Örnek olarak ben hem Türk hem Kürt kökenliyim
Ulus Devlet sisteminin Anadolu nun çok etnikli yapısına ters düşmesi hakkında ne düşünüyosunuz?
Örnek olarak ben hem Türk hem Kürt kökenliyim
Devletin resmi göç kayıtlarına göre buğün Türkiye de Türk ve Kürt nüfus dışında kalan Boşnak, Arnavut, Laz, Arap (Yerli), Roman, Çerkes gibi Milletlerin nüfusu Ülke nüfusunun tahmini %25 kadarı
Kürt nüfus %20 ile %25 veya %30 arası Türk nüfus ise %55 ile %45 arası Bu durumda en az %45 lik bir kesim Etnik olarak Türk değil Ancak Anayasa tüm milletleri Türk olarak tanımlıyor Tahminen çoğunuz Türkiye ye vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk dür diyeceksiniz Ancak binlerce yıllık Türk tarihinde bu anlayış ortalama 100 yıl kadar önce Türkiye nin kuruluşu ile ortaya çıktı ve Etnik bir isimlendirme diğer milletleri kapsayacak şekilde kullanıldığında ben bunu hoş bir şey olarak görmüyorum bir Devlet bünyesindeki tüm halklara hitap etmeli diye düşünüyorum siz bu konu hakkında ne düşünüyosunuz
Çok etnikli yapı Osmanlı'da sürmedi. Osmanlı çok etnikli yapı ile Ermenilere, Rumlara ve Araplara yaşama hakkı verdi de ne oldu? Hepsi bağımsızlık için isyan etti. Ermeniler Osmanlı kimliği ile Ermeni olarak yaşayabiliyorlardı ama Ruslar Doğu Anadolu'yu işgal edince onları desteklediler. Sonu ise 1915 faciası oldu. Araplar da isyan etti, bağımsız oldular, şu an iki yakaları bir araya gelmiyor. Birçok Rum mübadele ile Yunanistan'a gitmek zorunda kaldı. Hâl böyle olunca cumhuriyetimizin kurucuları ulus devlet modelini esas alarak bir kurtuluş reçetesi kurmaya çalıştılar. Tabi bunu yapınca Kürtlere karşı asimilasyon politikaları izledindi, bu son derece yanlıştı. Kürtler dışında diğer etnik unsurların Türk kimliği ile Türkiye'de bir sorunları yok. Bir Boşnak da Gürcü de Lâz da ben Türküm diyebiliyor.
Evet Kürtler dışında kalan Halklar ben Türküm diyebiliyor ancak bu bahsettiğin Asimilasyon politikalarının bir getirisi ve ülke bölünur korkusu ile hiçbir milletin kendi ülkesi üzerindeki meşru haklarının enğellenerek kendi öz kimliği yerine onu kapsamayan başka bir kimliğin benimsetilmeye çalışılmasını uyğun ve adil bulmuyorum Osmanlı nın çok etnikli yapısından dolayı bölündüğünü belirtmişsin Ancak günümüzde her alanda lider konumunda bulunan 300 milyon nüfuslu Amerikanın çok uluslu bir devlet olduğunu Birleşik krallığın yine aynı şekilde çok etnikli olduğunu ve bu ülkelerin buğün kendi içinde birleşerek tüm dünyada önde gelen ülkeler arasında yer aldığını unutmuş gibisin Aksine ulus devlet sisteminin belirli bir ulusu yüceltme ve ve merkez alma eğilimleri yüzünden ülkelerin bölünme tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğine inanıyorum İspanyada Katalanlar Türkiyede ise Kürtler buna örnek İspanyada bir Katalana bu konuda fikirlerini sorduğunda sana verdiği cevap temelde kendisi ile İspanya arasında bir bağlılık duyğusu olmadığına ve bu yüzden ayrılıkçı olduğu yönünde olacaktır çünkü bir devlet eyer ulus devlet olursa otomatikmen azınlıkta kalan halklar kendilerini dışlanmış ve ötekileştirilmiş hissedicektir bayrağı ispanyolları temsil eden ordusu ispanyolların ordusu olarak adlandırılan ismi İspanya yani İspanyolların ülkesi olan bir ülkede neden bir katalan Devlete aidiyet ve bağlılık duysun Osmanlı 623 Yıllık bir Tarihtir ve bu süre boyunca son anına kadar çok etnikli yapısıyla var olmayı başarmıs ancak yüzyıllar sonra bu düzen bozulmaya başlayabilmiştir bu benim nazarımda sistemin bir başarısızlığı değil aksine büyük bir başarıdır
Katalanya'da özerk cumhuriyet var ama buna rağmen Katalanlar bölünmek istiyorlar. 2017'de referandum düzenlediler, İspanyol polisi kadın erkek demeden ağız burun daldı yerlerde sürükleyerek onları gözaltına aldı. Bizde değil etnik haklar, her etnik gruba etnisiteye dayalı özerklik de versen bunun sonra bağımsızlık arayışına gider.
Osmanlı çok etnikli yapıya sahipiti fakat her zaman bir etnik ya da dini grubu diğerine karşı desteklemiştir. Örneğin Sırplara karşı Arnavudu, Gürcülere karşı Lâzları desteklemiştir. Bu yüzden Gürcüler ve Sırplar Osmanlı'yı pek iyi anmazlar. Koskoca Sırp Ortodoks Kilisesi'nin kurucusu Aziz Sava'nın mezarını Osmanlı yakmıştı. Bu Sırp halkında büyük nefrete neden oldu.
Özerklik bir çözüm değil Ozerklik bir halka kendi içinde bir yere kadar bağımsız haraket etme imkanı sağlar ve milliyetçiliği körükler buda doğal olarak bölunmeye gider ben federal sisteme karşıyım ve yararlı görmüyorum Ben ortak bayrak ortak kimlikten bahsediyorum mesela Amerika etnik bir yapı üzerine kurulmamıştır Bünyesindeki tüm halkları birleştirmiştir katalanların özerk olması günün sonunda İspanya ve ispanyollara bağlı oldukları gerçeğini deyiştirmiyor Özerklik ortak bir bayrak ve kavram ile halkları birleştirmek yerine ayrı bayraklar ve hükümetler ile devlet kurumunu zayıflatarak üniter yapıya balta vuruyor Osmanlının belirli halkları destekleme politikalarına gelince bu konuda tarihsel olarak bir bilğim bulunmadığından sadece mantıksal bir yaklaşım serğileyerek yorumunu cevaplandırabilicem öncelikle bahsettiğin Belirli halkları destekleme politikaları muhtemel olarak osmanlı bunyesinde vuku bulan belirli anlaşmazlık ve isyanlara karşı izlenen bir stratejiydi Aziz Sava nın mezarının yakılması olayına gelince 6 asırlık bir tarihten bahsediyoruz bunun içinde beyaz sayfalar olduğu kadar siyah sayfalarda elbet olucaktır 623 yıl içerisinden belirli bir olayı ayıklayarak tüm osmanlı tarihine mal edemeyiz
Evet, söyledikleriniz doğru.
Evet haklısın bende bir kürdüm ama bu düşüncemin kürtlükle alakası yok bi baktımda yorumlara hemen altta duyarlı bir vatandaş kalkıp elliyemi bölünelim gibi saçma sapan abd örneği vermiş peki soruyorum bi abd kadardamı yokuz şimdi biride çıkıp demesinmi onlar bizi kıskanıp bölmek istiyor hayır alakası bile yok biz kendi kendimizi zaten ötekileştirme ile böldük bölüyoruz benim ana dilim kürt ve Türk değilim kimsenin bölünmek için bir çabası yok sadece adam ana dilinde konuşup anılmak istiyor bu suçmu?
Bence evrensel bir HAK'tır 🙏🙏🙏
Ne yapalım, 50'ye mi bölünelim? Elin japonu, Korelisi, Arabı, italyanı, Hintlisi ABD vatandaşı olunca " ben Amerikalıyım " diyerek eli göğsünde milli marşı söylerken, tarihi onlardan 5 kat eski olan bu topraklarda insanlarin "üst kimlik" olarak Türk olarak kabul edilmesi neden garip olsun. Kimse alt kültürü inkar et demiyor. Herkes kendi arasinda istediği dili konuşabilir, geleneklerini yaşatabilir ama dünya sahnesinde Türk olarak tanınır. Türk bir ırkın değil bir tarihin ve ortak değerlerin adıdır.
Son cümlede belirtmiş olduğun Türk bir ırkın değil bir tarihin ve ortak değerlenin adıdır düsüncesi Turkiye nin varoluşuyla varolmuş bir fikirdir ve Türklük tarih boyunca hep Etnik bir adlandırma olmuştur Amerika bir etnik kimlik değildir Kıtanın ismidir bu yüzden elbette hiçbir etnik grubun Amerikalı olmak ile bir sorunu olmayabilir Ancak aynı durum Türklük için söz konusu değil
Üst kimlik demişsin Ancak anayasa Türklüğeü üst kimlik olarak tanımlamaz sadece ve sadece Ulkedeki tüm halkların Türk olduğunu belirterek Diğer milletleri tanımadan ve tanımlamadan doğrudan Türk olarak sayar
Anayasa her etnik kimliği tanımlayabilir tanımlamalıda yoksa durum yasalar önünde "bilinmeyen dil" veya resmi olarak var olmayan halk gibi durumlara dönüşerek o vatandaşın etnik hakları önünde set oluyor veya "Kürt diye bir halk yoktur" gibi saçma fikirlere zemin hazırlıyor bunun bölücülük ile bir alakası yok Anayasa Türklüğu tanıyarak bölücülük yapmıyorsa Kürtlüğü boşnaklığı araplıği tanıyarakta bölücülük yapmaz kaldıkı ulusların anayasal olarak kendi ülkelerinde tanınması gibi bukadar temel bir meseleyi 100 yıllık bir devletin vatandaşları olarak tartışmamız bile çok saçma değilmi bu aşırıya kaçmış bir siyasi geri kalmışlıktır ve hiçbir Halkın kimliği hiçbir bireyin fikrine tabi değildir
bu bir hak
Ben olma sen olma hakkı
Varlığının kabul edilmesi hakkı
Bu arada Üst kimlik diye bir anlayış Turkiye Anayasasında söz konusu değil Tarih derslerinde sana ögretilen tarih Türk etnik kimliğinin tarihidir ve diğer milletlerin bu topraklardaki tarihlerinden asla söz edilmez devletin sembolleri Türklerin etnik sembolleridir yani dikkatli bakarsan durum bir üst kimlik anlayışi değil bir yok sayma ve kimlik dayatması e bariz Türk milliyetçiliğidir
Cevap
1Cevap
Cumhuriyet kurulduğu zaman ismi yanlış seçilmiş bence Anadolu Cumhuriyet ismi kullanılıp herkese eşit davranılsaydı bu ülke ortadoğu ve avrupanın en güçlü ve zengin ülkesi olurdu
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?