Bu sitede bu tarz sorular çok geliyor. Dün bunun için bir yazı hazırlamıştım. Çok daha uzun anlatılabilir, örnekler verilebilir aslında. Mümkün mertebe sıkmamaya çalıştım.
Kısa yolu atayım dileyenler bakabilir.
Allah Var mıdır? Onu Nasıl Görebiliriz? İlla Gözümüzle Görmek, Elimizle Hissetmek mi Gerekir?
Aşağıya da aynı metni Yapıştırıyorum...
Merhaba Arkadaşlar soru başlığında gördüğünüz üzere meseleye bir çözüm aramak istedim. Burada sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor. Lisan-ı Hâl ile nasıl anlatırım onu düşündüm.
Maksadımız Yol göstermek sadece. Kimseye de inandıracak halımız da yoktur o vakit. Biz karşımızdakine ne kadar yol göstermek istesek te eksik kalırız. Âlim değiliz.
Sabırla sonuna kadar okur iseniz, sevinirim. Maksat gönlü arzu edene faydalı olmak. Gönülde yok ise tesir edememişizdir o vakit.
Sana desem ki Allah her yerdedir. Göremezsin ama varlığını kabul edebilirsin. Bu senin bakış açına bağlı. Görmek isteyene bir çift göz yeter.
Şimdi teknoloji ve ilim çağındayız. Farzet ki eski zamanlardasın. İlk çağlarda diyelim. Mağarada yaşıyorsun evin barkın orada ya da böyle köylük bir yerdesin. Öyle hayal et ve yazdıklarımı bu yönüyle bir düşün.
Sana desem ki; Şu yediğin çiğ yumurta aslında canlı bir varlık. Biraz vakit geçince civciv çıkacak. Kocaman kuş olacak. İnanır mısın? Hayır elbet. Yumurtayı sıksan suyu çıkacak. Eee nasıl oluyor da bu sıvının içinden kuş çıkıyor. Nasıl oldu bu. Olmayan bir şey nasıl varoldu. Bir yumurtayı insanoğlu bir araya getirip yapabilir mi? Hadi yapsın görelim o vakit.
Desem ki sana; çok özür dilerim meni (sperm), bu pis su zerreciği canlı bir varlık. Bunun içinde kalp olacak, böbrek olacak, göz olacak, el olacak, göz olacak. Hem de kendi kendine inanır mısın? Hayır değil mi? Bu insan olacak hem de bebek ve sonra yürüyecek. Şimdi bu da tesadüf mü oldu. İnsanoğlu yapsın bu suyun aynısını. Hadi yapsın görelim o vakit.
Nasıl kusursuz oldu peki.
Şimdi sen bu bebek büyüdüğünde al bu örgü ipini ve şişi bana bir patik ör desen yapabilir mi? Daha konuşmayı bilmiyor. Gülersin dimi. Olacak şey mi Azizim dersin. Peki o vakit yumurtadan çıkmış, annesi olmayan bir örümcek. Doğar doğmaz nasıl oluyor da, kimse ona öğretmeden ağ örüyor. Can sıkıntısından mı? ördü. Tesadüf mü ördü. Kim öğretti ona. O zaman her doğan ne yapacağını nasıl biliyor o vakit.
Peki o bebek (insan) neden öremiyor. Onunda örmesi gerekmez mi. İşte sır burada Azizim. İnsan aciz bir varlıktır. Ama öğrenerek, akıl ederek yapar. Ey boşta kalan, aradığını bulamayan İnsanoğlu işte sen de bu durumdasın. Kâinatta hiç bir şey tesadüf değildir.
Tüm mahlûkât başıboş değildir. Allah'ın sevk-i ilahisiyle görevini yapar.
Şimdi sana desem ki Bülbül ne güzel ötüyor dimi. Kimsecikler inkar etmez o vakit. Bütün Bülbül kuşları nasıl aynı öter. Bülbül bunun farkında mı ki sesinin güzelliğinin. Peki niye durduk yere öter. Sesim güzel diye mi? İçimden geldi bir öteyim mi der. Demez Azizim, demez. Bunu akıl edemez. Bülbül güzel şakıdığını bile bilmez Azizim. O hakikati söyler, yani Allah'ı tesbih eder. O bilmese Hakikat budur. O' na öğreten de odur.
Şimdi senin eline üç tane kurumuş tahta gibi olmuş meyve çekirdeği versem. Biri armut biri elma diğeri de ayva. Bunlar küçücük bir tohum. Diyeceksin ki hepsi birbirine benziyor. Avcunun içine koysan karışacak. Hangisi hangisinin olduğunu bile bilemeyeceksin. Ama hakikat öyle değil.
Desem ki sana bak bunları toprağın altına koyacağım. Su vereceğim. Toprak onlara bakacak. Sen Elma’ sın, sen Armut’ sun, sen Ayva’ sın karıştırmayacak. Az önce sen karıştırdın. Peki nasıl toprak anlayacak. O çekirdek Elma mı? Armut mu? Ayva mı? nereden biliyor. Bilemez Azizim...
Sonra bu yeşerecek fidan olacak. Sonra heybetli kocaman bir ağaç olacak. Yaprak açacak sonra çiçek verecek. Arı gelip onu polenleyecek. Arı olmadan Meyve olmaz. Arı da başka mevzu. Arı' ya gel mi dedik Azizim. Niçin geldi. Tesadüf mü geldi. Gönderen kim. Sonra o çiçekler tomurcuklanıp sulu meyve verecek.
Şimdi sen o meyvenin ilk halini düşün, Az evvel kuru bir tahta şeklinde odun taneciği bir tohumdu. Nasıl sulu bir meyve oluverdi.
Sen bunlara inanır mısın. Hayatında hiç Ağaç görmemişsin, örümcek görmemişsin, bebek görmemişsin. Bu anlattıklarıma inanır mısın. Kimse inanmaz o vakit.
Unutma Azizim eski çağlardasın ve öyle kafa yor. Allah'ı bu şekilde bulabilirsin. Kainat böyledir. Nasıl bakarsan öyle görürsün.
Biz bilmeyiz. Bilmediğimizi de bilmeyiz. Ne bilir isek Allah'tan biliriz. Öğreten de O' dur.
Biz önceden var mıydık. Yok’tuk. Hiç tik. Hiç' lik ten geldik varlığa döneceğiz. Bu beden, bu göz kulak, burun, bu kalbi bize kim verdi o vakit. O verdi. O vakit biz emanetçiyiz. Bize ait olan da yoktur. Yani biz bir Hiç'iz. Yani emanetçiyiz. Sen emanete hıyanet eder misin? Etmezsin elbet.
O zaman neyin kavgasını yapıyoruz bize ait olmayan için. Yokluk ve Varlık O' nundur Azizim...07 Yorumla- +1 yıl
of çok uzun be biri bana özet geçsin sjnfken
- +1 yıl
@Sorgulayantürk müslüman beyni açar okur araştırır karar verir sonra sorgulamaya gerek duymaz çünkü bütün bilgiler onda zaten vardır jdfkdnvfkd uzatma bence artık he müslümanım diyip hiç bir halt bilmeyenler de var dostum haklısın ama bu onların cahilliğinden kişiliğinden kaynaklanıyor
- +1 yıl
@Sorgulayantürk Ya google ne google dakileri senin benim gibi insanlar yazıyor. Ya bir kere yaratıcısı ecnebi sen internette gördüğün her halta inanıyorsun belli ki çünkü evet internette islamı kötü göstermek adına bu tarz şeyler yazılıyor biz gerçekten bilenler gülüp geçiyoruz inananlara acıyoruz.
- +1 yıl
@Sorgulayantürk biz internettekilere de baktık kimin ne yaptığını bilmeden nasıl konuşabiliyorsun bu nasıl bir cahillik anlamadım. Ne biliyorsun bundan 1 sene önce belki de ben ateisttim veya geçmişte bilemezsin o yüzden gelip müslümanlar böyledir şöyledir genellemeler yapma. Farkındaysan biz sizin inanışınıza saldırmıyoruz kendi inandığımızı savunuyoruz. Ama sen buradakilerin şu an kim olup olmadığını hayatlarında neler yaşayıp yaşamadıklarını görüşlerini bilmeden yargılıyorsun. Genelleme yapıyorsun. Ne kadar cahilce bir davranış uyansana.
- +1 yıl
@Sorgulayantürk yahu misal diyorum kendimemi dedim bir tek kalkıp burada herkese saldırıyorsun üstelik yaşayışalarını veya inançlarını nasıl kazandıklarını bilmeden biz sana saldırıyormuyuz cevap hayır. bir yazdıklarımıza bak bir kere bile senin inancına laf ettim mi aksine saygı duyarım diyorum bizim burada yaptığımız savunmak ve bu da doğal olarak insanın en temel hakkı. Okumadan diyorsun ben yüzlerce kitap okudum tevratı da incili de kuranı da diğer görüşleri de iyi bilirim iyi okular da okudum iyi bir imam hatip iyi bir kolej bir sürü insan tanıdım akademik başarısı yüksek bir aile yapım var okuyup araştırmadan senin gibi sağdan soldan üç beş gördüğümle millete sataşmamayı öğrenmeyi de bu şekilde öğrendim şimdi sana çok net sorucam neden o internette gördüğün üç beş din düşmanı bilgiyi sorgulamadın. SEN NEDEN SORGULAMADIN. Nedeni şu islam dininde ki kurallar işine gelmiyorsa ibadet etmek içki içmemek gibi mesela sorgulamaksızın karşıt bir görüşü okuyup hemen inanabiliyorsunuz biz de burada size saldırmak yerini dinimizi açıklayıp aydınlatmaya çalışıyoruz
- +1 yıl
@Sorgulayantürk Sizler ister Allah' a iman edersinmiz, isterseniz iman etmezsiniz. Bu sizin kararınız. Kimseye inandıracak değiliz. İnandırmak, kalplere hükmetmek Allah' ın işidir. Bana mı düşmüş.
Araştırmak bahsediyorsun ya. Tarih, ilim, bilim her şey ortada.
Hz. Musa' nın Firavun ile olan hikayesi ibretliktir. Firavun Hz Musa yı ve beraberindeki öldürmek ister ama boğularak ölür.
Kur'an_ı Kerimde Yunus Suresi 92. Ayeti "(Ey Firavun!) Senden sonra geleceklere ibret olması için, bugün senin bedenini (cansız olarak) kurtaracağız. İşte insanlardan birçoğu, hakikaten âyetlerimizden gafildirler." Cenab-ı Hak bildirmiştir.
Cesedi 1881 yılında secdeye kapanmış bir şekilde bulundu. Bilenler bilir.
Hz Musa İ. Ö. 1200 yıllarda yaşadı. Firavunun cesedi de yapılan testlerde 3000 yıllık olduğu tespit edildi. Kur'an-ı Kerim 3000 yıl önce olmuş bu hadiseyi anlatıyor ve Firavunun cesedini ibretlik olması için bozulmayacağını vaad ediyor. Sen hiç bir şeye inanmadığın için buna da inanmazsın. Bu senin için ibret değilse Firavuna da tarihi de inanmayacaksın. Orada ki bilim adamlarına da. Senin hangi dinin bunu yazıyor.
Ay'ın ikiye ayrılma hadisesi. Bilim adamları bunu doğruladı. Daha bir çok hadiseler var ama onlara gerek yok. Herşey tesadüf mü yazılıyor Kur'an-ı Kerim de tövbe haşa.
Sen ister inan istersen inanma. Bu senin bileceğin bir şey. Bu yol senin yolun. Sana nereye gidiyorsun diyen olmaz. Herkesin yolu kendinedir.
En İyi Cevaplar
+1 yılelhamdülillah çok şükür bu güne kadar hayatım boyunca el acıp ne istediysem ama ne istediysem ki bazen kötü şeylerde oldu allahım affetsin hiç biri eksik kalmadı hepsi oldu ben simdi haşa nasıl allah yok diyim ama yorumlara baktım ki elhamı bilmezler g. t lerini silmezler birkere bırak kıbleyi camiye yüzünü dönmemiş totoşlar tanrı yok dur bilmemne diyip durmuş ispatla demiş lan sen bana bu kahinatta en vasıflı en güçlü varlık olarak görünen insan olarak dokunmadan etkilesime girmeden sadece düşünme gücünle agacından bir yaprak kopart bende size katılıyım hadi diyimki tamam bu dogru diyormuş haşa var mı totoşu yiyen
02 Yorumla- +1 yıl
@Sorgulayantürk evet çok şükür ilgileniyor allah çalışana veriyor valla hee adaleti bu dünyada herzaman tecelli bulmuyor ama korkma onunda bir hesap günü var
- +1 yıl
@Sorgulayantürk yani ben fazla sıkıntıya gelemiyom hemen acım bozuluyor cok iyi bir insanda sayılmam * beni seviyor kalpten inanıyorum şimdi mubarek allahım bana bu miki vermiş ben seni tenhada bi kıstırıp ta miksem bu allahın sucumu birader sen hayırdır ya boş muhabbet cekmiyo kafam kusura bakma bu iş inanç meselesi kimse zorlamıyor ne yapıldıysa insana insan yapıyor doğmamış bebenin rızgı daha dünyaya gelmeden annesinin memesinde hazır oluyor herseyi allahtan bilmek bu zihniyet yanlış tabiki herçey allahtan ama o dedigin gibi deyil
+1 yılBu bilgiye ulaşmamız mümkün değildir ancak varsa bile günümüz dinlerinde bahsedilen tipten bir tanrı değildir öyle yakmaya doyamayan yolladığı kitapta sürekli beddua ve tehditler yağdıran bir tanrı yoktur yani tanrı belki evrenin kendisidir belki bir uzaylıdır bilmiyorum bildiğim tek şey her bilgi birgün değişebilir ve kesin bilgiye ulaşmak en azından bu formda bizim için mümkün değildir.
00 Yorumla
+1 yılBir tanrı varsa bile bilimsel metodolojiyi kullanarak onu ispatlamak mümkün olmayacaktır. Şahsi fikrime göre bir simülasyonda yaşıyor olma ihtimalimiz tanrının var olma ihtimalinden daha yüksek
04 Yorumla- +1 yıl
çok bilim kurgu izlemişiz sanki jdajksjfa
- +1 yıl
Bu kanıya varmak için bilimsel makaleler okumak yeterli. Hatta ağır gelirse daha sade ve anlaşılır bilimsel yazılar da var. Tavsiye ediyorum
- +1 yıl
Bir çoğunu okudum makine mühendisliği okuyan ve ailesinin diğer fertlerinde -doktor ve biyoloji öğretmeni vs.- bulunan bir insan olarak çokca bilim dergisi ve makaleyi takip ettiğim oldu tavsiyene ihtiyacım yoktu teşekkür ediyorum bende sana biraz reel şeyleri sana faydası olabilecek kitapları okuyup kendini geliştirmeni tavsiye ederim. iyi günler.
- +1 yıl
Evet. Benim de babam Celal Sengör bu arada.
Böyle bir soru sormuşsan eğer, gelen cevapları hazmedebilecek durumda olmalısın. Kimse senin kutsalını kabul etmek, benimsemek zorunda değil. Üstelik tanrının varlığı her daim tartışmaya açık bir konu olmuştur. Esas ahmaklık böyle bir konuda herkesin hemfikir olmasını beklemek veya insanlarla laf dalaşına girmektir. Burada nesnel bir gerçekliği tartışmıyoruz. Gerçi çok da bir şey beklememek gerek. Teist kafası
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
14Cevap
- Diğer konusunda 729 cevap paylaştı.
+1 yıltanrı var mı sorusunu spiral yay ile açıklamak istiyorum
günlük yaşantısında görmeyenler için pinball oyununda topu fırlatmaya yarayan alet
enerjiyi biriktirmeye yarar
işte o spiral yaydan kıkırdakımsı bir yapıda minnacık pirede de var
enerjiyi biriktiriyor belki 10 katına kadar zıplıyor
ben makina mühendisliği okuduğum için biliyorum o spiral yay bile 1. sanayi devriminden çok sonra bulundu ki üretmek için güçlü makina gerekir
insanlığın icadı olan spiral yayın minyatürünün pirenin bacaklarında bulunmasını ancak bir tanrının varlığı ile açıklayabiliriz çünkü burada bir bilim var21 Yorumla- +1 yıl
helal len snfkjnf
Diğer konusunda 304 cevap paylaştı. Ne varlığı ne de yokluğu ispatlanabilir. Dinler yerel inançlardir, ailen hangi dine mensup ise büyük ihtimalle o dine mensup olursun. Dünya üzerinde 4100 küsur dini inanç var. Şahsi görüşüm kutsal kitapların, büyüklerimizin anlattıkları gibi olmadıkları..
22 Yorumla- +1 yıl
Tipik bir agnostik.. Hola
+1 yılvar mı yok mu bilmiyorum emin degilim olduguna inanmak istiyorum
13 Yorumla- +1 yıl
olduğuna inanmanı çok isterim. Bu kadar güzelliklerin paha biçilemez oranda ve düzenin olduğu dünyanın evrenin kainatın bir yaratıcısı olmalı demi
- +1 yıl
olmalı ama dinler saçma bence
- +1 yıl
O zaman bu kadar harika güzellikte ve düzende var olan evren neden yaratıldı bir düşün derim. Sen ye iç gez oyna diye değil demi jskasfjs imtihan dünyası burası İslamiyeti araştırmanı tavsiye ediyorum hatta diğer dinleri de ama asıl kitaplarını okuyarak ilim insanlarının dediklerini inceleyerek. İyi günler dilerim..
+1 yılyorumlarına "bence" diye başlayan sığ beyinlilere selam olsun
13 Yorumla- +1 yıl
hayırdır kemiğin mi kayıp? her yoruma atlama. kaybol
- +1 yıl
@Sorgulayantürk s. ktir git lan
- +1 yıl
adamsın lan jkdnknfjk @druha19rika
Diğer konusunda 2,3b cevap paylaştı. Bütün kişisel görüşümü bir kenara bırakarak ; Rabbim Allah'tır.
114 Yorumla- +1 yıl
hamdolsun
- +1 yıl
Bu konu da sana @XG10AV katılıyorum biraz. @sorgulayanturk İslam diniyle ilgili okuma yapmanı ve biraz araştırmanı tavsiye ediyorum dostum. Sakın görüşüne karışıyorum sanma sadece çok iyi bildiğim bir şeyi paylaşmak istedim. İslam dininde zorlama yoktur. Taklidi ve tahkiki iman denen iki çeşit iman türü vardır. Taklidi ailenden görerek uyguladığın tahkiki kendin sorgulayıp araştırıp ve seçerek karar verdiğin gerçek iman. Aslında yalnış bilinen bir gerçeği aydınlatmak istiyorum islam dini de sorgulayıcı olun der. Sorgulayıcı olup hissedilen ve inanılan iman daha içtendir.
- +1 yıl
@Sorgulayantürk Tek bir cevap vereceğim ve ondan sonra daha cevap vermeyeceğim. Çünkü doğru bildiğin bir yanlışı düzeltmek için cevap vereceğim, o da benim görevim olduğu için. Okumadığını ve bilgisiz olduğunu son yazdığın cevaptan anladım.
Kur'an-da mezhep diye bir şey yoktur. Mezhepler, Kur'an indikten ve Peygamber vefat ettikten çok seneler sonra insanlar tarafından ortaya çıkarılmış bir şey. Mezheplere göre değil, Kur'an-a göre hareket edeceksin. Mezheplere uymamak seni dinden çıkarmaz, çünkü Kur'an-ı Kerim de mezhepler yok. Peygamber Mezhep olayını hiç anlatmadı, söylemedi.
Dediğim gibi, son cevabımdı.
Selametle. - +1 yıl
@Sorgulayantürk islam dininde sorgulamak haramdır ne ya jdfhjbfjh islam dininde sadece insana zarar verebilecek şeyler haramdır. Yıllarca ihl de okumuş ve sudanda islam hukuku eğitimi görmüş kimselerle konuşarak gerçek ve net olan bir şeyi söylüyorum islam dini tahkiki imanı yani sorgulayıp içten kabul edileni daha rahmetli bulur inanmıyorsan açıp oku kuranı oku hadisleri oku ama saçma sapan yerlerden oradan buradan duyduklarınla gelip millete sataşma bari be dostum. İlla kanıt istiyorsan bakara 256. ayet
- +1 yıl
@Sorgulayantürk “…DÜŞÜNEN BİR TOPLULUK İÇİN âyetleri böyle ayrı ayrı açıklıyoruz.” (Rum Suresi,28)
“Yine şöyle derler: “Eğer kulak vermiş veya AKLIMIZI KULLANMIŞ OLSAYDIK, şu alevli ateştekilerden olmazdık.” (Mülk Suresi, 10)
“ALLAH AKILLARINI KULLANMAYANLARIN üzerlerine pislik yağdırır.” (Yunus Suresi, 100)
Düşünmeye çağıran Kuran aynı zamanda da sorgulamaya da davet etmektedir. - +1 yıl
@Sorgulayantürk -Kuran evrenin yaratılışını sorgulamamızı ister (Enbiya Suresi, 30)
-Kuran insanın yaratılışını sorgulamamızı ister (Kıyame Suresi , 37)
-Kuran atalarımızın dinini sorgulamamızı ister (Bakara Suresi, 170)
Bir kitap Allah katından olması gerekiyorsa hangi şarta uyması gerekiyor? Kur’an bizzat Kuran’ın kendisini sorgulamamızı ister (Nisa Suresi, 82)
Kuran peygamberi sorgulamamızı ister (Yunus Suresi ,38)
Bir din doğru ise neden tek tanrılı olması gerekiyor? (Enbiya Suresi,22). - +1 yıl
@Sorgulayantürk okumamışsın bari gelip burada kendi cehaletinle rezil olma yaa jdfkjhdasjf
- +1 yıl
@Sorgulayantürk en ufak bir şüphe bile dinden çıkarmaz saçmalama biz sanki hiç mi şüphe etmedik. Tahkiki iman diyorum anlamıyorsun galiba aksine şüphe edip kendin seçmelisin dinde zorlama yok.
- +1 yıl
@Sorgulayantürk gram yorum silmedim basbdsbfhd beynin uyuymuş senin
- +1 yıl
@Sorgulayantürk Biz müslümanız Allaha da peygamberlerine de kitaplarına meleklerine de kadere de ahirete de hayrın da şerrinden allahtan geldiğine inanırız. Zannettiğin gibi diğerlerine düşman da değiliz. Hz. İsa da peygamber her ne kadar hritiyanlık dinini temsil etse de biz ona da inanıyoruz ama bizim dinimiz islam ve elçisi muhammed ona inanırız. İnanmamıza da mı karışacaksın bizim inancımızdan sanane yahu jsbjabhjad
- +1 yıl
@Sorgulayantürk Bak kardeşim hala ırkçılık yapan da genelleme yapanda sensin bizim dinimiz hoşgörü dinidir. Benim hristiyan bir arkadaşım yok bunu da nereden çıkardın anlamıyorum. Agnostik bir arkadaşım var mesela agnostizm de din değil bir görüş şekli biz insanların görüşlerine karışmayız eğer dinimize laf ederse o zaman karışır savunur onu aydınlatmaya çalışırız olmuyorsa ilişkimizi keseriz bu herkesin kişisel tercihi her müslümanım diyende on numara müslüman olmuyor bende harika bir müslüman olduğumu iddia etmiyorum zaten. Dinimizin diğer dinlere olan bakış açısına gelirsek Peygamberimiz savaşta esir düşen hristiyanlara bile kendi efendilerinden daha merhametli davranıp karınlarını doyurabilen bir insan. Üstelik o yüce bir varlık değil senin benim gibi etten kemikten bir insan sadece Allahın elçisi. Diğer dinlere saygımız var çünkü onları da Allah gönderdi gönderdiği kitapların temsilcileri de peygamberlerdi ancak şimdi onların bir geçerliliği yok her din bir sonrakinden daha kapsamlı ve evrensel indirilmiştir.
+1 yılHerkesin kendi inancı ben müslumanım ve Allah ' a inaniyorum.. bu dünyanin bu sistemin bu evrenin olmasi ve idare edilmesi icin bir guc bir yonetim olmali. Insanlar aciz yardima dayanmaya muhtac varliklardir. Nasil okulun muduru olup ve diger calisanlarla beraber okulu düzenli bir sekilde yonetmeye calisiyosa evrende oyledir. sadece dunya olarak gormeyin dunya bu evrende milyonlarca galaksinin birindeki zerrecik sadece bu koca evren sizcede bir mantik dogrultusunda oluşmamış mi?
10 Yorumla
+1 yılİşte ey tabiata saplanan ve bataklıkta boğulmak derecesine gelen gàfil! Bütün mâzi ve müstakbele ulaşacak hikmetli ve kudretli mânevî el sahibi olmayan birşey, nasıl bu zeminin hayatına karışabilir? Senin gibi hiç ender hiç olan tesadüf ve tabiat buna karışabilir mi? Kurtulmak istersen, "Tabiat, olsa olsa bir defter-i kudret-i İlâhiyedir; tesadüf ise, cehlimizi örten gizli bir hikmet-i İlâhiyenin perdesidir" de, hakikate yanaş.
00 YorumlaAllaha inanıyorum fakat müslümanların cahilliğine katlanamıyorum. Müslümanım der kuran okumamış sure okuyor türkçe anlamını bilmez besmele çeker anlamını bilmez oysa Allahın ilk emri oku idi.
03 Yorumla- +1 yıl
evet maalesef sokakta insanlara kelimei şehadeti sorduklarında bile bilemeyen milyonlarca insan dolu ama bunun müslümanlıkla ilgili toplumla ilgili olduğunu düşünüyorum türkiyenin okuryazarlık düzeyini ve öğrenme isteğindeki miktarı göz ardı edemeyiz değil mi @saw89
Diğer konusunda 393 cevap paylaştı. Hayır yok , tanrı veya tanrılar kavramının yorumu ; tümdengelim , tümevarım ve öznel bileşenlerin metafiziksel şeklidir.
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılTanrının varlığı veya yokluğu ispatlanamaz. Negatif Agnostikim. Olmayan bir şeyi neden yok diye sorulması da biraz ters olmuş. Olduğunu inanan ispatlar. Yokluk nasıl ispatlansin.
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılEn son tanrilar bunlardı
Zeus, Poseidon, Hera, Demeter, Apollon, Artemis, Athene, Ares, Aphrodite, Hermes, Hephaistos ve Hestia01 Yorumla- +1 yıl
wuhuuu biri ilk çağ da kalmış
+1 yılTanri kesinlikle var bu kinuda suphe yok
17 Yorumla- +1 yıl
haydi dostum aydınlat buradakileri?
- +1 yıl
@Sorgulayantürk dinlerin bir onemi yok. Bu evreni yaratan yuce bir güç var onun da isme ihtiyaci yok.
- +1 yıl
deist misin @heyecansizhayat
- +1 yıl
@Sorgulayantürk benim için Allah senin için?
- +1 yıl
@Sorgulayantürk hayir deist değilim çünkü yüce yararicinin bizi yaratip unuttugu düşüncesi saçmalıktır. Sunyada bir cok oaranolmal ve mucizevi olay yasaniyor ama gercek su ki dinler yuksek ihtimalle maalesef yalan. Sanirim yuce yaratıcı herksin dogruyu kendisi bulmasini istiyor. Ve yuce tanti kesinlikle duayi saygiyi ve ibadeti hak ediyor.
- +1 yıl
@Sorgulayantürk agnostiksin yani
- +1 yıl
Sen bakma millete yobazlık yapmadiktan sonra. Bir dinin olmasi gayet iyi bir sey
+1 yılOlmasa kusursuzca ileryelen bu evren nasıl olck
112 Yorumla- +1 yıl
Ne gibi kusurlar
- +1 yıl
değil mi
- +1 yıl
Her caninlinin bir görevi olduğu doğrudur o nesli tükenen calilar yaşıyor olsaydı şu an insan oğlu bu kadar gelişmiş ve ilerlemiş olmazdi hatta insan diye bir varlık da olmuyabilirdi
- +1 yıl
Hangi canlıların görevi yok mesela örnek verir msin kardeşim
- +1 yıl
@Sorgulayantürk farkındaysan o canlıların nesli biz insanların kendi hür iradesiyle yaptığı doğaya fiziksel zararlardan ötürü tükeniyor. Lütfen her şeyi dine bağlamayınız.
- +1 yıl
Peki sana şunu sorayım insanlar maymunsa eğer nasıl olmusta insanlığa evrilmiş
- +1 yıl
Bilim düşmanı değilim ikincisi Müslümanlığı aşağılar gibi konusmazssin insanlarin Kendi tercihi inanıp inanması senin ataların Maymun olabilir benim atalrim öyle değil eğer insanlar maymundan geldiyse simdiki maymunlar neden insan olarak değilde maymun olarak yaşıyor sadece insan olmak için Bir kısmı mi Evrim geçirdi diğerleri uyuyoyirmuydu Evrim geçirirken senin için zor olduğunu biliyorum o beynini kullansan biraz ağırlık yapmasın
- +1 yıl
Sen bir sonraki evriminde fareye benzersiz öyleyse çünkü insan DNA si ve fare DNA si %99 benziyor
- +1 yıl
Bilimi müslümanlar sizdan daha çok destekliyor yüzlerce bilim insanı var müslüman olup bunu görmemek gözün gormemesi değil aklın tutulmasıdır
- +1 yıl
Senin fotosentez yaptığın doğrudur ama biz solunum yapıyoruz kardeşim
- +1 yıl
şu an sen yaşadığına gore kimsenin kimseyi öldürmeye çalıştığı felan yok
- +1 yıl
@Sorgulayantürk O ülkeler dini otorite olarak bir silah gibi kullanıyor. Bunu sen ben o bu şu durduramaz ki bunun islamiyetle alakası yok insanlıkla alakası var.
- Diğer konusunda 2,2b cevap paylaştı.
+1 yılTanrı yok
Allah var14 Yorumla- +1 yıl
Benim Tanrım da Allah burada farklı bir tanrıyı kabul edenler de varolabilir diye düşünüp görüşlerine saygı duyarak böyle tabir etmek istedim
- +1 yıl
Onların tanrısı Tanrı’ları olsun
Ama benimki ALLAH
G ö t ten üydurma din uydurma Tanrı çıkarılmamalı ben islama Müslümanlığa hele Allah’a peygamberlere yakıştırmalara eş koşmalara saygım hoş görüm yok - +1 yıl
HOP HOP HOP SAKİN ARGO KULLANMAYALIM.
- +1 yıl
Yoo argo değil gerçek
+1 yılVarligini veya yoklugunu ispatlayamaz hic kimse bence var ama umursamiyor yaratip kenara atmis gibi ama icimden bir ses de yok diyor
02 Yorumla- +1 yıl
deistsin yani
- +1 yıl
Suanlik evet ama ondan da emin degilim
+1 yılbence var
10 Yorumla
+1 yılsoru abes
01 Yorumla- +1 yıl
KATILIYORUM
+1 yılBence yok.
01 Yorumla- +1 yıl
@Sorgulayantürk kanka komik diye 😀
+1 yılBenim için yok
08 Yorumla- +1 yıl
neden diye sorsam?
- +1 yıl
Neden olsun ki? Benim için yanılgı var
- +1 yıl
o zaman agnostik misin?
- +1 yıl
Ateist-agnostik arası
- +1 yıl
Arası olmaz be djksdnfkj benim yakın bir arkadaşım agnostik di ben müslümanım gayet de iyi anlaşırdık. Agnostikler başkalarının dinlerine inançlarına saygı duyuyorlar en azından. Ateistlikle agnostiklik arası olabilirmi ki ya çünkü agnostik tanrının varlığı bilinmezlik der. Yok demez bildiğim kadarıyla.
- +1 yıl
Tanrının varlığı ispatlanamayacağı için agnostiğim, ateizme kayma sebebim tanrının olma düşüncesinin mantıklı olmadığı
- +1 yıl
@Sorgulayantürk hayır diğer dinlere de saygı duyarız yalnış bildiğin bir şey var 4 büyük din vardır öncekiler de Tanrı tarafından gönderildi. İslamiyet sonuncusu ve evrensel olanıdır. Agnostisizm bir din değildir dinin varlığı bilinemez diyenlerin oluşturduğu bir görüştür. Kiminle arkadaşlık edeceneğine islam dini karışmaz. Onu sen kendi fıtratınla seçersin. Böyle küçük ayrıntılarla laf cambazlığı kabul edemem kusura bakmayın.
- +1 yıl
@Sorgulayantürk ndolsun ki cehennemi, kalpleri olupta onunla (hakikati) anlamayan, gözleri olupta onunla (hakikati) görmeyen; kulakları olupta onunla (hakikati) duymayanlar için yarattık/hazırladık. Bunlar hayvanlar gibidir, hatta (hayvanlardan) daha sapkınlardır. Bunlar gafillerin ta kendileridir. (7/A'râf, 179) bak sana gelsin bu sadbjsbjas haklılık payı var senin gibi dost olmaz insanların görüşlerine saygı duymadan saldırıyorsun.
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar