Bizi yaratan kendi yarattığını niye sinama ihtiyaci duymus?
Cevabın nedir?
+1 yılAllahü Teala Hz. ri Dünyayı Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (S. A. V) Efendimizin Yüzü Suyu Hatrı Hörmedine Yaratmıştır.
Yaratılma Gayemiz Rabbimizin Habibine Olan Sevgisi, Resulu Ekrem Efendimizinde Bize Karşı Olan Sevgisinden Dolayı Yani Dogdugunda İlk Sözü Bizleri Sevdigi İçin Ümmetim ümmetim ümmetim Demesiyledir.
İlk Yaratılan İnsan H. z Adem a. s dır Cennette İken Adem a. s Allahın Bütün Bu Meyvelerden Yiyebilirsin Fakat Şu Meyve Agacındaki Meyveleri Sana Yasaklıyorum Sakın Yeme sözünü Şeytanın Adem a. s, ma Bak Adem Rabbin Sana Bu Meyveyi Neden Yeme Dedigini Biliyormusun Demesiyle Hz. Adem Hayır Bilmiyorm Şeytan Ademe Çünkü Bu Meyve Cennetin En Tatlı Meyvelerinden Bir Tanesidir İnanmıyorsan Tatına Bir Bak Demesiyle Adem a. s lam Alahın sözünü unutarak o yasaklı meyveden yedigi için rabbimiz tarafından adem. aslam cennetten kovulmuştur. Yıllarca Allahın Kendisini Afedebilmesi için Yalvarmış Yakarmış Allah Cebrail a. s Talimat Vererek Git Ademe Şöyle De Onu Bir Şartla Af Eder ve Cennetime Geri Alırım Cennetin Giriş Kapısında Ne Yazıyordu Ey Adem Hatırlıyormusn Evet Diyerek LA İLAHA İLLALLAH MUHAMMEDEN ABDÜHÜ VE RESULUH yani Allahtan başka ilah yoktur ve muhammet onun kulu ve resulüdür diyerek adem cennete tekrar girir bir süre sonra rabbimiz havva anamızı yaratarak adem a. s la Evlendirir. ve Çocukları HABİL VE KABİL olur kabil habili babasından kıskandıgı için kardeşini öldürür ve günümüzdeki ölüm sebebleri burdan dogmuştur allah Habil Kabili Baz Alarak Bir İyiyi Birde Kötüyü Sınamak İçin iyiyi Cennete Kötüyü Cehenneme Atmak İÇİN sınar Ona İyi Kulluk Edebiliyormuyuz Yoksa Edemiyormuyuz iş sebeb ve neden bu01 Yorumla
Soran+1 yılNeden mi sadece sinadigini yazmissin bu kadar paragrafta neden yok neden neden neden iyiyi de o yaratti kotuyu de. Kotunun kotulugunu de o vermedi mi?
En İyi Cevaplar
+1 yılÖncelikle bir yaratıcının olduğunu kabul etmene sevindim. Çünkü kainata bakarsak yüce bir yaratıcının var olduğu su götürmez bir gerçektir. Ben bu soruyu bu zamana kadar hep şu açıdan düşünmüşümdür; evrende bulunmamız yaratıcının bize ihtiyaç duyduğundan değildir, olamaz. Aksine yaratıcıya biz ihtiyaç duyuyoruz. Bu yüzden burada sadece dünyevi işleri gerçekleştirebilelim diye gönderilmedik. Ve istediğimizi yapma gibi bir hakkımız da yok. Yani yaratıcının kurallarına göre hareket etmemiz gerekir. Bu da sınanma sebebimizi ortaya çıkarır.
Umarım kendimi ifade edebilmişimdir :)06 Yorumla
Soran+1 yılTabikii. Ama biz niye yaratildik o zaman onu sormaya calisiyorum iyi ya da kotu seyler yapacagimizi da belirleyen Allah degil mi
- +1 yıl
Biz niye yaratıldık sorusu irdeleyemeyeceğimiz konulardan bir tanesi. Niçin yaratıldığımız önemli değil önemli olan yaratılmışız ve neden sadece bize irade verilmiş. İrademizin olması seçme hakkımız olduğunu gösterir. Yani kötü veya iyi kalıbını Allah belirler; tercihi bizler yaparız ;). Çünkü tüm her şeyi yaratıcı yaptırıyor olsaydı hayvanlardan bir farkımız kalmazdı
Soran+1 yılTamamda bizim de napcagimizi Allah belirlemiyor mu guzel kardesm
- +1 yıl
Bunu açıklaması biraz karışık. Boş bir deftere çizgiler çekildiğini ve silindiğini düşün. Ve birbirinden farklı çizgilerin izleri kaldı. Bu izleri görmüyorsun ama iradenle kavrayabiliyorsun. Hangi izi belirgin yapacağın ise sana kalmış bir şey.
Bu başlık altında mert isimli kişiyle olan konuşmalarını okudum umarım yanlış anlamazsın seninle bazı ortak yönlerimiz var. Fazla aşırıya kaçıyorsun ve cevabını alamayacağın soruları soruyorsun. Bu da depresyonda kalmana sebep oluyor. Nereden mi biliyorum dersen kendimden çünkü dünyevi ve uhrevi meseleler arasında sıkışıp kalmak mutsuz olmaya sebep oluyor. Sana tavsiyem bir kaç tane soruları sorgulama. Çünkü idrak meselemizi aşıyor.
Soran+1 yılCok haklisin asiri dinci ya da asiri rasyonel hatta maddeci olma egilimim var:(
- +1 yıl
İşte sorunumuz "ya hep ya hiç" kavramından kaynaklanıyor
AI Persona’ya Sor
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
0
Cevap
10Cevap
+1 yılsanaa Allah. Goz vermiş gör diye kulak vermiş duy diye burun vermiş nefes alman için. Agiz vermiş güzellikleri tatman için. Bide beyin vermiş. Sinamak için çünkü. Bunların karsiliigini ona inanarak güvenerek iman ederek dünya alemde. Oda seni cennet de sonsuz bir ödülle mukefatlandiracak bunun için simdi anladinmi (:
02 Yorumla
Soran+1 yılHayir. Bunlari bende biliyorum. Nedenn diyorum neden? Kendi yaratti niye sinava tabi tutuyor? Sorumun cevabi bu degil
- +1 yıl
Niye sınıyorun CBC bu. Niye yarattiginida. Biliyordum önceden unuttm ama mantikli bir aciklamasi var yanlis soylemiyim
+1 yılDostum dini konular her daim tartışmaya açıktır. Bir ateist gelip sana tanrı yok diyebilir veya bir teist gelip zaten sınanmıyoruz ki diyebilir. Müslümanlar bile farklı düşünebilir. Ama kendi fikrimi soracak olursan sana seve seve anlatırım. :)
04 Yorumla
Soran+1 yılAynen herkes kendi sogrularini anlatacak nasilsa ama hepsni sentezleyip dogruyu bulabiliriz anlat istersen seni de dinleyeyim;)
- +1 yıl
Öncelikle şunu söyleyeyim Allah hiç bir zaman kuluna eziyet vermez. Çektiğimiz eziyetlerin hemen hepsinin sebebi yine biz insanlardır. Tarih öncesinde avcı toplayıcı olarak yaşarken klanlar halindeydik. Her grup kendi avını avlar ve üreme, büyüme, beslenme ihtiyacını karşılardı. Sonra Allah bilinmek istedi ve Hazreti Adem 'e tarımı öğretti. İnsanoğlu yerleşik hayata geçti. O zamanlar M. Ö. 10.000 civarıydı aradan binyıllar geçti. Antik Yunan döneminde Democritus gök olaylarının aslında tanrının gazabı değil de Tanrının yarattığı doğanın gerekliliği olduğunu buldu. Tabi bu dönemin biraz öncesinde ise insanlar asıl imtihanlarını icat ettiler. '' Para '' ileride Amerikan mafyasının '' Yeşil '' diye hitap edeceği para fakirlik ve doğanın mülklerini sahiplenmeyi öğretti insana. Kendimize ait olmayan şeyleri sahiplendik. Ağaçlar, araziler ve büyük toprak parçaları... '' Devletler '' Antik Yunan şehir devletleri bir kenarda kalmıştı artık büyük imparatorluklar çağıydı ve insanoğlu...
- +1 yıl
savaş denilen yıkıma tanıklık eder oldu. Ondan öncesinde de klan savaşları vardı fakat dünya nüfusunun %1 'ini yok edecek kadar değildi. İnsanoğlu sonrasında veba ile tanıştı. Bunun sebebi aslında yine insanoğlu nun farelerle yaşamaya devam etmesiydi. Cengiz Han 'ın oğlunun bir kuşatmada hasta cesetleri Moskova surlarından içeri atmasıyla beraber Avrupalılar vebayı yani sözde tanrının cezasıyla tanıştılar. İleriki yüzyıllarda ekonomi denilen bir baş belasını daha icat ettik. şu an ise imtihan dediklerimizin çoğunun sebebi paradan ibaret. Aşk bile öyle. '' Eğer daha fazla param olsaydı istediğimi yaptırırdım. '' diyor insan ama öyle de değil ki. Bir kuru ekmeğe tahammül edebilen bir insan için dert yoktur dostum.
- +1 yıl
İnsanın imtihanının temeli nefsidir. Nefsinin hep daha iyisini istemesidir. Hepsi bundan ibaret.
+1 yıldimi cok ılgınc hıcbır yarattığına sen su olurmusun su dınden zengın fakır kımsesız dıe sormaz ama sınar esıt dogsakda esıt büyütmez ama sınar
014 Yorumla
Soran+1 yılAynen. Nedeni olmali neden siniyor? Iyi yapabildim mi filan diye mi kavrayamiyorum gercekten
- +1 yıl
aslında ısın doğrusu su dıyorkı ben senı yaratıcı olarak yarattım ve senı ozgur bıraktım ben senın cok parana az parana gore degıl secımlerıne gore yargılarım dıyor her heyde özgürsün ve yaratıcın gıbı doğruyu bulabılec mısın dıyor bulursan odullendırıyor bulamazsan cezalandırıyor aslında her bedende her ruhta kendını cezalandırıp odullendırıyor ne güzel yaratmışım ne kotu yaratmışım dıye cunku her yaratılan yaradanın bır ızıdır
Soran+1 yılBiz Allahtan birer parcayiz diyorsun?
- +1 yıl
tabıkıde onun hamurundan bır parçayız yargılamasıda verdıgı sınırsız ozgurlugunden kaynaklanıo tum secımlerı sana bırakmış kurallar acık ceza odul bellı sadece oyunu kuralına gore oynamanı ıstıyor bı mac gıbı en basıtınden bır ıs gıbı
Soran+1 yılBiz birer parcasiysak sadece Allah bizden daha merhametliyse Allah bizden daha cok severse eee bizde ki ego nefret Allah bizden daha mi egoist o zaman
- +1 yıl
o bıraz neresinden baktığınla alakalı mesela ben kıyamet olayına soyle bakarım oyle genel bır kıyamet kopucak gorusunde degılım bana gore kıyamet sudur : herkesın kıyametı kendı olduğu gundur gıbı
Soran+1 yılBiri de sıkışınca kacmasin. Soruyu saptiriyorsunuz:/ sanirim islamiyet bir yerden sonra tikaniyor
- +1 yıl
bence bır yerden sonra ınsan ıdrakını asıyor maalesef acık noktaları gormenın tek yolu var ve onuda tek yasayıp ogrenıceksın adı : ölüm
Soran+1 yılZaten tamayla bilimsel yaklasrsan inancini kaybedersn yani benm sorularim dahilinde oyle oldu acik noktalarini teslimyetle doldurcaksn galiba of kske hersey daha acik olsydi. Yanlis biseyler yapiyorum eminm cnku gercek mutlulugu bulamiyorum dualrda yardmci olmuyor
- +1 yıl
sıkıntını baba acabılır mısın ozel degılse daha ıyı yardımcı olabılırım
Soran+1 yılYa sknti tam olarak icimde. Kendimle barışik bir insan olamiyorm kndimi herkesten fazla dusunemiyorm. Hep uzuluyorum mutlu olamıyorum. Allaha sukur herseyim var arada problen hep olur ama ben bunlari atlatamiyorum agir depresyon geciriyorum.
- +1 yıl
bende depresyon gecırdım panık atak gecırdım sımdı daha ıyıyım senı ınan cok ıyı anlıyabılıyorum ben senın yanında olmaya çalışırım elımden geldıgınce unutmakı bızı bızden başkası anlamıyor ve bu sorun paylaştıkça aralıyor her zaman görüşmek ısterım senınle? paylaşmak rahatlamak
Soran+1 yılAa hayir yasadigim tecrubelerde kimsenin fayda etmedigini anladim. Sorun benim icimde kimsenin telkinine ihtiyacim yok aman bosver ya da doktorun para icin hmmm hmmm anliyorm demesine ihtiyacim yok. Zaten kimse senin zayif halini bilmemeli benim kanaatim hep bu hep guclu gorundum sadece evde yikildim. Insanlar sig yerini gordukleri dereyi kolay gecerler
- +1 yıl
düşüncene saygı duymaktan başkası gelmez elımden ama paylaştıkça azalır ve aynı kısıyle paylaştıkça güvende artar ınsanız sonuçta bır sıkıntımız var hepsı bu pekı kararına saygı duyuyorum
"sinamiyo ki seni. Sen istedigini yapican sonra yaptiklarinin karsiligini alican." Inanan biri bana boyle demisti
028 Yorumla
Soran+1 yılYok artik dunyaya gelme amacimiz sinanmak, ibadet degil mi?
Soran+1 yılIste o resmi ben yaptim sonucta benim irademle gerceklesti resmin sucu ne?
Soran+1 yılKendini sinama ihtiyaci mi duyuyor? Aslinda bizi degil kendini siniyor?
Iyi yapabildim mi diye oyle mi? Biz sadece yaratilaniz. Irademizi de o verdi isteseydi hepimize iyi irade verebilirdi kendini siniyor o zaman- +1 yıl
kendini niye sınasın ki? dediğim gibi resim yapabilme özelliğin varsa niye yapmayasın. o sadece yaratabilme özelliğini kullanıyo. herkese iyi irada verseydi diyosun da o zaman o irade olmazdı. robot olurdun sen. nerde kaldı o zaman senin eşref-i mahlukat lığın. bildiğin kedi, köpek, at oldun
Soran+1 yılIyice sacmaliyorum kendi inancimi kendim sarsicam en son en iyisi dusunmemek bu kadar
Soran+1 yılSonucunu bulamayinca sarsiliyor:( ve hic bir zaman da net cevaplari olmuyor btun coook inancli insanlar kivirarak cevap veriyor. En basit Allah var mi? Sorunun cevabi hep etrafina bak bu kadar guzel seylerin yaraticisi olmaz mi. Disardan baksan bende cok inancliyim ama arada dorular tepemi kemiriyor
Soran+1 yılAma sinav icin geldik dine gore:(
Soran+1 yılEngelleyedebilir aslinda yine onun istegiyle gerceklesiyor zaten kotuyu yaratanda o zaten sorum da burada basliyor
Soran+1 yılOlur aynen. Ama istese o hakkida vermezdi ama o zman da imtihan olmazdi ama imtihan niye var orda tikaniyorum
- +1 yıl
ama istese o hakkıda vermezdi noktasında haklısın. yani tamam yaratma özelliği var dedik de niye insan? bu kadar varlığı zaten yaratmış niye bir de insanı yaratmış? acaba" yarattığım her varlık benim koyduğum kurallar dahilinde robot gibi yaşamıyor kendi iradesiyle yaşayabilen varlıklar da yarattım" diyebilmek için mi?
Soran+1 yılAllah sonumu hayir etsin ya iyice dine baglancam diger taraffi dusunmek istemiyorm
Soran+1 yılYok hani bu isin sonunda iki yol var
Soran+1 yılEvet korkuyorum cunku varligini kanitlayacak cok sey var yok oldugunu aklim idrak etse korkmam zaten
Soran+1 yılSoru isaretlerini gidercem dinden cikamam cunku bir insan uydurmasi bu kadar mukemmel olamaz eminim
Soran+1 yılYasadigim olaylar kesinlikle kurgu olamaz bn o gun güçlenmstm aslinda. benim puanim dusuktu sinavda basiretim mi baglandi ne yapti yapamadim o puani gorunce tamam bitti is dedim o kadar insan benden bsey bekliyordu ki anlatamam biyeri kazanamadim dedgmde aptal gozyle bakcaklardi. Sonra Rabbim kendini gosterdi 10. siraya yazdigim okul geldi o sene kontenjan arttrmislar benim girdigim sene o seneye kadar benim puanimda biri giremedi o okula inanir misin o 10. sirada abimin oldugu ilde yok artim bu kdar sey tesaduf olabilir mi? 9. Degil 10. Okul yapti bunu. Ustunde dusunulmesi greken bir konu
Soran+1 yılO okulun abimin sehrinde olmasi ve ailemin oraya tasinacak olmasi mevzu yoksa olabilir oyle seyler ama beni biseylerden koruyor bu belli kalsam sevgilim vardi o ilde baska bir il olsa ben napcaktm zaten ortamdan etkilenen bir insanm o sehir butun mevzu
Diğer konusunda 1b cevap paylaştı. Sınanmasaydık olmamızın bir anlamı olurmuydu? Sen okula gidiyorsun sınava giriyorsun buna baglı da not alıyorsun en basitinden ve seviniyorsun. Hepsinin karşılıgı olucak iyi ya da kötü
00 Yorumla
+1 yılne yapsaydı yaratıp hadi şimdi kardeş kardeş oynayın mı dicekti :)
02 Yorumla
Soran+1 yılYooo yaratmayabilirdi ya da yaratip birakabilirdi evet biseyleri kanitlayacak birileri olsun diye mi yaratti
- +1 yıl
bilmiyorum onu ama vardır bir sebebi ilaki
Diğer konusunda 10,7b cevap paylaştı. Geç bunları sınan ya da sınanma herşeyin sonu imamın pamuğu papazın tükrüğü hahamın sakalı budanın ateşi.
00 Yorumlabir öğretmen kendi öğrencisinin derecesini bilmez mi istese bütün öğrencilerine not verir neden sınav yapıyor
010 Yorumla
Soran+1 yılSistem oyle gerektiriyor o notlarla belkide de ogretmeni gececek?
Soran+1 yılInanir misin 5 vakit namaz kiliyorm. Ama aklma boyle sorular gelnce cildiriyorum bosuna kilmism gbi hssedyorm. Misal tamamen veremiyorm kendmi tam dua ediyorum icimden gele gele duanin ortasnda Allah var mi sorusu geliyor aklima:(:"(
Soran+1 yılAynen. Aslnda herseyin cevabi var yanlis yerlerde aramazsak. Insanlar cevaplayamiyor. Hani bir soz vardi kusursuz olan muslumanlar değil islamdir diye
Soran+1 yılPeygamberimizi bile gormedik biz normal degl mi bu kadar karismamiz Allah affeder heralde:(
Soran+1 yılAnnemizden daha merhametli evet daha oncede duydum bunu cok az kalirmis annemizn merhameti onun yaninda. Ama ne kdr büyük hata yapsamda annem beni atese atmaz? Allah nasil kiyiuor o zman
hoşgeldin agnostik karşim
01 Yorumla
Soran+1 yılYok yav arastiran Müslümanım ben
Soruyu acarmisin sinama derken ne anlamda mesela?
05 Yorumla
Soran+1 yılBizi sinamak icin yaratmadi mi?
Soran+1 yılBizi sinamak icin yaratti kuru arkadasim sinamak icin yaratmasa cennet cehennem sonucu olmazdi
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım