı ki burada sağ - sol gibi isimlerden ziyade bilimsel doktronler üzerine gidelim. Türkiye' de sağ olarak tanımlanan kesim merkez sağ hükümetleri hep liberal politikalar izledi. Söyle bakıyım neymiş liberallerin devlet hedefleri
Eşitlikten yana ve kapitalizme karşı olman için solcu olmana gerek yok canım. Sağcı veya solcu tüm bunlar toplumu ayrıştırmak için türetilen kavramlardır. Sen doğrularınla hareket et , sağcı veya solcu diye başta kendini olmak üzere kimseyi ayrıştırma, kimseyi bu bizde / benden değil diye de ötekileştirme.
18 Yorumla
Soran+1 yılişte eşitlikten yana otoriter yönetime karşı ırk ayrımı gözetilmeden bu ülkede refah seviyesi şekilde yaşama amacı olan kızım
- +1 yıl
İfade etmek istediğini anladım ancak bunun için ''solcu olmak istiyorum'' dediğin de zaten kendini veya sağcı olduğunu düşünenleri ötekileştirmiş olursun. Ayrıca şu mana da çıkar. Sağcılar : eşitlikten yana olmadıkları gibi kapitalizmi kabul eden kişilerdir.
Irk ayrımı elbette çok yanlıştır. Senin arzuladığın devlet yapısı sosyal devlet yapısıdır. Ki bu TC için çok zor olduğu gibi neredeyse imkansızdır. Meselenin temelinde eğitim var. Biz yetişkinler Sağcı veya Solcu olarak kendimizi ve başkalarını ayrıştırmaz isek , küçüklerimiz de bunu yapmayacaktır. Biz biriz. Alevisi, Sünnisi, Lazı, Çerkezi, Türkü, Kürdü bu vatan ve devlet hepimizin. Beklentilerimiz, ortak değerler üzerine kurulu olmalı.
Soran+1 yılsağcılrın devleti temel alma düşüncesini sadece benimsemiyorum
Soran+1 yılama bir solcu düüncesine sahip olduğum halde inancım her şeyden önde benimde?
Soran+1 yılbu konuda haklısın
Che, Karl Marx Deniz Gezmis ile ilgili kitaplari oku ve solcu demek bir yerde onyargilarini da geride birakmak yeni goruslere acik olmak sadece sol gorusu degil sag gorusu de adin gibi bilmeni gerektirir. Assagiida bir yorumunda Mujdat Gezen sacma bir insan demissin kusura bakma ama yakistiramadim. Goruslerin ne olursa olsun kesinlikle hakaret etmeden yorumunu yapmalisin. Yoksa digerlerinden farkin olmadigi gibi cahilde gorunursun disardan. Sevgiler :)
15 Yorumla- +1 yıl
Bence seni örnek almali önce
- +1 yıl
Bil mukabele; böyle bir cevap paylaştığın için @guness9
Soran+1 yılTeşekkür ederim haklısın ama twitter da sürekli laf sokma çabası bana saçma geliyo.
+1 yılÖlenler dövüşerek öldüler, Güneşe gömüldüler
Vaktimiz yok onların matemini tutmaya..
Sen de çıkar göğsünün kafesinden yüreğini şu güneşten düşen ateşe fırlat yüreğini yüreklerimizin yanına..
Düşmesin bizimle evinde ağlayanların gözyaşlarını boynunda ağır bir zincir gibi taşıyanlar Bıraksın peşimizi kendi yüreğinin kabuğunda yaşayanlar... Akın var güneşe akın! Güneşi zaptedecegiz güneşin zaptı yakın!30 YorumlaEğer gerçek bir solcu, devrimci olmak istiyorsan Kemal Kılıçdaroğlunu dinleme yeter:)) dünyadaki sol hareketleriyle ilgili kitaplar oku belirli sol grupların içerisine gir Fransız devrimi, Rus Devrimi, Atatürk ve İnkılaplarını iyi incele che guevere'yı oku.
33 Yorumla
Soran+1 yılAtatürk ve Kılıçdaroğlunu geç:) diğerleri hakkında sürekli araştırma yapıyorum teşekkü ederim
- +1 yıl
bak sana bir yolda göstereyim anarşizmde bir seçenek. benim görüşüm anarşizm. komünizm çökmüş bir sistm onun yerinde kapitalizm hakim benim bakış açım varolan sistemi yokederek insan doğasını ekosisteme müdahelesi olmadan müdahil edilince anca o zaman gerçek eşitlik sağlanır. sistemsizliği seçmeliyiz gerçek huzura o zaman varılacağını düşünürüm. yani doğaya zarar vermeden doğal yaşama geri dönmeliyiz. doğal beslenebileceğimiz bir ütopya kurmalıyız. Nüklersiz, sanayisiz, kölelikten kurtulumş insanoğlu, termik santralsiz, temiz hava sahası, korunmuş canlı varlıklar ne güzel olurdu bea
+1 yılDüşüncelerini sol ya sağ görüş olarak adlandırma bu düşünce dünyanı zayıflatır geniş düşün Dünyadaki Akımları araştırmakla başla derim daha sonraki süreçte Düşünürleri araştır ve daha sonrasında fikirlerini araştırarak şekillendirmeye başla Çünkü sağ ve sol denen anlayış sistemi oluşturanların insanlara dayattıkları bir şey
03 Yorumla
Soran+1 yılzincirleme tepkime gibi en bilindiğinden başlayarak ilerlemeyi düşüünüyrum.
- +1 yıl
Detaylar gerçeği gün yüzüne çıkarır tarafsız yaklaş her konuya
Soran+1 yılsaygı duyuyorum en azından
+1 yılAntikapitalist tavrını takdir etmek ve desteklemekle beraber insanları kurtaracak herhangi bir -izm olmadığını anlayarak siyasi düşünce hayatına başlayabilirsin. Bugün daha güzel bir dünya vaad eden bir -izm yoktur ki, insanlığı kana bulamamış olsun. Her zaman Cemil Meriç'in "-izmler idraklerimize giydirilmiş deli gömlekleridir." sözünü hatırlamanı tavsiye ederim. Öte yandan sana eşitlik ve özgürlük söylemleriyle gelen her siyasi hareket bugün sermayenin kölesidir. Çünkü kapitalist sistemin en büyük özelliği kendine karşı doğan isyanları bile pazarlamasıdır. (bkz. isyan pazarlanıyor- ayrıntı yayınları)
04 Yorumla
Soran+1 yılçoğunda haklısınız ama amacım zaten yaşanılabilir bir ortam olması
- +1 yıl
İnsanlık kullandığı enerji kaynaklarını tüketip, ekonomik paradigma değişene kadar yaşanılabilir bir ortam olmayacak. Bunu sağlayacak herhangi bir -izm yok.
Soran+1 yılpeki -izm yoksa ne var bunu yapacak olan şey ne?
- +1 yıl
Bunu sağlayacak olan şey dediğim doğal kaynakların bitmesi (özellikle enerji kaynaklarının) ve ekonomik paradigmanın değişmesi. Bunu öyle siyasal akımlar falan başlatamaz; ekonominin doğrudan etkilenmesi lazım.
+1 yılAslında şu şekilde olması daha mantıklı değil mi? İlk önce her görüşten kitapları okursun, araştırma yaparsın sonrasında kendi görüşünü bulabilirsin. Zaten içinde olan şeyler, karakteristik özelliklerin bence senin görüşünü yansıtır. Olmak istiyorum diyorsan eğer kendi karakterinden de ödün vereceksin demektir. Onun dışında Nihat Behram okuyabilirsin.
14 Yorumla
Soran+1 yılkarakterim mantalitem zaten solcu eğiliminde ama neden solcusun denildiğin de bassmakalıplardan çıkmak istiyorum. Nihat Behramın düşüncesini ben de beğenyorum deniz gezmişi mahiri bize unutturmayan nadir kişilik
- +1 yıl
Bu şekilde açıklığa kavuştu sormak istediğin :) Zaten sana her neden solcusun diye soranlara karşındakinin bilgisine göre cevap ver. Birazda geçmiş yıllarda ki sol olaylarını araştırıp bu konuda fikir edinip kendine haklı sebepler bulabilirsin.
Soran+1 yılamacımda bu genel de bildiklerim hep yüzeysel dün anlamış oldum. Buarada çok teşekkür ederim:)
- +1 yıl
Rica ederim ne demek :)
Sosyalizmin alfabesini al ise komunist manifestoyla baslama agir gelir. Vikipediden araştırma yap kizildere ne mahir çayan kim. Twitterdan falan deniz gezmiş olur gençlik muhalefeti olur Karl marx falan takip et. Ama sagcilarin dusuncelerini de çok iyi bil. Karsi tarafi da iyi bilmelisin. Sosyalist forumda takil her yazilani savunma biz bile kendi içimizde ayriliklara dusebiliyoruz. Önce kafanda bir tart ve vicdan süzgecinden geçir öyle karar ver.
01 Yorumla
Soran+1 yılvicdanımı sonuna kadar hissettiğim için belki de solcuyum
+1 yılMilliyetçi görüşte olman lazım ülkeyi kalkındırabilecek mesela herşeyi Türkiyenin üretip sattığı ithalatın az olduğu kalkınmanın ööncelikli olduğu bir ülke hayal ediyorum Bisküvimiz bile yabancı Türkiyede yapılsın nerdeyse herşeyin patenti yabancı markalar giydiğimiz kıyafetten yediğimiz yemeğe yöresel az tatlarımız kaldı bunların düzeltilmesi lazım asıl milliyetçilik budur işte ama birileri bunları konuşulmasını istemiyor maalesef.
01 Yorumla
Soran+1 yılMilliyetçiliğe karşıyım ama
Diğer konusunda 777 cevap paylaştı. tam bir solcu olamazsın neden dersen kominizmi türetenler de kapitalizmi türetenlerde aynı, ikiside sömürü düzenidir. kapitalist sistemdede halkın%90 nı üst tabakaya çalışır kominizm düzenindede, Öncedende bugünde enerjik aksiyoner solcu gençleri sokaklara salanlar kendileri hiltonlarda viski yudumluyordu günümüzde de aynı, anlayacagın iki sistemde birbirine zıt gibi göründese tek elden icad edilmişt, r
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılAbdullah Öcalan'nin kitaplarını oku ama şimdi onun kitabını okursan sana terörist muamelesi yapılır Atatürk'ün kitaplarini okursan vatanperver olursun çok saçma zihnihet kimsenin zoruna gitmesin ama gerçekler bunlar
76 Yorumla
Soran+1 yılmanifestosnu okudum
Cevap sahibi+1 yılNasıl buldun?
Soran+1 yılkaynakdan
Cevap sahibi+1 yılAtatürku mumyalayip put yapmissiniz diğer ölen şehitleri unutma bu ulkeyi ataput kurtarmadi kurtaramazda Atatürk böl Parçala yönet sistemi ile bu ülkenin başına lider olarak getirilen bir yahudi masonudur Kâzım Karabekiri nedrn vatan haini ilan etti Kâzım Karabekir bir ülkenin kurtulusunu bir kisiye baglamayin diye o zaman islamiyetin kurtulusunu halit bin velit (r. a) baglayalim tüm savaslari o kazandı atapuut için anma törenleri yapacağınıza peygamberimiz için Mevlüt okutun yahudilerin neden bir lidrri yok ya da hristiyanlarin? Çünkü bunları aşmış adamlar ve arlarinda hiç karışıklık çıkmıyor simdiki ataput zihniyetini görüyoruz ke mali bırakmış onun zihniyetinden ne olacak ki ismet inonu tüm Adaları rusya yunanistan gibi ülkelere verdi israili ilk taniyan devlet Türkiye lider kim ismet inonu sene 1943 şimdi zihniyetini git kendine sakla @kezbane
Diğer konusunda 517 cevap paylaştı. solculuktan kastın eşitlik adalet yenilikçilik kavramlarına daha yakın olmandandır. bencede böyle olması gereklidir. Bana göre şeriat en güzel sistem. bu yüzden farklı bir devlet yönetim sistemi söylemem, kitap söylemem olmaz. :). yalnız görüşün bence güzel devam et. adalatten yana ol her daim.
22 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkür ederim düşüncelerime saygı gösterdiğin için:)
+1 yılÖzgür düşün, boyun eğme, sorgula ve ATA'larımızın kurtarmak uğruna kan döktüğü bu toprakları demokrasi ve Cumhuriyet karşıtı insanlardan canın pahasına koru. İşte o zaman solcu olursun. Kimseyi örnek almana, kitaplarını okumana gerek yok. Sahte değil yürekten solcu ol; olacaksan.
02 Yorumla
Soran+1 yılzaten yürekten olmasam en ince ayrıntısına kadar sorgulaamam
- +1 yıl
O zaman kimseyi örnek almana gerek yok.
kardeşim solcu olmak kolay seçim önemli olan kapitalizme ayak uydurabilmek.. sosyalist hayatın da dezavantajları var ben söyleyim sana baskıcı yönetimler oluşturan stalin mesela sovyet rusyayı kaç yıl geriye götürdü haberin var mı? rusyada insanlar aç sefil ve ülkemize p*rno ticareti için geliyorlar. bu ne kadar acı bir gerçek.. ekonomisi çöktü rusyanın yanlış yönetildiği için..
02 Yorumla
Soran+1 yılStalinin ideolojisi yanlıştı tam bir komünist düşüncesi yoktu
Soran+1 yılkuran okumadığımı nereden biliyorsun be
İlk önce Kur'an'ı oku açıklamasıyla beraber Sonra Hadisleri Oku Sonra İslam Hukukunu Oku.
Örnek Olarak Peygamberimizi alabilirsin Ve Hz. Ömeride (Adalet Timsali ).
Düşünür olarak Ahmet Yesevi iSABETLİ OLUR.
(Düşüncelere Saygı Olmalı 21. yy dayızda)26 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkür ederim kuranı okudum mealinide okuyunca eşitliğe özel mülkiyete karşı çıkmıştır
- +1 yıl
Dostoyevski'nin bir eserini çevirelim Türkçeye Ama Rus Dilinin Türkçeye uyarlamasını herkes yapamaz Açıklamada olmalı yoksa Anlayamadığımız yerler olur. Yani Kur'an Tefsir Şeklinde okunmalı Kur'an ayetlerinİ Halk efendimize sorar öyle anlaşılırdı. Hadis okumadan Ve Sağlam Bir Zihne Sahip olmadan Mealden Kur'an-ı çözmek imkanı malesef yok.
Soran+1 yılHaklısın o kadar araştırdım bunu araştırırım
- +1 yıl
Kapitalist Düzen Eşitlikten bahsedersek. Bazı insanlar çok çalışıp çok emek veriyorlar bazıları ise Tembel çalışmıyor, okumuyor. Emek veren malını artırır doğal olarakta zenginleşir. Zenginler Zekat verir. Örneğin:
Mesela ana ihtiyaçlarınızın ve borçlarınızın dışında elimizde, bir yıldan beri 10.000 TL paramız varsa bunun % 2,5′u olan 250 TL’yi zekât olarak veririz.100.000 TL varsa 2.500 Tl' yi zekat olarak veririz.1.000.000 TL varsa 25 TL 'yi zekat olarak veririz.1.000.000.000(1 milyar) varsa 250.000 TL zekat veririz. Arama Sonuçları
Bill Gates, Mark Zuckerberg in zekat verdiğini düşünsene.
Soran+1 yılÇok iyi açıkladınız düşünüyorum da zekatları milyonlar olur herhalde
Düşünmen yeter. Okuduğun şeyler seni kendine çeker. Eşitlikten yana, Faşizme karşı, ezilenin yanında yer alışın, doğaya, tüm insanlığa ve görüşlere saygın vs. Vs. Fikirler seni solcu yapar. Çok okumak bilgi sahibi olmana yarar. Seni değiştirecek sensin kitaplar değil. Kitaplar geliştirir. Gözlerinden öpüyorum. Sevgiler.
23 Yorumla
Soran+1 yılFaşizm, kemalizm ve milliyetçiliğe karşıyım
Soran+1 yılçünkü kemalizm bir milliyetçi düşünce
En temelden basla solculuk sagcilik ne demek ona bak... bunu en iyi hurriyette jack amca var o bir yazida anlatmis google. A solculuk sagcilik jack amca yaz cikani oku hurriyetin blogunda sonra... ataturkculuk kavramina bak... bo seni cok. Iyi yonlendirecek.. bunlari iyi anla ve en son olarak.. nutugu oku emin ol sonrasi arap saci gbi gelecek...
00 Yorumlaönce marksit ideolojiyi bilmen gerek sonra kendi fikirlerin doğrultusunda marksizmin türkiyede nasıl uygulanabileceğini sogulaman gerek iyice gelişmelisin bu konuda ve en sonunda bir sosyalist parti seçmek zorundasın onun eğitimlerine katılmalısın yasal bir parti olmalı bu saçma sapan illegalitelere bulaşma örgütsüzsen solcu olamazsın sadece teori yeterli değildir pratiğe dökmelisin bu arada sosyalizm bütün yönetim biçimleri gibi bir diktatördür ama proletertya diktatörlüğüdür şunuda unutma eğer sen bir sistemi savunuyorsan senin için dikta olmaktan çıkar nasyonal sosyalizm falan yazmışsın nasyonal sosyalizmin bildiğimiz sosyalizimle bir alakası yoktur n. sosyalizm bildiğin faşizmdir ya ni tek ırk sosyalizmi nazism gibi chp dsp gibi partilerin solcu olduğu ise yalandır onlar bildiğin düzen partileridir
00 Yorumlaşuncu buncu olmayın artık !!!
sağ görüşüm yok demişsin sağ görüş nedir sol görüş nedir bilir misin?
haberler kanallarında gazetelerde okudugundan ibaret midir ideolojiler?
eğer ki ideolojini bir temele oturtmak istiyorsan CEMİL MERİÇ oku, "Bu Ülke" yi oku Bu ülke Sağ-Sol ülkesi değil.. sağ-sol bu ülkeye ithal edilmiş suni kavramlardır..
önce cemil meriç i tanı, sonra kitaplarını oku..00 Yorumla
+1 yılO ne ya, solcu olayım diyerek solcu olunmaz ki. Düşüncelerin sola yatkın ama solcu olayım diyerek olmaz. Sanırım senin asıl sorun nasıl daha çok öğrenirim oluyor. Özellikle şunu oku bunu oku dersem koşullanmış olursun ve bağnaz bir yapıya sahip olursun. O yüzden istediğini oku ki kendi düşüncelerin kendi yorumun gelişsin, başkası gibi kulaktan dolma bilgilerle saçma siyaset yapmazsın böylece. Küba'yı müslümanlar keşfetti, orda cami vardı gibi desteksiz saçma söylemlere girmezsin.
01 Yorumla
Soran+1 yılhah tam da öyle nasıl daha fazla bilgi sahibi olurum demek istediğim bu. içi dolu bilgileri araştırıyorum zaten
Gizli Üye(36-45)+1 yılBanu Avar, Hulki Cevizoğlu, Cengiz Özakıncı, Soner Yalçın, Yalçın Küçük, Merdan Yanardağ, Erol Manisalı olarak işe başlayabilirsiniz.
Hangi kitaplarını soracak olursanız yanıtlarım.15 Yorumla
Soran+1 yılözellikle hangi kitapları
Cevap sahibi+1 yılHangi yazarları soruyorsunuz? Yukarı da saydıklarımı mı? Genelde her biri ülkemizdeki çeşitli siyasi olaylarla ilgili farklı konuları ele almışlardır. Genel olarak öğrenmek istedikleriniz neyse ona göre tavsiyede bulunayım.
Soran+1 yılHulki Cevizoğlu?
Cevap sahibi+1 yılHulki Cevizoğlunun, İşgal Ve Direniş kitabını okumanızı öğrenirim. Ya Sev Ya Serv kitabı da gerçekten iyi bir yapıttır.
Onun dışında bu ülkeden neden değerli maden çıkmıyor sorusunu ve işin içindeki Alman elini anlamak içinse, Altın ve Suikast kitabına göz atabilirsiniz.
Soran+1 yılÇok teşekkür ederim:))
Şunu söyleyeyim istediklerin aynı zamanda İslam'ın istedikleri. Dinimizde eşitlik var ve kapitalist bir yöntem kesinlikle yok. İslamla ilgilenmelisin bence. Sağcılar İslamın adını kirletiyor. Mesela sağcılar faize bir şey demiyor. Madenlerin halkın olmamasına bir şey demiyor. Halbuki İslam'da kesinlikle faiz yok ve madenler halkın olur ya da halk yararına kullanılır. İslamla ilgilen.
22 Yorumla
Soran+1 yılİşte bu kuranda bile yazıyo eşitlik adalet ama gel de anlat
- +1 yıl
Haklısın kimse anlamıyor. En anlaması gerekenler olan müslümanlar bile anlamıyor. Allah "Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının ve eğer gerçekten iman etmiş kimselerseniz, faizden geriye kalanı bırakın. Eğer böyle yapmazsanız, Allah ve Rasûlüyle savaşa girdiğinizi bilin. Eğer tövbe edecek olursanız, ana paralarınız sizindir. Böylece siz ne başkalarına haksızlık etmiş olursunuz, ne de başkaları size haksızlık etmiş olur." ﴾Bakara 278-279﴿ buyuruyor ama müslümanlar faiz alan birine oy veriyor ve onu el üstünde tutuyor. Yapılan bu hata seni başka şeylere yöneltmesin. Sen İslam ile ilgilen. Ancak İslam ile olur senin istediğin düzen. Müslümanız deyip yanlış işler yapanlar aldatmasın seni.
Solcu olmayı geçelim de, kimi örnek almalıyım diye sakın sorma. Biri Çayan der diğeri Kaypakkaya, apışır kalırsın. En güzeli başla kendin araştırmaya kim ne yapmış ne demiş. Ha birde sana önerim yazar ayırma. Özgeçmişlerine bak sağ görüşlü mü sol görüşlü mü karar ver o gözle oku ama sakın yazar ayırma. Aynı konu üzerinde yazan sağ görüşlü yazarla sol görüşlü yazarın farkını gördüğünde tatmin olursun ancak :)
01 Yorumla
Soran+1 yılaraştırıyorum zaten ama buraya sormam hata oldu
- Diğer konusunda 802 cevap paylaştı.
+1 yılolmak gibi bir terim sacma benim icin. sol gorus kalptedir. aklinin kalbinin dusundukleridir. fashist dusuncelere karsi durup her dayim haksiza boyun eymeden tek yumruk olmaktir. bir yasam dusunce bicimdir. olunmaz oyle, olunmustur zaten.
32 Yorumla
Soran+1 yılherkes oraya takılmış zaten solcuyum düşünmem yeterli solcu olmam için sadece pekiştirmek anlamında dedim
Gezi eylemlerine katıl, ol, cami eylemlerine katıl, Tayyibe düşman ol çaldı çaldı ülkeyi satıyor de, ezana karşı çık, her 10 kasımda anıtkabirde ol, VE en önemlisi "Lezbiyen ol" :D Çünkü Türkiyedeki solculuk anlayışı bu :)
44 Yorumla
Soran+1 yılişte bu ama ben atatürkçülüğe karşıyım
Soran+1 yılhetaroyum:D
Soran+1 yılhetero*
Sağcı olmak kötü bir şey değildir. Aradaki ve yaşam bölgesindeki ince ayrıntıyı vatandaşların kestirmesi gerekmektedir. Eğer ki bir ülke nüfusu aynı ırktan gelme ise bu ülkenin milliyetçi olması çok doğaldır. Ama farklı ırklardan kurulan bir ülke varsa bu ülkenin solcu görüş olması gerekmektedir. Bizim ülkemiz buna çok iyi bir örnektir. Ben daha sosyalist bir düşünceye sahibim.
13 Yorumla
Soran+1 yılkötü bir şey demedim
Soran+1 yılevet hayat mottom bu
Turkiyede Solculuk çok derin bir kavram :)
Önce sosyalizm araştır. Marx-Engels oku.
Sonrası gelir zaten zamanla girersin bu gibi şeylerin içine. Ayrıca sosyalist olmak için bir şeyler okumana gerek yok. Sen sosyalist okumalar yapmak istiyorsun. Amacın biraz daha başka :)01 Yorumla
Soran+1 yılhayır sadece pekiştirmek isityorum
+1 yılİnsanca düşünmek yeter kalıp yargılara sahip olmak iyi birşey değildir. Solcu olmak malesef çok yozlaştırılmış bir kavram artık. Dışarda sol görüş ya da solcu deyince insanlar seni bölücü ve terörist olarak algılıyor çünkü sol düşünce hep bu şekilde karalandı. Kitap tavsiyesi istersen de. Bir ekonomik tetikcinin itirafları kitabını okumanı tavsiye ederim
06 Yorumla
Soran+1 yılkitap okumanın neresi suççç
- +1 yıl
Kitap okumanın suç olduğunu kim söyledi?
Soran+1 yılyok yani bazıları tepki göstermiş siz ne düşünüyorsunuz diye yorum aldım en azından uslubunuz için müteşekkirim
- +1 yıl
Rica ederim bu konularda konuşmak isterseniz burdayım
Soran+1 yıltakip ettim her zaman:)
- +1 yıl
;-)
+1 yılsiparişle solcu mu olmak istiyon.. siparişi yazıyorum..
-gözlük takın (gözünüz bozuk değilse numarasız da takabilirsiniz)
-uzun deniz gezmiş montu alın
-darağacında üç fidan kitabını elinize alıp fakülte önlerinde dolaşın
-eğer kız iseniz kollarınızdaki kılları kesmeyin
-çevrenize mat mat, donuk donuk bakın.03 Yorumla
Soran+1 yılçok komik
- +1 yıl
Deniz gezmiş tam anlamıyla devrimci değildir öğrenci hareketindendir ayrıca o giyenler burjuvanın köpekleridir
Soran+1 yılDeniz Gezmiş gibi biri dünyaya bir kez gelir. Ben öyle bir kisveye bürünmek istemiyorum. Düşündüm taşındım ektim biçtim etraflıca ne olduğuma karar verdim solcu oluyorum. Genel geçer tanımlar tam da benim mantaliteme uyuyor
+1 yılSolcu olmak istiyorum ne ya ogretmen olmak istiyorum der gibi yatkinligin vardir hadi eyvallah ama git arastir bakalim deniz gezmis nazim hikmet veya mujdet gezen gibi isimler ne yapmista solcu olmuslar yoksa oylemi yetistirilmisler
22 Yorumla
Soran+1 yıldeğil mi ben de faaliyetten bahsediyorum düşünce olarak zaten solcuyum
- +1 yıl
Faaliyet olarak soylenenleri yap ama dusunce olarak sonradan kazanmak biraz garip kabul et elbetteki dusuncesini degistiren insanlar olabilir ama bunu olmak istiyorum diye dile getirme guzel kardesim
Gizli Üye(36-45)+1 yıleğer sağ elini kullanıyorsan bundan vazgeçmelisin sol elini kullanman lazım yazı yazarken bile sol elle yazacaksın. araba kullanırken kontrolsüz kavşakta sağın üstünlüğünü dikkate almayıp sol yönden gelen araca yol vereceksin ama şunada dikkat etmen lazım soldan gelen araç sağa değil gerisin geri sola dönecek ya da sen arkanı dönüp onun sola gittiğini farzedeceksin.
en sonundada solculuk formunu doldurup kutuya at.01 Yorumla
Soran+1 yılçok komikmis gizli kardeş:)
+1 yılOtobandada senin gibi solcuyum diye hep sol şeriti kapatanlar var mız mız.. İnsanlığa faydası olan insanlar sağ sol kominist aşırı sağcı dincicart curt olarak. Kendisini ön plana değil insanlığın hayatını kolaylaştıracak işler yapmışlardır.. Bak biraz bilim insanlarına.. Sağ sol olup ortalığı karıştıracağınıza insan olun vatana millete hatta ve hatta insanlığa faydanız olsun.
00 YorumlaHer boka ozenilmez ergenlik yapma gece gece neymiş solcu olacakmış sağcı değilmiş iki kelime öğrenerek solcu da olunmaz sagcida işte bu yüzden dengesiz insanlar da meydanlara çıkıyor arkadaş biraz büyüyün...
62 Yorumla- +1 yıl
adam haklı bunlar büyüse de ruhları büyümez küçük kalır
+1 yılöncelikle solcu olmak için hiç bir şeye gerek yok sen kanında solculuk taşıyorsan solcusundur ama solculuğu pek önermem daha doğrusu solcularla takılmanı önermem tanıdığım solcular çok şımarık insanlardır , kendini solcu diye yutturup Amerika ya çalışanlar var :)
02 Yorumla
Soran+1 yılevet öyleleri de aşırılarıda var benim zaten amacım doğrularımla yaşamak
- +1 yıl
evet en iyisi böyle olur bol şanslar :)
Diğer konusunda 447 cevap paylaştı. sosyalizmden kapitalizme geçen en büyük örnek rusyadır.
onların yaşlılarıyla sohbet ettigimizde hep sosyalizm dönemini istediklerini söylüyorlardı.
kalacak yer, giysi sabun, temel gıdalar, ısınma ve en önemlisi saglık ihtiyacını devlet karşılıyor.
belirledigin kitapları benimlede paylaşabilirsen sevinirim..04 Yorumla
Soran+1 yılbunu söyleyen yaşlı kesimse muhakkak öyledir. bu sözü hatırlattı. eğer 20 yaşında iken komünist değilseniz kalbiniz yok demektir,40 yaşına geldiğinizde hala komünistseniz kafanız yok demektir.
- +1 yıl
eminmisin benim büyük annem aynı şeyi söylemiyor özellikle stalin ve stalinden sonrası rusya komünist ayağına yatan kapitalist bir ülkeydi senin galiba bahsettiklerin babushka.. ama aslında putin yönetimini şikayet ediyorlar aslında ama derinine iner isen komünizmden çok memnun değillerdir
- +1 yıl
babushka, dedushka, devushkalarla konuşuyorduk. hatta aklımda kalan bişey daha söyleyeyim; "sokaga çıktıgında aynı desenli kumaştan yapılan giysi çok kişinin üzerinde olurdu. "
devlet ihttiyaçlarıın çogunu karşılıyor ama hepsini degil. o yüzden çok minik paralarla geçinebiliyorlardı. vaktiyle bir iki dolara neler yapılabildigini hep duyuyorduk. (tabi şimdi öyle degil)
lüks hayatları, lüks büyük evleri yoktu, mesela evlerin çok büyük oranı 1+1 ya da 1+0 dır.
sosyalizmden kalan sistemle ısıtma şehir merkezlidir. eve sıcak suda şehir merkezinden gelir. evlerde tıpkı soguk su sayacı gibi sıcak su sayacı vardır.
hastaneleri çok cüzi komik ücretler alıyorlar.
metro ve otobüslere 10 ruble ile binerdik buda yaklaşık 50 kuruştu.
bütün bu ucuzluk sosyalizm döneminden kalma.. ama her sistemin zenginide vardır.
Canınızmı sıkılıyor solcuda olsan ölüp gidecen sagcıda sadece mutlu yaşamayı huzuru amac edin her şekilde sistem içinde etkisiz eleman olup istesende istemesende sistemin parçası olacan para kazanmaya odaklan beynini daha üretken şeylere için kullan boş işler o işler
03 Yorumla
Soran+1 yıldoğrularımla yaşayacağım
- +1 yıl
Mezar taşınada yazılır dogrularıyla yaşadı diye saçmasınız senin zihniyette olan insanlar bu ülkenin geri kalmışlıgına sebep bilime teknolojiye kültüre harcayacagı enerjiyi saçma politik düşüncelere harcadı sonuc hala kendi sanayisini kendi kültürünü yaratamamış bir ülke gelecek nesillerin günahı siz ve sizin gibilere bizlerin vebalide bizden önceki sizin gibilere
Soran+1 yılanlamıyorum yakında bu kız ülkeyi böldü de dersiniz:D ne geri kalmışlığı ne teknolojiği. Adam gibi soru sorduk burada
... Merak Etma Büyünce olursun... Arkadaş bahsettiğin kavram takım tutmak, sevgili edinmek ya da kanarya sevenler gürühuna katılımcı olmak değilki!!! İdeolojik bir yaklaşıma sahip olmak önce kendinden başlar. Birilerinin direktifi, yönlendirmesi ve temennisi ile olacak olacak iş değildir zira! ... Ve genç arkadaşım "SoL vicdandır, vicdan kadar da eskidir"!!! İşte hal böyle böyle.
01 Yorumla
Soran+1 yılBen de vicdandan hukuktan yanayım. Zaten bir modaya akıma tabii kalmak değil hedefim yaşayış biçimimi hayat felsefemi ele alıyorum solculuk çıkıyo
+1 yılEn iyisi bana takılın siz,
kendimi bildim bileli sosyalist felsefe içinde yetiştim.
George Politzer'in diyalektik materyalizmi çok iyi etüt ettiği ''felsefenin temel ilkeleri'' adlı kitabını okuyarak başlamanızı tavsiye ediyorum.
Devamını, siz okudukça söylerim arkadaşım02 Yorumla
Soran+1 yılTeşşekkür ederim tavsiyeni dikkate alıyorum:) peki beklerim ben de
- +1 yıl
Rica ederim arkadaşım.
İsterseniz bana yazabilirsiniz
devrimci mi olmak isiyorsun yoksa koministmi? yoksa sadece şekil olsun diyemi siyasete atılacaksın? soru ve detay yanlış bana göre... oyle kitaptan felan degil.. ne biliyorsun neyi bilmek istiyorsun mesala? sen sagcı ben solcu işi degil bu... kendin söylüyorsun eşitlikten yanasın kapitalist rejime karşısın başka nelere karşısın ya da seviyorsun? bunları biliyorsun işte sen o sun demektir.. sagcı ya da solcu degil..
14 Yorumla
Soran+1 yılSiyaset okuyorum sen karar ver.
- +1 yıl
siyasal olmasın? neyse belliki yeni girmişsin.. hazırlık felansın sanırım.. fakat bu şekilde olmaz bu işler... her ne yaparsan yap gönül vereceksin ne bekliyorsun biri karşına alıp al bu kitapları oku dediginde onların dogrulugunamı inanacaksın? ya da birilerinin anlattıklarına inanıp sende yarın bir gün kör bir siyasetcimi olacaksın.. bu ülkede ondan sürüsüne bereket var meclisde... daha bulundugu partilerin ya da gönül verdim bu işe dedikleri seylerin önemini kavrayaman.. sadece rant peşinde koşan insanlar..
Soran+1 yılSiyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi bölümünden bir habersiniz galiba?
- Devamını Gör (377)
Devamını Gör(422)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem