Iki sorum var.
1. Evin reisi kimdir sizce?
2. Neden erkek kizinkini almaz msla bu kurali kim koydu ki
1. Evin reisi kimdir sizce?
2. Neden erkek kizinkini almaz msla bu kurali kim koydu ki
1-Bizim toplumumuz Ataerkil ağırlıklı olduğu için çoğu ailede Reis erkektir fakat 30 yıla demokratik aile yapısı daha ağırlıkta olacak. 80 kuşağı çocukları, günümüzün demokratik aileleri.
2-Bunun sebebi din. Ahlak ve görgü kuralları, toplum kuralları ve hatta hukuk kurallarının bile başlangıcı din kurallarıdır. Tüm kurallar değişebilir yapıdadır ama din kuralları değişmezdir. Çoğu din, soyun babadan devam ettiğini söyler (gen sayısı eşittir oysa ki) ve bu hala böyledir. Ama ne demiştik? Değişmeyen sadece din kurallarıdır. Hukuk kuralları da değişebilir yapıdadır bu sebeple eğer erkek ve kadın anlaşırsa, erkek, kadının soy adını alabilir.
Peki sence hangisi dogru? Kadinin soyadi almasi mi erkegin mi
Evin reisi saygı ve anlayıştır.
Soyisim ise ataerkil bir gelenektir bana göre. Mantıklıdır da. Evlendiğin insanın soyunu devam ettiriyorsun kadın olarak.
Erkek baştır, kadın boyun. Boyun nereye çevrilirse başta o yöne çevrilir. Buna benzer bir söz okumuştum çocukken. Şimdi daha iyi idrak ediyorum. Soyadı soruna gelirsek dünya tarihinden bu yana erkek hep güçlü ve lider özellikli taraf olmuştur gerek fiziksel özellikleri gerekse aklıyla. Cinsiyet eşitliği bazı konularda normal karşılanabilir fakat erkeği erkek yapan şey kadınına kol kanat germesi değil midir zaten? Bunların sonucunda erkeğin soyadını alıyor olmak gayet tabiidir bence
Bence haklisin
Bizim gibi ülkelerde durum daha da açığa çıkıyor. Feminist söylemlere pek aldırış etmemek lazım bu yüzden boş konuşuyorlar çünkü
Peli
Peki
Kadınların geri plana atıldığı eski zamanlara uydurulmuş medeni kanunda.
Medeni kanuna göre artık kadın, erkeğin soy adını almak zorunda değil. Kadınlar çift soy adı tercih ediyor.
Evin reisi kimse olmamalı. Ben olmazdım ama eşimin de reislik yapmasına izin vermezdim.
Cevap
6Cevap
Evin reisi erkektir ama kararlar ortaktır ve soy ağacı, nüfus planlaması bakımından erkeğin soyadını taşımak daha uygundur ve doğru olan budur
Evin reisi diye bir şey yok bence. En azından bizim ailede öyle bir saçmalık yok.
Soyad mevzusu da ataerkillikle alakalı ama ben evlenince sadece kendi soyadımla devam edeceğim.
Peki esin sorun cikarirsa?
Neden kendi soyadinla devam etmek istiyorsun ki ozamanncocuklarin farkli senin farkli olur
Öyle bağnaz biriyle sevgili olacağımı pek zannetmiyorum. Sorun çıkartırsa zaten eşim olmaz. Neden kendi soyadımla devam etmek istiyorum çünkü evlendim diye kendi soyumu red etmeme gerek yok. Çocuklarımın da benim soyadımı almasını isterim ama kendi tercihleri.
Bildigim uzere kanunda cocuklar erkeginnsoyadini aliyo evliysen senin soyadini alamazlar yani...
Yok kendi soyunu redetmiyosunda evlenince zaten esinin soyunun devamini getiriyosun kendi soyunun degil
Reşit olan çocuklar istediği soyadını alabilir, anne ve baba boşanmışsa kadın çocuklarına kendi soyadını verebilir. Eğer erkek de eşinin soyadını alırsa çocuklar da zaten annenin soyadını alır. Toplum ata erkil olabilir ama bizim ailemizde ana erkillik var. Bir çok tanıdığımız eşinin soyadını aldı.
Bu arada evlenince elimin soyunu devam ettirmiş olmuyorum. Evlenince kendimin ve eşimin soyunu devam ettirmiş olurum. Soy anne ve babadan ortak devam eder. Dini yönden bakarsak peygamberimizin soyu Kızı Fatma ile devam etti. Yani soy erkek ile devam eder sözü bağnazlıktır. Biyolojik bir anlamı yoktur.
toplumun gözünde aileyi erkek temsil ettiği için, kadın erkeğin soy adını alıyor. Zaten birisinin cevaplamak diğerinide otomatik cevaplıyor.
Aileyi niye erkek temsil ediyo
O ne demek!!!
Pislik
Şöyle anla tarlaya tohum atmazsan sana ürün verir mi?
Bu nasil karsilastirma
Anlaman için tohumsuz bir tarla çölden bir farkı yoktur değilmi suda Allahın rahmetidir işte o ne derse o olur
Hiç düşünmedim harun abi
Dusun ozmn harun abisi
tamam iste hangisini yapmali sence
Bu kadına göre değişir. İsterse kendi soy ismini kullanmaya devam ederek evlenebilir, isterse iki soy ismini taşımak isteyebilir, isterse herifin soy ismini kullanır sadece. Nasıl bir karıyla evleneceğim ne isteyecek bilemediğim için bir şey diyemem :D Böyle sen gibi düşünüyorsa iki soy ismini de taşısın kullansın daha rahat edecekse eğer hshshsh
Ben 2 soyisim istemiyorum ki 😃bu kaniya nasil vardin
Annemdir reis
Baban me
Neden annen napiyo ki
Erkek tır soy atta atalarımızdan gelir
Kizinkide atalarindan gelyi
Esin soyadimi al dese ne dersin
Babam
Neden
Elibol A. ş
Ne
Sjsjs