Selam, ben almanyada yaşayan bir alevi vatandaşım. Ben okula giderken , Sunni bir kız vardı sınıfıma, beni hep alman çocuklarına karşı doldurmuştu. Dinimden dolayı yaptığını sanıyorum. Siz peki neler düşünüyorsunuz aleviler hakkında? Dinimizi demkten çekinir olduk, sizce bu dünya alevi bir insana daha da zor değil mi? Nedir bu adaletsizlik?
Cevabın nedir?
Komşum alevidir, okulda en iyi arkadaşlarımdan biri alevidir. Şimdi biz dinimize bağlı bir aileyiz ama ne annem nede ben alevi olanlara karşı böyle birşey yaptık yapılmasınıda istemeyiz. Ha aslında alevilik din değil mezhep fakat yorumlarda karakartalın dediği gibi neden oruç tutmuyorlar onun muhasebesini yaptım diyorda bir yerden haklı bir yerden haksız oruç tutmamaları kimseyi ilgilendirmiyor ona diğer tarafta Allah ile hesaplaşırlar Hz. Ali'yi bir tek aleviler sevmiyor Peygamber efendimizin hem oğludur hem damadıdır ben müslümanım diyen herkes sever ama Hz. Ali'yi peygamber olarak gören alevi grupları var buna karşıyım ben. Duyduklarım kadarıyla aleviler Hz ali camide namaz kılarken öldürüldü diye aleviler camiye gitmezler ve namaz kılzmazlarmış ne kadar doğru ne kadar yalan bilmiyorum araştırma ihtiyacıda duymadım yanlışım varsa affola. Eğer böyleyse Hz Ali gibi namaz kılmak varken neden kılmaktan kaçınılıyor? Ha zamanında Madımakta olsun Dersimde olsun çok acılar yaşandı inşallah bir daha yaşanmaz.
Şuanda bile Angela Merkel alevileri Türk hükümetine karşı kışkırtıyor yani bir yerden darbe yerken bir yerden de düşman kullanıyor bu durumu. Adaletsizlik yok aslında insanlara geçmişte ne aşılanmışsa onu biliyorlar hala (eski köye yeni adet getirmeyin gibisinden). Eğer bu durumu geçerse insanlar gerçekten bir sorun kalmayacak.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Türkiye'de ki kültürü. Ve bilgi birikimi ve eğitimi en gelişmiş toplum.. Sosyalist hümanist insanlar toplumsal olaylara duyarlı insanlar...
31 Yorumla
+1 yılSünni'yim. Tokatlıyım. Tokatta Alevi vatandaslarimiz cok oldugu icin sık sık alevi misin sorusunu duyuyorum. Soyle ki bikkinlik geldi. İnsanlar o kadar onyargili ki, memleketimi soyleyince hemen bunu soruyorlar. Ayrica memleketimden dolayi tanidigim bir cok Alevi oldu. İyi insanlar, hosgorulu, kibar ve yardimsever. Ayrica Alecilik tasavvufi mezheptir. Normal bir Alevi namazini kilar, orucunu tutar, guslunu alir. Bunlar sonradan degismis seylerdir. Ki O'nun dinini nasil yasadigi beni, kimseyi ilgilendirmez. Annem komsuya asure icin yardim etti yasli bayan diye binaya dagitti ve bazilari yemeyiz alevi yemegi dediler! Bunu diyen kisinin esi cubbeli ve kizlari kapali. Kisacasi onemli olan kalptir. Sunnilerde de kimler kimler cikiyor. İs mezhepte bitmiyor demek ki. Birbirimizi yerecegimize insan olmak icin cabalayip birbirimizi sevelim.
11 Yorumla- +1 yıl
Burada goruyorum ki bazi Alevi arkadaslar da sunniler icin agza alinmayacak laflar soyluyor, sunniler de. Ayip. Once terbiye.
Aleviligin temelinde üç şey vardir alevilere dinsiz diyenler bunu iyi bilsin. 1-ALLAH 2-MUHAMMED 3-ALİ. bunu bir düsünün. her sünni tutuyo mu ramazan orucunu? goze batan aleviler mi? ben aleviyim ama ramazanda elimden geldiginde tutarım oruc? at gozluklerini atalim. Aleviler en yurekli insanlardir. Yakıldılar yıkıldılar vuruldular ama hicbir zaman zulme zulumle karsılık vermediler.
12 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
39
Cevap
90Cevap
+1 yılBir gercek var ki bu ulkede alevi olmak cok zor inancina ve yasayis tarzina hic bakmadan sadece kulaktan dolma bilgiden baska hic bir bilgisi olmayan insanlar tarafindan tipki 5 maymun negatif ogrenme deneyinde oldugu gibi dislanip hor gorulduler sebep namaz kilmazlar camiye gitmezler vs gibi bazi farkliliklari ve mum sondu dedikodulari vs gibi sebeplerden dolayi dislandilar malesef en aci tarafi da bunun islamdaki gorus ayriligi adina yapilmis olmasi bu dislamayi yapanlar iki buyuk noktayi unuttular
1:dinde zorlama yoktur
2:islam hosgoru dinidir
Yani herkes nasil inanmak istiyorsa oyle inanir ya da inanmaz ALLAH peygamberini ve kitabini gondermistir ve hesap gununde sogusunu suphesiz yapacaktir ve biz muslumanlar olarak kimseye namaz kilmiyor diya zor kullananamayiz ama isterseniz araniza mesafe koyun isterseniz dogrusunu anlatin mesela en basitinden ornek kevser
suresinde namaz kilmak emrolunmustur ve bu butun insanlara farzdir eger bir insan ALLAH'a inaniyor hz muhammetin onun peygamberi olduguna inaniyor ise kur'andaki emir ve yasaklari uygulamasi gerekir malesef bu da kendini alevi olarak nitelendiren kardeslerimizin hatalarindan biridir hz aliyi bir islam halifesi ayni zamanda peygamberimizin damadi olarak bende seviyorum ama bazi marjinal alevilerin onu hz muhammetten ustun tuttugu uzucu bir gercektir
Birde artik bazi yeni nesil alevilerin cogu aleviligin ne demek oldugunu ve neden alevi oldugunu bilmeden anne baba alevi cocukta alevi seklinde bu anlayisi surdurmektedir bizim muslumanlar olarak yapmamiz gereken ilk sey islamiyeti en dogru seklinde yasayip diger insanlara ornek olmakta gecer onun icin herkese tavsiyem seni bir alak'tan yaratan rabbinin adı ile oku. saygilar00 Yorumla
+1 yılKlikyalı Arap Alevisiyim ve gurur duyuyorum. Yorumların hepsini okudum ve genel olarak hepsine cevap vermek istiyorum.
Alevilik bir kültür değildir, İslâm dini mezhebidir. Bizler hiçbir peygamberi ayırt etmeden severiz sayarız saygı duyarız. Buna (sözde) müslümanım diyen insanların farklı dini temsil ettiği için sevmediği saymadığı peygamberlerim de dahil. Sadece oruç tutmayız ama namaz kılarız.
Bu konuda en çok nefret ettiğim şey ise biz Alevilerin arkasından atılan iftiralar. "Yıkanmazlar, abdest almazlar, cenabet gezerler, mum söndü yapıyorlar" Aramızda böyle düşünen insanlar varsa şunu açıkça söyleyebilirim. Benim abdestim senin namazından daha uzun sürüyor.
Neden ön yargılarınızı bir kenara bırakıp bizi tanımayı denemiyorsunuz. Belki de böylece aslında sizin beyninize empoze edilen bilgilerin aslında ne kadar yanlış olduğunu anlarsınız.
Arap Alevisiyim ve Allah'tan başka kimseye hesap verecek değilim.35 Yorumla- +1 yıl
Asıl sana tüh!!! Allah ıslah etsin seni. O kadar savunduğun "sunni" mezhebinin anlamını bile bilmiyorsun sen. Siz değilmiydiniz Hz. Muhammet (sav) öldükten sonra naaşını meydanda bırakıp halifelik kavgasına tutuşan. Kim defnetti Hz. Muhammed'i tabii ki Hz. Ali. Peygamberimiz ölmeden önce bütün inananlara Hz. Ali'yi ve ehlil beyti emanet etmedi mi? Etti! Siz ihanet etmediniz mi? Ettiniz! Hz. Muhammet (sav) kendinden sonra ki halifenin Hz. Ali olacağını vasiyet etmesine rağmen siyasi oyunlar yapıp halife olan kim? Yine siz!!! Git bana cahil cahil konuşma. Git hocanı getir bana onunda çenesini kapatırım!!!
- +1 yıl
@105645238 Sadece Hz. Ali'yi cami de öldürmelerinden dolayı değil. Birde Alevilere camilerde 1001 ay (yaklaşık 83 yıl) küfür ve hakaret edilmiş. Alevilik hakkında bir çok bilgiye sahibim.
+1 yılbirincisi alevilik din degil mesep ikincisi bunu coğumuz bilmiyoruz alevilik oyle ben aleviyim demekle olmuyor kardes 4 kapı kırk makamı vardır 4 kapı şeriat tarikat marifet hakikat tır şeriat kapısını yapan ve tarikat kapısı için bilgili bir dedeye bağlanan kişi alevilik için asgari şartları yerine getirmiş olur burada bir anlaşalım... edep erkan sa en onemli dikkat edilmesi gereken koşulları arasında bir başka konu ise eline beline diline sahip olmak... daha net anlatmak gerekirse (kimse yanlıs anlamasın bu versiyonu alevisi sunnisi herkeze hos gelıyor diye paylasıyorum) :
http://www.youtube.com/watch?v=l46LCifPA9E10 Yorumlaarkadaşının bunu din ile alakalı olarak yaptığını sanmıyorum ya da burada eksik anlatıyorsun. Neyse, alevi olmak kötü bişi değil ki? ama şöyle bir gerçek var. Aleviler kendilerinin ne olduğunu bilmiyorlar!! öncelikle müslüman mısınız? bunu tespit etmek lazım. Eğer müslümansanız ibadet yeriniz camii dir. cemevi leri ise, adı üstünde CEM evi. ibadet yeri değil. Eğer müslümansanız islamın 5 şartı sizlere de farzdır. Ama namaz kılan oruç tutan bir aleviye çok nadir denk gelirim. Abimin arkadaşı var. oruç tutmama gerekçesi " ben aleviyim". Ha alevilik ayrı bir din ise, müslümanlık ve islamiyet ile alakası yoksa, bunu açık açık söylesinler bilelim. İşlerine geldiğinde "biz de müslümanız" işlerine gelmediğinde "oruç tutmam aleviyim" diyerek islam - müslüman olmaz!
01 Yorumla- +1 yıl
Aşağıda bir çok arkadaşın yorumlarına bazı cevaplar yazdım.
Arkadaşlar LÜTFEN, ilk inen ayet olan "OKU" emrini yerine getirin. Dini okuyun, okuyun ki, hatalarınızı görün. okuyun, sadece dini değil, dinin tarihini de okuyun ki, gelişmeleri olanı biteni bilin. Okuyun, Sanat ve bilim de okuyun, ki müslümanlığın en önemli özellikleri mesleği ve ilim konusunda bilgili olmasıdır. En azından insanlık bozulmaya başlamadan (dünya nüfusunun 2 milyar sınırı aşmadığı zamanlardan bahsediyoruz) önce dünya ilmine hakim olanların hepsi müslümandı. Okumak, hem dini bilmek hem de ilmi bilmek için çok önemliidir. Bence okuyun...
geçen iki adamla sohbet ettik öğle arasının bitmesini beklerken, tecil için askerlik şubesinde bekliyordum.. neyse konuş konuş konu ışidden türkiyeye oradan pkk ya oradan da akp ye siyasete geldi.. biraz yolsuzluk operasyonlarından konuştuk bir adam kalktı gitti yanımızdan.. arkadaşı memur gülerek '' bak bak bu akp li cemaatçi bu'' dedi.. tartışmaya girmeyen güle güle dinleyen adam dönüp ''yav 4-5 milyon dolar ne ki bir futbolcu maaşı'' diyerek bizlere yolsuzluğun aslında o kadar şeedilmemesi gerektiğini anlattı.. sonra kollarını sıvıyarak abdest almaya, daha sonra oradan da camiye gidip alnını secdeye koyarak, çalmayın yetim hakkı yemeyin emanete ihanet etmeyin diye emreden Allaha dua etmeye gitti :))) sevgilerle...
20 Yorumla
+1 yılAleviler Müslüman mı diye sorgulayanların dinini ******* ben. O kadar alevi tanıdığım var hepsi hoşgörülü , nazik insanlar... Hiçbir kötülüklerini görmedim. Arkadaşım alevi diye ben Muharrem Ayın'da oruç tuttum. Cem Evine gittim. İnsanları has Anadolu insanları, vatanını, toprağını, milletini, bayrağını seven insanlar. Zaten hiç dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama Alevilerin %90'ı Atatürkçü'dür. Her Cem Evinde mutlaka Mustafa Kemal Atatürk'ün resmi bulunmaktadır. Alevileri araştırmadan öyle böyle yargılayanları Allah ıslah eder. Adam bir kere kuran'ı açıp okumamış, gelmiş burada dinleri (genel) kötülüyor. Adamlar oruç tutuyor kimsenin haberi yok. Aleviler öyle dükkan falan da kapatmıyorlar, kimin ne yiyip içtiğine karışmıyorlar. Oruç tutup tutmadı diye yargılamıyorlar. Artık şu alevileri rahat bırakın, özgürce yaşasınlar. Müslümanlık demek ibadetlerini tam anlamıyla yerine getirmek değildir. Kuranda'da yazıyor bu Ankebut Suresi 2. ayet bakabilirsiniz.
31 Yorumla- +1 yıl
brabo 2
Diğer konusunda 963 cevap paylaştı. Ben seviyorum şayet bir alevi abi tanıyorum yok böyle bir insan mükemmel bu kadar mı beyefendi olur insan , bir de kiradayken çok önceleri eski ev sahiplerimiz aleviymiş onlarıda çok severiz ailecek görüşürüz de bayramlarda ellerini öpmeye gideriz ben bu zamana kadar iyi olan insanlarına denk geldim ama genelleme yapmamak lazım ne negatif olarak nede pozitif olarak , Sana tek bir yerde katılmıyorum kardeş namaz kılmakla oruç tutmakla müslüman olunuyor haa bunların yanında ek yerine getirilecek gereklerde var
10 Yorumlaailem alevi (ben deistim) sünnilerden farklıyız evet kapanma namaz oruç yok bizde oruç var ama yılın başka bir döneminde ve sizin gibi insanları rahatsız etmeden tutuyoruz orucumuzu davul çalmadan herkes tutmak zorunda demeden... işte böyle aradaki 1567890 farkı anlatamam ama süperizdir
40 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılYobazlar bilmez, ama aleviler namaz kılarlar çünkü müslümandırlar. Oruç tutmak isteyen tutar tutmayan da tutana saygı gösterir. Bazı gamsızlar oruç konusuna abanmışlar da bu sene ben oruç tutarken 3 sünni arkadaşım çatır çutur tıkınıyorlardı yanımda ki benim aklımdan bunlar napıyor demek geçmedi çünkü beni ilgilendirmez!!! bu Allah ile kişinin arasında olan bir şeydir. Mum söndüyü gerçek zannedenlerde en adi şerefsizlerdir, namussuzlardır. Bunu bana reelde sormaya cesaret edecek adamın alnını karışlarım. Anneniz kardeşiniz yok mu sizin, kimedir bu nefret ey haysiyetsizler? Allahın yarattığını sorgulama hakkını sen kendinde nasıl görürsün? Sen kimsin!! Şu SURVO mudur nedir her yorumun altına dadanmışsın sanki biri alevi desede giydirsem diye bekliyorsun dünya hali bugün çemkirdiğini yarın oğlunda kızında görürsün. Senin gibi müslümanları Allah bildiği gibi yapsın, din ağzınızdan düşmez ama şerefsizlik kanınıza işlemiş.
10 Yorumla
+1 yıl"Namaz kilip oruc tutmakla musluman olunmaz ki" ne demek. Bunlar boş iş mi? Allahu teala bize tövbe haşa boş iş mi emir etmiş. Tembellikle Namaz kılmayıp, oruç tutmayan imanını kayıp etmez ama bunları senin gibi gereksiz görenler imanını kayıp eder. Bu inceliği iyi anla. Her gün sarhoş gezen ama günah olduğuna inanan müslümandır ama hiç içki içmediği halde bunun haram olduğuna inanmayan imanını kayıp eder. İşte siz aleviler bu şekilde kendinize göre bir din uydurmuş kendinize müslüman diyorsunuz.
01 Yorumla- +1 yıl
biz bu cevabı bu soru altına yazmadık.
Diğer konusunda 1,4b cevap paylaştı. Alevilik öyle kolay değildir alevilik bir kere dürüst olmaktır her beden kaldıramaz bu yükü. Alevilerin çogunlugu çok sağlamdır çevrem hep alevi bende aleviyim tutuculugumdan değil çok kişilerle tanıştım aleviler bir başka sonra benim için lazlar gelir onlarda sağlamdır ne olursa olsun yarıda koymazlar dıgerlerınde ise tek tük çıkıyor ama dediğim gibi tek tük.
31 Yorumla- +1 yıl
bravoooo
- Diğer konusunda 802 cevap paylaştı.
+1 yılkimin aleviler hakkinda dusundukleri umrumda degil artik. cok cabaladim cok anlatim cok savastim. ama cahilerle kavga edemiyorum cunku onlar herseyi biliyorlar.
Burdan herkesin orucu kabul olsun diyorum. alevi olmaktan onur gurur duyuyorum. olmayanida saygi duyuyorum. insanlik onceligimdir. fashist bir aleviye karsi cikar, fashist bir sunniye karsi cikarim. insan insan oldugu surece alevisi sunnisi cerkesin onemi yok. tek kulaktan duyma bilgilerle gelmesinler artik bizlere31 Yorumla- +1 yıl
Helal!!!
+1 yılİşe Alevi-Sünni Olarak Bakmak Saçmalık...
Şahsi Görüşüm İnsanı Kendisi İle Yargılamak Gerek İnancı, Kimliği, Irkı İle Değil...
Kaldı'ki Aleviler Bu Ülkede Ezilmiş Ve Zulmün'de Sesidir...
Dersim'de, Madımak'ta Her Yerde Acıya Maruz Kaldılar...
Aleviler Misafirperver Bir Kesimdir, Güzel Gelenekleri Ve Görenekleri Vardır Diğerlerinden Ayrılan Bir'de Müziği Zevk İle Dinlerim...
Alevi Değilim Ama Bir Alevi Kadar'Da Aleviliğe Laf Söylettirmem..!10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılBir Sünniyim ve bu örümcek kafalıların kendilerinden farklı olan her kesme yaptıkları gibi ön yargılı, küfür ve hakaret dolu bakış açılarını alay ederek okuyorum. Bunlar tek tipçi eğitim sisteminin ve aile eğitiminin sonuçlarıdır. Bunların fikirleri de tek tiptir doğal olarak. Bakmayın Aleviler'e küfür edip dinsiz ilan ettiklerine bunlar aslında Sünni de sevmezler. Sünni dediğin de bunlara ezberletilen gibi olmadıkça onlar da yalandır. Bunlar Ermeni, Yahudi, Hristiyan, Arap, Kürt, Avrupalı, Köylü, fakir, anadolulu falan filan derken bir b*k sevmezler. Bunlar insan sevmez ki Allah'ın belaları, kendisini sevmeyenden ne hayır gelir bunlar hayvandan beter yetiştirilmiş ve bu ülkenin başına her zaman bela olmuşlardır. Hep kin, ayrılık, nefret ekerler. Dededen toruna geçmiş ve devam edecek kancık bir zihniyettir bunlar...
01 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılBu küçük beyinli zavallılar anlamaz ki insanlar Alevi, Sünni, Hristiyan, Kürt, Türk, Arap, Kadın, Erkek olarak topyekün eleştirilemezler. Bütün kadınlar şöyledir gibi bir genelleme her zaman yanıltır, bütün Araplar şöyledir gibi bir genelleme her zaman yanıltır. Siyah saçlı biri gasp olayına karıştı diye bütün siyah saçlılar gaspçıdır gibi bir yaklaşım ne denli salakçaysa bir Alevi bir yanlış yaptı diye bütün Aleviler böyledir demek de o derece yanlış ve saçmadır. Bin Alevi bile aynı suçu işlerse bu genelleme yapılamaz. Bu gancıkların çoğunda da yüksek lisans diploması vardır ama beyinlerinin o kısmının ırzına geçmişler herhalde bir türlü anlamıyorlar. İnsanlar kitleler halinde iyi kötü hırlı hırsız falan gibi kavramlarla yargılanamazlar, bireyler olarak yargılanırlar. İyi ve kötü insan olarak ayırmak işlerine gelmez bu kancıkların
Ben sunniyim ama alevileri sunnilere tercih ederim. En azindan net ve mert insanlardir.
Bazilari gibi kaypak olmuyorlar,130 Yorumlahmm alevilik dininiz se bizim böle bir dinden haberimiz yok bizim ülkemizde alevi mezhebinde olduguklarını söyleyenler war ama onlar mezhep oldugunu söylüyolar ve de çok rahatlar bı sıkıntı veren yok onlara... eğer sizin ki dinse ne peygamberini biliyoruz o dinin nede kitabını bizim kitabımızda yahudiden hiristiyandan muşrikten puta tapandan bile bahsederde alevilik diye bir dinden bahsetmez bize göre öyle bir din yok yani
00 YorumlaYa çoğu yoruma bakıyorum dinsiz yazmışlar öyle böyle yazmışlar ulan üstü forma altını hiç sormalardan değiliz, Allaha çok şükür ibadettimzde yapıyoruz kimseyi bir kaç kişi için yargılamayın ayrıca HACIDAN HOCADAN KARANLIK GECEDEN KORKCAKMIŞSINIZ kimse kimseye yorum yapmasın iyilersede kendine kötülersede kimsenin anasına elemediler ya bu kadar kuduruyorsunuz alevi lafı duyunca ama şüpelenmeye başladım fena halde koymuşlar darbe Yas gününde insanın sinirini çıkartıyorsunuz...
10 Yorumlaalevilik diye bişeyin olmadığını tamamen uydurma bir inanış olduğunu söyleyebilirim. ben bir sünniyim. hz ali bizimde peygamberimiz ama haşa biz allahtan çok aliye tapmıyoruz. aleviler herşeyden önce aliyi tutuyor. hani yaradam hz. muhammed (sav) ? sadece o mu peygamber? çok yanlış bir düşünce bence. neymiş hz. imam camii yolunda öldürülmüş biz namaz kılmayız ? olay budur yani benim görüşüm böyledir. hiçde anlaşamam şahsen.
01 Yorumla- +1 yıl
Hazreti Ali peygamber değildir. Eshab-ı kiramdan (Yani ilk müslüman olanlardan) biridir. İslamiyetin yayılması için, peygamberin Kabeye dönüşünden sonra diğer Eshab-ı kiramlar gibi o da büyük ülke sultanlarına padişaharına krallarına tebliğ için gönderilmiştir. iran ve Türki diyarına geldiğinde vahim bir şekilde öldürülmüştür. Türkler de İslamiyeti Hz. Ali ile öğrendiğinden, Hz Ali'yi Peygamber kadar sevmişlerdir. Ancak zaman içerisinde Ali sevgisi peygamber sevgisini aşmış, dolayısı ile öğretiler şekil değiştirmiştir. Rusların komünizm ve sosyalizm baskılarında dinsizliğin yayılması ve din olgusunun yok edilmes için yaptıkları baskılar neticesinde bir çok alevi müslüman olduklarını unutmuştur.
ben alevi deilim ama en yakın dostlarım hep aleviler olmuşur yargılama Allah 'a ait... insanları rahat bırakın... artık bu ülkenin garip takıntılarından gına geldi... yıl olmus 2014 21. yüzyıldayız hala neleri tartısıoruz nasıl bir zihniyet türk toplumu
10 Yorumla- Diğer konusunda 1,5b cevap paylaştı.
+1 yılBiz yaradilani severiz yaradandan oturu deyip bu alevi bu sünni diye ayiran insanlar var bu memlekette şaşırıyorum ulan aleviyi allah yaratmamis herhalde :) benim hertürlü arkadasim var alevide olur, yahudide olur, ermenide olur fark etmez ben humanistim :)
10 Yorumla
+1 yılnedir bizim bu fetret devrinden beridir devletten çektiğimiz. ne sağıklığımız kaldı ne dinsizliğimiz ne pisliğimiz. bizlere atılmadık itiraf kalmadı.2 dünya savaşında osmanlı o savaşta yoktu ama kendi insanı olan alevileri hem soy kırım uyguluyor hem de uygulatıyordu. bilenler bilir derelerin kırmızı kan aktığını.
00 YorumlaEğer hz. aliyi peygamber olarak görmüyosa sadece onun yolundan gidiyosa musluman kardesimdir ama hz. muhammedi reddedip hz. aliyi peygamber kabul ediyorsa musluman olarak gormem zaten imanin sartlarindan peygambelere iman ibaresini reddettigi icin musluman da olmuyo saygi duyarim tabiki severim de ama ne bir evlilik yaparim nede cok yakin dostluk yapmam yani din tartismasina girmem ve bana birseyler anlatmasinada izin vermem
04 Yorumla- +1 yıl
Aleviler bütün peygamberleri sayar sever. Ayrım yoktur bizde.
- +1 yıl
İlk olarak sana (-) veren ben değilim bunu bilmeni isterim.
İçimizde inancını kaybeden bazı insanlar var ama bu sadece bizim mezhebimiz için geçerli değil. Bütün mezheplerde ve dinlerde inancını kaybeden insanlar var. Bunu sadece Aleviliğe yıkmak büyük bir yanlış. Beş parmağın beşi bir değil ama serçe parmak kangren oldu diye el kesilmez. Ön yargılardan nefret ediyorum ben. Sen söyle Allah aşkına hangi Aleviyi gördün mum söndü yapan?
dinimizi demekten çekinir olduk ne demek alevilik dinmi? birçok farklı gruba önyargı var mesela tğrkiyede aleviye, başörtülüye, eşcinsele bazen solcuya :) herkese kendinden olmayan garip gelir ama alevilik konusu bilgisizlikten hem sunniler alevileri tanımıyor veya çok şişirilmişler zamanında hemde bazı aleviler inandıkları şeyleri bilmiyor
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılÇok dürüstler, inançlılar, müslümanlar, tüm deyişlerinde Allah, Hz Muhammet ve Hz Ali var. Bu vatanın has evlatları, büyük Atatürkçüler, aydın ve çağdaş insanlar.
112 Yorumla
Cevap sahibi+1 yıleyvallah, bende alevi değilim, ama doğruya doğru
+1 yıl"Ümmetim yetmiş üç fırkaya ayrılacak, bunların içinden bir fırkası ehl-i necat olacaktır."
buyurmuş. Ashab sormuşlar:
"Yâ Resûlâllah, o kurtulan fırka hangi fırka olacaktır?"
Şöyle cevap vermiş:
"Benim sünnetimden şaşmayanlar kurtulanlardan olacaktır! Yâni Ehl-i sünnet ve cemaat mensuplarıdır."(Tirmizi, İman,18; İbnu Mace, Fiten, 17)03 Yorumla- +1 yıl
Bu Hadis-i Şerif tamam şu an hepsi aynı ama EhL-i Sünnet Vel Cemaat doğru yoldur.
- +1 yıl
Alevilik Şia mezhebinin alt koludur sapık inançdır. İslam düşmanlarıdır her şeyi red ederler İslamla alakaları yoktur. EhL-i Sünnet ile bir tutamazsın.
onlar benden ben onlardan uzak, herkesin görüşü kendine. net :) yakanlardan ya da yananlardan değiliz onlar yanarken de biz seyretmedik. söndürülmesini istedik mi? evet. Söyleyeceklerim bu kadar, teşekkür ediyorum :)
10 YorumlaKahramanmaraşlı olarak onlara karşı mahcubiyet hisssetmekteyim... Sanırım 78-79 yıllarının imtihanında sınıfta kaldık kandırıldık, o yıllarda dünyada değildim fakat nedense hepsinden özür dilemek geliyor içimden... Soruna dönecek olursam iki kelimeyle özetleyebilirim; samimiyet ve dürüstlük onların değişmez felsefesi
00 YorumlaAlevi de nedenin alevi o var
Anadoluda yaşanan Bektaşi alevi mi yoksa İran'a yazan Aleviler mi bunlar farklıdır lar. Ve benzer yanları yoktur. anadoluda yaşayan Aleviler. Yani hacı Bektaş verinin islam anlayışı ile yoğrulmuş temelde insan odaklı olup bütünü insandan yola çıkarak bulasacagimizi hoşgörü sevgi ve saygı odaklı. Ayrıca İslamın arap kültüründen çıkarıp Türk kültürüne yansıtmaktadır anadolu alevileri00 YorumlaYazıkki aleviliği böyle yerden yere vuran insanlar var. İnsanlığın bittiği nokta. Yorumlara daha fazla bakamıyorum. İnsanım, müslümanım diyenler utansın. Yuhhhhhh sizin gibi çirkin düşünceli yaratıklara...
00 Yorumla
+1 yılAlevilik kültürü zerdüştlüğe dayanır. Yani son model dininizden eskidir ve sirius öğretilerinin temellerinden oluşmuştur. Alevilik ve alicilik karıştırılmasın. Gerçek alevi günümüzde çok azdır... Yozlaşmış aleviler 20 milyondan fazladır ve müslümanlık adı altında kültürlerini yaşamaya çalışırlar...
02 Yorumla- +1 yıl
Alevilik hakkında hiçbir şey bilmiyorsun. Yazdıklarının hepsi saçmalıktan ibaret.
- +1 yıl
:) buyur sen yaz.
Gizli Üye(30-35)+1 yılİnancını gizlemek zorunda da değilsin her yerde söylemek zorunda da değilsin.
Aleviyim ben de..
Aleviliği bilmeyenler 'namaz kılıyorsan, oruç tutuyorsan şöyle iyisin; ama bunları yapmıyorsan kötüdür' muhabbetine girebilir.
Sanki tüm sünniler namaz kılıp oruç tutuyor gibi senin ibadetini sorgular.. :) İbadetinin farklı olduğunu anlamadan..
Bildiğin gibi yaşa, güzel insanlarız..02 Yorumla- +1 yıl
Tüm sünniler namaz kılıp oruç tutmuyor olabilirler. Bu onların çekecekleri cehennem azabını kabullenmelerine ve dini konularda bilgisizliklerine delalettir. Ancak, Aleviliği bir din gibi algılayıp, namazı ve orucu ve diğer islamın şartlarını yok saymak, inkar etmek ise DİNDEN ÇIKMAKTIR. Allah'a ve Kitabına, peygamberine küfürdür.
Cevap sahibi+1 yılOruç tutan, namaz kılan alevi de vardır, bunları reddedenler de..
Dediğin gibi, tercih meselesi.
+1 yılönemli olan alevilerin kendileri hakkındaki düşünceleri ve bunu bu saçma spekülasyonlara mahal bırakmayacak şekilde anlatabilmeleri. ama aleviliğe dışardan bakınca kendi içlerinde birçok yorum farkı olduğu ve genelleme yapılarak değerlendirilemeyeceği bariz. tuncelinin tokatın ordunun alevilik anlayışları yaşayışları farklı farklı.. hatta bu farklılık tamamen ayrı kimlikler olmasına rağmen bir şekilde alevilik ismi altına toplanmış olduğunu düşündürecek kadar çok.
00 Yorumla
+1 yılPek bir şey düşünmüyorum. Düşünmem için bir ayrıcalık, farklılık olması gerekir. E hepimiz aynıyız, eşitiz. Fakat Alevi biriyle evlilik yapmam hoş karşılanmaz.
00 YorumlaBir inanç benim için sorun olmaz, ateiste bile ön yargılı yaklaşmıyorum önemli olan ahlaki değerleri benim için. Bir de alevi bir aile dostumuz var çook iyi insanlar sadece Aleviliğe pek anlam veremiyorum.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBiri bana aleviyim diyince ondan soğumam ama görüşüme ters olduğunu düşünürüm. Çünkü genel olarak namaz, oruç tutmuyorlar tabiki dinine sünnilerden daha fazla bağlı olanlarda var. Siyasi görüş olarakta sanki bana ters oldu hep karşılaştıklarım.
Her ne olursa olsun herkes sonuçta kendi hayatından sorumlu olduğu için kimseye karşı ön yargım olmaz ki alevi arkadaşlarım da çok var ama biz hiç bu konulardan bahsetmeyiz birbirimize saygılıyızdır. Dışlanma filan yok yani.00 YorumlaSünni bir kürt olarak alevileri her zaman severim samimi dostlarım hep aleviler olmuştur, alevileri eleştirmeden evvel kendi müslümanlığınızı sorgulayın.
40 YorumlaTek yaptıkları şey bir bağlama alıp hudey hudey demek arada sıradada bir iki miting olur orda gözükürler sonra sokağa blade inmiş vampir gbi piyasadan kaybolurlar
31 Yorumlaalevilik de bir inanışdır ben sünniyim kimsenin inancını yargılamam alevilerede müslüman değiller demem sonuçta onlar müslüman olmasalardı ya Allah ya Muhammed ya Ali demezlerdi.
10 YorumlaAlevi din değildir bunu yanlışlıkla yazdığını söyle bana. Senin de Müslüman olduğunu unutma önce. Sonra detaylı yazarım.
03 Yorumla
+1 yılAleviler deyince farklı bir insan grubu gelmiyor aklıma... yılardır takıldığım çoğu kişi aklına gelebilecek mezheplere bağlı... karşı komşum, dostlarım... sanatçı arkadaşlar... şu an sorduğun için söylüyorum yoksa hepsi birer insan gözüm...
10 Yorumlane kadar alevi tanıdıysam hepsi mükemmel insanlar çok insancıl oluyolar
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılalevilik bir din degildir kültürdür ve alevilerde namaz kilar , Oruc tutar yani müslümanlik alevilik sünlilik olarak ayrilmaz müslümanlik müslümanliktir yani ikisidir müslümanlik ayri dinler degildir.
22 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılbakmak ile görmek ayni sey degildir
+1 yılben Hz. Aliyi Peygamberimizin önüne geçirmelerine anlam veremiyorum ve camiye gitmemelerine sonuçta sen müslümansın cami Allahın evi
01 Yorumla- +1 yıl
Arkadaşım istersen araştırabilirsin. Biz hiç bir peygamberi ayırt etmeden sayarız severiz. Bizim camiye girmememizin sebebi ise; cami de namaz kılarken Hz. Ali öldürmeleri ve 1001 ay (yaklaşık 83 yıl) bize camilerde küfür, hakaret edilmesi.
Müslümansa namaza oruca veya herhangi bir ibadete karşı katiyyen karşı çıkmıyorsa (yapıyor veya yapmıyor ora ayrı) sorun yok din kardeşim. Yapmıyorsa yapmayacaksa karşıysa da benim için normal bir kişidir. Bir şey diyemem.
00 YorumlaAleviler de insandır nasıl bir yorumdur ya, insan gibi insan hepsi. Sadece çekemeyen çok.
40 YorumlaAleviyim ! Yasasin alevi-sünni kardesligi ! Hepimiz müslümaniz
30 Yorumla
+1 yılAlevilik din değildir, mezheptir. Aynı zamanda sünnilik de mezheptir. Sadece ibadet şekilleri farklı ve bu yüzden geri kafalı, yobaz insanlar aleviliğe karşı kötü bakıyor ama sonuçta o da İslam'ın bir mezhebi..
00 Yorumlaislam düşünceleri çok ters... ayrım yapmıyoruz ama fikren değişik islam konularında..
10 YorumlaHaklısın. Misal benim annem elevi biriyle evlenmemi istemez. Baya dışlanıyorsunuz bazı kesimler tarafından malasef
00 Yorumla
+1 yılbu sorunun samımı oldugunu sanmıyorum bısunnı neden boyle bısey yaspsın kı alevi sunnı catısması cıkarmayın yeter yahu
00 YorumlaBoyutuna göre değişir şimdi sadece aleviyim diyip 5 vakit kılanda var aleviyim diyip sahabeye küfür edende var
00 Yorumla
+1 yılSeverim alevileri kendi hallerinde ve barışçıl insanlar hiçbir alevinin şiddet olayına karıştığını görmedim
00 YorumlaDiğer konusunda 438 cevap paylaştı. 10 YorumlaBence harika insanlar hem bonkörler hemde mertler mezhepleri kendi seçimleri olabilir ama ben hacı hocayım şöyleyim böyleyim diyen bir çok yaratığı karakterleriyle paspas ederler bence bu yani
10 Yorumla
+1 yılAlevi dininin peygamberi kim? Kutsal kitabının adı ne? Valla böyle bir dinin olduğunu bilmiyordum. Bize hep mezhep diye söylediler Aleviliği. Oysa dinmiş.
11 Yorumla
+1 yılAlevi erkegiyim Alevilik hakkında kötü konusanin cezasını elimde verdim yıllardır vermeye devam ederim. Zülfikar boyundan eksik olmasın gururla söyle alevi olduğunu bacim
12 Yorumla- +1 yıl
Sağolasın :)
pek bir düşüncem yok. bildiğin insan, bildiğin müslüman
10 YorumlaŞimdi bişi yazıcam 50 tane insanlar uğraşıcam :/
Neyse iyi insanlardır.51 Yorumla- +1 yıl
beni yalnız bıraktın pimpa
Diğer konusunda 1b cevap paylaştı. Alevi olan insanlar, digerlerinden bir farki yok benim gozümde. Çok bilgili degilim haklarinda ama ön yarhilarim asla olmadi ve olmazda.
00 Yorumla
+1 yılOruç tutarken çay içebilen ama bıçak tutmayan saçma insanlar
00 Yorumla- Devamını Gör (69)
Devamını Gör(114)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri