Hayır, aksine kuranda 1400 sene önce var olan bilimsel şeylerin son yüzyıllarda keşfedilmesi islam dininin tek gerçek din olduğunu, o kitabın kainatın yaratıcısı tarafından gönderildiğini ve bilimin aciz olduğunu kanıtlar. Doğru olan, aciz bir varlık olan insanın elindeki bilimi dine uydurmak değildir. Böyle olursa insan hataya düşer ve yolunu sapıtır.
Madem insanlae bikimi2 dine uyduruyorlar o zaman iyi bir din alimi bize henüz bulunmamış bir bilimsel icat, formül.. Vs aciklayabilir mi? Böylece söylediğiniz şeyin net bir ispati olur. Tabi yüzeysel anlatımla değil detayli net bir bilimsel icat olmalı bu..
Din aliminin görevi dini konularla ilgili ama, hadis tefsir siyer bunların hepsi tek başına bir ilim. Ayrıca kuran bir bilim, tıp kitabı değil ki içinde formül vs. olsun da bir din alimi onu alıp açıklasın. Kuran tüm insanlığa genel olarak hitap eden, aynı zaman da bilimi de emreden, Allahın yarattıklarını insanların incelemesini teşvik eden, devamlı düşünmez misiniz, akıl etmez misiniz vs. diyen, tüm şeylerin Allahtan olduğunu söyleyen bir kitap. Mesela bilime göre buharlaşma olur bulut vesilesiyle yağmur yağar vs. Halbuki bu bir sebeptir yağmuru Allah yağdırır. Allah eliyle su dökemeyeceğine göre bulutu buharı vs. buna sebep kılmıştır. Kuranda geçer, bir sabah suyunuz kesilse Allah dışında kim size su verebilir veya bir diğer ayette indirdiğimiz su acı olsaydı o zaman ne yapardınız vs. diyor. Hakkatten de öyle İstanbul da su yağmadı barajlar tükenmek üzere kaldı ama sonra rabbim rahmetini esirgemedi, o kadar kar yağdırdı vs. gene doldu barajlar. Benim orda demek istediğim kuranda geçen bazı bilimselliklerin günümüze yakın yüzyıllarda yeni keşfedilmesi, evet bunu keşfetmek için insanın bilime ihtiyacı vardır fakat 1400 sene önce hiçbir aleti edavatı olmayan, okuma yazma bilmeyen, anne babasız birisinin bu sözleri söylemesi imkansızdır. Üstelik dönemin öne çıkan özelliği şairlerin popülerliği ve güzel şiirlerin kabenin duvarına asılması. Kuran gelince herkes çok etkilendi ve utançlarından kendi şiirlerini yırttılar. Ve kurana sadece sihir diyebildiler. Zaten Allah kuranda, kurana benzer bir ayet bile yazamazsınız diyor ve yazan da olmadı. Bide işin bu boyutu var yani, kusursuz bir edebilik. Tabi biz meaelden okuduğumuz için veya arapça bilmeyip öyle sadece yüzüne okuduğumuz için onu anlayamıyoruz. Fakat tabi arapça bilmekte gerekmez kuranın edebiyatını anlayabilmek için bazı ilimleri bilmek gerekir. Kısacası bu ve daha birçok sayısız somut delil kuranın bir insan ürünü değil, kainatı ve içindekileri yoktan var eden sonsuz güç sahibi Allah'ın olduğuna delildir.
Kuranin bir iddiasi var. Ve iddiasını kanıtlamak zorundadır ki insanlar ikna olabilsinler. Iddiasi onun mutkak yaratan, herseyi bilen bir güç tarafindan gönderildiğidir. Peygamberler bile kendilerine vahiy geldiginde hemen ikna olmazlar. Ispat ve mucize isterler. Peki bu mucize ve ispatlari neden dinlere biat eden insanlar istemezler? Evrenin ve evrendeki duzenin nasil oluştuğunu anlamak için cok sayıda bilim insani milyar dolarlık bilimsel projelerde çalışıp emek sarf ediyorlar. Yani hiç bir şey öyle kolaycilikla bedavadan ogrenilmiyor. Abd dunya dışı varlıkları araştırmak için uzaya tekeskoplar roketler gönderirken cubbeli Ahmet gibi inananların ilim keramet sahibi gördüğü sahis" ne gerek var uzaya o kadar yatirim yapılmasına, abd o paranin onda birini bana versin ben söyleyeyim uzayda akıllı varliklar olup olmadığını" gibi bir söz söylemişti. Evet inanan insanlar böyle insanlara itibar ettikleri için özellikle müslüman toplumlarin ekonomik ve ahlaki toplumsal seviyeleri bize bilimsel bir gercegi net olarak söylüyor. Dinler bahsedildigi gibi toplum yaşamına dogrudan olumlu etki edecek kutsal, tanrısal öğretiler değildir.
Güzel bir soru. Dinler gerçektenbbilimselliğe aykırımı, oradan başlayalım... Entropi: bir düzensizlik oluşturan, kuvvetten çok daha büyük bir kuvvet olacak ki, o düzensizliği ortadan kaldırsın" der, bu bir fizik kanunu. Yani büyük patlama, bir düzen oluşturamaz bu bilimsel kanun, bu kaosu, daha büyük bir kuvet düzene sokar. Biz bu düzenin sahibine, inananlar olarak Allah diyoruz, kimi Yahve, kimi Elohim diyor. Siyamatik:sesin bile inanılmaz bir milimetrik şekli var.
Ses frekans siyamatik renkli görüntüsü.
Bu şekillerin tesadüfi oluşma ihtimali, bir yaratıcının olma ihtimalinden daha imkânsız. Bir kar tanesi:
Kar yanesinin şekli
Bu kadar milimetrik bir şeklin tesadüf olması, bir tasarım ürünü olmasından daha imkansız ve daha bilimswllikten uzak. Bir doğru çizsek ve bilimsellik ile ferçwk dışılık arasına bu yazdıklarımı koysak, hangi taraf daha ağır basar? Burada çok kısa anlattım, daha uzun tutmalıydım ama yer kaybı olur. "Bir varlık var ama dinler neden, çok, neden olmalı, hangizi doğru" diyebilirsin. Semavi dinler ve semavi olmayan dinleri ayrı tutuyorum çünkü araların da mantıksal farklar var ama bir şeyi ortaya koyar, yanlışta olsa inançlar, insan doğası gereği düşünmesi sonucu, bir yaratıcı buluyor, semavi dinler için durum farklı, aynı yarayıcıya inanırlar, ayrı isim verirler. İnananlarının nasıl davrandığına bakmazsak, kitabın ve o dini getiranlerin dediklerine bakarsak, en bilimsel mantıklı dinin İslam olduğu, Kuran'ın bilimselliği, "düşünün", "araştırın" söylemlerinin yanında, zeolozi, jeoloji, embriyoloji, biyoloji ve daha bir çok bilimsel konularda zaman geçtikçe bilimin ötesinde bir gerçeklik ortaya koyması, bilimin gelişmeler sonucu bunu kabul etmesi, bilimsel olarak gerçekliğini ortaya koymuştur. Mesela, insanın kaburga ile bel kemiği arasından bir su ile oluştuğunu, okuyan ve dallga geçen insanları bu gün bilim yanıldıklarını ortaya koyar, çünkü insan daha doğmamışken, cinsel organının dişi erkek olsun oluştuğu nokta nın o bölge olduğu, bu gün ünüversitelerde okutulmakta. Demirin yağmur gibi dünyaya yağması bilimsel bir gerçek. Bilime bakarsak, derinlemesine ön yargısız araştırırsak, bir yaratıcı görürüz. Bu yaratıcı nın insanı iradeli olarak yarattığını ve en önemli özelliğinin, bilmek ve tanımak olduğunu düşünürsek, yaratacı insanı gücünün, özelliklerinin ve gücünün bilinmesi için yarattığı ortada. Ona idrak, irade ve akıl vermiş, dünyadaki bütün canlılara üstün kılmış, kendi varlığını bildirmiş, ki insan verdiği aklı ile onu bulsun, yarattıklarına bilgi vermek için sadece bir din yollamış ama insan, üç kağıt yapıp onu, başka noktalara yönlendirmiş ve yeni dinler uydurmuş. En son hak din İslam, onuda düşünerek bulacağız artık. Bilmem biraz olsun şu az bilgim ile anlatabildimmi🙂
Anlattın da anlattıkların bilimsel temelde. bir delil degil bana göre. Kainatın oluşumu, düzeni için varlığından bahsettigin olası gücün semavi dinlerdeki güçle olan alakasi tamamen hayal gücünün zorlamasi ile oluşan bir algıdir. Soyut ifade ve kavramlardan yola çıkarak bunlar dinde kitapta vardi demek, kahinlerin kehanetlerine, falcilarin ifadelerine benzer bir durumdur. Olasi durumlar yüzeysel yuvarlak ifadelerle anlatilir ve bir tanesine yaklasilirsa bak bu kahin, falci.. vs bunu bilmisti denir. Bu tarz durumlar özellikle düşük egitim ve ekonomik durumla olan toplumlarda cok fazla kabul görür. İşte o yüzden sosyo ekonomik durumu yükselen toplumlarda dinlerin etkinligi azalır. Bu bütün dünyada böyledir.
Bak bilimsel bir yazı. 'Testis dokusu bebeğin anne karnında olduğu dönemde ilk olarak karın arka duvarında oluşur. Daha sonra hormonal ve mekanik bir takım faktörlerle önce kasık bölgesine ilerler ve oradan da yumurta kesesine (skrotum) ulaşır." O su, bel ve göğüs kafesi arasından çıkar" Tarık 7. Hadi diyelim bu bir zorlama, anne karnında çocuğun oluşum evreleri anlatılır, oradaki anlatıma bilim geçen yüzyılda geldi. Net ve yuvarlak olmayan bir anlatım. Hadit suresi "biz demiri gökten bir yağmur gibi indirdik" bunda yuvarlak bir tanım var mı? "İşlediğiniz günahlar size gösterilecek" dendiğinde eskiler inanırdı ama şu an elimizdeki küçücük camda bile yaptıklarımızı görüyoruz. Bunlar yuvarlak kelimeler değil ve bunlardan Kuran'da çok var. İnanan insanlar cahil diye, dine soğuk bakmak, çarpılmaktan korkanlara bakıp elektirik yok demek gibi. Alem boyut boyut, kimi madde, kimi mücerret, limi ışık, kimi yarı madde. Bunca şey bir tasarım değilse, nasıl kendiliğinden oluştu? Bir insan dna sı 20 cilt 500 sayfalık kitap gibi, buna bilimsel olarak bakalım, insan bir yazılım ise, trilyonlarca 4 harften oluşan bir kodun kendi kendisine oluşma ihtimaline inanmak daha zor. İnsanlar dini kötü niyetle kullanabilir tıpkı demokrasi ve diğer siyasi tanımlar gibi bunun suçu ne demokrasi, nede dindir. Sadece bu 4 harfin doğru nota basması ve milyarlarca canlı çeşitliliğini oluşturması, bir uyum içinde var olması tesadüf olma ihtimaline inanmak bilim dışıdır bana göre. Olasılıklara ve ortaya konulan bir doğruya koyarsak, görürüz diye düşünüyorum. Bu arada ancak seninle böyle düzeyli ve deperli bir tartışma yapmaktan dolayı sana teşekkür ediyorum🙂
Kişiden kişiye değişir. Kimisi için akla ve gerçeğe uygundur kimisi için değildir. Bizim gerçek dediğimize bir başkası yalan diyebiliyor. 1000 tane kitap oku, okuduğu tek kitap 1500 yıl önceki kur'an olan biri tarafından cahil ilan edilebiliyorsun. Cevabıma gelince. Mitolojik degerinden başka bir bakış açısıyla bakmam hiçbir dine. Zaten aton dini ile ilgili yazdıgım yazıyı yayınladıktan sonra çok sıkı iki tane dindar takipçim engelledi beni. 😀
Tabiki mit hepsi. Paganizmin takibi aslında. Sadece bazı değisiklikler var. Örnek verecek olursam büyük tanrı tek yaratıcı hakine evrilmis diğer yardımcı tanrılar melek olmuşlar. Değişen bir sey yok yani. Anlatılan her mit'i mezopotamya uygarlıklarınin pagan inançlarında görebiliyoruz. Örneğin nuh tufanı sümerin gılgamış destaninin 11. Tabletinde geçiyor. Birebir aynı. Sadece nuh değilde adı ziusudra geçiyor. Aynı destanın babil devleti versiyonunda hikaye aynı ama ziusudra utnapistim oluyor. Monoteist dinlerde yahudi kitsal metinlerinde nuh oluyor vs.
Islamdaki birçok şey firavunlarda kendisini tek tanri ilan eden adını unuttugum. bir mısır kralinin dini ogretilerine cok benziyor. Yani bunlar hep birbirlerinden ciddi kopyalar çekmişler. Izlere göre dinlerin ne kadar insan yapisi olduklari bence net.
Ben yazmıştım yazıda akhenaton o. Hatta yorum yapmıstınız. İslam tek bir kaynağa dayanmıyor. Hz. Muhammed Hz. Haticenin kervanlarinin basında gidiyordu. Hatice pagandı, o zamanların ticaret erbapları diğer ülkelerin inançlarini ve tanrilarini tanimak zorundaydi. Bazı ticari siparisler verilirken veya motifler islenirken gideceği yerin inancina göre tasarlanirdi. Hz. Muhammed paganizmi de tek tanrili dinleride zaten çok iyi biliyordu. Hiçte öyle anlayildiği gibi cahil biri değildi.
Sevgi en büyük yol kurban. Din kelime anlamıyla düzen demek. Indiği varsayılan toplum adına birer devrim niteligin de. Yeni dünya duzeninde yapılmış büyük değişiklikler eskiden olsaydı onlarada din denirdi
dinlerin bilimsel tabanı vardır ama inanmak soyut bir kavram sonuc olarak yani inanmak istemeyene birsey diyemezsin öldüğünde herkes anlayacak dilerim ki anlaıgımızda geç kalmış olmayız
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Sömürgeciliğin yumuşatılmış hali denilebilir. Mesela islam bu konuda en büyük silah.
Aslında değil hocam, olsa İslam, sürekli düşün, etrafınıza bakın demez. İslam yanıltıcı bilime karşı, gerçek bilimin kaynağı kendisi ki, o yüzden El Kindi, İBN Sina, imam Gazali, Ali Kuşöu gibi değerler yetiştirdi.
@azelcan Islam düşün der ama allahın ya da kuranin varligi ve dogrulari ile ters düşmeye izin vermez. Belli sınırlar koyar. Tıpkı günümüzde ifade edilen demokrasi ve fikir özgürlüğü gibidir bu durum. Baskıcı totaliter bir rejimde seni özgür olduguna inandırmaya çalışır.
@azelcan yok ben isi biraz geyige aldim yoksa ilim mislumanin yitik malidir. Dinimiz bilmi emreder ayetlerin pel cogu hicmi akil etmezmisiniz diye baslar.
Aerol ağbey Mevlananın yazdıklarını bir görsen, hz. Diyor müslümanlar değer veriyor. Halayık ile kabak hikayesi. Ne özgür ifadeler var şaşarsın. Bu İBN Tufeyl' de de böyle İBN Arabi'dede