Sizce en güvenilir hoca hangisi,
aklıma çok takılıyor bu konu
aklıma çok takılıyor bu konu
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer “Müminler! Kendilerinden hoşlanmadığınız halde[1] kadınlara mirasçı olmaya kalkmanız size helal değildir. Onlara verdiğinizden herhangi bir şeyi geri almak için baskı da yapmayın; ispatlanabilir bir fuhuş yapmış olurlarsa o başka. Onlarla marufa uygun geçinin. Eğer onlardan hoşlanmadıysanız bakarsınız ki, siz bir şeyden hoşlanmıyorsunuz ama Allah onda birçok hayırlar yaratacak olabilir.” (Nisa 4/19)
düğün takıları helaldir.
Teşekkürler
hadis istersen buharden yazabilirim ayrıca sünnettir takı takmak. çünkü hediyeleşmeye girer.
Olabilir
Resûl-i Ekrem (asm)'in komşu ülke hükümdarlarına, arkadaşlarına ve aile fertlerine çeşitli hediyeler verdiği, peygamberlik görevinin de bir gereği olarak sadaka ile hediye arasında ayırım yapıp kendisine verilen veya gönderilen sadakaları geri çevirdiği, fakat hediyeleri temiz ve helâl olduğu sürece kabul ettiği ve hediyelere yine hediye ile karşılık verdiği bilinmektedir (Buhârî, Hibe, 7; Şevkânî, V/377-393; Abdülhay el-Kettânî, I/273, 276; II/66, 207-209, 310).
İslâm ahlâkçıları, hediye vermenin ve hediyeye hediye ile mukabele etmenin güzel bir davranış olduğunu, taraflar arasında dostluk ve sevgi bağını güçlendirdiğini, bu sebeple de hediyeden karşılık beklemenin veya verilen hediyeyi geri istemenin doğru olmadığını ifade etmişlerdir. Nitekim bir hadiste, bu şekilde davranabilecek kişilerden hediye almanın uygun olmayacağı belirtilmiştir. (Tirmizî, Menâkıb, 73)
Şimdikiler hediye verirkende karşılık bekliyor işte
de alırsın köşene çekilirsin düğün ne zaman hayırlısıyla?
Belli değil :(
hayırlısı.
sonucta hediye adi altinda olsada o altin karsiligi umularak takiliyor genelde bir türk gelenegi takarsan altin sonra gidip onun ailesinede takiyorsun altin öyle yani:)
bu yüzden haram degil haram genelde mal sahibinin haberi olmadan onun malindan ya da namusundan almak demek gibi birsey
Haram olacağını sanmıyorum ama akla takılan nokta şurası. Düğünlerde genelde takılan takılar isteksiz takılır. Biz altın takalım onlar da bizim düğünde takar hesabı yapılır.
O hesap ters düşer altın taktığı kişi hediyeyi düğünde iade etmezse ne olacak?
Takan genelde haram zıkkım olsun biz onlara bilezik taktık onlar bize çeyrek derse?
Beni de bu kısmı düşündürdü?
Ama taktıktan sonra haram etmek olmaz bence
karsiligini vermezsen evet. o niyetle takildigini biliyorsun ve iadeyi ziyaret yapmazsan haram yemis olursun.
yakinlarin haric didinin didisi sana hediye getirmiyo onlari.
ayrica kuranda esin ese verdigi hediyeden bahseder didinin didisinin takisindan degil.
Cevap
25Cevap
Hayır neden haram olsun onlar hediyedir kesinlikle haram değildir lakin şu var kime takıldıysa onundur izinsiz kimse kullanamaz alamaz sünnet çoğunu bile takılan dahil anası babası çocuğun rızası olmadan kullanamaz
Peki bunu bir hocadan mı duymuştun?
Ayy çok sevindim :)
Nihat Hatipoğlu ve Ömer Döngeloğlu mu? Peki neden?
Neden tehlikeli yanlış cevaplar mı veriyor?
düğün takıları helaldir
eğer sana biri bilezik takıp haram ettiyse sen bunu zaten bilmediğinden sıkıntı yok
islamiyette gönül rızasıyla verilen hiçbir hediye haram sayılamaz
kafan rahat olsun cübbeliye pek takılma
Bu takılar yeni evli çiftlere destek amaçlı bir adettir, haram değildiir o nedenle ama sen yinede bir danış. Sadece evlendiğinde zorunluluk halindeymiş gibi bir durum olmaması daha uygun olur.
Haramdan çok insanların isteyip/istemedikleri düşündürdü beni. Helal ve haram olsun takı olayını çok saçma buluyorum.
Banada bir yandan saçma geliyor, bugün birine takıyorsun ertesi gün o sana takıyor e ödeştik ne anlamı var bunun
düğünler kadın günü gibi oldu yahu anne baba takıyor düğün olunca millet takılanı geri getiriyor borç vermişsin geri topluyorsun farzet :D
Tamam :)
Hem ev kurana yardım etmek sevaptır benim bildiğim :)
Nihat hatipoğlu uygun gibi. Veya ömer döngeloğlu da olabilir. Ama cevabı bence haram değil diye gelecektir.
Bu hocalar netten cevap veriyor mu sorulara?
Netten verdiğini sanmıyorum. Ama telefonla arayabilirsin.
neden haram olsun ki? Bence abartma onlar sana hediye evlilik kaldırmak kolay mı? Karşılıklı güzel bir adet bugün onlar sana yarın sen onlara
Bu geleneksel bir yardımlaşma şeklidir, yeni evlenen gençlere hayata başlangıçta yardımdır, takı yapan herkes kendi istediği ile yaptığı için haram olması sözkonusu değildir.
Hediye onlar kendi gönüllerinden kopuyor ve takılıyor.
Çalma yok çırpma yok haram değildir.
Herkesin gönlünden koptuğuna emin misin? Karşılık meselesi bunlar daha çok, biri diğerinin düğününde altın taktığında sıra diğerinin çocuğunun düğününe geldiğinde ben buna tamıştım buda bana takacak kafasıyla yaklaşıyor olaya belkide haklılar
Mehmet Okuyan'a ulaşabilirsen, o en mantıklı cevabı verir.
İlk defa duyuyorum bu ismi
İnternetten ulaşabilir miyim bu kişiye?
Ne yazık ki benim yok
Yineda teşekkürler
tabiki haramdir eger oyle bisey varsa hepsini bana getir gunahlarindan kurtul :-)
Tamam anlaştık :)
Senin düğününe Maşallah taksınlar sünnet çocuğu gibi ://
Merdivenköy müftüsüyüm. Caizdir. Takınız takıştırınız.
Boş konuşma!!!
Veren kişi hakkını haram etmediği sürece bir sakınca yok kendi kanaatimce
hediye olduğu için haram olacağını sanmıyorum... fazla takma böyle şeyleri, daha önemli şeyler var hayatta ;)
Haram helal meseleleri benim için önemli
Teşekkür ederim
istemese takı takmaz zorla değil ya niye haram olsun
ya düğünden önce sana takanlar :D onlar helal mi :D helal mi :D bunu bülent ersoya sor anam :DDD
O ne ya
hadi hadi sen ne açıkgözsün sen abdala yatıyorsun.
Hoca değilim ama neden haram olsun? Maksat yardımlaşma değilmi?
nereden buluyosunuz bu soruları yaff :) onlar sız hedıye olarak takılan seyler güle güle kullanın
Tayyip takarsa haramdır. Haram mal hediye edilemez.
canım aşkım hocam adnan oktara sor bence.
Hı hı tamam
Sadece onunla kalsa iyi, düğün de günah.
Evet ben bayan erkek ayrı yapılmasını istiiyorum ama gel gör ki insanın kendi düğünü olduğ halde anne babalar söz sahibi oluyor, sanki onların düğünü :)
Neyseki nefes almak günah değil. En azından şimdilik.
:)...
Sorularlaislamiyet sitesinde bir arat istersen
Bir bakayım
Evet
Haram hacı, sen onları getir bana en iyisi :D
Geç kaldın ben anlaştım Rado yla :) ona vercem
Bakarız ya belki üç beş bir şeyler sanada kalır :)
Ne köprüsü
Tamam şimdi gördüm :D
Nediyon sen ya anlamdım ben?
Düğünde hani takı takarlar ya işte onları takmanın sakıncası var mı ya da kabul etmenin, diyorum
İLK DEFA BUNUN TEREDÜTÜNÜ YAŞAYANI GÖRDÜM. neden haram olsun ki
Ne bileyim bazı aileler müsaade etmiyor düğünlerinde takıya
Hediye onlar niye haram olsun?
Ne bileyim bazıları haram diye takıya izin vermiyor
yetkili benim bana söyleyin
Tamam cevap ver soruma
helaldir
Hediye haram olur mu?
değişik bir soruyumuş ya bilmiyorum vallah ^^
Hediye onlar binevi
yok artık :DDDDD
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?