Bizim zamanımızda parmakla diye geçiyordu. Tek gözünü kapatıyordun. Hedefe parmağı tutuyorsun bu sefer diğer gözünü açıp diğerini kapatıyorsun. Kaç sn oynamışsa ×10 = sana mesafeyi veriyordu. Yanlış hatırlıyor olamam
Harita üzerimden mi? Yoksa askeriyede sordukları şekilde mi. Yön tayin usulleri Camı kubbeleri, kutup yıldızı, pusula, karınca yuvaları, güneş saat metodu filan bilirim.
Kutup yıldızı yerkürenin kuzey kutbunda görülür ve dünya döndüğü takdirde bile kuzeyde kalmaya devam eder. Cezve tava gibi yıldızlar topluluğu vardı. Küçük ayı ve büyük ayı diye takım yıldızlarından küçük ayı denilen cezve gibi olan yıldızın en ucundaki parlak yıldız kuzey yıldızı olması lazımdı. Yanlış hatırlamıyorsan. Ya tam anlattığım gibi ya da buna benzer bir şey olacaktı.
Gps aslında çok basit. Telefonlarda bile kullandığımız navigasyon cihazı gibi. Gps i kurunca uydudaki sinyallerle çıkardığı şekle göre belirleye bilirsin. burada anlatınca anlayabildinmi tam emin değilim. Bu tür şeylerde saha tecrübesi olmayınca anlatmaya kalktıkça kafa karışıklığı olabiliyor. Navigasyon cihazı gibi çalışıyor o alet
Tabiki. Bizim zamanımızda bende hedef kordinat belirleme sistemi mevcuttu. Hkbs diye geçiyordu. Ne işe yaradığını biliyordum. Ama elime alıp kurcalamayınca ne kadar anlatılırsa anlatılsın tam olarak anlayamamıştım. (Mesafe tahmini için de kullanılıyordu)
Hocam çok teşekkür ederim Allah razı olsun ben size kısacası şöyle söyleyim mesafe Tahmin ve yön tayin Usullerinden hangisini biliyorsanız size zahmet anlatabilir misiniz
orada tek tek anlatımları var. Kafanı karıştırmasın hepside çok basit şeyler. Ben hepsini biliyordum. Ama askerlik biteli baya oldu. Sen oraya bak anlamadığın ya da kafanı karıştıran birşeyler olursa bana yazarsın. Bende hatırladığım kadarıyla sana anlatmaya çalışırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Dürbünle, haritayla, parmakla, belli bir noktadan kaydırma usulüyle. Bu kadarı aklımda kalmış
Parmakla yok ☺️
Bizim zamanımızda parmakla diye geçiyordu. Tek gözünü kapatıyordun. Hedefe parmağı tutuyorsun bu sefer diğer gözünü açıp diğerini kapatıyorsun. Kaç sn oynamışsa ×10 = sana mesafeyi veriyordu. Yanlış hatırlıyor olamam
Parmak atlatma evet
Haritayı biliyordum unuttum. Ölçek değeriyle matemetik işlemi yapılıyordu
Peki bildiğiniz var mı yön tayin Usulleri falan
Nasıl yapıldığına dair
Harita üzerimden mi?
Yoksa askeriyede sordukları şekilde mi.
Yön tayin usulleri
Camı kubbeleri, kutup yıldızı, pusula, karınca yuvaları, güneş saat metodu filan bilirim.
Mesela kutup yıldızı ile yön tayini nasıl yapılır
Kutup yıldızı yerkürenin kuzey kutbunda görülür ve dünya döndüğü takdirde bile kuzeyde kalmaya devam eder. Cezve tava gibi yıldızlar topluluğu vardı. Küçük ayı ve büyük ayı diye takım yıldızlarından küçük ayı denilen cezve gibi olan yıldızın en ucundaki parlak yıldız kuzey yıldızı olması lazımdı. Yanlış hatırlamıyorsan. Ya tam anlattığım gibi ya da buna benzer bir şey olacaktı.
Tamamdır peki GPS ile yön tayini nasıl yapılır
Gps aslında çok basit. Telefonlarda bile kullandığımız navigasyon cihazı gibi. Gps i kurunca uydudaki sinyallerle çıkardığı şekle göre belirleye bilirsin.
burada anlatınca anlayabildinmi tam emin değilim. Bu tür şeylerde saha tecrübesi olmayınca anlatmaya kalktıkça kafa karışıklığı olabiliyor. Navigasyon cihazı gibi çalışıyor o alet
GPS ile yön tayini için GPS cihazı olması lazım ozaman
Tabiki. Bizim zamanımızda bende hedef kordinat belirleme sistemi mevcuttu. Hkbs diye geçiyordu. Ne işe yaradığını biliyordum. Ama elime alıp kurcalamayınca ne kadar anlatılırsa anlatılsın tam olarak anlayamamıştım. (Mesafe tahmini için de kullanılıyordu)
Hocam çok teşekkür ederim Allah razı olsun ben size kısacası şöyle söyleyim mesafe Tahmin ve yön tayin Usullerinden hangisini biliyorsanız size zahmet anlatabilir misiniz
Hepsini biliyordum. Açıkçası çoğunu unuttum. Askerin el kitabı kitapçığı elinde mevcut mu
Bende kitap varda birde ona bakayım bugün
Askeri personelim zaten
orada tek tek anlatımları var. Kafanı karıştırmasın hepside çok basit şeyler. Ben hepsini biliyordum. Ama askerlik biteli baya oldu. Sen oraya bak anlamadığın ya da kafanı karıştıran birşeyler olursa bana yazarsın. Bende hatırladığım kadarıyla sana anlatmaya çalışırım.
Teşekkür ederim Allah razı olsun
Siz ne iş yapıyosunuz hocam
boş ver ne iş yaptığımı. 😄
Sadece merak ettim yanlış anlamayın 😄
Yanlış anlayacak bir şey yok 😀 Boş beleş bi iş yapıyorum . Nede olda dünya telaşı işte
Olsun ekmeğinizi çıkarıyorsunuzya önemli olan bu Allah yardımcınız olsun
Amin cümlemizden 😊
Bildiğim dürbün iç taksimat kısmı, harita, kaydırma usulü
Peki biliyomusunuz bilginiz var mı
Nasıl yapıldığı
Evet Adestimle konusu aynı ise yardımcı olurum
Harita ve bilinen mesafelere kaydırma
Yardımcı olurum
Teyal
Anlamadım
Tüfek ile
El ve parmak ile