“Biz Allah’a aitiz”... Kulluk şuurunu 3 kelimede özetleyen bu cümleyi nasıl idrak etmemiz gerekir? Ahmet Taşgetiren Altınoluk Dergisi'nin bu ayki sayısında "Biz Allah'a aitiz" diyebilmenin önemini yazdı.
Hayatta İken "İnna lillah" diyebilmek...
“İnna lillah. Biz Allah’a aitiz.”
Aziz Mahmud Hüdayi hazretleri, “Ne verdinse odur dahi nemiz var” diyor.
“Alan sensin, veren sensin, kılan sen. Hakîkat üzre anlayıp bilen sen. Tutan el ve ayak Sen’den gelüptür. Gören göz ve kulak Sen’den gelüptür. Efendi dil dudak Sen’den gelüptür. Ne verdinse odur dahi nemiz var.”
Hakikaten nemiz var Hâlık Teala’nın lutfettiğinden başka?
Düşünsek bir, taş olarak yaratılsaydık, taş olmamayı başarabilir miydik?
Ot olarak yaratılsaydık ot olmamayı, böcek olarak yaratılsaydık böcek olmamayı başarabilir miydik?
Allah onları öyle yarattı ve onlar kulluklarını öyle sürdürüyorlar. Taşın da zikri var, yıldızların, ağaçların da... Belki bizim anlamadığımız ama Yaratan’ın mutlak bildiği onlara öğrettiği bir lisanla zikr-i dâim halindeler.
ALLAH, İNSANA SEÇME HÜRRİYETİ TANIDI
Dileseydi Halik Teala, insan suretindeki varlığı da bütün hücreleriyle ve gayrı iradi olarak zikreder halde yaratırdı. Buna kudretinin olduğunda hiç kimse şüphe edemez. Taşı yaratan, insanı da taş hüviyetinde yaratabilir.
Ancak insana bir farklılık lutfedildi. İrade verildi. Seçme hürriyeti tanındı. Taşa, ağaca, böceğe göre daha geniş bir alan.
Ama bu alan verilirken de ondan, kulluk şuuruna ulaşması istendi. Sağda solda dolaşabilirsin, arayışlarda bulunabilirsin, hatta ana eksenden kayabilirsin, ama bil ki yaptığın işten sorumlu tutulacaksın. Her yaptığın iş, hesabına yazılıyor ve karşına faturası çıkacak.
Yaratan sana böyle bir dolaşım imkanı verdi ama istiyor ki iradi olarak O’na yönelesin, O’na kulluğunun farkına varasın, “Ne verdinse odur dahi nemiz var” diyerek, sana lutfedilen her şeyin, O’nun ikramı ile gerçekleştiğinin idrakinde olasın, ve “Kul oldum, kul oldum, kul oldum” diye şakıyıp şükredesin.
“İnna lillah – Biz Allah’a aitiz” şuuru.
Hiçbir şeydik, bir şey olduk lutfu ilahi sayesinde.
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Ben dinlere inanmadığım için yorum yapamam bu konu hakkında.
Her soruya cevap veriyorsun buna veremedim 😉 yaş küçük Rabbim doğruyu göstersin
Biraz uzun oldu kimse okuyup cevap yazmıyor
Yaşla bir ilgisi olduğunu sanmıyorum. bana en çok mantıklı geleni seçiyorum her zaman :) ama teşekkürler. detaylı yazmışsınız
Yok alıntı yazmadım yaş ilerledikçe insanın fikirleri değişiyor daha doğrusu yaşadıkları hayat tecrübeler değiştiriyor Varsa kalbin de birazcık olsun iman Allah seni kendi yoluna döndürecek tecrübeler yaşatıyor Onuda yaşayarak görürsün inş
Ben zaten sonradan ateist oldum yani fikirlerim değiştiği için de çok mutluyum.
Tamam uzatmıyorum Barış mutluluklar sana 😊
Teşekkürler size de mutluluklar :)
Sen şu ateist olup baba zoruyla cumalara giden arkadaşlardan mısın?😆😃
Hayır tabi ki kimse beni zorlayamaz. kendi kararım her şey bu zamana kadar da her yerde söyledim bunu. sizde aile zoruyla kapanan dine inananlardan mısınız :D :D
Hiçte bile bikerem bizimkiler bana az düzgün giyin diye sitem ediyor neymiş modern giyinecekmişim Millet bizimkilere çıkışıyor bu kızı niye bu kadar kapadınız bizimkilerde bana söyleniyor Az tuhaf bir milletiz baya yozlaştırıldık neyiz neciyiz belli değil müslümanız ama müslümanlığa tepkiliyiz altımızı üstümüze çevirmişler tepetaklak etmişler bizim toplumu bildiğimiz doğruların çoğu yanlış ama gelde anlat inandırabilirsen
Ben değilim. Kendini ait hissedenlere saygım sonsuz
Teşekkürler
Hiçliğin farklı yüzümü
Hiçliği nasıl tanımlıyorsunuz bilmiyorum. Ben bu konu üzerine uygulamalı olarak kendimce kendim için araştırmalar yaptım. Ve biryerden sonra tüm argümanların altının boş oldugunu gördüm. Ve şüphesiz, inanmıyorum artık.
Umarım fikriniz değişir Bende bu konuda ilmimi arttırabilmek için ilahiyata başladım insanlara bir faydam dokunur inş.
Sizde kendi açınızdan bakıyorsunuz. Tabiki saygı duyuyorum. Bende size umarım fikriniz değişir diyebilirim. 3 yıl medrese eğitimi aldım bahsettiğim süreçte. Kilise eğitimi aldım israile giderek bir bir hahamla 1 ay geçirdim. Hindistana gittim budizme geçen ay irana gittim hem islam hemde zerdüştlüğü araştırdım. Sonuç değişmedi. Bu arada bahsettiğiniz bakara 156da bir sır yok. Kuranın sırları olmaz açıklayıcı ve nettir. "Allaha aitiz ve ona döneceğiz" bukadar arkasında sır perdesi aramayin. Kuran yaşam rehberidir sırlar dünyası değil. Onu sırlara büründüren kendilerinden baskasınım anlayamayacağını iddaa edebilmek için işi tüccarlığa döken din adamlarıdır. Okuduğunuzda anladığınız neyse o dur. Ayetler sırlı olsaydı "Size apaçık bir kuran indirdik okuyup anlayasınız diye" , "başka rehbere ihtiyacınız mı var" gibi ayetlerle kelamlarla çelişir efenm.
Muhkem ve müteşabih ayetleri vardır ali imran
1- Muhkem manası kolaylıkla anlaşılabilen, müteşabih ise manasını sadece Allah' ın bildiği ayetlerdir. 2- Muhkem, manası rahatlıkla anlaşılabilen, müteşabih ise manası kapalı olan ve anlaşılması için incelemeye, araştırmaya ihtiyaç duyulan ayetlerdir.
Kalplerinde doğruluktan sapma eğilimi bulunanlar fitne çıkarmak ve te’vile sapmak arzusuyla kitabın müteşâbihlerine uyarlar, halbuki müteşâbihlerin te’vilini sadece Allah bilir.
Anlamları kesin olarak bilinen muhkemler ise İslâm’ın inanç, ibadet ve davranışlara ilişkin temel esaslarını ortaya koyan âyetlerdir (Taberî, VI, 170-174). Sözü edilen âyette fitne aramakla nitelendirilen kimseler, müteşâbihleri şüpheye düşürme ve karışıklık çıkarma aracı olarak görüp arzularına uygun biçimde yorumlayanlardır.
Hocam ben dininize değil. Tanrıya inanmıyorum. Yzdıklarınızın konuyla alakası yok. Ayrıca yanıtlarımı gzleyerek haklıymışsınız gbi görünemezsiniz işte bu yüzden size saygı duymuyorum artık. Ordan burdan kopyala yapıştırla olmuyor maalesef o işler madem okadar biliyorsunuz karşımda anlatın bunları. Felsefe bilmeden din tartışılmaz. Size öğreten hoca benim kadar araştırmamıştır o dini. Benmle tartışabilecek seviyede oldugunuzu sanmıyorum
Keske bize sorulsaydi yaratilmak istiyor musun diye?
Sorulmuş kabul etmişsin
Allaha cok sinir oluyorum cozumu nedir, gercekten insanla cok ugrasiyor
Ağır yük haklıdın ayette Biz, emaneti göklere, yere ve dağlara arz ettik. Onlar onu yüklenmeye yanaşmadılar, ondan korktular da onu insan yüklendi. O cidden çok zalim, çok cahil
Kuran okuyor musun
Allahın ipine sarılacaksın başka türlü sıkıntın geçmez
Ben kuran okuyunca rahatlıyorum sana sıkıntı veren vesveselerin Allah zikriyle meşgul olursan vesveselerin azalır
Arada okuyorum, zikir cekiyorum
Allah aldığın her nefeste seninle istiyor ki kulumda benimle olsun Allahı an huzur bul
Bence Kuranı türkçesini oku anlayarak ama tekbir mealden olmasın çünkü türkçeye çevirirken anlamlar farlı yere kayabiliyor birkaç mealden oku internette var mesela
Evdeki tost makinasi nasıl bana ayitse o da onun gibi bişey onunuz hep