Bu IQ testi, ölçütü bir tek bana mı anlamsız geliyor?

Bir kere nesnel bir ölçüm değil. Soyut bir tanımlamayı "ölçmek", insanları sıralamak ne kadar objektif? "Sevgi ölçmek" gibi bir şey sanki.

İlginç deneyler var.

Bir ilkokul sınıfınaa IQ testleri yapıyorlar. Yüksek çıkan yarısı, düşük çıkan diğer yarısından daha iyi notlar getiriyor. İşin garip kısmı, düşük çıkanlara yüksek, yüksek çıkanlara da düşük demişler.

Başka bir deneyde de, test için 10 dolar verilen grup, bedava teste katılanlardan 20 puan fazla IQ sonucu çıkarmış.

Bir insan kafasından 5 haneli rakamları öarpınca ultra zeki oluyor da, Rachmaninov'un 3. Piyano konçertosundaki virtüözün zekasından hiç bahsedilmiyor mesela.

Ya da sıva badana yapan bir işçi günlük hayatında "başarısız, akılsız" gözükse de, zor şartlarda hayatta kalma beceresi ve zekası diğerlerine göre daha yüksek olabilir.

Bana ezelden beri öok aptalca gelir bu IQ hikayesi, zeka testi, yok Einstein'ın IQ 160 falan. Palavra hep.

Siz ne düşüniyorsunuz?
Bu IQ testi, ölçütü bir tek bana mı anlamsız geliyor?
Cevapla