Ya hayatımda hiç bunu hissetmemiştim cidden ilk defa birşey gördüm ve ne olur benim olsun diye düşündüm aşık oldum derler ya hah işte öyle.Kolyenin güzelliği of of offf😍😍 Kesinlikle benim olucak dediğiniz aklınızda kalan şeyler var mı böyle?
Var ama olma ihtimali yok; biritish museum daki azteklerin yaptığı double headed serpent ve picassonun guernica sı. Guernikanın reprodüksiyonunu arkadaşımla yapmıştık. Double headed serpent in replikasını kendim yapacağım. Hatta bunun için ham turkuazlar alıyorum. Sonuç olarak, şanslısın. Sadece kolye ucu.
Çıkışı bilinse de detayların anlamları tartışmalı. Örneğin tepedeki ışık; kimine göre umut, kimine göre bombardımanın aydınlığı, kimine göre de sorgu ışığı. Zıt olsalar da ilk içi seçenek cazip geliyor.
Beni hem hüzünlendirir hem de sinirlendirir; sonuçta savaşı anlatıyor, masumların acısını anlatıyor. Aynı zamanda bu mükemmel anlatımı da hayran bırakır. Tıpkı o ışığın zıtlığı gibi, hislerim de karşılıklı mücadele eder. Bu sebeple guernica, benim için sanat nedir sorusunun cevabı, referansı olmuştur. Eskiden reprodüksüyonu salonumda sılıydı. İlerleyen zamanda farkettim ki; anlatımı, tekniği, sanatı muhteşem olsa da, acıyı anımsatıyor. Duvardan indirmek dışında seçeneğim kalmadı.
Oysa resimdeki atın kübik çizimi; daha iyisi olamazdı... Boğanın çaresizliği, ışığın yetersizliği. Anlat anlat bitmez. Guernicadaki tüm figür ve objeleri binlerce defa cizmiş pikasso; gece gündüz, durmaksızın. Hepsi istediği seviyeye geldiğinde oluşmuş bu eser. Yılların birikimi, gecesini gündüzüne katarak çalışmanın sonucu guernica. Her türlü coşturuyor insanı.
Picasso ve diğerleri de öyle doğmamışlar. Malesef sanat sadece yetenek sonucu ortaya çıkıyor zannediliyor. Önce kalp lazım, yoğun duygular lazım. Eşsiz bir yetenek çalışmazsa sıradanlaşır. Yani yetenek varsa çalışmaya devam:)
Zaman değişti. Günümüz şartları kişiye hobilere ayıracak zaman bırakmıyor. Maddi gelir elde edemeyeceğini düşündüğü meraklarına yoğunlaşma şansı vermiyor. O şansı kişinin kendisinin yaratıp, gerekirse bedel ödemeyi göze alarak, yetenek ve merak alanlarına da zaman ayırması gerekiyor. İşte bu bedeli göze alan insanlar güzel insanlar, özel insanlar.
Çizim yapıyorum hobi olarak ama sadece çizgi dizi ya da anime karakterleri çizebiliyorum. O bile rahatlatıyor beni. Bittiği zaman yaptığım şeyden memnun kalıyosam daha huzurlu uyuyorum mesela. Herkesin bir hobisi olmalı bence.
Herkesin en az bir rahatlatıcı, geliştirilebilir hobisi olsa ülke değişir. Malesef hobilerin bazıları ciddi masraf istiyor. İnsanların kazandıkları temel masraflarına zor yetiyor. Genç nesil işsiz. Yani bahane çok:)
Valla bende işsizim ve yapabildiğim kadarıyla yapıyorum bende. Bende istiyorum artık geliştirmek tablolarda çalışabilmek ama dediğin gibi bazı hobiler masraflı olabiliyor😄😄 bende kısıtlı bütçeyle yapabildiğimi yapıyorum işte. Keşke herkes bütçesine göre kendince bir hobi bulsa da bu kadar agrasif stresli bir toplum olmasak.
@1delii9 öyle 🙂 sen niye turikiyede yasamiyorsun zannediyorsun 😉 300.000 lira ucreti ve 2.850 tl asgari ucret hesaplarmisin kac ay yemeden icemeden boriktirebilir insan 🙄 100 ay eder 8 sene.. yarini haliyle yiyecegi icin 20 senede bir asgari ucretli senin arabandan alabilr.. anladin mi simdi neden turkiyede yasamiyorsunuz 😃